Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 14.XII

МИТНИЧЕСКА ТАРИФА НА РБ ЧАСТ 2 РАЗДЕЛ 07 ГЛАВА 39 - ПЛАСТМАСИ И ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ

 

МИТНИЧЕСКА ТАРИФА НА РБ ЧАСТ 2 РАЗДЕЛ 07 ГЛАВА 39 - ПЛАСТМАСИ И ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ

Обн. ДВ. бр.109 от 14 Декември 2004г., отм. ДВ. бр.101 от 16 Декември 2005г.

РАЗДЕЛ VII


ПЛАСТМАСИ И ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ; КАУЧУК И КАУЧУКОВИ ИЗДЕЛИЯ



ЗАБЕЛЕЖКИ.


1. Стоките, представляващи комплекти, състоящи се от две или повече отделни съставки, всички или някои от които са включени в този раздел и са разпознаваеми като предназначени, след смесване, да представляват един продукт от Раздели VI или VII, следва да се класират в съответната за този продукт позиция, при условие, че тези съставки са:

а) представени по такъв начин, че да са ясно разпознаваеми като предназначени да бъдат използвани заедно, без да е необходимо преопаковане;

б) представени заедно; и

в) разпознаваеми като взаимно допълващи се, поради тяхното естество или съответните им количества.

2. С изключение на артикулите от позиции №№ 3918 или 3919, пластмасите, каучукът или изделията от тези материали, покрити с отпечатъци или илюстрации с първостепенен характер по отношение на основното им предназначение, се класират в глава 49.


ГЛАВА 39


ПЛАСТМАСИ И ПЛАСТМАСОВИ ИЗДЕЛИЯ



ЗАБЕЛЕЖКИ.


1. Като "пластмаси" в Номенклатурата се обозначават продуктите, включени в позиции №№ 3901 до 3914, които при подлагане на външно въздействие (главно топлина и налягане и при нужда, разтворител или пластификатор), могат или са могли в момента на полимеризацията, или в по-късен стадий да добият посредством леене под налягане, пресоване, екструзия, каландриране или друг способ такава форма, която запазват след прекратяване на това въздействие.

Изразът "пластмаси" в Номенклатурата се отнася също така и за вулканфибъра. Той не се отнася обаче за текстилните продукти от Раздел ХI.


2. Настоящата глава не включва:

а) восъците от позиции № 2712 или № 3404;

б) изолираните органични съединения с определен химичен състав (глава 29);

в) хепаринът и неговите соли (№ 3001);

г) разтворите (с изключение на колодия) на продуктите, посочени в №№ 3901 до 3913 в летливи органични разтворители, в случаите когато съдържанието на разтворителя превишава 50 % от теглото на разтвора (№ 3208); листовете за маркиране от № 3212;

д) повърхностно активните органични вещества и препарати от № 3402;

е) разтопените смоли и естерните смоли (№ 3806);

ж) диагностичните или лабораторните реактиви върху носител от пластмаси (№ 3822);

з) синтетичния каучук по смисъла на глава 40 и изделията от него;

и) сарашките или седларските изделия (№ 4201), куфарите, чантите, ръчните чанти и други подобни, от № 4202;

к) плетените, тръстикови или кошничарски изделия от глава 46;

л) стенните облицовки от № 4814;

м) продуктите от Раздел ХI (текстилни материали и изделия от същите);

н) артикулите от Раздел ХII (например обувки и части за обувки, шапки и части за шапки, чадъри за дъжд и слънце, бастуни, камшици, бичове и части за тях);

о) бижутерийните имитации от № 7117;

п) артикулите от Раздел ХVI (машини и апарати, електрооборудване);

р) частите за транспортните съоръжения от Раздел ХVII;

с) артикулите от глава 90 (например оптични елементи, рамки за очила, чертожни инструменти);

т) артикулите от глава 91 (например корпуси за часовници, кутии и шкафове за часовници или за часовникови апарати);

у) артикулите от глава 92 (например музикални инструменти и части за тях);

ф) артикулите от глава 94 (например мебели, осветителни тела, светлинни надписи, сглобяеми конструкции);

х) артикулите от глава 95 (например играчки, игри, спортни принадлежности);

ц) артикулите от глава 96 (например четки, копчета, ципове, гребени, мундщуци и дръжки за лули, цигарета или други подобни, части за термоси, писалки, автоматични моливи).


3. В позиции №№ 3901 до 3911 са включени само продуктите, получени чрез химичен синтез и включени към следните категории:

а) синтетичните течни полиолефини, при които по-малко от 60 % от обема дестилира при 300oС, преизчислени към 1013 mbar, чрез прилагане на дестилационен метод при понижено налягане (позиции №№ 3901 и 3902);

б) слабо полимеризираните смоли от типа на кумарониндена (№ 3911);

в) другите синтетични полимери, съдържащи средно най-малко 5 мономерни единици;

г) силиконите (№ 3910);

д) резолните смоли (№ 3909) и другите предполимери.


4. Под "съполимери" се разбират всички полимери, при които частта на нито едно мономерно звено в тегловно отношение не представлява 95 % или повече от общото полимерно съдържание.

Освен при обратни разпоредби, по смисъла на настоящата глава, съполимерите (включително съполикондензатите, продуктите от съполиприсъединяване, блоксъполимерите и присадените съполимери) и смесите от полимери се отнасят в позицията, включваща полимерите на съмономерното звено, което преобладава тегловно спрямо всяко друго елементарно съмономерно звено. По смисъла на настоящата забележка, съмономерните звена, съставляващи полимера, които се включват в една и съща позиция, се вземат предвид заедно.

Ако нито едно елементарно съмономерно звено не преобладава, съполимерите или смесите от полимери, според случая, се класират в последната по ред позиция от тези, които биха могли да бъдат взети предвид при класирането.


5. Химически модифицираните полимери, при които само разклоненията на главната полимерна верига са били модифицирани посредством химична реакция, се класират в позицията, отнасяща се до немодифицирания полимер. Тази разпоредба не се прилага за присадените съполимери.


6. По смисъла на позиции №№ 3901 до 3914, изразът "първични форми", се прилага единствено по отношение на следните форми:

а) течности и пасти, включително дисперсиите (емулсии и суспензии) и разтворите;

б) неправилни блокове, парчета, зрънца, прахове (включително праховете за отливане във форми), гранули и други подобни несвързани маси.


7. Позиция № 3915 не включва отпадъците, остатъците и изрезките от един единствен термопластичен материал, превърнат в първични форми (№№ 3901 до 3914).


8. По смисъла на позиция № 3917, термините "тръби и маркучи", се отнасят за кухите продукти, независимо дали се касае за полуфабрикати или завършени продукти (например набраздените маркучи за поливане, перфорираните тръби) от видовете, които се използват обикновено за насочване, отвеждане или разпределяне на газове или течности. Тези термини се отнасят също така за обвивките на колбаси и за други плоски тръби и маркучи. Обаче, с изключение на последните цитирани, тези, които имат вътрешно напречно сечение, различно от кръгло, овално, правоъгълно (като дължината не превишава 1,5 пъти широчината) или с форма на правилен многоъгълник, не се смятат като тръби или маркучи, а като профили.


9. По смисъла на позиция № 3918, термините "облицовки за стени или тавани от пластмаси", се отнасят за продукти, представени на рула, с минимална широчина 45 cm, които се използват за декорация на стени или тавани, съставени от пластмаси, трайно фиксирани върху подложка от материал, различен от хартията, като пластмасовият слой (от видимата страна) е зърнест, релефен, оцветен, напечатан или декориран по друг начин.


10. По смисъла на позиции №№ 3920 и 3921, изразът "плочи, листа, фолио, пластини и ленти", се отнася изключително за плочите, листата, фолиото, пластините и ленти (различни от тези, които са включени в глава 54) и за блоковете с правилна геометрична форма, дори напечатани или с друга повърхностна обработка, неизрязани или само изрязани, с квадратна или правоъгълна форма, но необработени по друг начин (дори ако тази операция им придава характер на продукти, готови за употреба).


11. Позиция № 3925 се прилага изключително за артикулите, изброени по-долу, стига да не са включени в предходните позиции на подглава II:

а) резервоари, цистерни (включително септичните ями), бъчви и други подобни, с вместимост, превишаваща 300 l;

б) конструктивни елементи, използвани по-специално в строителството, при направата на подове, стени, прегради, тавани или покриви;

в) водосточни тръби и техните принадлежности;

г) врати, прозорци и техните каси, прагове за врати;

д) парапети, балюстради, перила и други подобни прегради;

е) капаци и щори за прозорци (включително венецианските щори) и други подобни артикули и техните части и принадлежности;

ж) прегради с големи размери, предназначени за монтаж и фиксиране, например в магазини, ателиета, складове;

з) декоративни архитектурни мотиви, по-специално канелюри, куполи, фризове;и

и) принадлежности и гарнитури, предназначени да бъдат фиксирани върху врати, прозорци, стълбища, стени или други части на сгради, например копчета, дръжки, ръкохватки, куки, подложки, закачалки и поставки за кърпи, плочи за прекъсвачи и други защитни плочи.



ЗАБЕЛЕЖКИ КЪМ ПОДПОЗИЦИИТЕ.

1. В рамките на една позиция от настоящата глава полимерите (включително съполимерите) и химически модифицираните полимери се класират съгласно следните разпоредби:

а) когато съществува подпозиция "други" в серията на въпросните подпозиции:

1o) представката "поли", предшестваща специфичното име на полимера в заглавието на една подпозиция (например полиетилен или полиамид-6,6) означава, че мономерните звена, съставляващи въпросния полимер, взети заедно, трябва да представляват тегловно 95 % или повече от общото полимерно съдържание.

2o) съполимерите, упоменати в подпозиции №№ 3901 30, 3903 20, 3903 30 и 3904 30 се класират в тези подпозиции, при условие, че съмономерните звена на посочените съполимери представляват тегловно 95 % или повече от общото полимерно съдържание.

3o) химически модифицираните полимери се класират в подпозиция "други", при условие, че тези химически модифицирани полимери не са включени по-специфично в друга подпозиция.

4o) полимерите, които не отговарят на условията, посочени в точки 1o), 2o) или 3o) по-горе, се класират в тази подпозиция от оставащите подпозиции, която включва полимерите на мономерното звено, преобладаващо тегловно спрямо всяко друго елементарно съмономерно звено. За тази цел мономерните звена, съставляващи полимера, които са включени в една и съща подпозиция, трябва да се вземат предвид заедно. Сравняват се единствено съмономерните звена, съставляващи полимера, които са включени във въпросната серия от подпозиции.

б) когато не съществува подпозиция "други" в серията от подпозиции в рамките на една позиция:

1o) полимерите се класират в подпозицията, включваща полимерите на мономерното звено, което преобладава тегловно спрямо всяко друго елементарно съмономерно звено. За тази цел мономерните звена, съставляващи полимера, които са включени в една и съща подпозиция, трябва да се вземат предвид заедно. Сравняват се единствено съмономерните звена, съставляващи полимера, които са включени във въпросната серия от подпозиции.

2o) химически модифицираните полимери се класират в подпозицията, съответстваща на немодифицирания полимер.

Смесите от полимери се класират в същата подпозиция, в която биха се класирали полимерите, получени от същите мономерни звена и в същите пропорции.


2. По смисъла на подпозиция № 3920 43, терминът "пластификатори" включва и вторичните пластификатори.


ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗАБЕЛЕЖКА.


1. Глава 39 включва ръкавиците, ръкавиците без пръсти и ръкавиците с един пръст, импрегнирани, промазани или покрити с пореста пластмаса, които са конфекционирани от:


- импрегнирани, промазани или покрити с пореста пластмаса тъкани, трикотажни изделия (различни от тези от позиция № 5903), филцове или нетъкан текстил, или


- неимпрегнирани, непромазани или непокрити тъкани, трикотажни изделия, филцове или нетъкан текстил, които впоследствие са импрегнирани, промазани или покрити с пореста пластмаса,


при условие, че тези тъкани, трикотажни изделия, филцове или нетъкан текстил служат само като основа. [Забележка 3 в) към глава 56 и Забележка 2 а) 5) към глава 59].



Код по КН Описание на стоката Конвенционални Автономни Доп.
    мита мита мерна
        единица
  I. ПЪРВИЧНИ ФОРМИ          
3901 Полимери на етилена в първични форми:          
3901 10 - Полиетилен с плътност, по-малка от 0,94:          
3901 10 10 0 -- Линеен полиетилен 22.5 17.1      
3901 10 90 0 -- Друг 22.5 17.1      
3901 20 - Полиетилен с плътност, равна или по-голяма от 0,94:          
3901 20 10 0 -- Полиетилен, под една от формите упоменати в Забележка 6 б) към настоящата глава, с 5 2.3 (1)    
  плътност при 23оС 0,958 или повече, съдържащ: - 50 mg/kg или по-малко алуминий, - 2 mg/kg          
  или по-малко калций, - 2 mg/kg или по-малко хром, - 2 mg/kg или по-малко желязо, - 2 mg/kg          
  или по-малко никел, - 2 mg/kg или по-малко титан и - 8 mg/kg или по-малко ванадий,          
  предназначен за производството на хлорсулфониран полиетилен          
3901 20 90 0 -- Друг 5 5      
3901 30 00 0 - Съполимери на етилена и на винилацетата 17 6.5      
3901 90 - Други:          
3901 90 10 0 -- Йономерни смоли, съставени от сол на терполимера на етилен с изобутилакрилат и 22.5 11.3      
  метакрилова киселина          
3901 90 20 0 -- Блок съполимер от вида А-В-А на полистирен, етилен-бутиленов съполимер и полистирен, 22.5 11.3      
  съдържащ тегловно 35 % или по-малко стирен, под една от формите, упоменати в Забележка          
  6 б) към настоящата глава          
3901 90 90 0 -- Други 22.5 13.3      
3902 Полимери на пропилена или на други олефини в първични форми:          
3902 10 00 0 - Полипропилен 15.1 6.5      
3902 20 00 0 - Полиизобутилен 15.1 6.5      
3902 30 00 0 - Съполимери на пропилена 15.1 6.5      
3902 90 - Други:          
3902 90 10 0 -- Блок съполимер от вида А-В-А на полистирен, етилен-бутиленов съполимер и полистирен, 6.5 4.1      
  съдържащ тегловно 35 % или по-малко стирен, под една от формите, упоменати в Забележка          
  6, т. б) към настоящата глава          
3902 90 20 0 -- Поли(бут-1-ен), съполимер на бут-1-ен и етилен, съдържащ тегловно 10 % или по-малко 6.5 4.1      
  етилен или смес на поли(бут-1-ен), полиетилен и/или полипропилен, съдържащ тегловно 10 %          
  или по-малко полиетилен и/или 25 % или по-малко полипропилен, под една от формите,          
  упоменати в Забележка 6 б) към настоящата глава          
3902 90 90 0 -- Други 6.5 6.5      
3903 Полимери на стирена в първични форми:          
  - Полистирен:          
3903 11 00 0 -- За експандиране 22.5 11.1      
3903 19 00 0 -- Друг 22.5 17.1      
3903 20 00 0 - Стирен-акрилонитрилни съполимери (SAN) 17 9.6      
3903 30 00 0 - Акрилонитрил-бутадиен-стиренови съполимери (ABS) 17 17.1      
3903 90 - Други:          
3903 90 10 0 -- Съполимер само от стирен и алилов алкохол, с ацетилно число 175 или повече 17 15      
3903 90 20 0 -- Бромиран полистирен, съдържащ тегловно 58 % или повече, но не повече от 71 % бром, 17 15      
  под една от формите, упоменати в Забележка 6 б) към настоящата глава          
3903 90 90 0 -- Други 17 17.1      
3904 Полимери на винилхлорида или на други халогенирани олефини в първични форми:          
3904 10 00 0 - Поли(винилхлорид), несмесен с други вещества 6.5 6.5      
  - Друг поли(винилхлорид):          
3904 21 00 0 -- Непластифициран 17 12      
3904 22 00 0 -- Пластифициран 17 12      
3904 30 00 0 - Съполимери на винилхлорида и на винилацетата 17 17.1      
3904 40 00 0 - Други съполимери на винилхлорида 17 17.1      
3904 50 - Полимери на винилиденхлорида:          
3904 50 10 0 -- Съполимер на винилиденхлорид и акрилонитрил, под формата на сфери за експандиране, 17 15      
  с диаметър 4 микрометра или повече, но непревишаващ 20 микрометра          
3904 50 90 0 -- Други 17 17.1      
  - Флуорирани полимери:          
3904 61 00 0 -- Политетрафлуоретилен (тефлон) 17 6.5      
3904 69 -- Други:          
3904 69 10 0 --- Поливинилфлуорид, под една от формите, упоменати в Забележка 6 б) към настоящата 17 15      
  глава          
3904 69 90 0 --- Други 17 17.1      
3904 90 00 0 - Други 17 17.1      
3905 Полимери на винилацетата или на други винилови естери в първични форми; други          
  винилови полимери в първични форми:          
  - Поли(винилацетат):          
3905 12 00 0 -- Във водна дисперсия 15.1 6.5      
3905 19 00 0 -- Друг 6.5 6.5      
  - Съполимери на винилацетата:          
3905 21 00 0 -- Във водна дисперсия 15.1 6.5      
3905 29 00 0 -- Други 6.5 6.5      
3905 30 00 0 - Поли(винил алкохол), дори съдържащ нехидролизирани ацетатни групи 16 6.5      
  - Други:          
3905 91 00 0 -- Съполимери 6.5 6.5      
3905 99 -- Други:          
3905 99 10 0 --- Поли(винилформал), под една от формите, упоменати в Забележка 6 б) към настоящата 6.5 3.8      
  глава, с молекулно тегло 10 000 или повече, но непревишаващо 40 000, съдържащ тегловно:-          
  9,5 % или повече, но не повече от 13 % ацетилни групи, изчислени като винилацетат и - 5 %          
  или повече, но не повече от 6,5 % хидрокси групи, изчислени като винил алкохол          
3905 99 90 0 --- Други 6.5 6.5      
3906 Акрилови полимери в първични форми:          
3906 10 00 0 - Поли(метилметакрилат) 16 9.6      
3906 90 - Други:          
3906 90 10 0 -- Поли[N-(3-хидроксиимино-1,1-диметилбутил)акриламид] 10 3.8      
3906 90 20 0 -- Съполимер на 2-диизопропиламиноетилметакрилат и на децилметакрилат, под форма на 10 3.8      
  разтвор в N,N-диметилацетамид, съдържащ тегловно 55 % или повече съполимер          
3906 90 30 0 -- Съполимер на акрилова киселина и 2-етилхексил акрилат, съдържащ тегловно 10 % или 10 3.8      
  повече, но не повече от 11 % 2-етилхексил акрилат          
3906 90 40 0 -- Съполимер на акрилнитрил и метилакрилат, модифициран с полибутадиен-акрилонитрил 10 3.8      
  (NBR)          
3906 90 50 0 -- Продукти от полимеризацията на акрилна киселина с алкил метакрилат и малки количества 10 3.8      
  други мономери, предназначени да бъдат използвани като сгъстителни разтвори          
  (сгъстители) при производството на пасти за печатане на текстил          
3906 90 60 0 -- Съполимер на метил акрилат с етилен и мономер, съдържащ като заместител некрайна 10 5      
  карбоксилна група и с тегловно съдържание 50 % или повече метил акрилат, дори смесен със          
  силициев диоксид          
3906 90 90 0 -- Други 10 6.5      
3907 Полиацетали, други полиетери и епоксидни смоли в първични форми; поликарбонати,          
  алкидни смоли, алилни полиестери и други полиестери в първични форми:          
3907 10 00 0 - Полиацетали 17 9.1      
3907 20 - Други полиетери:          
  -- Полиетералкохоли:          
3907 20 11 0 --- Полиетиленгликоли 8.2 9.1      
  --- Други:          
3907 20 21 0 ---- С хидроксилно число, непревишаващо 100 8.2 9.1      
3907 20 29 0 ---- Други 8.2 9.1      
  -- Други:          
3907 20 91 0 --- Съполимер на 1-хлор-2,3-епоксипропан и етиленоксид 8.2 7.5      
3907 20 99 0 --- Други 8.2 9.1      
3907 30 00 0 - Епоксидни смоли 19 9.1      
3907 40 00 - Поликарбонати:          
3907 40 00 1 -- Предназначени за производството на компактдискове и цифрови дискове (DVD) 12 9.1      
3907 40 00 9 -- Други 12 9.1      
3907 50 00 0 - Алкидни смоли 17 6.5      
3907 60 - Поли(етилентерефталат):          
3907 60 20 0 -- С вискозитетен индекс 78 ml/g или повече 17 9.1      
3907 60 80 0 -- Друг 17 9.1      
  - Други полиестери:          
3907 91 -- Ненаситени:          
3907 91 10 0 --- Течни 17 6.5      
3907 91 90 0 --- Други 17 6.5      
3907 99 -- Други:          
  --- С хидроксилно число, непревишаващо 100:          
3907 99 11 0 ---- Поли(етиленнафтален-2,6-дикарбоксилат) 6.5 3.8      
3907 99 19 0 ---- Други 6.5 6.5      
  --- Други:          
3907 99 91 0 ---- Поли(етиленнафтален-2,6-дикарбоксилат) 6.5 3.8      
3907 99 99 0 ---- Други 6.5 6.5      
3908 Полиамиди в първични форми:          
3908 10 00 0 - Полиамид -6, -11, -12, -6,6, -6,9, -6,10 или -6,12 19 6.5      
3908 90 00 0 - Други 12 6.5      
3909 Аминосмоли, фенолни смоли и полиуретани в първични форми:          
3909 10 00 0 - Карбамидни смоли; тиокарбамидни смоли 15 9.1      
3909 20 00 0 - Меламинови смоли 12 9.1      
3909 30 00 0 - Други аминосмоли 12 9.1      
3909 40 00 - Фенолни смоли:          
3909 40 00 1 -- Фенолформалдехидни 12 6.5      
3909 40 00 9 -- Други 12 9.1      
3909 50 - Полиуретани:          
3909 50 10 0 -- Полиуретан, получен от 2,2'-(трет-бутилимино) диетанол и 4,4'-метилендициклохексил 6.5 3.8      
  диизоцианат, под формата на разтвор в N,N-диметилацетамид, съдържащ тегловно 50 % или          
  повече полимер          
3909 50 90 0 -- Други 6.5 6.5      
3910 00 00 0 Силикони в първични форми. 6.5 6.5 (3)    
3911 Нефтени смоли, кумаронинденови смоли, политерпени, полисулфиди, полисулфони и други          
  продукти, упоменати в Забележка 3 на настоящата глава, неупоменати, нито включени          
  другаде, в първични форми:          
3911 10 00 0 - Нефтени смоли, кумаронови смоли, инденови смоли, кумаронинденови смоли и 17 6.6      
  политерпени          
3911 90 - Други:          
  -- Продукти на кондензационна полимеризация или на изомеризационна полимеризация,          
  дори химически модифицирани:          
3911 90 11 0 --- 19 8.4      
  Поли(окси-1,4-фениленсулфонил-1,4-фениленокси-1,4-фениленизопропилиден-1,4-фенилен),          
  под една от формите, упоменати в Забележка 6 б) към настоящата глава          
3911 90 13 0 --- Поли(тио-1,4-фенилен) 19 7.5      
3911 90 19 0 --- Други 19 9.1 (3)    
  -- Други:          
3911 90 91 0 --- Съполимер на р-крезол и дивинилбензен, под формата на разтвор в 19 7.5      
  N,N-диметилацетамид, съдържащ тегловно 50 % или повече полимер          
3911 90 93 0 --- Хидрогенирани съполимери на винилтолуен и на -метилстирен 19 7.5      
3911 90 99 0 --- Други 19 9.6      
3912 Целулоза и нейните химически производни, неупоменати, нито включени другаде, в          
  първични форми:          
  - Целулозни ацетати:          
3912 11 00 0 -- Непластифицирани 17 9.1      
3912 12 00 0 -- Пластифицирани 17 9.1      
3912 20 - Целулозни нитрати (включително колодия):          
  -- Непластифицирани:          
3912 20 11 0 --- Колодий и целоидин 8.2 9.9      
3912 20 19 0 --- Други 8.2 9      
3912 20 90 0 -- Пластифицирани 8.2 9.1      
  - Целулозни етери:          
3912 31 00 0 -- Карбоксиметилцелулоза и нейните соли 17 9.1      
3912 39 -- Други:          
3912 39 10 0 --- Етилцелулоза 8.2 9.1      
3912 39 20 0 --- Хидроксипропил целулоза 8.2 7.5      
3912 39 80 0 --- Други 8.2 9.1 (3)    
3912 90 - Други:          
3912 90 10 0 -- Целулозни естери 8.2 9.1      
3912 90 90 0 -- Други 8.2 9.1 (3)    
3913 Естествени полимери (например алгинова киселина) и модифицирани естествени полимери          
  (например втвърдени протеини, химични производни на естествения каучук), неупоменати,          
  нито включени другаде, в първични форми:          
3913 10 00 0 - Алгинова киселина, нейните соли и естери 19 6.1      
3913 90 00 0 - Други 6.5 6.5      
3914 00 00 0 Обменители на йони на основата на полимерите от №№ 3901 до 3913, в първични форми. 10.2 6.5      
  II. ОТПАДЪЦИ, ИЗРЕЗКИ И ОСТАТЪЦИ; ПОЛУГОТОВИ ПРОДУКТИ; ИЗДЕЛИЯ          
3915 Отпадъци, изрезки и остатъци от пластмаси:          
3915 10 00 0 - От полимери на етилена 6.5 6.5      
3915 20 00 0 - От полимери на стирена 6.5 6.5      
3915 30 00 0 - От полимери на винилхлорида 6.5 6.5      
3915 90 - От други пластмаси:          
  -- От продукти на присъединителна полимеризация:          
3915 90 11 0 --- От полимери на пропилена 6.5 6.5      
3915 90 18 0 --- Други 6.5 6.5      
3915 90 90 0 -- Други 6.5 6.5      
3916 Пластмасови едножични влакна, чийто най-голям размер на напречния разрез превишава 1          
  mm (моновлакна), пръчки, прътове и профили, дори с повърхностна обработка, но          
  необработени по друг начин:          
3916 10 00 0 - От полимери на етилена 17 13.3      
3916 20 - От полимери на винилхлорида:          
3916 20 10 0 -- От поли(винилхлорид) 17 13.3      
3916 20 90 0 -- Други 17 13.3      
3916 90 - От други пластмаси:          
  -- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация,          
  дори химически модифицирани:          
3916 90 11 0 --- От полиестери 8.2 9.1      
3916 90 13 0 --- От полиамиди 8.2 9.1      
3916 90 15 0 --- От епоксидни смоли 8.2 9.1      
3916 90 19 0 --- Други 8.2 9.1      
  -- От продукти на присъединителна полимеризация:          
3916 90 51 0 --- От полимери на пропилена 8.2 9.6      
3916 90 59 0 --- Други 8.2 9.6      
3916 90 90 0 -- Други 8.2 9.1      
3917 Пластмасови тръби и маркучи и техните принадлежности (например свръзки, колена, муфи):          
3917 10 - Изкуствени черва от втвърдени протеини или от целулозни пластмаси:          
3917 10 10 0 -- От втвърдени протеини 19 8.8      
3917 10 90 0 -- От целулозни пластмаси 19 9.1      
  - Тръби и маркучи, твърди:          
3917 21 -- От полимери на етилена:          
3917 21 10 0 --- Безшевни, с дължина, превишаваща най-големия размер на напречното сечение, дори с 17 9.6      
  повърхностна обработка, но необработени по друг начин          
  --- Други:          
3917 21 91 0 ---- С принадлежности, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 21 99 0 ---- Други 17 9.1      
3917 22 -- От полимери на пропилена:          
3917 22 10 0 --- Безшевни, с дължина, превишаваща най-големия размер на напречното сечение, дори с 17 9.6      
  повърхностна обработка, но необработени по друг начин          
  --- Други:          
3917 22 91 0 ---- С принадлежности, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 22 99 0 ---- Други 17 9.1      
3917 23 -- От полимери на винилхлорида:          
3917 23 10 0 --- Безшевни, с дължина, превишаваща най-големия размер на напречното сечение, дори с 17 9.6      
  повърхностна обработка, но необработени по друг начин          
  --- Други:          
3917 23 91 0 ---- С принадлежности, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 23 99 0 ---- Други 17 9.1      
3917 29 -- От други пластмаси:          
  --- Безшевни, с дължина, превишаваща най-големия размер на напречното сечение, дори с          
  повърхностна обработка, но необработени по друг начин:          
3917 29 12 0 ---- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация, 17 9.1      
  дори химически модифицирани          
3917 29 15 0 ---- От продукти на присъединителна полимеризация 17 9.6      
3917 29 19 0 ---- Други 17 9.1      
  --- Други:          
3917 29 91 0 ---- С принадлежности, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 29 99 0 ---- Други 17 9.1      
  - Други тръби и маркучи:          
3917 31 -- Гъвкави тръби и гъвкави маркучи, издържащи налягане минимум 27,6 МРа:          
3917 31 10 0 --- С принадлежности, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 31 90 --- Други:          
3917 31 90 1 ---- От полиамид 17 6.5      
3917 31 90 9 ---- Други 17 9.1      
3917 32 -- Други, неподсилени и несъчетани с други материали, без принадлежности:          
  --- Безшевни, с дължина, превишаваща най-големия размер на напречното сечение, дори с          
  повърхностна обработка, но необработени по друг начин:          
3917 32 10 0 ---- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация, 17 9.1      
  дори химически модифицирани          
  ---- От продукти на присъединителна полимеризация:          
3917 32 31 0 ----- От полимери на етилена 17 9.6      
3917 32 35 0 ----- От полимери на винилхлорида 17 9.6      
3917 32 39 0 ----- Други 17 9.6      
3917 32 51 0 ---- Други 17 9.1      
  --- Други:          
3917 32 91 0 ---- Изкуствени черва 17 9.1      
3917 32 99 0 ---- Други 17 9.1      
3917 33 -- Други, неподсилени и несъчетани с други материали, с принадлежности:          
3917 33 10 0 --- С принадлежности, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 33 90 0 --- Други 17 9.1      
3917 39 -- Други:          
  --- Безшевни, с дължина, превишаваща най-големия размер на напречното сечение, дори с          
  повърхностна обработка, но необработени по друг начин:          
3917 39 12 0 ---- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация, 17 9.1      
  дори химически модифицирани          
3917 39 15 0 ---- От продукти на присъединителна полимеризация 17 9.6      
3917 39 19 0 ---- Други 17 9.1      
  --- Други:          
3917 39 91 0 ---- С принадлежности, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 39 99 0 ---- Други 17 9.1      
3917 40 - Принадлежности:          
3917 40 10 0 -- Предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
3917 40 90 0 -- Други 17 9.1      
3918 Пластмасови подови настилки, дори самозалепващи се, на роли или под формата на плочи          
  или плочки; пластмасови облицовки за стени или тавани, определени в Забележка 9 на          
  настоящата глава:          
3918 10 - От полимери на винилхлорида:          
3918 10 10 0 -- Състоящи се от подложка, импрегнирана, промазана или покрита с поли(винилхлорид) 19 13.3   m2  
3918 10 90 0 -- Други 19 13.3   m2  
3918 90 00 0 - От други пластмаси 19 13.3   m2  
3919 Пластмасови самозалепващи се плочи, листа, ленти, фолио и други плоски форми, дори на          
  роли:          
3919 10 - На роли с широчина, непревишаваща 20 сm:          
  -- Ленти, промазани с естествен или синтетичен, невулканизиран каучук:          
3919 10 11 0 --- От пластифициран поли(винилхлорид) или от полиетилен 17 12.8      
3919 10 13 0 --- От непластифициран поли(винилхлорид) 17 12.8      
3919 10 15 0 --- От полипропилен 17 12.8      
3919 10 19 0 --- Други 17 12.8      
  -- Други:          
  --- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация,          
  дори химически модифицирани:          
3919 10 31 0 ---- От полиестери 17 13.4      
3919 10 38 0 ---- Други 17 12.9      
  --- От продукти на присъединителна полимеризация:          
3919 10 61 0 ---- От пластифициран поли(винилхлорид) или от полиетилен 17 13.3      
3919 10 69 0 ---- Други 17 13.3      
3919 10 90 0 --- Други 17 12.9      
3919 90 - Други:          
3919 90 10 0 -- Подложени на обработка, различна от повърхностната, или нарязани във форма, различна 17 9.1      
  от квадратна или правоъгълна          
  -- Други:          
  --- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация,          
  дори химически модифицирани:          
3919 90 31 0 ---- От поликарбонати, алкидни смоли, алилови полиестери или други полиестери 8.2 9.6      
3919 90 38 0 ---- Други 8.2 9.1      
  --- От продукти на присъединителна полимеризация:          
3919 90 61 0 ---- От пластифициран поли(винилхлорид) или от полиетилен 8.2 9.6      
3919 90 69 0 ---- Други 8.2 9.6      
3919 90 90 0 --- Други 8.2 9.1      
3920 Други плочи, листа, фолио, ленти и пластини от непорести пластмаси, неподсилени,          
  ненаслоени, без подложка, нито по друг начин съчетани с други материали:          
3920 10 - От полимери на етилена:          
  -- С дебелина, непревишаваща 0,125 mm:          
  --- От полиетилен, с плътност:          
  ---- По-малка от 0,94:          
3920 10 23 0 ----- Полиетиленов лист, с дебелина 20 микрометра или повече, но непревишаваща 40 17 11.3      
  микрометра, предназначен за производство на фоторезистивни покрития за          
  полупроводници или печатни платки          
  ----- Други:          
  ------ Непечатани:          
3920 10 24 0 ------- Еластично фолио 17 13.3      
3920 10 26 0 ------- Други 17 13.3      
3920 10 27 0 ------ Печатани 17 13.3      
3920 10 28 0 ---- Равна или по-голяма от 0,94 17 13.3      
3920 10 40 0 --- Други 17 13.3      
  -- С дебелина, превишаваща 0,125 mm:          
3920 10 81 0 --- Маса за синтетична хартия, под формата на влажни листа, съставена от отделни влакна от 17 11.3      
  полиетилен, смесени или не с целулозни влакна в съотношение 15 % или по-малко,          
  съдържаща като овлажняващ агент воден разтвор на поли(винил алкохол)          
3920 10 89 0 --- Други 17 13.3      
3920 20 - От полимери на пропилена:          
  -- С дебелина, непревишаваща 0,10 mm:          
3920 20 21 0 --- Биаксиално ориентирани 17 10      
3920 20 29 0 --- Други 17 13.3      
  -- С дебелина, превишаваща 0,10 mm:          
  --- Ленти, с широчина, превишаваща 5 mm, но непревишаваща 20 mm, от видовете,          
  използвани за опаковане:          
3920 20 71 0 ---- Декоративни ленти 17 13.3      
3920 20 79 0 ---- Други 17 13.3      
3920 20 90 0 --- Други 17 13.3      
3920 30 00 0 - От полимери на стирена 25 13.3      
  - От полимери на винилхлорида:          
3920 43 -- Съдържащи тегловно не по-малко от 6% пластификатори:          
3920 43 10 0 --- С дебелина, непревишаваща 1 mm 17 13.3      
3920 43 90 0 --- С дебелина, превишаваща 1 mm 18.6 13.3      
3920 49 -- Други:          
3920 49 10 0 --- С дебелина, непревишаваща 1 mm 18.6 13.3      
3920 49 90 0 --- С дебелина, превишаваща 1 mm 20.2 13.3      
  - От акрилови полимери:          
3920 51 00 0 -- От поли(метилметакрилат) 17 13.3      
3920 59 -- Други:          
3920 59 10 0 --- Съполимер на акрилови и метакрилови естери, под формата на фолио, с дебелина, 17 7.5      
  непревишаваща 150 микрометра          
3920 59 90 0 --- Други 17 9.6      
  - От поликарбонати, алкидни смоли, алилови полиестери или други полиестери:          
3920 61 00 0 -- От поликарбонати 8.2 9.6      
3920 62 -- От поли(етилентерефталат):          
  --- С дебелина, непревишаваща 0,35 mm:          
3920 62 11 0 ---- Фолио от поли(етилен терефталат), с дебелина 72 микрометра или повече, но 17 7.5 (1)    
  непревишаваща 79 микрометра, предназначено за производството на гъвкави магнитни          
  дискове          
3920 62 13 0 ---- Фолио от поли(етилен терефталат), с дебелина 100 микрометра или повече, но 17 7.5 (1)    
  непревишаваща 150 микрометра, предназначено за производството на фотополимерни          
  печатни платки          
3920 62 19 0 ---- Други 17 9.6      
3920 62 90 0 --- С дебелина, превишаваща 0,35 mm 17 9.6      
3920 63 00 0 -- От ненаситени полиестери 17 9.6      
3920 69 00 0 -- От други полиестери 8.2 9.6      
  - От целулоза или от химичните й производни:          
3920 71 -- От регенерирана целулоза:          
3920 71 10 0 --- Листове, фолио, ленти или пластини, навити или не, с дебелина, по-малка от 0,75 mm 17 9.6      
3920 71 90 0 --- Други 17 9.1      
3920 72 00 0 -- От вулканфибър 17 8.9      
3920 73 -- От целулозен ацетат:          
3920 73 10 0 --- На роли или ленти, за кинематографията или за фотографията 17 9.1      
3920 73 50 0 --- Листове, фолио, ленти или пластини, навити или не, с дебелина, по-малка от 0,75 mm 17 9.6      
3920 73 90 0 --- Други 17 9.1      
3920 79 00 0 -- От други производни на целулозата 17 6.5      
  - От други пластмаси:          
3920 91 00 0 -- От поли(винилбутирал) 17 9.6      
3920 92 00 0 -- От полиамиди 17 9.1      
3920 93 00 0 -- От аминосмоли 17 9.1      
3920 94 00 0 -- От фенолни смоли 8.2 9.1      
3920 99 -- От други пластмаси:          
  --- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация,          
  дори химически модифицирани:          
3920 99 21 0 ---- Листа или пластини от полимид, непромазани, или промазани, или само покрити с 17 7.5      
  пластмаси          
3920 99 28 0 ---- Други 17 9.1      
  --- От продукти на присъединителна полимеризация:          
3920 99 51 0 ---- Листа от поливинилфлуорид 17 7.5      
3920 99 53 0 ---- Йонообменни мембрани, от флуорирани пластмаси, предназначени да бъдат използвани 17 7.5 (1)    
  в хлор-алкални електролитни клетки          
3920 99 55 0 ---- Листа от биаксиално ориентиран поли(винил алкохол), непромазани, съдържащи тегловно 17 7.5      
  97 % или повече поли(винил алкохол), с дебелина, непревишаваща 1 mm          
3920 99 59 0 ---- Други 17 9.6      
3920 99 90 0 --- Други 17 9.1      
3921 Други пластмасови плочи, листа, фолио, ленти и пластини:          
  - Порести продукти:          
3921 11 00 0 -- От полимери на стирена 22 13.3      
3921 12 00 0 -- От полимери на винилхлорида 12 10      
3921 13 -- От полиуретани:          
3921 13 10 0 --- Гъвкави 12 6.5      
3921 13 90 0 --- Други 12 6.5      
3921 14 00 0 -- От регенерирана целулоза 12 9.1      
3921 19 00 0 -- От други пластмаси 6.5 6.5      
3921 90 - Други:          
  -- От продукти на изомеризационна полимеризация или на кондензационна полимеризация,          
  дори химически модифицирани:          
  --- От полиестери:          
3921 90 11 0 ---- Вълнообразни листове и плочи 6.5 6.5      
3921 90 19 0 ---- Други 6.5 6.5      
3921 90 30 0 --- От фенолни смоли 6.5 6.5      
  --- От аминосмоли:          
  ---- Ламинирани:          
3921 90 41 0 ----- Ламинирани при високо налягане, с декоративен слой върху едната или върху двете 6.5 6.5      
  страни          
3921 90 43 0 ----- Други 6.5 6.5      
3921 90 49 0 ---- Други 6.5 6.5      
3921 90 55 0 --- Други 6.5 6.5      
3921 90 60 0 -- От продукти на присъединителна полимеризация 6.5 6.5      
3921 90 90 0 -- Други 6.5 6.5      
3922 Пластмасови вани, душове, мивки, бидета, тоалетни чинии и техните седалки и капаци,          
  казанчета за тоалетни и подобни санитарни или хигиенни артикули:          
3922 10 00 0 - Вани, душове и мивки 25 15      
3922 20 00 0 - Седалки и капаци за тоалетни чинии 25 16.6      
3922 90 00 0 - Други 19 15      
3923 Пластмасови транспортни или опаковъчни артикули; пластмасови тапи, капаци, капсули и          
  други приспособления за затваряне:          
3923 10 00 0 - Кутии, каси, щайги и подобни артикули 25 16.6      
  - Торби, торбички, пликчета и фунийки:          
3923 21 00 0 -- От полимери на етилена 25 16.6      
3923 29 -- От други пластмаси:          
3923 29 10 0 --- От поли(винилхлорид) 25 16.6      
3923 29 90 0 --- Други 25 16.6      
3923 30 - Дамаджани, бутилки, флакони и подобни артикули:          
3923 30 10 0 -- С вместимост, непревишаваща 2 l 25 16.6   pce  
3923 30 90 0 -- С вместимост, превишаваща 2 l 25 16.6   pce  
3923 40 - Ролки, шпули и подобни подложки:          
3923 40 10 0 -- Ролки и подобни носители за навиване на фотографски или кинематографски филми или 19 16.3      
  на ленти, филми и т.н., посочени в №№ 8523 и 8524          
3923 40 90 0 -- Други 19 16.6      
3923 50 - Тапи, капаци, капсули и други приспособления за затваране:          
3923 50 10 0 -- Капсули за запушване на бутилки 19 16.6      
3923 50 90 0 -- Други 19 16.6      
3923 90 - Други:          
3923 90 10 0 -- Мрежи, екструдирани в тръбовидна форма 19 16.6      
3923 90 90 0 -- Други 19 16.6      
3924 Пластмасови съдове и прибори за сервиране или за кухня, други домашни потреби и          
  хигиенни или тоалетни артикули:          
3924 10 00 0 - Съдове и прибори за сервиране или за кухня 22 16.6      
3924 90 - Други:          
  -- От регенерирана целулоза:          
3924 90 11 0 --- Гъби 19 16.6      
3924 90 19 0 --- Други 19 16.6      
3924 90 90 0 -- Други 19 16.6      
3925 Пластмасови артикули за оборудване в строителството, неупоменати, нито включени          
  другаде:          
3925 10 00 0 - Резервоари, бидони и подобни съдове, с вместимост, превишаваща 300 l 25 16.6      
3925 20 00 0 - Врати, прозорци и техните каси, прагове за врати 25 16.6   рсе (2)
3925 30 00 0 - Капаци, щори (включително венецианските щори) и подобни артикули и техните части 25 16.6      
3925 90 - Други:          
3925 90 10 0 -- Принадлежности и гарнитури, предназначени да бъдат фиксирани неподвижно на врати, 25 16.6      
  прозорци, стълбища, стени или други части на сгради          
3925 90 20 0 -- Кабелни канали и профили 25 16.6      
3925 90 80 0 -- Други 25 16.6      
3926 Други изделия от пластмаси и изделия от другите материали от №№ 3901 до 3914:          
3926 10 00 0 - Канцеларски и училищни артикули 19 12.9      
3926 20 00 0 - Облекла и принадлежности към тях (включително ръкавици, ръкавици без пръсти и 25 12.9      
  ръкавици с един пръст)          
3926 30 00 0 - Гарнитури за мебели, каросерии или други подобни 25 12.9      
3926 40 00 0 - Статуетки и други предмети за украса 25 12.9      
3926 90 - Други:          
3926 90 10 0 -- За технически цели, предназначени за гражданската авиация 0 0 (1)    
  -- Други:          
3926 90 50 0 --- Мрежи и подобни артикули за канализационните отточни тръби 25 12.9      
  --- Други:          
3926 90 91 0 ---- Произведени от листове 25 12.9      
3926 90 99 0 ---- Други 25 12.9      
             



(1) Допускането на стоки в този тарифен номер се извършва в съответствие с разпоредбите на Глава 31 от ППЗМ.

(2) Врата, със или без каса или праг, или прозорец, със или без каса, се считат за 1 бройка.

(3) Тарифна преференция съгласно Общата система за преференции; виж чл. 12, ал. 2 и Приложение № 4 на ПМС № 289/2001 г.


Промени настройката на бисквитките