Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 2.XII

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ДАРЕНИЕ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ, И РЕПУБЛИКА АВСТРИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ ФЕДЕРАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ, ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИ

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ДАРЕНИЕ МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЕНЕРГЕТИКАТА И ЕНЕРГИЙНИТЕ РЕСУРСИ, И РЕПУБЛИКА АВСТРИЯ, ПРЕДСТАВЛЯВАНА ОТ ФЕДЕРАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ, ПО ОТНОШЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ

(Ратифицирано със закон, приет от ХL Народно събрание на 3 ноември 2005 г. - ДВ, бр. 91 от 2005 г. В сила за Република България от 3 ноември 2005 г.)

Обн. ДВ. бр.97 от 2 Декември 2005г.

Днес, 13 юли 2005 г., в София бе подписано следното Споразумение между Република България, представлявана от Министерството на енергетиката и енергийните ресурси (наричано по-долу "МЕЕР"), и Република Австрия, представлявана от Федералното министерство на финансите (наричано по-долу "МФ"), във връзка с Български фонд за енергийна ефективност (наричан по-долу "ФЕЕБ").

Имайки предвид, че:

ФЕЕБ е учреден под формата на публично-частно партньорство съгласно Закона за енергийната ефективност от 2004 г.,

МФ дарява безвъзмездно средства, които да бъдат използвани от МЕЕР за основаването и управлението на ФЕЕБ като самоиздържащ се пазарно ориентиран финансиращ механизъм с финансиране на перспективни проекти за развитие на енергийната ефективност и изграждане на енергийни мощности в България.

Непосредственият получател на средствата от страна на Република България ще бъде МЕЕР. Крайният получател на средствата ще бъде ФЕЕБ по силата на Допълнително споразумение за безвъзмездно финансиране с МЕЕР.

Глобалният екологичен фонд (наричан по-долу "ГЕФ") като основен дарител на ФЕЕБ ще предостави дарения съгласно отделно споразумение за дарение. Международната банка за възстановяване и развитие (по-нататък наричана "МБВР") ще изпълнява функцията на представителна агенция за дарените средства, осигурявани от ГЕФ.

ФЕЕБ се създава с цел насърчаване на инвестициите за развитие на енергийната ефективност в България, което ще доведе до значително и устойчиво намаление на енергопотреблението и на емисиите на парникови газове (ГПЕ). Предоставяйки възможност за развитие на технически проекти, от една страна, и "ноу-хау" за финансово структуриране, от друга страна, ФЕЕБ подпомага изпълнението на нарастващ брой проекти по енергийна ефективност на изцяло търговски начала. Замислен като търговско ориентирана организация с възвръщаемост на финансирането, ФЕЕБ ще предоставя едновременно кредитни облекчения и инвестиционни финансови инструменти, насочени към ликвидността на капиталовите пазари и бариерите пред кредитния риск за финансирането на енергийната ефективност в България. Като осигурява намаляване на риска и използва съфинансиращи инструменти, ФЕЕБ цели увеличаване на търговските проекти за енергийна ефективност и финансиране чрез търговски банки, компании, обслужващи енергетиката (ESCO), арендаторски компании и други участници в пазара и последващо установяване на конкурентен, устойчив национален пазар за енергийна ефективност в България.

ФЕЕБ ще предлага три вида продукти: (i) частични кредитни гаранции за разпределяне кредитния риск на инвестициите за енергийна ефективност, (ii) финансиране на инвестициите (първични заеми) за съфинансиране на сконтируеми проекти по енергийна ефективност на база търговски заеми, и (iii) техническа помощ за финансиране на дейности по изграждане на умения, като предварителна подготовка на проекти, оценка на проекти, обучение, работни срещи и семинари.


Дарение и плащания

Член I

Раздел 1.1. Дарение. С настоящото МФ се съгласява да направи безвъзмездно дарение в размер 1,500,000 евро на MEEР ("дарението") съгласно условията, определени по-долу в това споразумение. Дарението ще се използва за осигуряване начален капитал за ФЕЕБ, който ще бъде използван за: (i) частични кредитни гаранции, и (ii) инвестиционно съфинансиране (първоначални заеми).

Раздел 1.2. Плащания. MФ ще извърши горното дарение на две равни вноски, възлизащи на 50 % от сумата на дарението:

(a) Плащането на първата вноска ще се извърши при следните условия:

a. Ефективност на Споразумението за безвъзмездно финансиране от Доверителния фонд (проект за енергийна ефективност) между Република България и МБВР в качеството й на изпълнителна агенция на ГЕФ, подписано на ..........., и на действащото Проектоспоразумение между ФЕЕБ и МБВР, от дата ...........;

b. ФЕЕБ разполага със собствено финансово управление, приемливо за МБВР, и е приел Правилник за организацията и дейността, одобрен от МБВР;

c. Споразумението за безвъзмездно финансиране от Доверителния фонд (проект за енергийна ефективност) между Република България и МБВР в качеството й на изпълнителна агенция на ГЕФ и Проектоспоразумението между МБВР и ФЕЕБ са влезли в сила;

d. Това споразумение е влязло в сила;

e. Допълнителното споразумение за дарение, което трябва да се сключи, както е посочено в член II на това споразумение, е надлежно подписано от МЕЕР и ФЕЕБ и е правно обвързващо за МЕЕР и ФЕЕБ;

f. MEEР е открило "Специална сметка ФЕЕБ - Австрия" в Българската народна банка след влизането в сила на това споразумение.

Първата вноска на дарението ще бъде депозирана в "Специалната сметка ФЕЕБ - Австрия" в рамките на двадесет работни дни от получаването на писмено доказателство от МФ, че всички изброени по-горе условия са надлежно изпълнени.

Изпълнението на условия а, b и c ще бъде потвърдено от МБВР. Доказателства за изпълнението на условия е и f ще бъдат представени от МЕЕР.

(b) Плащането на втората вноска на дарението ще се извърши при условие, че са достигнати поне 50 % от целевите стойности за календарната 2006 г., както е определено в приложение 3 ("Разпоредби за контрол на резултатите") към Документа за оценка на проекта във версията от 20 януари 2005 г. (приложение 1 към това споразумение).

МЕЕР ще предостави или ще възложи на ФЕЕБ да предостави на МФ писмено доказателство за изпълнението на споменатите по-горе целеви стойности (под формата на доклад) не по-късно от 31 март 2007 г.

МФ ще разгледа доклада в рамките на двадесет дни след получаването му и ще уведоми писмено МЕЕР за резултатите от разглеждането. В случай че МФ счете, че условията за плащането са надлежно изпълнени, втората вноска от дарението ще бъде депозирана в "Специалната сметка ФЕЕБ - Австрия" в рамките на десет работни дни от датата на писменото уведомление за резултатите, дадено на МЕЕР.

Раздел 1.3. Специална сметка ФЕЕБ - Австрия. Всяко плащане по дарението ще се извърши по "Специалната сметка ФЕЕБ - Австрия". След получаването на всяко плащане по дарението МЕЕР ще предоставя на МФ отчет на сметката като доказателство за трансфера.

Раздел 1.4. Лихва върху дохода. Лихвата върху дохода от неизползваните капитали от дарението ще бъде използвана за същите цели, както и капиталите на дарението, както е посочено в раздел 1.1 по-горе.


Организационна структура и управление

Член II

Организационната и управленската структура на ФЕЕБ, както е договорено между МЕЕР и МБВР и както е формулирано в Наредба за работата, организацията и дейностите на Фонда за енергийна ефективност (или Законов правилник) от дата ....... и в Правилника за организацията и дейността на ФЕЕБ от дата ......., формират ключови предварителни условия за австрийското участие във ФЕЕБ.

Раздел 2.1. Допълнително споразумение за безвъзмездно финансиране. МЕЕР ще сключи с ФЕЕБ Допълнително споразумение за безвъзмездно финансиране, основаващо се на условията на това споразумение и одобрено в писмена форма от МФ, като МЕЕР ще носи отговорност за надлежното изпълнение на това Допълнително споразумение за безвъзмездно финансиране.

МЕЕР ще представи на МФ копие от Допълнителното споразумение за безвъзмездно финансиране, надлежно подписано от упълномощени представители на МЕЕР и ФЕЕБ, и ще предостави писмени доказателства, че споразумението е влязло в сила и е правно обвързващо за МЕЕР и ФЕЕБ.

В допълнение към основното си съдържание, споменато в горните два параграфа, Допълнителното споразумение за безвъзмездно финансиране ще включва следните условия:

i. Допълнителното споразумение за безвъзмездно финансиране не може да бъде прекратено от никоя от страните или чрез взаимно споразумение преди приключването на това споразумение.

ii. Допълнителното споразумение за безвъзмездно финансиране не може да бъде променяно без предварително писмено одобрение от страна на МФ.

Раздел 2.2. Събрание на донорите. МФ има правото да назначи свой представител в Събранието на донорите, както е предвидено в Закона за енергийната ефективност от 2004 г.

В случай на участие на един или повече допълнителни донори Австрия ще има същите права, които са договорени с всеки отделен участващ донор.

Раздел 2.3. Austria Wirtschaftsservice GmbH. Austria Wirtschaftsservice GmbH (наричана по-долу "aws"), субсидирана 100 % от Република Австрия, ще представлява МФ за:

• осъществяване контрол по използването на средствата от дарението;

• следене работата на ФЕЕБ, включително преглед на финансовите и оперативните доклади; и

• всички други аспекти по отношение на споразумението, с изключение на плащанията по дарението, които ще бъдат определяни от МФ.


Отчитане и контрол, финансови ревизии

Член III

Раздел 3.1. Отчитане и контрол. Фонд мениджърът на ФЕЕБ носи отговорност за счетоводството, контрола и отчитането на дейността. МЕЕР ще поддържа или ще възложи на ФЕЕБ поддръжката на система за управление на финансите, удовлетворяваща изискванията на МБВР за отчет и контрол.

МЕЕР ще предоставя или ще възложи на ФЕЕБ да предостави на aws същите финансови и контролни доклади, които са договорени с МБВР, Споразумението за попечителен дарителски фонд на ГЕФ между Република България и МБВР от дата ........... и на действащото Проектоспоразумение между ФЕЕБ и МБВР от дата ........... Всички отчети ще бъдат предадени на aws за същото време, както е договорено с МБВР.

Раздел 3.2. Финансови ревизии. МЕЕР ще представи или ще възложи на ФЕЕБ да представи на aws същите ревизирани годишни финансови отчети на ФЕЕБ, както е договорено с МБВР, и ще представи или ще възложи на ФЕЕБ да представи на aws ревизирани финансови отчети за същите периоди, както е договорено с МБВР.

Раздел 3.3. Изисквания за проектната информация. МЕЕР ще изготвя и представя или ще възложи на ФЕЕБ да изготвя и представя на aws на всяко тримесечие документ с информация за проекта за всеки проект, както е показано в приложение 2 към това споразумение. Документите с информация за проектите ще бъдат предадени на aws в електронен вид не по-късно от 30 дни след изтичането на всяко четиримесечие. Всички съществени промени, които се правят в етапа на разработване на всеки отделен проект, също ще бъдат докладвани на aws чрез преработка и допълване на документа с информация за проекта на конкретния проект.

С настоящото МЕЕР дава съгласието си на aws да разпространява получената информация за проектите сред заинтересованите бизнес и финансови общности в Австрия, което е предмет на предварително съгласие от авторите на проекта.


Предоставяне на информация за очакваните намаления на емисии на парникови газове

Член IV

Република Австрия има голям интерес към получаване на достъп чрез приноса й към МЕЕР до проекти за намаляване на емисиите на парникови газове (ПГ), които могат да се разработят като Проекти за съвместно изпълнение ("СИ") и се предложат на австрийската програма JI/CDM за закупуване на получените единици редуцирани емисии ("ЕРЕ"). В тази връзка МЕЕР трябва да предоставя или да задължи ФЕЕБ да предоставя съответната информация, особено по отношение на очакваните намаления на емисии на ПГ, както е указано в приложение 2, за всеки проект, преминал през първоначален подбор и одобрен от ФЕЕБ за по-нататъшно разработване и/или финансиране. Информацията се предоставя на всяко тримесечие.


Възстановяване на отпуснати средства

Член V

МЕЕР се задължава да възстанови директно или чрез ФЕЕБ на МФ в рамките на 4 седмици след писмено известие от МФ всички изплатени средства, както е посочено в член I, ако Допълнителното споразумение за безвъзмездно финансиране, както е уточнено в раздел 2.1 от това споразумение:

i. е било поправено без предварително писмено одобрение от МФ, или

ii. е било прекратено от една от страните по Споразумението за субсидиране или чрез взаимно споразумение преди прекратяването на това споразумение.


Влизане в сила и прекратяване

Член VI

Това споразумение влиза в сила след изпълнение на съответните задължителни вътрешнодържавни процедури по влизането му в сила и след влизането в сила на Допълнителното споразумение за безвъзмездно финансиране. Споразумението се прекратява с прекратяването дейността на ФЕЕБ.


Изменения и уведомления

Член VII

Раздел 7.1. Изменения. Това споразумение може да бъде изменено само чрез писмено съгласие на двете страни.

Раздел 7.2. Уведомления. Всякакви уведомления или молби, изисквани или разрешени да бъдат правени по това споразумение, ще бъдат представяни в писмен вид и изпращани на адреса на всяка от страните, както следва:


За Република Австрия


Federal Ministry of Austria

Himmelpfortgasse 4-8

A-1015 Vienna

Austria

Телефон: + 43 1 514 33 - 0

Факс: + 43 1 514 33 - 1588

На вниманието на: Волфганг Ницше (Wolfgang Nitsche) (ext. 1563)

Електронен адрес: wolfgang.nitsche@bmf.gv.at


Austria Wirtschaftsservice GmbH,

acting on behalf of the Federal Ministry of Finance

Ungargasse 37

1030 Vienna

Austria

Телефон: + 43 1 501 75 - 0

Факс: + 43 1 501 75 - 492

На вниманието на: Габриеле Памесбергер (Gabriele Pammesberger) (ext. 321)

Електронен адрес: g.pammesbergerawsg.atdoe.bg


За Република България


Министерство на енергетиката и енергийните ресурси

ул. Триадица 8

1040 София

България

Телефон: +35929883216

Факс: +35929807630

На вниманието на: Костадинка Тодорова

Електронен адрес: todorova@doe.bg


Това споразумение е съставено в два еднообразни екземпляра на английски език, по един за всяка от двете страни.

Като доказателство на горното двете страни чрез свои законно упълномощени представители подписаха това споразумение от съответното име на всяка от тях на споменатата по-горе дата.


Проект


Приложение 1



Приложение 3 към Документ за оценка на проекта във версията от 20 януари 2005 г.
 
"Разпоредби за контрол на резултатите"
 
Разпоредби      
за контрол на   Целеви стойности Събиране на данни и отчитане
резултатите      
Изходни база 2005 2006 2007 2008 2009 честота и инстру- отговор-
показатели             доклади менти за ност за
                  събиране
1. Възникване на (a) Брой (a) Брой (a) Брой (a) Брой (a) Брой (a) Брой Годишно Собствени МФ и АEE
конкурентен и на ESCO: на ESCO: на ESCO: на ESCOs: на ESCOs: на ESCOs:   статистики  
устойчив национален 18 20 20 25 30 40   на ФЕЕБ и  
пазар за енергийна               АEE  
ефективност (EE), (b) Брой (b) Брой (b) Брой (b) Брой (b) Брой (b) Брой Годишно Собствени МФ и АEE
показано от: на ФИ в EE: на ФИ в EE: на ФИ в EE: на ФИ в EE: на ФИ в EE: на ФИ в EE:   статистики  
(a) нарастващ брой 2 3 4 5 7 10   на ФЕЕБ и  
от компании               АEE  
(ESCOs), ангажи- (c ) --- (c ) --- (c) Натруп- (c) Натруп- (c) Натруп- (c) Натруп- Полугодишно Собствени МФ
рани в разработване     ващи се ващи се ващи се ващи се FMR статистики  
и внедряване на     инвестиции инвестиции инвестиции инвестиции   на ФЕЕБ  
проекти за EE;     в EE: в EE: в EE: в EE s:      
(b) нарастващ брой     US$8 м US$18 м US$34 м US$48 м      
от финансови инсти-                  
туции (ФИ), ангажи- (d ) --- (d ) --- (d) Натруп- (d) Натруп- (d) Натруп- (d) Натруп- Полугодишно FMR Собствени МФ и неза-
рани във финанси-     ващи се ващи се ващи се ващи се и годишен неза- статистики висим
ране на проекти за     енергийни енергийни енергийни енергийни висим проверя- на ФЕЕБ и експерт
EЕ; (c) ФЕЕБ, обла-     спестява- спестява- спестява- спестява- ващ доклад независими  
годетелстващ инвес-     ния за ния за ния за ния за Полугодишно FMR оценки  
тиции в EE от     проектния проектния проектния проектния и годишен неза-    
US$48 м за първите     живот: живот: живот: живот: висим проверя-    
5 години от внедря-     0.16 mtoe 0.36 mtoe 0.73 mtoe 1.03 mtoe ващ доклад    
ване на проекта;                  
(d) асоциирани енер- (e) --- (e) --- (e) Натруп- (e) Натруп- (e) Натруп- (e) Натруп-   Собствени МФ и неза-
гийни спестявания     ващо нама- ващо нама- ващо нама- ващо нама-   статистики висим
(over life of invest-     ляване на ляване на ляване на ляване на   на ФЕЕБ и експерт
ments за EE); и (e)     ГПЕ за ГПЕ за ГПЕ за ГПЕ за   независими  
асоциирано намаля-     проектния проектния проектния проектния   оценки  
ване на ГПЕ от     живот: живот: живот: живот:      
инвестиции за EE     0.6 mt CO2 1.4 mt CO2 2.5 mt CO2 3.6 mt CO2      
(3.6 mt of CO2 over   Поне 15 % Поне 20 % Поне 25 % Поне 50 % Поне 75 % Годишен Собствени МФ и неза-
life of investments).   самофинан- самофинан- самофинан- самофинан- самофинан- ревизиран статистики висим
    сиране сиране сиране сиране сиране финансов отчет на ФЕЕБ експерт
            (100 % през      
            2010)      
2. Финансова устой-                  
чивост на БФЕЕ                  
(ниво на самофи-                  
нансиране)                  
Резултати                  
Показатели за                  
всяка съставяща                  
Съставяща 1:     Проекти за Проекти за Проекти за Проекти за Полугодишно Собствени МФ
Частични       EE за около EE за около EE за около EE за около FMR статистики
кредитни гаранции -     US$5м US$12м US$22м US$31м   на ФЕЕБ  
натрупващ се порт-                  
фейл от проекти на                  
ФЕЕБ                  
Съставяща 2:     Проекти за Проекти за Проекти за Проекти за Полугодишно Собствени МФ
Финансиране на     EE за около EE за около EE за около EE за около FMR статистики  
инвестициите -     US$3м US$6м US$12м US$17м   на ФЕЕБ  
натрупващ се порт-                  
фейл от проекти на                  
ФЕЕБ                  
Съставяща 3:   Разрабо- Разрабо- Разрабо- Разрабо- Разрабо- Полугодишно Собствени МФ
Техническа помощ   тени пред- тени пред- тени пред- тени пред- тени пред- FMR статистики  
      ложения за ложения за ложения за ложения за ложения за   на ФЕЕБ
      допълнител- допълнител- допълнител- допълнител- допълнител-    
      ни инвес- ни инвес- ни инвес- ни инвес- ни инвес-    
      тиции в EE тиции в EE тиции в EE тиции в EE тиции в EE    
      на стойност на стойност на стойност на стойност на стойност    
      US$15м US$10м US$10м US$5м US$5м    


Проект


Приложение 2



 
Документ за информация за проект
 
Име на проекта
 
Дата на представяне
 
 
Вид на проекта (т.е. енергийна ефективност -
обществен сектор или промишленост, рехаби-
литация на квартално отопление, обновяване
на ел. централа за производство на топлина и
ел. енергия, смяна на вида на горивото, CHP,
управление на потреблението, възобновяеми
енергийни източници)
 
 
Описание на проекта и цели
 
 
Техническо описание (вкл. инсталирана мощ-
ност, годишна нетна генерация)
 
 
Технология, която ще се използва
 
 
 
Място на проекта (област, град)
 
 
Изпълнител на проекта (име, организационна
категория, правен статус)
 
 
Поръчител на проекта (име, организационна
категория, правен статус)
 
 
Организационна/договорна структура
 
 
Състояние на проекта и програма за разработ-
ка/внедряване (т.е. предпроектни проучвания,
техническо-икономическа оценка, подробно про-
ектиране, необходими разрешителни, използва-
ни за/получени, фаза на договориране)
 
 
 
Оценка на енергоспестяванията
Спестено гориво  
(t за година)  
Спестена  
електроенергия  
(MWh за година)  
Спестена  
топлина  
(MWh за година)  
Оценка на намаляването на парниковите газове
(tCO2 er за година)
 
 
Разработване като съвместен проект (да/не)
 
Ако да, в коя фаза (проектна идея, проучване
на базовата линия, пълна проектна докумен-
тация, валидация, писмо за подкрепа, писмо
за одобрение)
 
 
Общи разходи за  
проекта  
Разходи за  
разработка  
Инженеринг  
Земя и сгради  
Строителни дейности  
Оборудване  
Други  
 
Финансова структура/финансов план
Стойност  
Предполагаема  
стойност  
Дългосрочни  
задължения  
Краткосрочни  
задължения  
Субсидия  
Въглеродно  
финансиране  
Налични финансови ресурси
Стойност  
Задължения  
Гаранции  
Възможности за инвестиции
 
Възможности за доставки
Доставки на  
оборудване  
Консултантски  
услуги  
Връзка с ФЕЕБ  
   
Одобрение за  
разпространяване

Да Не

   
   
   
   


Промени настройката на бисквитките