Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 8.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 46 ОТ 2001 Г. ЗА ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ПРЕВОЗ НА ОПАСНИ ТОВАРИ (ДВ, БР. 107 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 46 ОТ 2001 Г. ЗА ЖЕЛЕЗОПЪТЕН ПРЕВОЗ НА ОПАСНИ ТОВАРИ (ДВ, БР. 107 ОТ 2001 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта

Обн. ДВ. бр.99 от 8 Декември 2006г.

§ 1. В чл. 1 след думите "железопътен превоз на опасни товари" се добавя "и/или свързаните с него товаро-разтоварни дейности".


§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 текстът "Наредбата за превоз на товари с железопътен транспорт" се заменя с "Наредба № 44 за превоз на товари с железопътен транспорт (ДВ, бр. 92 от 2001 г.)."

2. (В сила от 01.01.2007 г.) Създава ал. 3:

"(3) В случаи на аварии или произшествия, ако се прецени, че прилаганите мерки за безопасност не са достатъчни, за да ограничат присъщите на превозите на опасни товари опасности и когато се приеме, че съществува необходимост от предприемане на по-подходящи мерки, Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИА "ЖА") уведомява Европейската комисия за мерките, които възнамерява да въведе."


§ 3. В чл. 3 след думата "ADR" се поставя запетая и думите "и Наредбата за комбинираните превози" се заменят с ",Наредба № 53 за комбиниран превоз на товари (ДВ, бр. 18 от 2003 г.) и изискванията по тази наредба."


§ 4. В чл. 4 се създава т. 3:

"3. превозите, извършвани изцяло на територията на определено предприятие."


§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "част II на Приложение II на СМГС" се заменят с "том II на Приложение II на СМГС".

2. В ал. 2, т. 13 думата "Разни" се заменя с "Други".


§ 6. (В сила от 01.01.2007 г.) В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и текстът "Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" (ИА "ЖА")" се заменя с "ИА "ЖА".

2. Създават се ал. 2 - 6:

"(2) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" може да разреши за всеки отделен случай на територията на Република България извършването на превози на опасни товари, които са забранени в RID и Приложение II на СМГС, или превози, провеждани при условия, различни от посочените в RID и в Приложение II на СМГС, при условие, че тези превози са ясно определени и ограничени по време.

(3) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" след консултации с Европейската комисия има право да разреши редовни превози на опасни товари по определени маршрути на територията на Република България, когато последните са част от определен индустриален процес, дори и когато са забранени по реда на RID и Приложение II на СМГС, или се изпълняват при условия, различни от определените в тях, когато въпросните превози имат локален характер и се намират под строг контрол и при ясно определени условия.

(4) При условие, че не се нарушава безопасността, ИА "ЖА" има право да разрешава временни изключения от изискванията на RID и Приложение II на СМГС с цел извършване на опити на територията на Република България, необходими за определяне на условия за превоз на опасни товари, непосочени в RID и Приложение II на СМГС, с цел тези условия при положителен резултат от опитите да се предложат като допълнения или изменения на RID и Приложение II на СМГС. За тези изключения и мерките, които са предприети за безопасен превоз на такива товари, се уведомява Европейската комисия.

(5) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" има право да договаря изключения от изискванията на RID и Приложение II на СМГС с компетентните органи на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), под формата на международни споразумения, които се предлагат на компетентните органи на всички държави членки и Комисията.

(6) Разрешените изключения се прилагат без дискриминация на основание националност или място на регистрация на изпращача, превозвача или получателя на опасните товари. Тези разрешения се дават за срок най-много 5 години и не могат да бъдат подновявани след изтичането на този срок."


§ 7. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" забранява или дава задължителни предписания за превоз с железопътен транспорт на предмети и/или вещества, които не са включени в класификацията по чл. 5, ако се констатират обстоятелства, които застрашават безопасността на тези превози."


§ 8. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. При товаренето и разтоварването на взриво- и пожароопасни вещества и материали се прилагат изискванията на Наредба № I-209 от 2004 г. за правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност на обектите в експлоатация (ДВ, бр. 107 от 2004г.) и на Правилника по безопасността на труда при взривните работи, утвърден със заповед № 294 от 28.12.1996 г. на министъра на труда и социалната политика (ДВ, бр. 3 от 1997 г.)."


§ 9. В чл. 10, ал. 1 думите "глава 4.1 и глава 6.1 на" и думите "на глава 2 и Приложение 2.5 към Приложение II" се заличават.


§ 10. В чл. 13 след думите "посочени в" се добавя "раздел 5 на".


§ 11. (В сила от 01.01.2007 г.) В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) На територията на Република България се допуска движението на вагони и цистерни, които са конструирани и произведени преди 1 януари 1997 г. и не отговарят на изискванията, посочени в RID, само при условие, че отговарят на техническите параметри съгласно изискванията на фишовете на Международния съюз на железниците (UIC) и се поддържат на необходимото ниво на безопасност.

(3) На територията на Република България се допуска движението на вагони и цистерни, които са конструирани и произведени на или след 1 януари 1997 г. и не отговарят на изискванията, посочени в RID, но са били конструирани в съответствие с изискванията на RID, които са били приложими към датата на тяхното конструиране, до дата, определена в съответствие с процедурата по чл. 9 от Директива 96/49/EC."


§ 12. В чл. 19 думите "в приложения 2.10 и 2.11 към" се заличават.


§ 13. В чл. 20, ал. 2 думите "Приложение 2.8 към" се заличават.


§ 14. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "RID" се поставя запетая и се добавя "глава 2.2 и Приложение II на СМГС".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Документацията за осъществяване на превоз на опасни товари в международно съобщение се изготвя съгласно изискванията на RID и Приложение II на СМГС."


§ 15. В чл. 28, ал. 1 думата "товара" се заменя с "товар".


§ 16. В чл. 30 т. 9 се изменя така:

"9. да подрежда вагоните с опасни товари в състава на влаковете в съответствие с изискванията на Наредба № 58 за правилата за техническа експлоатация, движението на влаковете и сигнализацията в железопътния транспорт (ДВ, бр. 73 от 2006 г.)."


§ 17. В чл. 32 след думите "получаване на" се добавя "писмено".


§ 18. В чл. 37 ал. 1 се изменя така:

"Чл. 37. (1) Всяко предприятие, чиято дейност е свързана с работа с опасни товари, трябва да ползва един или повече консултанти по сигурността, чиято задача е да съдействат за предотвратяване и избягване на присъщите за този вид дейност опасности за хора, имущество и околната среда."


§ 19. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Консултантът по сигурността е длъжен да:

1. контролира спазването на правилата за превоз на опасни товари;

2. консултира предприятието при извършване на дейностите, свързани с превоза на опасни товари;

3.подготвя годишен доклад до управителните органи на предприятието относно извършената дейност по превоза на опасни товари;

4. контролира спазването на изискванията по отношение на класифицирането и обозначаването на опасни товари при техния превоз;

5. съблюдава спазването на всички специални изисквания във връзка с превоза на опасни товари при покупка или наемане на транспортно средство;

6. контролира проверката на оборудването, използвано за превоза, товаренето или разтоварването на опасни товари;

7. контролира обучението на работещите в предприятието и при необходимост инструктира наетите от предприятието лица и води документация относно това инструктиране и обучение;

8. взема мерки за провеждане на подходящи процедури за спешни действия при възможни произшествия или аварии, които могат да застрашат безопасността при превоза, товаренето или разтоварването на опасни товари;

9. прави проучвания и при необходимост изготвя доклад за аварии, произшествия или тежки нарушения, установени при превоза, товаренето или разтоварването на опасни товари;

10. предприема прилагане на подходящи мерки, за да бъдат избегнати повторни аварии, произшествия или тежки нарушения;

11. съблюдава предписанията на закона и специалните изисквания, свързани с превоза на опасни товари, при избора и използването на заместващ превозвач;

12. проверява дали лицата, участващи в превозването, товаренето или разтоварването на опасните товари, са запознати с правилата за работа с опасни товари;

13. предприема мерки за задълбочено познаване на опасностите, свързани с превозването, товаренето или разтоварването на опасни товари;

14. проверява за наличието на борда на транспортното средство на всички документи и обезопасяващото оборудване, които са задължителни при превозването на опасните товари, и за съответствието на тези документи и оборудване с изискванията на нормативните актове;

15. следи за въвеждането на изисквания за товарене и разтоварване на опасни товари и проверява спазването на тези изисквания;

16. уведомява писмено ИА "ЖА" ежегодно в срок до месец март за предприятията, които ползват услугите му на консултант по сигурността, и на всяко тримесечие за опасните товари, в чийто превоз, товарене и/или разтоварване е участвал в качеството си на консултант по сигурността; информацията включва вид и количество на товарите и времето на превозите."

2. В ал. 4 след думата "сигурността" се добавят думите "може да".


§ 20. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. (1) Всяко предприятие е длъжно писмено да уведоми изпълнителния директор на ИА "ЖА" за консултанта или консултантите по сигурността, които ползва.

(2) Уведомлението по ал. 1 се предоставя на всяко тримесечие, както и при поискване от ИА "ЖА"."


§ 21. В чл. 40 се създава ал. 4:

"(4) Копие от доклада по ал. 1 се изпраща на ИА "ЖА" при поискване."


§ 22. Член 41 се изменя така:

"Чл. 41. (1) Консултантът по сигурността трябва да притежава удостоверение за завършен курс за консултант по сигурността, издавано по образец (приложение № 1), валидно за превози с железопътен транспорт. Удостоверението се издава след успешно положен изпит.

(2) Удостоверението се издава от изпълнителния директор на ИА "ЖА" и е със срок на валидност 5 години.

(3) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" води регистър на лицата, получили удостоверение за консултант по сигурността на превозите на опасни товари с железопътен транспорт."


§ 23. В чл. 43 ал. 2 се изменя така:

"(2) Учебната програма и документацията, свързана с обучението на кандидатите за получаване на удостоверение за завършен курс за консултант по сигурността, се утвърждават от изпълнителния директор на ИА "ЖА"."


§ 24. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. (1) Обучението на кандидатите има за цел придобиване на достатъчно знания относно опасностите, присъщи на превоза на опасни товари, законите, подзаконовите нормативни актове и административни правила, приложими по отношение на железопътните превози, и задълженията, определени в чл. 38, ал. 2.

(2) Обучението за консултанти по сигурността завършва с полагането на изпит пред комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на ИА "ЖА".

(3) Изпитът се осигурява от обучаващата организация в изпълнение на предходната алинея.

(4) По време на изпит се разрешава ползването на нормативни актове в областта на железопътния превоз на опасни товари."


§ 25. Член 45 се изменя така:

"Чл. 45. (1) Изпитът е писмен и устен и се провежда не по-рано от 7 дни след приключване на обучението по чл. 44, ал. 1.

(2) Писменият изпит се състои от две части:

1. попълване на изпитен тест, който съдържа най-малко 20 отворени въпроса по темите съгласно приложение № 2; могат да се използват и въпроси с избираеми отговори - в този случай два въпроса с избираеми отговори се равняват на един отворен въпрос; при изготвянето на тестовете трябва да се обърне особено внимание на следните аспекти:

а) общи предпазни и осигуряващи безопасност мерки;

б) класифициране на опасните товари;

в) общи предписания към опаковките, изисквания към цистерни, контейнер-цистерни, автоцистерни и др.;

г) надписи и етикети за опасност;

д) бележки в превозния документ;

е) манипулиране и обезопасяване на товара;

ж) екипаж на транспортното средство: обучение;

з) транспортно-съпроводителни документи и превозен документ;

и) инструкции за безопасност;

й) изисквания към транспортните средства;

2. решаване на практическа задача, свързана с определените в чл. 38, ал. 2 задължения на консултанта по сигурността, която да докаже, че кандидатът е в състояние да изпълнява функциите на консултант по сигурността при превоз на опасни товари.

(3) Устният изпит се провежда след приключване на писмения изпит и чрез него се проверяват знанията на кандидатите по посочените в приложение 2 теми с оглед необходимото ниво за изпълнение на задълженията, присъщи на консултант по сигурността.

(4) Протоколът от проведения изпит се изготвя в два екземпляра - по един за обучаващата организация и ИА "ЖА".

(5) (В сила от 01.01.2007 г.) Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" изготвя сборник с въпросите, които са били включени в проведените изпити. Този сборник се предоставя ежегодно на Европейската комисия."


§ 26. В чл. 46 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"Чл. 46. (1) Кандидатите, които искат да работят в предприятия, чиято дейност е строго специализирана в рамките на превозите на отделен клас или вид опасни товари, могат да се изпитват само относно материята, касаеща дейността на предприятието, но се обучават върху целия материал. В този случай кандидатът уведомява изпитния орган за своето решение преди провеждането на изпита."

2. В ал. 2 думата "обучението" се заменя с "изпитът".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Кандидати, положили успешно изпит по ал. 1, получават удостоверение за завършен курс за консултант по сигурността, в което изрично се вписват видовете опасни товари, за които кандидатът е положил изпит."


§ 27. Член 47 се изменя така:

"Чл. 47. (1) Срокът на валидност на удостоверението за завършен курс за консултант по сигурността се продължава за нови 5 години, ако по време на последната година преди изтичането му притежателят на удостоверението премине опреснителни курсове или издържи изпит по чл. 45, което и в двата случая трябва да бъде одобрено от ИА "ЖА".

(2) Удостоверението се издава на български език и английски език.

(3) Удостоверенията за завършен курс за консултант по сигурността, издадени от компетентни органи на държави - членки на ЕС, се признават на територията на Република България.

(4) Удостоверенията за завършен курс за консултант по сигурността, които не са издадени от компетентни органи на държави - членки на ЕС, имат действие извън територията на страната, доколкото това е уговорено в международен договор, по който Република България е страна."


§ 28. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. В случай на извънредни обстоятелства, когато не може да бъде използван друг вид транспорт, при условие че е направено всичко възможно за осигуряване на безопасността на превоза, изпълнителният директор на ИА "ЖА" може да допусне еднократно изключение от спазването на някои от разпоредбите на тази наредба при превоз на опасни товари на територията на Република България, като дава задължителни предписания за извършването на превоза."


§ 29. В чл. 49 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) Опасните товари се съхраняват в складовете по такъв начин, че да не застрашават живота, здравето и имуществото на хората и околната среда и при спазване на всички изисквания на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението"(НСПБЗН), регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) и районните инспекции по околната среда и водите (РИОСВ), както и изискванията на Наредба № I-209 от 2004 г. за правилата и нормите за пожарна и аварийна безопасност на обектите в експлоатация.

(3) Складовете за опасни товари предварително се определят от собствениците или ползвателите на гарите, съгласувано с ИА "ЖА", дирекция "Безопасност, технически надзор, здравословни и безопасни условия на труд" в Министерството на транспорта и НСПБЗН."


§ 30. В чл. 50 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "НСПАБ, ХЕИ" се заменят с "НСПБЗН, РИОКОЗ".

2. В ал. 2 думите "специализираното звено за държавен технически надзор от дирекция "Управление на кризи и подготовка за отбрана" се заменят с "дирекция "Безопасност, технически надзор и безопасни условия на труд", думите "и съобщенията" се заличават и "НСПАБ" се заменя с "НСПБЗН".


§ 31. В чл. 54, ал. 2 думите "специализираното звено за държавен технически надзор от дирекция "Управление на кризи и подготовка за отбрана" се заменят с "дирекция "Безопасност, технически надзор и безопасни условия на труд", а думите "и съобщенията" се заличават.


§ 32. В § 1 се правят следните изменения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. "Консултант по сигурността при превоз на опасни товари" е лице, работещо по трудов или граждански договор, или ръководител на предприятие, или лице с други задължения в предприятието, или лице, което не е пряко наето от това предприятие, чиято роля е да изпълнява задачите и функциите, определени в чл. 38, ал. 2, и което притежава удостоверение за завършен курс за консултант по сигурността."

2. Създават се т. 9 - 16:

"9. "Предприятие" е всяко физическо и юридическо лице, както и сдружения, които нямат правосубектност, чиято дейност включва превоз на опасни товари с железопътен транспорт или свързаните с него товарене или разтоварване на опасни товари, независимо дали дейността има търговски характер, или е с идеална цел.

10. "Изпитен орган" е комисия, назначена от изпълнителния директор на ИА "ЖА" за провеждане на изпит за консултант по сигурността.

11. "Безопасност" е защита на хората, транспортните средства и транспортната инфраструктура срещу неразпоредени и неочаквани действия от всякакво естество.

12. "Сигурност" е ниво, отговарящо на обществените изисквания, за отсъствие на риск, свързан с живота на хората, физически наранявания или материални щети.

13. "Дейности" означава железопътен превоз на опасни товари и/или свързаните с този превоз товаро-разтоварни дейности.

14. "RID" е правилник, определящ изискванията за международен железопътен превоз на опасни товари, упоменати в приложение на Притурка С към Конвенцията за международни железопътни превози (COTIF), включително всичките изменения в него, в сила от 1 януари 2005 г. Дефиницията "договаряща страна и държавите или железниците" в RID за целите на наредбата се заменя с "държавата - членка на ЕС".

15. "CIM" е Единният правилник за договаряне на международен железопътен превоз на опасни товари, включен като Притурка В към Конвенцията за международни железопътни превози (COTIF), включително всичките изменения.

16. "СМГС" е Съглашение за международни железопътни превози на товари на страните - членки на Организацията за сътрудничество на железниците (ОСЖД)."


§ 33. (В сила от 01.01.2007 г.) Създава се § 1а:

"§ 1а. Изпълнителният директор на ИА "ЖА" своевременно уведомява Европейската комисия за всяка промяна на нормативните актове в тази област."


§ 34. В § 2 след думата "транспорт" се добавят "и въвежда изискванията на Директива 96/35/ЕО, Директива 96/49/ЕС, Директива 2000/18/ЕО, Директива 2000/62/ЕО, Директива 2001/6/ЕС, Директива 2003/29/ЕО, Директива 2004/89/ЕО и Директива 2004/110/ЕО.".


§ 35. Параграф 3 се отменя.


§ 36. (В сила от 01.01.2007 г.) Приложение № 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 41, ал. 1


Удостоверение на ЕО - за завършен курс за консултант по сигурността на превози на опасни товари

EC certificate of training as safety adviser for the transport of dangerous goods


Удостоверение № ...........

Certificate .....................


Отличителен знак на държавата членка, издаваща удостоверението

Distinctive sign of a Member State issuing the certificate

Фамилия:

Surname:

Име и презиме:

Forename(s):

Дата и място на раждане:

Date and place of birth:

Националност:

Nationality:

Подпис на притежателя на удостоверението:

Signiture

Действително до ....... за предприятия, превозващи опасни товари, и за предприятия, извършващи свързаните с тях товаро-разтоварителни дейности.

Valid until ...... for undertakings which transport dangerous goods an for undertakings, which carry out related loading or unloading.

 по шосе

by road

 по релсов път

by rail

 по вътрешни водни пътища

by inland waterways


Издадено от:

Issued by:


Дата:

Date:


Подпис:

Signature:


Продължено до:

Extended until:


Продължено от:

Extended by:


Дата:

Date:


Подпис:

Signature:"


Заключителни разпоредби

§ 37. Разпоредбите на § 2, т. 2, § 6, § 11, § 25 относно чл. 45, ал. 5, § 33 и 36 влизат в сила от датата на влизане в сила на Договора за присъединяване на Република България към Европейския съюз.


Промени настройката на бисквитките