Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 13.V

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ (ОДОБРЕН С РЕШЕНИЕ № 252 ОТ 8 АПРИЛ 2005 Г. НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ. В СИЛА ЗА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ОТ 8 АПРИЛ 2005 Г.)

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА СЪРБИЯ

(Одобрен с Решение № 252 от 8 април 2005 г. на Министерския съвет. В сила за Република България от 8 април 2005 г.)

Обн. ДВ. бр.41 от 13 Май 2005г.

Правителството на Република България и правителството на Република Сърбия (в останалата част на текста "страни"),

в съответствие със законодателството на Република България и законодателството на Република Сърбия,

управлявани от желанието за разширяване на сътрудничеството,

основаващи се на принципите за равноправност и взаимноизгодно сътрудничество,

с цел поддържане на разнообразни форми на сътрудничество между фирми и организации от двете страни,

постигнаха съгласие за следното:


Член 1

Страните ще си сътрудничат във:

създаването на благоприятни условия за свързване на газопреносните системи на Република България и Република Сърбия посредством изграждането на междусистемна връзка по линията Дупница - Димитровград - Ниш, за доставки на природен газ през Република България за Република Сърбия;

обмен на информация, която се отнася за свързването на газопреносните системи.


Член 2

Страните в съответствие с националните си законодателства и международните договори, по които са страна, ще дадат подкрепа на усилията за създаване на необходимите условия за реализация на проекта по чл. 1 на всички субекти, които участват в неговата реализация.


Член 3

Информацията, която може да се предоставя за целите на изпълнението на този меморандум, и редът на предоставянето й се определят от действащото в двете страни законодателство. Информацията, която страните получават по време на изпълнението на меморандума, не може да бъде използвана за сметка на и в противоречие с техните интереси.


Член 4

Страните не могат да предоставят правата и задълженията си, които произтичат от този меморандум, на трети лица без предварително взаимно съгласие, което трябва да бъде потвърдено в писмен вид.


Член 5

Този меморандум може да бъде изменян или допълван само със съгласието на двете страни, изразено в писмена форма.


Член 6

Този меморандум влиза в сила от датата на неговото подписване и ще действа за срок пет години. Ако в срок шест месеца преди изтичане на срока на действие на меморандума някоя от страните не отправи писмено уведомление до другата страна за неговото прекратяване, срокът на действие ще се счита за автоматично удължен за следващите пет години.


Член 7

В случай на прекратяване на действието на този меморандум неговите клаузи ще останат валидни по отношение на всички задължения на страните, които са поети преди прекратяването му и не са изпълнени по време на неговата валидност.

Подписано в София на 8 април 2005 г. в два идентични оригинални екземпляра, от които всяка страна запазва един оригинал. Оригиналът на меморандума се състои от текста на меморандума на български, сръбски и английски език. В случай на различия в тълкуването предимство има текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките