Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 6.II

ПРАВИЛНИК № 0-7 ЗА ЗАДАЧИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОКРЪЖНИТЕ ХИГИЕННО-ЕПИДЕМИОЛОГИЧНИ ИНСПЕКЦИИ (ХЕИ)

 

ПРАВИЛНИК № 0-7 ЗА ЗАДАЧИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ОКРЪЖНИТЕ ХИГИЕННО-ЕПИДЕМИОЛОГИЧНИ ИНСПЕКЦИИ (ХЕИ)

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ В сила от 06.02.1973 г.

Обн. ДВ. бр.11 от 6 Февруари 1973г., изм. ДВ. бр.20 от 9 Март 1973г., отм. ДВ. бр.67 от 18 Август 1992г.

Отменен с параграф единствен от заключителната разпоредба на Правилника за дейността и устройството на хигиенно-епидемиологичните инспекции - ДВ, бр. 67 от 18 август 1992 г.


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. Хигиенно-епидемиологичната инспекция е основно специализирано здравно заведение, предназначено да отговори на потребностите на здравната профилактика с оглед опазване жизнената среда на човека, предпазване от заболявания и укрепване здравето и трудоспособността на населението.

Инспекцията контролира факторите и условията на жизнената среда за съответствието им с хигиенните норми и изисквания. Ръководи и разработва проблемите на профилактиката в хигиенно-епидемиологичния им аспект и съобразно това активно участвува и съдействува за осъществяване на профилактичното направление в цялостната дейност по здравеопазването на своята територия.


2. Хигиенно-епидемиологичната инспекция работи съвместно с лечебно-профилактичните и другите заведения с цел да прави обективна оценка на жизнената среда и нейното влияние върху здравето на населението и да разработва или предлага за разработване съответни мероприятия и профилактични програми.

В своята дейност тя се опира на участието и съдействието на всички държавни и стопански органи, обществени организации и на самодейността на населението.


3. Хигиенно-епидемиологичните инспекции се ръководят от отделите "Народно здраве" при окръжните народни съвети.

По отношение на дейността им по държавния санитарен контрол те се ръководят и са подчинени само на Министерството на народното здраве.


4. Министърът на народното здраве възлага на определени хигиенно-епидемиологични инспекции функции по извършване на някои видове санитарен контрол, специални проучвания, лабораторни изследвания, методична и друга помощ на територията на други окръзи.


II. ОСНОВНИ ЗАДАЧИ

5. Хигиенно-епидемиологичната инспекция ръководи и провежда предварителния и текущия санитарен контрол съгласно Указа за държавния санитарен контрол в Народна република България (ДВ, бр. 15 от 1972 г.) и Правилника за държавния санитарен контрол.

Извършва наблюдение и оценка на действуващите хигиенни норми и изисквания и санитарните правила в процеса на тяхното приложение и прави съответни предложения на Министерството на народното здраве за тяхното подобряване.

З а б е л е ж к а. Контролът по чистотата се осъществява съгласно Правилника за чистотата на населените места (ДВ, бр. 79 от 1966 г.).


6. Проучва на територията си:

влиянието върху здравето на населението на социалните, биологическите, химическите и физическите фактори на жизнената среда;

условията на труда, бита и отдиха;

храненето на различните възрастови и професионални групи;

физическото развитие на населението;

демографското състояние и тенденциите в неговото развитие;

състоянието и характера на заболеваемостта, инвалидността, смъртността и особено разпространението на причинната обусловеност на масовите заразни и паразитни заболявания.


7. Въз основа на данните от санитарния контрол и проучванията разработва:

хигиенни и здравно-профилактични мероприятия за създаване на най-добри условия и организация на труда, бита, храненето, развитието, обучението и почивката на населението;

хигиенно-епидемиологични съображения за изготвяне на профилактични програми по основните здравни и социално-медицински проблеми на своята територия.

Разработените мероприятия и съображения предлага на изпълнителните комитети на окръжните народни съвети и предписва на заинтересуваните ведомства, организации, предприятия и заведения.

Съобразно компетенцията си взема участие в разработването и сама разработва профилактични програми.

Осигуряването на хигиенно-епидемиологичното благополучие в населените места, предприятията, заведенията и обектите е задължение на съответните административни и стопански ръководства. Хигиенно-епидемиологичната инспекция контролира изпълнението на хигиенно-епидемиологичните мероприятия и профилактичните програми със специфичните си методи и взема участие в изпълнението им с присъщите нейни дейности.


8. Ръководи борбата със заразните и паразитните болести, организира и провежда профилактични и противоепидемични мероприятия за тяхното снижение и ликвидиране.

Организира, ръководи и контролира дезинфекционните мероприятия, осигурява провеждането на заключителни и профилактични дезинфекции, дезинсекции и дератизации.


9. Под ръководството на окръжния народен съвет взема участие за организиране, обединяване, насочване и координиране усилията на специализираните органи на народните съвети, административните, стопанските и обществените органи и организации с цел изграждане на единен профилактичен фронт за създаване и поддържане на благоприятни санитарно-хигиенни условия в природната, трудовата и учебната среда.


10. Организира, ръководи и контролира хигиенно-епидемиологичната дейност на здравните заведения в окръга.

(Ал. 2 изм. - ДВ, бр. 20 от 1973 г.) Упражнява контрол по водения от тях статистически учет и отчет и съставя сводните отчети по изпълнението на здравния план и дейността по здравеопазването, които представя на съответните окръжни народни съвети и Централното статистическо управление.


11. Изучава здравната култура на населението, методично ръководи и участвува в мероприятията за повишаването й.


III. СТРУКТУРА

12. Структура на хигиенно-епидемиологичните инспекции: ръководство; отдел "Социална хигиена" със сектор "Организационно-методичен" и "Санитарна статистика и информация", отдел "Хигиена на бита"; отдел "Хигиена на труда"; отдел "Хигиена на храненето"; отдел "Хигиена на детската и юношеската възраст"; отдел "Епидемиологичен"; отдел "Медицинска паразитология"; отдел "Дезинфекционен"; отдел "Здравна просвета"; отдел "Лабораторен"; отделение "Административно-стопанско".


Клон на ХЕИ:

ръководство;

отдел "Хигиенен" със санитарно-химическа лаборатория;

отдел "Епидемиологичен" с лаборатория за микробиологични и паразитологични изследвания;

отделение "Административно-стопанско";

група по ДДД.


Хигиенно-епидемиологична група:

ръководство;

сектор "Епидемиологичен" с лаборатория за микробиологични и паразитологични изследвания;

сектор "Хигиенен" и

група по ДДД.

З а б е л е ж к а. В структурата на ХЕИ могат да се включват отдели (Радиационна хигиена и др.), лаборатории (за прах и физически фактори, химическа, токсикологическа, физиологическа, за пестицидни остатъци в хранителните продукти и външната среда, бактериологична, вирусологична, биологична и др.) и други звена според конкретната обстановка в обслужваната територия и нуждите от тясно профилирани лаборатории, обслужващи големи райони в страната.

При разкрита дезинфекционна станция не се предвижда дезинфекционен отдел.

При наличие на биологична лаборатория в дезинфекционния отдел (дезстанция) същата се ползува и за нуждите на ХЕИ.

При нужда могат да се разкриват хигиенно-епидемиологични групи с по-опростена структура.


13. Структурата на хигиенно-епидемиологичните инспекции се одобрява от министъра на народното здраве.


IV. КАДРИ

14. Планът за длъжностите за висш и среден медицински и друг персонал се утвърждава от Министерството на народното здраве. Определените длъжности за хигиенно-епидемиологичната инспекция не могат да се използуват за други мероприятия по здравеопазването.

Въз основа на показателите за длъжностите по плана на ХЕИ изпълнителните комитети на окръжните народни съвети одобряват щатните разписания.

За всички промени по щатните разписания, направени през годината, се уведомява своевременно Министерството на народното здраве - Хигиенно-епидемиологичното управление.


15. В хигиенно-епидемиологичната инспекция работят медицински и други специалисти с висше образование (биолози, химици, физици, инженери, архитекти и други), санитарни инспектори с полувисше образование, средни медицински кадри, технически и помощен персонал съответно на комплексния характер на дейността.


16. Назначаването на кадрите се извършва, както следва:

директорът и заместник-директорът на хигиенно-епидемиологичната инспекция се назначават и освобождават от министъра на народното здраве, съгласувано със съответните изпълнителни комитети на окръжните народни съвети;

началникът на клона, завеждащият хигиенно-епидемиологичната група и висшият медицински персонал се назначават и освобождават от директора на хигиенно-епидемиологичната инспекция, съгласувано с началника на окръжния здравен отдел и съответния щатен член на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет. Останалият персонал се назначава по установения ред за здравните заведения на територията на окръга.

Назначаването и освобождаването на началниците на клоновете и завеждащите отдели се съгласува с Министерството на народното здраве - Хигиенно-епидемиологичното управление.

При назначаване на специалисти с висше, полувисше и средно образование, по преценка на директора, може да се проведе конкурсен изпит по специалността.


17. В инспекцията се полагат системни грижи за повишаване квалификацията на кадрите. За тази цел:

а) директорът е длъжен да организира различни форми за повишаване квалификацията на кадрите, работещи в хигиенно-епидемиологичните инспекции, да осигурява необходими условия за квалификация, да използува възможностите за специализация и усъвършенствуване в Медицинската академия и Научноизследователския институт по социална хигиена и организация на здравеопазването и да упражнява контрол по квалификацията на сътрудниците;

б) инспекцията е база за подготовка и повишаване квалификацията на кадрите по съответните специалности.

Новозавършилите специалисти, назначени на работа в подразделенията на ХЕИ, преминават по определена програма обучение в съответните отдели на хигиенно-епидемиологичната инспекция;

в) съобразно потребностите директорът прави предложения пред Министерството на народното здраве, респективно Медицинската академия и НИСХОЗ, за разкриване на задочни аспирантури или организиране на свободни аспирантури;

г) всеки специалист е длъжен да работи самостоятелно за непрекъснато повишаване на собствената си квалификация;

д) въпросът за квалификацията на кадрите се разглежда периодично в хигиенно-епидемиологичната инспекция.


18. Директорът на инспекцията организира най-малко през две години преценка на деловите качества и квалификацията на специалистите с висше, полувисше и средно образование, която остава към досието на специалиста.


V. ОРГАНИ НА УПРАВЛЕНИЕ И ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА

19. Хигиенно-епидемиологичната инспекция се ръководи от директора, който направлява и контролира цялостната дейност на ХЕИ, назначава кадрите съгласно точка 16 на този правилник и упражнява бюджета.

Клоновете на хигиенно-епидемиологичната инспекция и хигиенно-епидемиологичните групи се оглавяват съответно от началник-клон и от завеждащ хигиенно-епидемиологична група.


20. При хигиенно-епидемиологичната инспекция се образува дирекционен съвет като съвещателен орган. Той се състои от директора, заместник-директора, началник-клоновете, юрисконсулта, главния счетоводител, партийния и комсомолския секретари и председателя на профкомитета. Дирекционният съвет обсъжда най-важните въпроси от организационен, стопански и финансов характер.


21. При хигиенно-епидемиологичната инспекция се организира хигиенен експертен съвет като съвещателен орган. Експертният съвет се състои от компетентни медицински и технически специалисти. Той се ръководи от директора. Броят на членовете му не трябва да надвишава 15 души.

З а б е л е ж к а. В експертните съвети на ХЕИ, към които няма технически специалисти, такива се включват от съответните ХЕИ с междуокръжни функции.

Експертният съвет на хигиенно-епидемиологичната инспекция се назначава от директора на същата, който определя персонално състава му.

Експертният съвет разглежда въпроси на предварителния санитарен контрол и важни въпроси на текущия санитарен контрол по преценка на директора.


22. При хигиенно-епидемиологичната инспекция се създава хигиенно-епидемиологичен съвет с консултативни функции. В неговия състав се включват: директорът на инспекцията - председател на съвета, представител на отдел "Народно здраве", главният лекар на болницата, главните лекари на други здравни заведения, началниците на клоновете и завеждащите отдели в ХЕИ, специалисти от здравни и други заведения, представители на БКП, ОНС и на други обществени организации. Броят на членовете на съвета не трябва да надвишава 20 души. Съставът му се одобрява от председателя на ОНС по предложение на началника на окръжния здравен отдел.

Съветът обсъжда комплексните планове и отчети за хигиенно-епидемиологичната дейност на територията на окръга, важни профилактични проблеми и други.

Съветът се свиква най-малко веднъж в годината.


23. Директорът на хигиенно-епидемиологичната инспекция отговаря за дейността, извършвана от всички подразделения на територията й, и организира нейното осъществяване по единен план, като разполага за тази цел с всички сили и средства на инспекцията и има право да маневрира с тях съобразно нуждите.

Територията, върху която се простира дейността на подразделенията на хигиенно-епидемиологичните инспекции, се определя от директора й съгласувано с началника на отдел "Народно здраве".


24. Отделите при ХЕИ се ръководят цялостно от съответния завеждащ, който е подчинен непосредствено на директора или на неговия заместник.

Директорът на хигиенно-епидемиологичната инспекция координира дейността на различните отдели и осигурява взаимодействие при изпълнение на комплексните задачи.

Съвместната работа на отделите в текущия порядък се договаря между техните завеждащи.


25. Дейността на лабораторния отдел и на лабораториите е подчинена изцяло на задачите, стоящи пред проблемните отдели.

Завеждащ лабораторния отдел координира работата на лабораториите и насочва дейността им за решаване проблемите на съответните специализирани кадри. Грижи се за осигуряване и правилно използуване на апаратурата и съответните реактиви, за качествено и своевременно извършване на лабораторните изследвания.

Лабораториите се ръководят непосредствено от съответния завеждащ лаборатория.

Отделите и съответните специализирани лаборатории или звена от тях работят във функционално единство, като лабораториите осигуряват необходимите изследвания по съгласуван план. При спешни нужди завеждащите хигиенните и епидемиологични отдели могат да възлагат извънредни лабораторни изследвания на съответното лабораторно звено.

Завеждащите отделите и завеждащите съответните лаборатории организират периодичен анализ по съвместната работа с оглед на правилното й съобразяване с обстановката и повишаване качеството и резултатността на лабораторните изследвания.


26. Санитарно-техническите специалисти се числят към съответните отдели. За осъществяване дейността на предварителния санитарен контрол те образуват функционална група, ръководена от директора или заместник-директора на хигиенно-епидемиологичната инспекция.


27. Завеждащите отдели при хигиенно-епидемиологичната инспекция упражняват организационно-методично ръководство и оказват помощ на съответните подразделения на инспекцията, като носят отговорност за дейността на съответния раздел. По съществени въпроси от организационен характер те дават разпорежданията си чрез директора.


28. Дейността на отделите при ХЕИ се организира съгласно съответните инструкции на Министерството на народното здраве. Правата и задълженията на отделните категории от персонала се определят от длъжностни инструкции.


29. Хигиенно-епидемиологичната инспекция работи по предварително изготвени планове, които се разработват с оглед на конкретната обстановка и потребностите на здравната профилактика на съответната територия.

Изготвянето на плановете на инспекцията се извършва на базата на анализа на здравното състояние на окръга и постановките на Министерството на народното здраве в тясно взаимодействие със здравните отдели и с ръководителите на окръжните здравни и други заведения. Плановете се одобряват от отделите "Народно здраве" и периодично се отчитат пред тях.


30. Хигиенно-епидемиологичните инспекции с междуокръжни функции оказват методична и друга помощ на определените инспекции при:

повишаване квалификацията на кадрите;

извършване на сложни изследвания и проучвания, за които последните нямат профилирани специалисти и лаборатории;

осъществяване на предварителния санитарен контрол, като дават становища по документациите за строителството и преустройството на различни обекти, участвуват в заседанията на експертните съвети на съответните хигиенно-епидемиологични инспекции, съгласуват проектите на важни обекти съгласно разпоредителните документи за държавния санитарен контрол;

необходимост от консултативна и експертна помощ при провеждането на текущия санитарен контрол;

възникнали хигиенно-епидемиологични неблагополучия по искане на съответната окръжна хигиенно-епидемиологична инспекция или нареждане на Министерството на народното здраве.

Методичната помощ се оказва въз основа на съгласувани планове или по спешно възникнали нужди. Средствата, необходими за тази цел, се предвиждат в бюджета на хигиенно-епидемиологичните инспекции, на които са възложени междуокръжни функции.


VI. ВЗАИМООТНОШЕНИЯ НА ХЕИ С МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ, НАУЧНОИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ, ИНСТИТУТИ И КАТЕДРИ В ОБЛАСТТА НА ХИГИЕНАТА И ЕПИДЕМИОЛОГИЯТА

31. Министерството на народното здраве - Хигиенно-епидемиологичното управление, осъществява специализираното ръководство на ХЕИ и непосредствено ръководи и контролира изпълнението на задачите по държавния санитарен контрол, изготвя ежегодно установки и съображения за планиране дейността на хигиенно-епидемиологичната служба. Грижи се за усъвършенствуване на организацията, изграждане на материалната база, за подготовка на необходимите кадри и разпространение на положителния опит в дейността на инспекциите.

Министерството осигурява снабдяването с транспорт, специална апаратура и някои дефицитни реактиви.


32. Министерството на народното здраве - Хигиенно-епидемиологичното управление, организира чрез Медицинската академия и НИСХОЗ методичното ръководство и помощ на хигиенно-епидемиологичните инспекции. В изпълнение на тези функции съответните подразделения на Медицинската академия и НИСХОЗ:

а) извършват проверки, оказват организационно-методическа помощ и се грижат за разпространение на челния опит в дейността на хигиенно-епидемиологичната инспекция;

б) участвуват в съставянето и дават оценка на програмите за проучванията, извършвани от хигиенно-епидемиологичните инспекции по проблемите на профилактиката, ръководят по-важните от тези проучвания и участвуват в съвместни проучвания по взаимна договореност;

в) разработват стандартни методи за изследвания и внедряват в практиката на хигиенно-епидемиологичните инспекции резултатите от научните изследвания и съвместните методи на работа. Те се грижат цялостно и отговарят за повишаване методичното равнище на работата в хигиенно-епидемиологичните инспекции;

г) осъществяват мерки за повишаване квалификацията и ръководят дисертационните работи на сътрудниците на хигиенно-епидемиологичните инспекции;

д) подпомагат провеждането на санитарния и епидемиологичния контрол с консултации, експертизи и лабораторни изследвания.


VII. ВЗАИМООТНОШЕНИЯ НА ХЕИ С НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ, ОКРЪЖНИТЕ ЗДРАВНИ ОТДЕЛИ, ОСТАНАЛИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ОБЩЕСТВЕНОСТТА

33. Хигиенно-епидемиологичната инспекция е неразделна част от единната здравна служба и пряко се ръководи от окръжния народен съвет - отдел "Народно здраве". Директорът на ХЕИ е заместник-началник на отдел "Народно здраве" по хигиенно-епидемиологичните въпроси с произтичащи от това права и задължения.

Хигиенно-епидемиологичната инспекция по отношение дейността си като орган на държавния санитарен контрол е независимо от местните органи.


34. Хигиенно-епидемиологичната инспекция работи в тясно взаимодействие с лечебно-профилактичните заведения на базата на съгласувани планове. Хигиенно-епидемиологичната инспекция упражнява методично ръководство и санитарен контрол по хигиенно-епидемиологичните въпроси над лечебно-профилактичната мрежа и нейните указания от методичен характер са задължителни.


35. Мероприятията по хигиенно-епидемиологичното осигуряване на населението на територията на окръзите се провеждат главно на основата на комплексни планове, одобрени от ИК на ОНС.

В съответствие със задачите, посочени в точка 7, ХЕИ участвува активно при разработването на комплексните планове и съобразно компетенцията си провежда контрол по изпълнението им.

Хигиенно-епидемиологичната инспекция съгласува комплексните планове преди внасянето им в ИК на ОНС.


36. Директорът на ХЕИ по въпросите на санитарния контрол внася самостоятелни, а при нужда и съвместно с началник отдел "Народно здраве" в ИК на народните съвети, доклади, информации и предложения.


37. Хигиенно-епидемиологичната инспекция е длъжна:

да внася предложения за провеждане на необходимите оздравителни мероприятия от съответните държавни, стопански и обществени органи;

да уведомява ръководителите на предприятията, организациите и заведенията за установените нарушения на хигиенните норми и изисквания, на санитарните и противоепидемичните правила и да изисква от тях да налагат дисциплинарни наказания на виновните лица;

да съобщава на съответните партийни, профсъюзни и други обществени организации за нарушаване на хигиенните правила, с оглед да се предприемат мерки за обществено въздействие върху виновните лица;

да предлага органите на прокуратурата да привличат нарушителите към наказателна отговорност в случаите, когато има съмнение, че е извършено престъпление.


38. В своята дейност инспекцията търси съдействието на местните държавни, стопански, политически и обществени организации.

Текущият санитарен контрол се извършва с широкото участие на Отечествения фронт, професионалните съюзи, Българския червен кръст и други обществени организации, като се изгражда санитарен актив. Те се заангажирват главно в контрола по поддържане на санитарния ред и личната хигиена и подобряване здравното възпитание на населението.

Правата и задълженията на гражданите, привлечени да съдействуват на държавния санитарен контрол, се определят с наредба.


39. ХЕИ координира действията си по държавния санитарен контрол с другите контролни органи по места.


40. Хигиенно-епидемиологичната инспекция е отделна юридическа личност. Тя има свой щемпъл и печат.


41. Този правилник се издава на основание Разпореждане № 635 на Министерския съвет от 29.ХII.1971 г., влиза в сила в деня на обнародването му в Държавен вестник и отменя Правилника за задачите и организацията на хигиенно-епидемиологичния институт (ДВ, бр. 102 от 1966 г.).


Промени настройката на бисквитките