Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 13.XII

НАРЕДБА № 13 ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ПОДГОТОВКА И РЕАЛИЗАЦИЯ НА МЛАДЕЖТА

 

НАРЕДБА № 13 ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ПОДГОТОВКА И РЕАЛИЗАЦИЯ НА МЛАДЕЖТА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.22 от 17 Март 1981г., отм. ДВ. бр.103 от 13 Декември 1991г.

Отменена с параграф единствен, т. 12 от Наредба № 2 за отменяне на наредби на Министерството на финансите - ДВ, бр. 103 от 13 декември 1991 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба има за цел да уреди финансирането на дейността за по-нататъшно подобряване на условията за пълноценна подготовка и ефективна социална реализация на младежта в съответствие с идеите и постановките на Писмото на др. Тодор Живков до ЦК на Димитровския комунистически младежки съюз (ДКМС) от 18 юли 1978 г. Тя определя източниците и реда за набиране на средства и тяхното разходване от съответните фондове на министерствата, другите ведомства, изпълнителните комитети на народните съвети, стопанските, научните и другите организации и техните поделения. Има за цел в условията на приложението на новия икономически подход да осигурява по-широки възможности на трудовите колективи и комсомолските организации да увеличават своя принос в планомерното решаване на младежките проблеми и със средства, получени от доброволни трудови акции и други мероприятия.


Чл. 2. Предмет на тази наредба са всички проявни форми на дейността за подобряване на условията за повишаване на професионалната подготовка и пълноценната реализация на младежта в труда, за развитието на нейното техническо и научно творчество, за културната изява, отдиха, спорта и туризма, за подобряване на социално-битовите условия на младите хора и младите семейства, за провеждане на ефективно идейно-политическо, нравствено, естетическо и физическо възпитание на младежта.


Чл. 3. Финансирането на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта от държавните органи и организации по чл. 1 на тази наредба се извършва съгласувано със съответните комитети на ДКМС в съответствие с Дългосрочните програми, утвърдени от Националната комсомолска конференция, програмите и показателите за планиране на подготовката и реализацията на младежта, приети на основание чл. 1, ал. 2 от Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта (ДВ, бр. 100 от 1980 г.).


Раздел II.
ИЗТОЧНИЦИ НА СРЕДСТВА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ПОДГОТОВКА И РЕАЛИЗАЦИЯ НА МЛАДЕЖТА

Чл. 4. Финансирането на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта става със средства:

1. от паричните фондове на стопанските министерства и други ведомства, стопанските организации и техните поделения;

2. от централизирани целеви парични фондове;

3. от фондови и други извънбюджетни средства на министерствата, ведомствата, народните съвети и организациите на бюджетна издръжка;

4. от държавния бюджет;

5. на комитетите на ДКМС от организирани от тях младежки доброволни трудови акции, събиране на вторични суровини и др., както и от културна, спортна и туристическа дейност, проведена по тяхно решение;

6. от целево организирани мероприятия по реда на чл. 8.


Чл. 5. (1) Стопанските министерства и други ведомства, стопанските организации и техните поделения (включително Националният аграрно-промишлен съюз, окръжните аграрно-промишлени съюзи и аграрно-промишлените комплекси) финансират дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта със средства по собствените си парични фондове, както следва:

1. със средства по фонд "Разширяване и техническо усъвършенствуване" ("РТУ") - разходите за осъществяване на научноизследователска, развойна и внедрителска дейност от младежки колективи; подготовка, преподготовка и квалификация на млади работници и специалисти; създаване на материална база и развитие на техническото и научното творчество на младежта; провеждане на мероприятия по военно-техническа подготовка и военно-патриотичното възпитание на младежта;

2. със средства по фонд "Социално-битови и културни мероприятия" ("СБКМ") - разходите за подобряване на социално-битовите и културните условия на младежите и техните семейства - строителство и ремонт на жилища и на други основни средства със социално-битово предназначение, в това число и база за младежки дейности; нейното обзавеждане и издръжка; осигуряване отдиха и курортното лечение на младежите; организиране и провеждане на художествена самодейност, културни мероприятия, издръжка на културни домове, клубове и библиотеки, както и други разходи, свързани с идеологическата, културно-масовата и естетическо-възпитателната работа сред младежта; развитие на масовата физическа култура, спорта и туризма в младежките колективи; индивидуални и колективни парични и предметни награди на младежките колективи - първенци в социалистическото съревнование; други разходи, свързани със социалното развитие на колективите;

3. със средства по фонд "Изобретения и рационализации" - разходите за експериментиране и внедряване на изобретения, рационализации и ефективни предложения на младежи и младежки колективи, възнаграждения, награди и други стимули, както и разходи за разгръщане изобретателското и рационализаторското движение и техническото и научното творчество сред младежта, съгласно Закона за изобретенията и рационализациите (ДВ, бр. 81 от 1968 г.; изм., бр. 92 от 1969 г.) и правилника за неговото прилагане (ДВ, бр. 48 от 1969 г.; изм. и доп., бр. 19 от 1970 г., бр. 88 от 1972 г., бр. 12 от 1974 г. и бр. 11 от 1975 г.);

4. със средства от приходи от творческа дейност на клубовете за техническо и научно творчество на младежта - разходите за развитие на движението за техническо и научно творчество, както и за други младежки дейности.

(2) Когато в съответствие с приетите планове и програми е предвидено осъществяване на комплексно младежко мероприятие или изграждане на младежка база за общо ползуване, финансирането се осигурява с вноски от съответните фондове на всички участвуващи организации или поделения. За целта от фондовете "РТУ" или "СБКМ" на участвуващите организации и поделения се превеждат по същите фондове на организацията или поделението - организатор или инвеститор, необходимите средства.


Чл. 6. (1) Стопанските министерства и други ведомства могат да подсилват със средства по своите фондове "РТУ" и "Икономическо въздействие" фондовете "РТУ" и "СБКМ" на стопанските организации от системата им, когато средствата на последните се окажат недостатъчни за финансиране на мероприятията по програмите за подготовка и реализация на младежта, приети съгласно чл. 1, ал. 2 на Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта.

(2) При условията на предходната алинея стопанските организации могат да подсилват фондовете "РТУ" и "СБКМ" на поделенията си за сметка на средства по собствените си фондове.


Чл. 7. (1) Комитетите на ДКМС могат да реализират приходи от:

1. организирани от тях (за учебните заведения - в извънучебно време) доброволни трудови акции и бригади; предадени вторични суровини, билки, диворастящи плодове и др.; младежки културни, забавно-увеселителни и спортни мероприятия и др.;

2. отчисления до 50 на сто от постъпилите приходи от организирани с тяхно съдействие в предвидено за учебни занятия време доброволни трудови акции; от събиране на вторични суровини, билки, диворастящи плодове и др.; от културни, забавно-увеселителни и спортни мероприятия.

(2) По решение на съответните комитети на ДКМС средствата по предходната алинея могат изцяло или отчасти да се превеждат по план-сметката за финансиране на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта.


Чл. 8. Комитетите на ДКМС в стопанските, научните и другите организации и техните поделения могат да договарят със съответните ръководства провеждане на определени трудови акции, културни, забавни, увеселителни, спортни или други мероприятия, чистият приход от които да се превежда по план-сметката за финансиране на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта.


Чл. 9. (1) Народните съвети финансират изграждането, модернизацията, реконструкцията, ремонта, обзавеждането и стопанската издръжка на базата за младежки дейности, стопанисвана от тях, както и техническото и научното творчество и художествената самодейност на учащата се младеж; масовата физкултура, спорта и туризма в учебните заведения; други разходи по програмите, приети съгласно чл. 1, ал. 2 на Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта.

(2) По предложение на комитетите на ДКМС изпълнителните комитети на народните съвети ежегодно утвърждават списък на обектите на младежката база, на които финансират и дейността.

(3) За целите по предходните две алинеи народните съвети ползуват:

1. свои фондове и други извънбюджетни средства, в това число и от фонд "Развитие на териториалните единици";

2. средства по одобрените годишни бюджети;

3. предоставени от комитетите на ДКМС средства от доброволни трудови акции, събиране на вторични суровини, културна, спортна и творческа дейност, осъществявана от младежите и младежките колективи на тяхна територия.

(4) За осигуряване на средства, необходими за осъществяване на комплексни младежки мероприятия и изграждане база за младежки дейности на територията на даден народен съвет, по взаимна договореност с народния съвет стопанските организации или техните поделения могат да правят целеви вноски в извънбюджетната сметка за финансиране на младежките дейности на народния съвет от своите фондове "РТУ" и "СБКМ" или да превеждат допълнително средства за фонд "Развитие на териториалните единици" над определения норматив, като тези допълнителни вноски не се включват в необлагаемата част на общия доход.


Чл. 10. (1) Министерството на народната просвета и другите министерства и ведомства, ръководещи учебни заведения, финансират от одобрените кредити по бюджетите им и от извънбюджетните им сметки:

1. дейности за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта на собствените си трудови колективи;

2. централните извънучилищни учреждения, националната студентска спортна база, централно организираните форми на художествена самодейност, отдих и туризъм и спортния календар на учащите се, както и други национални или ведомствени младежки прояви, възложени им със специални решения.

(2) Държавният комитет за наука и технически прогрес от фонд "Технически прогрес" и Комитетът по труда и работната заплата от фонд "Професионална квалификация и пренасочване" финансират дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта в съответствие с наредбите за тези фондове и по размерите на средствата, включени в приети годишни план-сметки за тяхното използуване.


Чл. 11. ЦК на ДКМС финансира дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта със средства, набрани при него, от:

1. национални младежки бригади и общомладежки трудови дни;

2. целево предоставени му средства, включително и за осъществяване комсомолско шефство над национални младежки обекти;

3. вноски от фонд "Технически прогрес" на Държавния комитет за наука и технически прогрес и фонд "Професионална квалификация и пренасочване" на Комитета по труда и работната заплата;

4. държавния бюджет за финансиране на мероприятия по социалната реализация на младежта от национално и важно отраслово значение.


Раздел III.
РАЗХОДВАНЕ НА СРЕДСТВАТА ЗА ДЕЙНОСТИТЕ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ПОДГОТОВКА И РЕАЛИЗАЦИЯ НА МЛАДЕЖТА

Чл. 12. (1) Стопанските министерства и други ведомства, стопанските организации и техните поделения отчитат постъпленията и разходите за дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта в отделна партида "Финансиране на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта" към сметка 879 "Други специфични фондове". По партидата се отнасят всички парични средства от различните източници по чл. 5, 6, 7 и 8 и се отразява извършването на разходите.

(2) За осъществяване на единно финансиране дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта функционалните и нестопански министерства и други ведомства, народните съвети и подведомствените им учреждения и заведения на бюджетна издръжка отнасят по специална извънбюджетна сметка средствата за финансиране на тези дейности. Неусвоените средства в края на годината се прехвърлят по сметката за следващата година, като се насочват за финансиране на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта.


Чл. 13. Предвидените средства в партидите и специалните извънбюджетни сметки по предходния член се разходват в съответствие с тяхното предназначение. В тях се включват разходите за:

1. реконструкция, модернизация, поддържане, ремонт и обзавеждане на съществуващата база за младежки дейности, за строителство на нова база, включително проучване и проектиране;

2. наеми за ползуване на наета база за провеждане на младежки мероприятия;

3. закупуване на съвременни технически средства, кино- и фототехника, музикални инструменти и уредби, апаратура, електронни и други развлекателни игри, технически пособия, детски играчки, пионерски атрибути, спортно-туристически пособия и др.;

4. преподготовка и повишаване на квалификацията на млади работници и специалисти до 30-годишна възраст и мероприятия по изучаване на челния опит у нас и в чужбина;

5. подобряване на социално-битовите условия на младежта и младите семейства;

6. стопанска издръжка на базата за младежки дейности;

7. издръжка на дейността на младежката база по чл. 9, ал. 2;

8. възнаграждения на щатни и нещатни сътрудници, командировъчни пари и други разходи, свързани с дейността по социалната реализация на младежта;

9. развитие на движението за техническо и научно творчество на младежта, включително разходи за пропагандни материали, прегледи, изложби, конкурси и други мероприятия, масова физкултура, спорт и туризъм и младежка художествена самодейност при спазване на действуващите нормативни разпоредби;

10. отдиха и курортното лечение на децата и младежта;

11. мероприятия по военно-техническата подготовка и военно-патриотичното възпитание на младежта;

12. инициативи и мероприятия на комсомолските комитети, дружества и организации по комунистическото възпитание на младежта, мероприятия на клубовете на младата художествено-творческа интелигенция, както и за смислено организиране на свободното време;

13. индивидуални и колективни предметни и парични награди - за първенци в труда и социалистическото съревнование, за принос в развитието на техническия прогрес и движението за техническо и научно творчество на младежта; за срочно и предсрочно пускане и усвояване на производствени мощности, на нови и усъвършенствувани изделия и технологии, както и за повишаване обществената и трудовата активност на младежта;

14. други разходи съгласно действуващите нормативни актове и указания на държавните органи и на ЦК на ДКМС.


Чл. 14. (1) За приходите и разходите по партидата "Финансиране на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта" на стопанските министерства и други ведомства, стопанските организации и техните поделения и по специалната извънбюджетна сметка на функционалните и нестопанските министерства и други ведомства, народните съвети и подведомствените им учреждения и заведения на бюджетна издръжка се съставя план-сметка по образец съгласно приложението.

(2) План-сметките се одобряват от ръководителите на министерствата и другите ведомства, стопанските организации и техните поделения и председателите на изпълнителните комитети на народните съвети след съгласие от съответния комитет на ДКМС съобразно взето от комитета решение.

(3) За министерствата и другите ведомства план-сметките се съгласуват с ЦК на ДКМС. За поделенията им редът за съгласуване се определя от ръководството на съответното министерство или друго ведомство и от ЦК на ДКМС.

(4) Извършването на разходите по план-сметката става съгласувано със секретаря на съответния комитет на ДКМС.

(5) Отчетите за изпълнението на годишните план-сметки се съгласуват със съответния комитет на ДКМС.


Чл. 15. Министерството на финансите съгласувано с Държавния комитет за планиране и Комитета по единна система за социална информация да въведе единна счетоводна отчетност за набирането и разходването на средствата за финансиране на дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта на всички равнища на управление и предоставяне на необходимата информация по ведомства и окръзи и на национално равнище в съответствие с чл. 4 на Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 2 на Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта и е съгласувана с ЦК на ДКМС и Министерството на народната просвета.


§ 2. Контрол по прилагането на наредбата се упражнява от органите на Държавния финансов контрол и комитетите на ДКМС.


§ 3. Наредбата се прилага от 1 януари 1981 г.


§ 4. За организациите и поделенията в системата на образованието тази наредба се прилага експериментално в тези от тях, определени от министъра на народната просвета и съответните председатели на изпълнителните комитети на окръжните народни съвети в изпълнение на параграф единствен на заключителните разпоредби на Постановление № 78 на Министерския съвет от 1980 г. за усъвършенствуване управлението на организациите и поделенията в системата на образованието.


Приложение към чл. 14, ал. 1


План-сметка за приходите и разходите за дейностите за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта



№ по Приходи и разходи Мярка Сума
ред      
1 2 3 4
  А. Средства по реда на чл. 4, т. 1, 2, 3 и 4 - всичко лв.  
1. Постъпления от бюджета на нестопанските министерства,    
  други ведомства, народните съвети и бюджетните    
  учреждения - всичко "  
  Разходи за:    
  изграждане, модернизация и реконструкция на базата    
  за младежки дейности (вкл. проучване и проектиране) "  
  ремонт, обзавеждане и стопанска издръжка на младежка    
  база "  
  издръжка на дейността на младежката база по чл. 9,    
  ал. 2 от наредбата "  
  наеми за ползуване на наета база за провеждане на    
  младежки мероприятия "  
  развитие на ТНТМ "  
  художествена самодейност на младежта и учащите се "  
  масова физкултура, спорт и туризъм на младежта и    
  учащите се "  
  възнаграждения на сътрудници, командировки и    
  други разходи по дейностите за подобряване на ус-    
  ловията за подготовка и реализация на младежта, фи-    
  нансирани с бюджетни средства "  
2. Постъпления от фонд "Разширяване и техническо    
  усъвършенствуване" - общо "  
  в това число:    
  от неизползувани средства за финансиране на дейнос-    
  тите за подобряване на условията за подготовка и    
  реализация на младежта от минали периоди "  
  от отчисления за текущия период "  
  Разходи за:    
  научноизследователски, развойни и инженерно-вне-    
  дрителски работи от младежки колективи "  
  подготовка, преподготовка и квалификация на мла-    
  ди работници и специалисти "  
  развитие на ТНТМ, в т.ч. за материална база на    
  клубовете за ТНТМ "  
  военно-техническа подготовка и военно-патриотич-    
  но възпитание на младежта "  
  възнаграждения на сътрудници, командировки и други    
  разходи за младежта по предназначението на фонда "  
3. Постъпления от фонд "Социално-битови и културни ме-    
  роприятия" - общо "  
  в това число:    
  от неизползувани средства за финансиране на дейности-    
  те за подобряване на условията за подготовка и реали-    
  зация на младежта от минали периоди "  
  от отчисления за текущия период "  
  Разходи за:    
  подобряване на социално-битовите условия на младеж-    
  та и младите семейства "  
  изграждане, модернизация и реконструкция на базата    
  за младежки дейности (вкл. проучване и проектиране) "  
  ремонт, обзавеждане и стопанска издръжка на младеж-    
  ката база "  
  издръжка на дейността на младежката база "  
  наеми за ползуване на наета база за провеждане на мла-    
  дежки мероприятия "  
  развитие на масовата физкултура, спорта и туризма    
  сред младежта "  
  художествена самодейност и културни мероприятия на    
  младежта "  
  разходи, свързани с идеологическата, възпитателната    
  и културната работа сред младежта "  
  отдих и курортно лечение на децата и младежите "  
  индивидуални и колективни награди за млади първен-    
  ци в труда и социалистическото съревнование "  
  възнаграждения на сътрудници, командировки и дру-    
  ги разходи по предназначението на фонда "  
4. Постъпления от фонд "Изобретения и рационализации" -    
  общо "  
  в това число:    
  от неизползувани средства, предназначени за дейности-    
  те за подобряване на условията за подготовка и реали-    
  зация на младежта от минали периоди "  
  от текущи отчисления "  
  Разходи за:    
  инвестиционни и текущи разходи за развитие на изобре-    
  тателството и рационализаторството сред младежта "  
  възнаграждения, награди и други стимули за младежта    
  в съгласие с нормативните актове "  
  пропагандиране, масовизиране, изложби и други меро-    
  приятия за разгръщане изобретателското и рационали-    
  заторското движение и техническото и научното твор-    
  чество сред младежта "  
5. Постъпления от фонд "Развитие на териториалните еди-    
  ници - общо "  
  в това число:    
  от неизползувани средства за финансиране на дейнос-    
  тите за подобряване на условията за подготовка и реа-    
  лизация на младежта    
  от минали периоди "  
  Разходи:    
  целево предоставени от народните съвети за дейнос-    
  тите за подобряване на условията за подготовка и    
  реализация на младежта "  
6. Постъпления от фонд "Професионална квалифика-    
  ция и пренасочване" - общо "  
  Разходи - всичко "  
7. Постъпления от фонд "Технически прогрес" - общо "  
  Разходи - всичко "  
8. Други постъпления на средства за финансиране на    
  дейностите за подобряване на условията за подго-    
  товка и реализация на младежта - общо "  
  Разходи: всичко, в т.ч. целево предоставени от сто-    
  панските организации и техните поделения за мла-    
  дежки дейности (за организиране на мероприятия или    
  за изграждане на младежка база) "  
       
  Б. Средства по реда на чл. 4, т. 5 и 6, чл. 5, ал. 2    
  и чл. 6 "  
       
  Всичко "  
1. Постъпления, предвидени от комсомолските дру-    
  жества и организации по реда на чл. 7, ал. 2 "  
2. Постъпления от младежки трудови акции, култур-    
  ни и други мероприятия по реда на чл. 8 "  
3. Постъпления, получени от други органи и организа-    
  ции за тяхно участие по реда на чл. 5, ал. 2 и чл. 6 "  
4. Разходи, предвидени за участие по реда на чл. 5,    
  ал. 2 и чл. 6 "  
  Разходи за допълване на източниците за финанси-    
  ране на дейностите в раздел А - общо "  
  от тях за финансиране по:    
  т. 1 "  
  т. 2 "  
  т. 3 "  
  т. 4 "  
  т. 5 "  
  т. 6 "  
  т. 7 "  
  т. 8 "  


З а б е л е ж к и: 1. План-сметката се съставя от всички органи и организации, които разработват програми по чл. 1, ал. 2 на Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. Министерството на финансите и ЦК на ДКМС обобщават и анализират разходите по план-сметките на министерствата, другите ведомства и народните съвети.

2. База за младежки дейности (младежка база) са специално построените за целта младежки домове и клубове, комсомолски стаи, помещения за научно и техническо творчество на младежта, пионерски домове и пионерски стаи, станции за младите техници и младите агробиолози, съоръжения за масова физкултура и спорт, детски и спортни площадки, младежки и пионерски почивни станции, лагери и лагер-школи и др., които по предназначение служат за младежки дейности (§ 1 от допълнителните разпоредби на Постановление № 70 на Министерския съвет от 1980 г. за подобряване на условията за подготовка и реализация на младежта).


Секретар на Ръководител на ведомство
комитет на ДКМС: (организация, поделение):


Промени настройката на бисквитките