Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 7.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13 ОТ 30 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА ЦЕЛЕВИ СРЕДСТВА ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПРЕЗ 2006 Г., КОИТО НЯМАТ ДОХОД И/ИЛИ ЛИЧНО ИМУЩЕСТВО, КОЕ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13 ОТ 30 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РАЗХОДВАНЕ НА ЦЕЛЕВИ СРЕДСТВА ЗА ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ПРЕЗ 2006 Г., КОИТО НЯМАТ ДОХОД И/ИЛИ ЛИЧНО ИМУЩЕСТВО, КОЕТО ДА ИМ ОСИГУРЯВА ЛИЧНО УЧАСТИЕ В ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

Обн. ДВ. бр.12 от 7 Февруари 2006г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Предоставя допълнителни средства в размер до 5 000 000 лв. от централния бюджет за 2006 г. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

(2) Министърът на финансите по предложение на министъра на труда и социалната политика да извърши налагащите се компенсирани промени по съответните бюджети.

(3) Средствата по ал. 1 се предоставят целево за заплащане стойността на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения на български граждани, които:

1. не са здравно осигурени при условията и по реда на Закона за здравното осигуряване;

2. нямат доходи;

3. нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност да надхвърля 500 лв.;

4. не притежават движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето;

5. нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане;

6. не са прехвърляли жилищен или вилен имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години;

7. не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен или вилен имот и/или идеални части от тях през последните

5 години;

8. не са пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца с изключение на случаите за лечение на заболяване.

(4) Стойността на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебните заведения се определя по цени съгласно Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България, 2006 г. (ДВ, бр. 106 от 2005 г.).


Чл. 2. (1) При постъпване в лечебното заведение за болнична помощ лицата, отговарящи на условията по чл. 1, ал. 3, подават молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика, за заплащане на оказаната им болнична медицинска помощ за диагностика и лечение от целевите средства по чл. 1, ал. 1.

(2) Молбата по ал. 1 се подава чрез директора на лечебното заведение за болнична помощ до директора на дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицето.

(3) Директорът на дирекция "Социално подпомагане" нарежда извършването на социална анкета за установяване наличието на условията по чл. 1, ал. 3 за заплащане стойността на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в 7-дневен срок от получаване на молбата по ал. 1.

(4) При извършване на социалната анкета по ал. 3 дирекциите "Социално подпомагане" изискват по служебен ред необходимата информация от органите и институциите по чл. 26, ал. 6 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, приет с Постановление № 243 на Министерския съвет от 1998 г. (обн., ДВ, бр. 133 от 1998 г.; изм. и доп., бр. 38, 42 и 112 от 1999 г., бр. 30, 48 и 98 от 2000 г.; попр., бр. 100 от 2000 г.; изм. и доп., бр. 19 и 97 от 2001 г., бр. 26, 46, 81 и 118 от 2002 г., бр. 40 от 2003 г., бр. 115 от 2004 г. и бр. 31 и 103 от 2005 г.).

(5) Директорът на дирекция "Социално подпомагане" уведомява писмено директора на лечебното заведение, в което се провежда лечението на лицето, за резултата от социалната анкета по ал. 3.


Чл. 3. (1) Дирекциите "Социално подпомагане" превеждат по банков път на лечебното заведение за болнична помощ средствата за заплащане стойността на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение на лицето, отговарящо на условията по чл. 1, ал. 3.

(2) Средствата по ал. 1 се превеждат след представяне на разходооправдателен документ за стойността на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение от директора на лечебното заведение за болнична помощ съгласно Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България, 2006 г.


Чл. 4. При писмено искане и по преценка на директорите на дирекции "Социално подпомагане" директорите на районните здравноосигурителни каси потвърждават служебно стойността на оказаната болнична медицинска помощ за диагностика и лечение в лечебни заведения съгласно Националния рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз и Съюза на стоматолозите в България, 2006 г.


Заключителни разпоредби

§ 1. Постановлението се приема на основание § 91 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2006 г. във връзка с чл. 6, т. 8 от Закона за социално подпомагане и чл. 28, ал. 1 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 2. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на финансите, на министъра на здравеопазването и на министъра на труда и социалната политика.


Промени настройката на бисквитките