Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 13.V

НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КОЕФИЦИЕНТИТЕ ЗА РЕНТАБИЛНОСТ, ЕФЕКТИВНОСТ И ФИНАНСОВА АВТОНОМНОСТ

 

НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА КОЕФИЦИЕНТИТЕ ЗА РЕНТАБИЛНОСТ, ЕФЕКТИВНОСТ И ФИНАНСОВА АВТОНОМНОСТ

Приета с ПМС № 30 от 15.02.2006 г.

Обн. ДВ. бр.41 от 13 Май 2005г.

Материята е преуредена. Виж Наредба за определяне на границите на коефициентите за рентабилност, ефективност и финансова автономност, на изискванията към представяните доказателства, особените случаи, методите и начините за определяне на коефициентите и нетния паричен поток - обн., ДВ, бр. 35 от 28 април 2006 г.


Чл. 1. (1) Коефициентите за рентабилност, ефективност и финансова автономност по чл. 149а от Данъчния процесуален кодекс се определят по методите и в границите на стойностите, установени с наредбата.

(2) Определянето на коефициентите по ал. 1 по методите и в границите на стойностите, установени с наредбата, е предпоставка за издаване на разрешение за отсрочване или разсрочване на публичните вземания.


Чл. 2. (1) Всеки длъжник, поискал отсрочване или разсрочване, представя справка за финансово-икономическото състояние на предприятието и перспективна програма за развитието му, които се разработват и оценяват чрез система от критерии и показатели съгласно приложението.

(2) Справката за финансово-икономическото състояние на предприятието обхваща предходните две години и периода до датата на текущата година, в която е подадено искането. Тя съдържа данни за собствения капитал, дългосрочните задължения, краткосрочните задължения, краткосрочните вземания, разходите, нетните приходи от продажби, както и за коефициентите за рентабилност, ефективност и финансова автономност.

(3) Перспективната програма за развитие на предприятието се изготвя за периода, за който се иска отсрочване или разсрочване. Тя съдържа стратегия за стопанската дейност, прогноза за паричния поток на предприятието, както и прогнозни данни за коефициентите за рентабилност, ефективност и финансова автономност.


Чл. 3. На основата на одобрената справка за финансово-икономическото състояние на предприятието и перспективна програма за развитието му и при спазване на условията по чл. 147 - 151 от Данъчния процесуален кодекс съответният орган издава разрешение за отсрочване или разсрочване на данъчни и други публични задължения.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се приема на основание чл. 152а от Данъчния процесуален кодекс.


Приложение към чл. 2, ал. 1


Система от критерии и показатели за оценка на състоянието на предприятието и за разработване на перспективна програма за развитието му


1. Анализ, оценка и стратегия за развитие на предприятието:

1.1. Историческа справка, в т.ч.: място и значимост на предприятието в общата технологична верига на определени производства, подотрасли и отрасли по отношение на основни суровини, материали, комплектация и др.; правен анализ и отношения на собственост.

1.2. Брой на работните места и на заетите лица, в т.ч. на заетите в основното производство, брой на административния персонал.

1.3. Организация и управление, в т.ч.: съществуваща структура и организация на предприятието; възможности за рационализиране.

1.4. Производствено-технологичен анализ и стратегия, в т.ч.: производствени мощности и инфраструктура; капацитет по основни групи продукти и технологично тесни места; основни технологични линии и производствено-технологично развитие; доставчици - местни и чуждестранни.

1.5. Разходи на предприятието, в т.ч. по основни производства и продукти за предходните две години, за текущата година до датата на подаване на искането и прогноза за очаквания размер на разходите за срока на искането за отсрочване или разсрочване.

1.6. Инвестиционна стратегия, в т.ч.: съществуваща структура на капиталите/съотношение между собствен капитал и пасиви (дългосрочни и краткосрочни); планиран обем и структура на инвестициите за периода на искането за отсрочване или разсрочване. Основните активи - предмет на инвестициите, се посочват конкретно; посочват се периодът, за който се предвижда инвестициите да останат в дружеството, и целта на инвестициите.

1.7. Продукти и услуги, в т.ч.: продуктова структура; предимства на собствените изделия и услуги по отношение на конкурентните; уникалност на произвежданата продукция; изделия със запазена марка или патентна защита; продуктова диверсификация.

1.8. Анализ и стратегия на пазара, в т.ч.: обем и структура на продажбите по регионални пазари; възможности за разширяване на пазарите; настоящи и потенциални потребители/клиенти; сключени договори, оферти; ценова политика.

1.9. Характеристика на по-важните конкуренти в страната и в чужбина, в т.ч.: наименование, местоположение, предмет на дейност, продажби и печалба; продуктова структура (сравнителен анализ); стратегия спрямо конкуренцията - слабости и предимства.

1.10. Възможности за преструктуриране, в т.ч.: технологично, пазарно, продуктово; приватизация; частична ликвидация и др.

2. Система от финансово-икономически критерии и показатели за оценка на състоянието на предприятието:

2.1. Показатели за рентабилност - количествени характеристики на ефективността на приходите от продажби, на собствения капитал и на активите на предприятието.

2.1.1. Коефициент на рентабилност на приходите от продажби:



Коефициент на   финансов резултат
рентабилност на   от продажби
приходите от = ------------------------
продажби   нетен размер на
    приходите от продажби


Финансовият резултат от продажбите се определя като разлика между нетните приходи от продажби и всички разходи, свързани с продажбите, в т.ч. разпределените към съответните продажби административни разходи и разходите по продажби.

2.1.2. Коефициент на рентабилност на собствения капитал:


Коефициент на   балансова печалба/
рентабилност   загуба
на собствения = ------------------------
капитал   собствен капитал


2.1.3. Коефициент на рентабилност на активите:


    финансов резултат преди
Коефициент на   разходи за лихви
рентабилност = --------------------------
на активите   балансова стойност
    на активите


Коефициентите на рентабилност се изчисляват на годишна база за пълен отчетен период и следва да бъдат със стойност не по-малка от 0,05. Коефициентите за рентабилност за годината, в която е подадено искането за отсрочване или разсрочване, се изчисляват на базата на прогнозна информация за годината при съобразяване с отчетната информация до момента на подаване на искането.

2.2. Показатели за ефективност - количествени характеристики на съотношението между приходите и разходите:

Коефициент на ефективност на приходите от обичайна дейност:


Коефициент на   разходи за обичайна
ефективност на   дейност
приходите от = --------------------------------
обичайна дейност   приходи от обичайна
    дейност


Разходите за обичайна дейност и приходите от обичайна дейност се определят съгласно чл. 28, ал. 2 от Закона за счетоводството.

Коефициентът на ефективност на приходите от обичайна дейност следва да бъде със стойност не по-голяма от 0,95.

2.3. Показатели за финансова автономност - отразяват степента на финансова независимост на предприятието от кредиторите:


Коефициент на   собствен капитал
финансова = ----------------------------
автономност   обща сума на пасивите


Собственият капитал се определя съгласно чл. 20 от Закона за счетоводството. Общата сума на пасивите се определя съгласно чл. 19 от Закона за счетоводството.

Коефициентът на финансова автономност следва да бъде със стойност не по-малка от 0,5.

2.4. Определяне на нетния паричен поток съгласно чл. 149а, ал. 2 от Данъчния процесуален кодекс.


НПП = ВПП - ИПП,


където:

НПП е нетният паричен поток за съответната година;

ВПП са входящите парични потоци (постъпленията) от парични наличности и парични еквиваленти от основна, инвестиционна и финансова дейност за съответната година, определени съгласно действащото счетоводно законодателство;

ИПП са изходящите парични потоци (плащанията) от парични наличности и парични еквиваленти от основна, инвестиционна и финансова дейност за съответната година, определени съгласно действащото счетоводно законодателство. В изходящите парични потоци не се включват главницата и лихвите на отсроченото или разсроченото задължение.


Промени настройката на бисквитките