Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 13.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 23 ОТ 2001 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ХРАНИТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ ЕТИКЕТИРАНЕТО НА ХРАНИТЕ (ДВ, БР. 53 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 23 ОТ 2001 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ НА ХРАНИТЕЛНАТА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ ЕТИКЕТИРАНЕТО НА ХРАНИТЕ (ДВ, БР. 53 ОТ 2001 Г.)

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В сила от 30.06.2005 г.

Обн. ДВ. бр.41 от 13 Май 2005г.

§ 1. В чл. 2 т. 1 се изменя така:

"1. данни за енергийната стойност и съдържанието на белтъци, въглехидрати, мазнини, хранителни влакнини, натрий, витамини и минерални вещества, наричани по-нататък в текста хранителни вещества;".


§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "се предлагат" се добавя "като такива".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. храните, предназначени за снабдяване на лечебни заведения за болнична помощ, ресторанти, столове и други места за обществено хранене;".


§ 3. В чл. 5 т. 1 се изменя така:

"1. натурални минерални или други води, предназначени за консумация от човека;".


§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Хранителната информация трябва да бъде:

1. представена на едно място върху етикета или опаковката на храната;

2. изписана четливо, по неизтриваем начин, на видно място върху етикета."

2. В ал. 2 след думата "форма" се поставя запетая и се добавя "с подравнени в колона цифри,".


§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 се създава т. 7:

"7. салатрим."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Съдържанието на витамините и минералните вещества се обявява при условие, че количеството им в 100 g или 100 ml храна или в една опаковка, ако е предназначена само за еднократен прием, е най-малко 15 % от съответните референтни стойности за среднодневен хранителен прием съгласно приложение № 1."


§ 6. В чл. 10 се създава т. 7:

"7. салатрим - 6,0 kcal/g (25 kJ/g)."


§ 7. В чл. 11, ал. 1, т. 2 след думата "мазнини," се добавя "хранителни".


§ 8. В чл. 12, ал. 2 т. 1 се изменя така:

"1. еднократна порция, количествено определена върху етикета;".


§ 9. Създава се чл. 12а:

"Чл. 12а. Информацията по чл. 11 и чл. 12, ал. 1 и 2 може да бъде представена и в графична форма."


§ 10. В чл. 13 след думата "храна" се поставя запетая и се добавя "включително когато при етикетирането й са дадени подробни инструкции за нейното приготвяне".


§ 11. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. Хранителните претенции по чл. 2, т. 2 може да се отнасят до енергийната стойност и/или до съдържанието на хранителни вещества."


§ 12. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. Хранителните претенции и условията за прилагането им се определят съгласно приложение № 2."


§ 13. Членове 21, 22 и 23 се отменят.


§ 14. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Названието й се изменя така: "Допълнителни разпоредби".

2. В § 1:

1. Точка 6 се изменя така:

"6. "хранителни влакнини" са растителни ненишестени полизахариди и лигнин, които не се хидролизират в храносмилателния тракт;".

2. Точка 10 се изменя така:

"10. "полиненаситени" са мастните киселини с цис-, цис-метилен прекъснати двойни връзки;".

3. В т. 12 думата "калорична" се заменя с "калорийна".

4. Точки 13, 14 и 15 се отменят.

5. Създава се т. 16 със следното съдържание:

"16. "салатрим" са триацилглицероли с намалена енергийна стойност, съдържащи късоверижни и дълговерижни мастни киселини."

3. Създава се § 1а:

"§ 1а. Навсякъде мерните единици "ккал/г", "кДж/г", "ккал", "кДж", "мл", "г", "мг", "мкг", "г/мл" се заменят съответно с "kcal/g", "kJ/g", "kcal", "kJ", "ml", "g", "mg", "mg" и "g/ml"."


§ 15. В § 4 от преходните и заключителните разпоредби думата "санитарен" се заменя със "здравен".


§ 16. В приложение № 1 думите "Белтък, г 50" се заличават.


§ 17. Приложение № 2 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 20


Хранителни претенции и условия за приложението им


Хранителна претенция и всяка друга претенция, която има същия смисъл за консуматорите, може да бъде направена само ако продуктът отговаря на следните условия, отнасящи се до енергията и хранителните вещества:


1. Енергия

1.1."Храна с нискоенергийно съдържание" - ако продуктът съдържа по-малко от 40 kcal (170 kJ) на 100 g и по-малко от 20 kcal (80 kJ) на 100 ml.

В случай на храни с натурално нискоенергийно съдържание терминът "натурална" може да предшества тази претенция.

1.2. "Храна с намалено енергийно съдържание" - ако енергийната стойност на продукта е намалена най-малко с 30% спрямо първоначалната му енергийна стойност, като се посочва(т) характеристиката(ите), която(ито) го прави(ят) храна с намалено енергийно съдържание.

1.3. "Храна без енергийно съдържание" - ако продуктът съдържа по-малко от 4 kcal (17 kJ) на 100 ml.

В случай на храни без енергийно съдържание терминът "натурална" може да предшества тази претенция.

2. Мазнини

2.1. "Храна с ниско съдържание на мазнини" - ако продуктът съдържа не повече от 3 g мазнини на 100 g или 1,5 g мазнини на 100 ml (1,8 g мазнини на 100 ml частично обезмаслено мляко).

В случай на храни с натурално ниско съдържание на мазнини терминът "натурално" може да предшества думата "ниско" в тази претенция.

2.2. "Храна, несъдържаща мазнини" - ако продуктът съдържа не повече от 0,5 g мазнини на 100 g или на 100 ml. Не се разрешава изразяване на претенцията във вида "Х% без мазнини".

В случай че храната натурално не съдържа мазнини, терминът "натурално" може да предшества думата "несъдържаща" в тази претенция.

3. Наситени мазнини

3.1. "Храна с ниско съдържание на наситени мазнини" - ако продуктът съдържа не повече от 1,5 g наситени мазнини на 100 g за твърди храни или 0,75 g наситени мазнини на 100 ml за течни храни. И в двата случая наситените мазнини не трябва да доставят повече от 10 % от енергията.

В случай на храни с натурално ниско съдържание на наситени мазнини терминът "натурално" може да предшества думата "ниско" в тази претенция.

3.2. "Храна, несъдържаща наситени мазнини" - ако продуктът съдържа не повече от 0,1 g наситени мазнини на 100 g или на 100 ml.

В случай че храната натурално не съдържа наситени мазнини, терминът "натурално" може да предшества думата "несъдържаща" в тази претенция.

4. Захари

4.1. "Храна с ниско съдържание на захари" - ако продуктът съдържа не повече от 5 g захари на 100 g или на 100 ml.

В случай на храни с натурално ниско съдържание на захари терминът "натурално" може да предшества думата "ниско" в тази претенция.

4.2. "Храна, несъдържаща захари (без захари)" - ако продуктът съдържа не повече от 0,5 g захари на 100 g или на 100 ml.

В случай че храната натурално не съдържа захари, терминът "натурално" може да предшества думата "несъдържаща" в тази претенция.

4.3. "Храна без добавени захари" - ако продуктът не съдържа добавени никакви моно- или дизахариди, или всяка друга храна, използвана заради своите подслаждащи свойства.

5. Натрий/сол

5.1. "Храна с ниско съдържание на натрий/сол" - ако продуктът съдържа не повече от 0,12 g натрий или еквивалентна стойност за сол на 100 g или на 100 ml.

В случай на храни с натурално ниско съдържание на натрий терминът "натурално" може да предшества думата "ниско" в тази претенция.

5.2. "Храна с много ниско съдържание на натрий/сол" - ако продуктът съдържа не повече от 0,04 g натрий (или еквивалентната стойност за сол) на 100 g или на 100 ml.

В случай на храни с натурално много ниско съдържание на натрий терминът "натурално" може да предшества думата "много" в тази претенция.

5.3. "Храна, несъдържаща натрий" или "храна, несъдържаща сол" - ако продуктът съдържа не повече от 0,005 g натрий (или еквивалентната стойност за сол) на 100 g.

В случай че храната натурално не съдържа натрий, терминът "натурално" може да предшества думата "несъдържаща" в тази претенция.

6. Хранителни влакнини

6.1. "Храна, източник на хранителни влакнини" - ако продуктът съдържа не по-малко от 3 g хранителни влакнини на 100 g или не по-малко от 1,5 g хранителни влакнини на 100 kcal.

В случай на храна, която е натурален източник на влакнини, терминът "натурален" може да предшества думата "източник" в тази претенция.

6.2. "Храна с високо съдържание на хранителни влакнини" - ако продуктът съдържа не по-малко от 6 g хранителни влакнини на 100 g или не по-малко от 3 g хранителни влакнини на 100 kcal.

В случай на храна, която е с натурално високо съдържание на хранителни влакнини, терминът "натурално" може да предшества думата "високо" в тази претенция.

7. Белтък

7.1. "Храна, източник на белтък" - продукт, в който белтъкът осигурява не по-малко от 12 % от енергийната стойност на храната.

В случай на храна, която е натурален източник на белтък, терминът "натурален" може да предшества думата "източник" в тази претенция.

7.2. "Храна, с високо съдържание на белтък" - продукт, в който белтъкът осигурява не по-малко от 20 % от енергийната стойност на храната.

В случай че храната е натурално богата на белтък, терминът "натурално" може да предшества думата "високо" в тази претенция.

8. Витамини и/или минерални вещества

8.1. "Храна, натурален източник на витамини и/или минерални вещества" - продукт, в който съдържанието на витамини и/или минерални вещества на 100 g или на 100 ml от продукта е не по-малко от 15 % от референтните среднодневни стойности за хранителен прием, посочени в приложение № 1.

8.2. "Храна, обогатена или фортифицирана с витамини и/или минерални вещества" - продукт, който съдържа витамини и/или минерални вещества в количества не по-малки от посочените в приложение № 1.

8.3. "Храна с високо съдържание на витамини и/или минерални вещества" - продукт, който съдържа витамини и/или минерални вещества в количество не по-малко от два пъти количеството им в продукт с претенция "храна, натурален източник на витамини и/или минерални вещества".

В случай че храната натурално е с високо съдържание на витамини и/или минерални вещества, терминът "натурално" може да предшества думата "високо" в тази претенция.

9. Други хранителни вещества или други субстанции

9.1. "Храна със съдържание на ...." (като на мястото на многоточието се посочва наименованието на хранителното вещество или субстанцията) - ако продуктът съдържа хранителни вещества или субстанции, съответстващи на тази наредба.

9.2. "Храна с повишено съдържание на ..." (като на мястото на многоточието се посочва наименованието на хранителното вещество или субстанцията) - ако продуктът съответства на претенцията "храна, източник на" и увеличението на съдържанието на съответното хранително вещество или съответната субстанция е не по-малко от 30 %, сравнено с подобен продукт.

9.3. "Храна с намалено съдържание на ..." (като на мястото на многоточието се посочва наименованието на хранителното вещество или субстанцията) - ако намаленото съдържание на хранителното вещество или субстанцията в продукта е най-малко 30 %, сравнено с подобни храни, с изключение на витамините и минералните вещества, където разликата е 10 % спрямо референтните стойности, посочени в приложение № 1.

9.4. "лайт" (light, lite) - ако продуктът отговаря на изискванията за "намалено съдържание".

Претенцията трябва да се придружи с обозначение за начина на постигане на характеристиката(ите), която(ито) прави(ят) храната "лайт"."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 18. Наредбата влиза в сила от 30 юни 2005 г.


§ 19. Храните, които се намират на пазара след 30 юни 2005 г. и не отговарят на изисквания на наредбата, могат да се продават до изчерпването им на пазара, ако са били етикетирани преди тази дата, но не по-късно от 31 юли 2006 г.


Промени настройката на бисквитките