Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 3.XII

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЕМАНЕ, ФИНАНСИРАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИИТЕ, ПЛАНОВЕТЕ И ПРОГРАМАТА ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЕМАНЕ, ФИНАНСИРАНЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СТРАТЕГИИТЕ, ПЛАНОВЕТЕ И ПРОГРАМАТА ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ

Приета с ПМС № 317 от 24.11.2004 г.

Обн. ДВ. бр.106 от 3 Декември 2004г., изм. ДВ. бр.83 от 18 Октомври 2005г., отм. ДВ. бр.80 от 12 Септември 2008г.

Отменена с § 1, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 216 от 2 септември 2008 г. за приемане на Правилник за прилагане на закона за регионалното развитие - ДВ, бр. 80 от 12 септември 2008 г., в сила от 31.08.2008 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за приемане, финансиране и изпълнение на Националната стратегия за регионално развитие, областните стратегии за развитие, регионалните планове за развитие и Националната оперативна програма за регионално развитие.


Раздел II.
Национална стратегия за регионално развитие

Чл. 2. (1) Националната стратегия за регионално развитие, наричана по-нататък "Националната стратегия", е основният стратегически планов документ за определяне на дългосрочните цели и приоритети на регионалната политика на страната в съответствие с целите и приоритетите на Националния план за развитие.

(2) Националната стратегия се разработва за 10-годишен период.


Чл. 3. (1) Министърът на регионалното развитие и благоустройството организира изработването и съгласуването на Националната стратегия.

(2) Министърът на регионалното развитие и благоустройството организира разработването на методически указания за изработване на Националната стратегия чрез дирекцията от специализираната администрация на министерството, отговаряща за стратегическото планиране на регионалната политика.

(3) Методическите указания за изработване на Националната стратегия се одобряват от министъра на регионалното развитие и благоустройството след разглеждането им от Националния експертен съвет по устройство на територията и регионална политика (НЕСУТРП) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, създаден съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за устройство на територията. В състава на НЕСУТРП се включват представители на заинтересуваните министерства и ведомства, областните управители, местните власти, национално представените социално-икономически партньори и представители на юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на регионалното развитие.

(4) Техническото задание за възлагане изработването на Националната стратегия се подготвя на основата на методическите указания по ал. 3.

(5) Изработването на проекта на Националната стратегия се възлага в съответствие с техническото задание по ал. 4.

(6) Анализът, визията, целите и приоритетите в процеса на изработване на Националната стратегия се съгласуват с национално представените социално-икономически партньори и с дирекцията по ал. 2.


Чл. 4. (1) За изработването на проекта на Националната стратегия се изготвя предварителна оценка.

(2) Изготвянето на предварителната оценка се възлага от министъра на регионалното развитие и благоустройството на лице, различно от разработващото Националната стратегия.

(3) Резултатите от предварителната оценка се отчитат при изготвянето на окончателния вариант на проекта на Националната стратегия.


Чл. 5. Проектът на Националната стратегия се разглежда от НЕСУТРП.


Чл. 6. (1) Министерският съвет приема Националната стратегия по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Националната стратегия за регионално развитие се обнародва в "Държавен вестник".


Чл. 7. Министърът на регионалното развитие и благоустройството организира, наблюдава и контролира изпълнението на Националната стратегия чрез съответните дирекции от специализираната администрация на министерството.


Чл. 8. Изпълнението на Националната стратегия се отчита на основата на изпълнението на мерките по плановите и програмните документи, разработени в съответствие със Закона за регионалното развитие.


Чл. 9. (1) Националната стратегия се актуализира:

1. в резултат на промени в Националния план за развитие;

2. при съществени промени на макроикономическите и международните условия или на свързаното законодателство.

(2) Целите и приоритетите на Националната стратегия не подлежат на актуализиране за периода на нейното действие.

(3) Националната стратегия се актуализира при условията и по реда на нейното изработване и приемане.


Чл. 10. Финансовите ресурси за изработване, актуализиране и наблюдение на изпълнението на Националната стратегия се осигуряват в рамките на бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за съответните години.


Чл. 11. (1) Министърът на регионалното развитие и благоустройството осигурява информация и публичност на Националната стратегия, както и на документите, свързани с действията на съответните органи по нейното изработване, съгласуване, приемане, изпълнение и финансиране.

(2) Министърът на регионалното развитие и благоустройството информира своевременно и по подходящ начин обществеността за характера и същността на Националната стратегия, за необходимостта и потенциалните ползи от приемането и изпълнението й, както и за постигнатите резултати.


Раздел III.
Областни стратегии за развитие

Чл. 12. Областните стратегии за развитие са стратегически документи за определяне на регионалната политика, прилагана на ниво област, които конкретизират и съответстват на предвижданията на Националната стратегия за съответния период съобразно специфичните проблеми и потенциал на съответните области и районите за целенасочено въздействие в тях.


Чл. 13. (1) Периодът на действие на областните стратегии за развитие съвпада с периода на действие на Националната стратегия.

(2) Министърът на регионалното развитие и благоустройството организира разработването на методически указания за изработване на областните стратегии за развитие чрез дирекцията по чл. 3, ал. 2.

(3) Методическите указания за изработването на областните стратегии за развитие се одобряват от министъра на регионалното развитие и благоустройството след разглеждането им от НЕСУТРП към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, създаден съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за устройство на територията. В състава на НЕСУТРП се включват представители на заинтересуваните министерства и ведомства, областните управители, местните власти, национално представените социално-икономически партньори и представители на юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на регионалното развитие.

(4) Техническото задание за възлагане изработването на областните стратегии за развитие се подготвя на основата на методическите указания по ал. 2.


Чл. 14. (1) Областните управители организират разработването на областните стратегии за развитие. Социално-икономическият анализ в областните стратегии за развитие се разработва едновременно с изготвянето на Националната стратегия, а стратегическата им част - след обнародването на Националната стратегия в "Държавен вестник".

(2) Разработването на областните стратегии за развитие се извършва в съответствие с методическите указания по чл. 13, ал. 2.

(3) Определянето на специфичните дългосрочни цели и приоритети за развитие на районите за целенасочено въздействие се извършва на основата на предварителния териториален обхват, определен от регионалния съвет за развитие на съответния район за планиране, съгласно чл. 3, ал. 3 от Наредбата за определяне на показателите за обособяване на видовете райони за целенасочено въздействие, приета с Постановление № 166 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 64 от 2004 г.).

(4) Анализът, визията, целите, приоритетите и схемата за устройство на областните стратегии за развитие се обсъждат в процеса на разработване съвместно от разработващите лица, областните управители, представители на общините, представители на компетентните дирекции в областните администрации в центровете на районите за планиране, регионалните структури на социално-икономическите партньори и представители на юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на регионалното развитие.


Чл. 15. (1) Областните управители внасят едновременно проектите на областните стратегии за развитие за обсъждане и съгласуване в съответния регионален съвет за развитие.

(2) Регионалните съвети за развитие обсъждат и съгласуват всички проекти на областните стратегии за развитие от съответния район за планиране с цел взаимното им обвързване и координация.


Чл. 16. Областните стратегии за развитие се приемат от областния съвет за развитие на съответната област след съгласуване с регионалния съвет за развитие.


Чл. 17. Областните съвети за развитие наблюдават изпълнението на областните стратегии за развитие на основата на изпълнението на мерките по програмните документи, разработени в съответствие с областните стратегии за развитие.


Чл. 18. (1) Областните стратегии за развитие се актуализират:

1. в резултат на промени в Националната стратегия;

2. при съществени промени на макроикономическите и международните условия или на свързаното законодателство.

(2) Целите и приоритетите на областните стратегии за развитие не подлежат на актуализация за периода на тяхното действие.

(3) Областните стратегии за развитие се актуализират при условията и по реда на тяхното разработване и приемане.


Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 83 от 2005 г., в сила от 18.10.2005 г.) Финансовите ресурси за разработване, актуализиране и наблюдение на областните стратегии за развитие се осигуряват в рамките на бюджета на Министерския съвет, съответно на бюджета на областните администрации, по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството съгласувано с министъра на финансите и министъра на държавната администрация и административната реформа.


Чл. 20. (1) Областният управител осигурява информация и публичност на областната стратегия за развитие, както и на документите, свързани с действията на съответните органи по нейното разработване, съгласуване, приемане, изпълнение и финансиране.

(2) Областният управител информира своевременно и по подходящ начин обществеността за характера и същността на областната стратегия за развитие, за необходимостта и потенциалните ползи от приемането и изпълнението й, както и за постигнатите резултати.


Раздел IV.
Регионални планове за развитие

Чл. 21. (1) Регионалните планове за развитие са основните документи за планиране на регионалното развитие на районите за планиране и се разработват в съответствие с целите и приоритетите на Националната стратегия и областните стратегии за развитие на областите от съответния район за планиране.

(2) Периодът на действие на регионалните планове за развитие съвпада със срока на действие на Националния план за развитие и на Националната оперативна програма за регионално развитие.


Чл. 22. (1) Министърът на регионалното развитие и благоустройството организира разработването, обсъждането и приемането на методически указания за разработване на регионалните планове за развитие чрез дирекцията по чл. 3, ал. 2.

(2) Методическите указания за изработването на регионалните планове за развитие се одобряват от министъра на регионалното развитие и благоустройството след разглеждането им от НЕСУТРП към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, създаден съгласно чл. 3, ал. 2 от Закона за устройство на територията. В състава на НЕСУТРП се включват представители на заинтересуваните министерства и ведомства, областните управители, местните власти, национално представените социално-икономически партньори и представители на юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на регионалното развитие.

(3) Методическите указания се прилагат от регионалните съвети за развитие, от компетентните дирекции в областните администрации в центровете на районите за планиране, от работните групи, разработващи регионалните планове за развитие, и от всички останали участници в процеса на стратегическото планиране на регионално ниво.

(4) Техническото задание за възлагане изработването на регионалните планове за развитие се подготвя на основата на методическите указания по ал. 1.


Чл. 23. (1) Регионалният съвет за развитие обсъжда междинните резултати в процеса на изготвянето на регионалния план за развитие съвместно със заинтересуваните социално-икономически партньори и разработващия екип.

(2) Компетентните дирекции в областните администрации в центровете на районите за планиране организират дейностите, свързани с разработването, съгласуването и представянето за обсъждане в регионалните съвети за развитие на регионалните планове за развитие.


Чл. 24. (1) В едномесечен срок от създаването на регионалните съвети за развитие и на компетентните дирекции в областните администрации в центровете на районите за планиране се определя предварителният териториален обхват на районите за целенасочено въздействие въз основа на Наредбата за определяне на показателите за обособяване на видовете райони за целенасочено въздействие и се предоставя за съгласуване на регионалния съвет за развитие от съответния район за планиране.

(2) Териториалният обхват на районите за целенасочено въздействие се определя в регионалните планове за развитие по показатели, определени с Наредбата за определяне на показателите за обособяване на видовете райони за целенасочено въздействие.


Чл. 25. (1) За изработването на проектите на регионалните планове за развитие се изготвя предварителна оценка.

(2) Изготвянето на предварителната оценка се възлага от министъра на регионалното развитие и благоустройството на лица, различни от разработващите регионалните планове за развитие.

(3) Резултатите от предварителната оценка се отчитат при изготвянето на окончателния вариант на проектите на регионалните планове за развитие.


Чл. 26. (1) Регионалните съвети за развитие обсъждат и одобряват проектите на регионалните планове за развитие.

(2) Проектите на регионалните планове за развитие се приемат от Министерския съвет по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на финансите.


Чл. 27. (1) Областните управители отговарят за изпълнението на регионалните планове за развитие.

(2) Наблюдението на изпълнението на регионалния план за развитие се извършва при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 32 на Закона за регионалното развитие.


Чл. 28. (1) Регионалните планове за развитие се актуализират:

1. на базата на изпълнението на оперативните програмни документи за регионално развитие;

2. при актуализация на Националната стратегия и на областните стратегии за развитие.

(2) Актуализирането на регионалните планове за развитие се извършва при условията и по реда на тяхното разработване и приемане.


Чл. 29. (1) Финансирането на процеса на изработване, информационно осигуряване и оценка на регионалните планове за развитие се осъществява чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

(2) Планирането на средствата за реализация на дейностите по видове райони за целенасочено въздействие в района за планиране и по видове помощи се осъществява в рамките на индикативната финансова таблица, която е неразделна част от съответния регионален план за развитие.

(3) Индикативната финансова таблица обобщава необходимите ресурси за реализация на плана по източници на финансиране, мерки и приоритети и разпределението им по години.

(4) На базата на индикативните финансови таблици по ал. 2 министърът на регионалното развитие и благоустройството прави предложение до министъра на финансите за включване в бюджетната прогноза на средствата, необходими за реализация на дейностите в районите за целенасочено развитие, съгласно чл. 13 от Закона за регионалното развитие и възможностите на държавния бюджет за съответната година.

(5) Министърът на регионалното развитие и благоустройството организира разработването, приемането и прилагането на Инвестиционна програма за развитие на районите за целенасочено въздействие, наричана по-нататък "Инвестиционната програма".

(6) Финансирането на Инвестиционната програма се извършва чрез бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за съответната година. Размерът на средствата за финансиране на Инвестиционната програма се определя и осигурява според възможностите на държавния бюджет в рамките на бюджетната процедура за съответната година.

(7) Дирекцията по чл. 3, ал. 2 организира дейностите за осигуряване публичност на Инвестиционната програма.


Чл. 30. (1) Компетентните дирекции в областните администрации в центровете на районите за планиране организират и провеждат информационни кампании и осигуряват публичност на съответните регионални планове за развитие.

(2) Принципът за партньорство се реализира в съответствие с Правилника за организацията и дейността на регионалните съвети за развитие (ДВ, бр. 79 от 2004 г.).


Раздел V.
Национална оперативна програма за регионално развитие

Чл. 31. (1) Националната оперативна програма за регионално развитие, наричана по-нататък "Националната оперативна програма", е документ за програмиране и ресурсно осигуряване на регионалното развитие и отчита предвижданията на Националния план за развитие.

(2) Националната оперативна програма се разработва в съответствие с регионалните планове за развитие, като се отчитат целите и приоритетите на регионалната политика, представени в Националната стратегия.


Чл. 32. (1) Министърът на регионалното развитие и благоустройството чрез дирекцията, отговорна като управляващ орган на Националната оперативна програма, координира и съгласува основните приоритети и мерки на програмата в рамките на координационния механизъм за разработване на Националния план за развитие.

(2) Националната оперативна програма се разработва от работна група в състав, предложен от компетентната дирекция по ал. 1 и одобрен от Координационния съвет на Националния план за развитие.


Чл. 33. При разработването на Националната оперативна програма се отчитат предложенията на регионалните съвети за развитие относно приоритетите и мерките, които следва да се включат в Националната оперативна програма.


Чл. 34. Националната оперативна програма се приема от Министерския съвет и подлежи на договаряне чрез преговори с Европейската комисия.


Чл. 35. (1) Интервенциите на Националната оперативна програма се финансират чрез:

1. средства от фондовете на Европейския съюз;

2. държавния бюджет.

(2) Интервенциите по ал. 1 се съфинансират от крайните бенефициенти на помощта чрез:

1. бюджетите на общините;

2. средства на физически и юридически лица;

3. международни финансови институции;

4. други източници.


Чл. 36. (1) Министърът на регионалното развитие и благоустройството представя проекта на Националната оперативна програма за съгласуване от министъра на финансите.

(2) Индикативният финансов план на Националната оперативна програма се разработва на основата на финансовите предвиждания на Националния план за развитие и отчита финансовите прогнози на регионалните планове за развитие.


Чл. 37. Дирекцията от специализираната администрация в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, която е определена за управляващ орган на Националната оперативна програма, отговаря за осигуряването на прозрачност и публичност на помощта, получавана по структурните фондове в рамките на Националната оперативна програма.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Стратегическите документи - Националната стратегия за регионално развитие и областните стратегии за развитие, се разработват за периода 2005 - 2015 г., който включва три подпериода: 2005 - 2006 г. - привеждане в съответствие с изискванията на Закона за регионалното развитие; 2007 - 2013 г. - изпълнение в съответствие с Националния план за развитие; 2014 - 2015 г. - анализ на изпълнението, изводи, подготовка и разработка на стратегически документи за следващия период.


§ 2. Срокът на действие на програмните и плановите документи - Националната оперативна програма за регионално развитие и регионалните планове за развитие, съвпадат с програмните периоди, определени от европейската политика на сближаване, първият от които е 2007 - 2013 г.


§ 3. (1) Националната стратегия за регионално развитие се разработва до края на 2004 г.

(2) Областните стратегии за развитие се разработват до края на първото тримесечие на 2005 г.

(3) Регионалните планове за развитие се разработват до края на първото полугодие на 2005 г.


§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 19 от Закона за регионалното развитие.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 215 ОТ 12 ОКТОМВРИ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И АДМИНИСТРАТИВНАТА РЕФОРМА

(ОБН. - ДВ, БР. 83 ОТ 2005 Г.)


§ 10. Навсякъде думите "министърът на държавната администрация" и "министъра на държавната администрация" се заменят съответно с "министърът на държавната администрация и административната реформа" и "министъра на държавната администрация и административната реформа" в следните нормативни актове на Министерския съвет:

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

37. Наредбата за условията и реда за приемане, финансиране и изпълнение на стратегиите, плановете и програмата за регионално развитие, приета с Постановление № 317 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 106 от 2004 г.).

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


§ 14. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките