Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 12.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2001 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРОФЕСИЯ ПО ОБСЛУЖВАНЕ НА ПАРНИ И ВОДОГРЕЙНИ КОТЛИ (ДВ, БР. 9 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2001 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ПРОФЕСИЯ ПО ОБСЛУЖВАНЕ НА ПАРНИ И ВОДОГРЕЙНИ КОТЛИ (ДВ, БР. 9 ОТ 2001 Г.)

В сила от 12.05.2006 г.
Издадена от Министерството на образованието и науката и Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.39 от 12 Май 2006г.

§ 1. В наименованието на наредбата след думата "придобиване" се добавя "и признаване".


§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 запетаята след думата "правоспособност" и думите "както и степените на правоспособност" се заличават, а в края на изречението се добавя текстът "и за признаване на такава правоспособност, придобита в държава - членка на Европейския съюз (ЕС), на Европейското икономическо пространство (ЕИП) или в Швейцария".

2. В ал. 2 след думата "придобиването" се добавя "и признаването".


§ 3. В чл. 2, ал. 1 след думата "придобили" се добавя "или на които е призната".


§ 4. В чл. 8 думите "Държавната агенция по стандартизация и метрология (ДАСМ)" се заменят с "Държавната агенция за метрология и технически надзор (ДАМТН)".


§ 5. В чл. 11 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 след думата "професията" се поставя запетая и се добавя "включваща учебна практика и производствена практика по обслужване на котли".

2. В ал. 2:

а) в т. 1 след думата "часа" се поставя запетая и се добавя "от които не по-малко от 120 часа практика по професията";

б) в т. 2 след думата "часа" се поставя запетая и се добавя "от които не по малко от 180 часа практика по професията".


§ 6. В чл. 14, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В изречение второ думите "при наличие на следните обстоятелства" се заменят с "и извършване на проверка от регионалния отдел на ГД "ИДТН" за наличието на".

2. Създава се т. 6:

"6. график на обучението с посочени място, дата и час на провеждането му."


§ 7. В чл. 15, ал. 1 думите "машинни инженери със специалности с изучаване на котли" се заменят с "машинни инженери с топлотехническа или топлоенергетическа специалност".


§ 8. В чл. 21 абревиатурата "ДАСМ" се заменя с "ДАМТН".


§ 9. Член 24 се изменя така:

"Чл. 24. Лицата, придобили степен на правоспособност след завършване на пълния курс на обучение в професионалните учебни заведения с теоретическо и практическо изучаване на котли, и лицата с висше образование по топлотехническа или топлоенергетическа специалност от професионално направление "Енергетика" от Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления (ДВ, бр. 64 от 2002 г.), придобили степен на правоспособност и притежаващи стаж по професията, не по-малък от една година, могат да се явяват без допълнително обучение на изпити за придобиване на по-висока степен на правоспособност, включително и най-високата."


§ 10. (*) Създава се раздел IV:

"Раздел IV

Признаване на правоспособност за упражняване на професия по обслужване на котли, придобита в държава - членка на ЕС, на ЕИП или в Швейцария

Чл. 25. Орган по признаването на правоспособност за упражняване на професия по обслужване на котли е председателят на ДАМТН.

Чл. 26. Правото за упражняване на професия по обслужване на котли се удостоверява с един от следните документи, издадени от компетентен орган в държава - членка на ЕС, на ЕИП или в Швейцария:

1. диплома за завършено професионално образование;

2. документ за професионална квалификация;

3. документ, удостоверяващ придобита правоспособност.

Чл. 27. (1) Лицата, които искат признаване на правоспособност за упражняване на професия по обслужване на котли по реда на този раздел, подават молба до председателя на ДАМТН, към която прилагат:

1. документ по чл. 26;

2. документ, удостоверяващ, че лицето е физически и психически здраво и годно да упражнява професията.

(2) Документът по ал. 1, т. 2 трябва да бъде издаден в държава - членка на ЕС, на ЕИП или в Швейцария не по-рано от 3 месеца от датата на подаване на молбата за признаване. Председателят на ДАМТН приема като достатъчно доказателство за физическо и психическо здраве документ, който се изисква в някоя от държавите - членки на ЕС, на ЕИП или в Швейцария.

(3) Председателят на ДАМТН може да изиска от лицето, което иска признаване на правоспособност за упражняване на професия по обслужване на котли, да приложи към документите по ал. 1, т. 1 допълнителни доказателства за съдържанието и продължителността на завършеното образование и обучение.

(4) Всички документи във връзка с признаването на правоспособност по реда на този раздел се подават в оригинал или нотариално заверено копие и с превод на български език.

Чл. 28. Председателят на ДАМТН не може да откаже признаване на правоспособност на български гражданин или на гражданин на държава - членка на ЕС, на ЕИП или на Швейцария, получил съответната правоспособност в тези държави, поради липса на достатъчна квалификация, когато лицето, което иска признаване:

1. притежава диплома за завършено професионално образование или друг документ, които се изискват в някоя от държавите - членки на ЕС, на ЕИП или в Швейцария за упражняване на професия по обслужване на котли на нейна територия и които са получени в тези държави, или

2. през последните 10 години е упражнявало на пълно работно време професия по обслужване на котли в продължение най-малко на две години или в продължение на период, равностоен на две години пълно работно време, в държава - членка на ЕС, на ЕИП или в Швейцария, в която професията не е регулирана, и притежава документ за професионална квалификация, издаден от съответния компетентен орган.

Чл. 29. (1) Когато образованието или обучението на лицето, което иска признаване, обхваща теоретични и/или практически области, които съществено се различават от посочените в чл. 11, ал. 1, председателят на ДАМТН дава възможност на лицето, което иска признаване, да избере дали да премине стаж за приспособяване или да се яви на изпит за признаване на правоспособност.

(2) Стажът за приспособяване не може да бъде с продължителност повече от един месец.

(3) Условията и редът за провеждане на стажа и неговата оценка, както и на изпита за признаване на правоспособност се определят със заповед от председателя на ДАМТН.

Чл. 30. (1) Председателят на ДАМТН се произнася с мотивирано решение до четири месеца от датата на подаване на молбата и на всички необходими документи за признаване на правоспособността.

(2) Председателят на ДАМТН издава удостоверение за признаване на правоспособността за обслужване на котли по образец съгласно приложението.

(3) Отказът за признаване на правоспособност подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство."


§ 11. В § 9 от преходните и заключителните разпоредби думите "Държавната агенция по стандартизация и метрология" се заменят с "Държавната агенция за метрология и технически надзор".


Заключителни разпоредби

§ 12. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник", с изключение на § 10, който влиза в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.


Приложение към чл. 30, ал. 2



ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА МЕТРОЛОГИЯ
И ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР
 



цветна снимка № ........../...............................................................................................................................................
На ..........................................................................................................................................................................
..................................................................................,
(име, презиме, фамилия по документ за самоличност)
лични данни ........................................................,
призната правоспособност за: .................................................................................................................................................
 
Издадено на .........................20...........г.
(гръб)
Обучаваща институция:...........................................................................................................................................................
Държава.....................................................................................................................................................................
Проведено обучение от............................ до.......................................................................................................................
Документ за правоспособност:
1. .........................................................................................................................................................................
2. .........................................................................................................................................................................
3. .........................................................................................................................................................................
Забележки:..................................................................................................................................................................
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДЪРЖАВНАТА
АГЕНЦИЯ ПО МЕТРОЛОГИЯ И
ТЕХНИЧЕСКИ НАДЗОР ...............................................................................................................................................................

(подпис и печат)

Издава се на основание чл. 30, ал. 2 от Наредба № 2 от 2001 г. за условията и реда за придобиване на правоспособност за упражняване на професия по обслужване на парни и водогрейни котли.
 


Промени настройката на бисквитките