Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 27.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА И ДОГОВОРНИТЕ ФОНДОВЕ (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА И ДОГОВОРНИТЕ ФОНДОВЕ (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.106 от 27 Декември 2006г.

§ 1. В чл. 7 т. 3 се изменя така:

"3. инвестиционните цели, политиката на дружеството, правилата за управление на риска, както и ограниченията съгласно закона, устава и проспекта на дружеството относно инвестиционната му дейност, в рамките на които управляващото дружество взема инвестиционни решения."


§ 2. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В 14-дневен срок от възникване на обстоятелството по ал. 1 банката депозитар сключва и представя в комисията проект, съответно проекти на договори с едно или, съответно, повече управляващи дружества, за поемане управлението на отделен договорен фонд, като всяко от тези управляващи дружества трябва да отговаря на следните условия:".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Управляващото дружество подава в комисията заявление по образец, установен от комисията, и документите по чл. 37а от Наредба № 11 от 2003 г. за лицензите за извършване на дейност като фондова борса, организатор на неофициален пазар на ценни книжа, инвестиционен посредник, инвестиционно дружество, управляващо дружество и дружество със специална инвестиционна цел (ДВ, бр. 109 от 2003 г.) (Наредба № 11), като прилага проекта, съответно проектите на договори по ал. 2. Не се допуска сключване на проект на договор и подаване на заявление от няколко управляващи дружества за поемане управлението на един и същ договорен фонд."

3. В ал. 6 се добавя изречение второ: "Член 177, ал. 3 и 4 ЗППЦК се прилагат съответно."


§ 3. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Инвестиционното дружество не може да се преобразува в друг вид търговско дружество или в договорен фонд, както и да променя предмета си на дейност. Инвестиционно дружество се преобразува с разрешение на комисията чрез сливане, вливане, разделяне или отделяне. Инвестиционно дружество се преобразува от затворен тип в отворен тип само с разрешение на комисията."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Инвестиционно дружество от отворен тип не може да се преобразува в инвестиционно дружество от затворен тип. Ако в преобразуването участва инвестиционно дружество (дружества) от отворен тип, за преобразуващото се, съответно новоучредяващото се инвестиционно дружество (дружества), се прилагат разпоредбите на дял IV ЗППЦК, с изключение на глава седемнадесета."


§ 4. В чл. 14 ал. 2 се изменя така:

"(2) С разрешението по чл. 177, ал. 3 ЗППЦК комисията се произнася и относно типа на новоучреденото инвестиционно дружество (дружества), съответно на приемащото инвестиционно дружество, а при преобразуване чрез отделяне и на преобразуващото се инвестиционно дружество при спазване на разпоредбата по чл. 13, ал. 3."


§ 5. В чл. 15, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст се изменя така:

"(1) За издаване на разрешение за преобразуване на инвестиционно дружество от затворен тип в отворен тип се подава заявление по образец, одобрен от комисията, към което се прилагат:".

2. Създава се нова т. 8:

"8. правила за управление на риска;".

3. Досегашната т. 8 става т. 9.


§ 6. В чл. 16, т. 10 след думата "дружество" се добавя изразът "и правилата за управление на риска".


§ 7. В чл. 22 ал. 1 и 2 се изменят така:

"Чл. 22. (1) Договорният фонд може да се преобразува само чрез сливане, вливане, разделяне или отделяне, като в преобразуването участват само договорни фондове, без да променят предмета си на дейност.

(2) Преобразуването на договорния фонд се извършва чрез сливане, вливане, разделяне или отделяне само с разрешение на комисията. За преобразуващия се, съответно новоучредяващия фонд (фондове), се прилагат разпоредбите на дял IV ЗППЦК, с изключение на глава седемнадесета."


§ 8. В чл. 24, ал. 1, т. 10 след думата "фонд" се поставя запетая и се добавя "както и правилата за управление на риска".


§ 9. В чл. 27 ал. 2 се изменя така:

"(2) Издаване (продажба) на акции на инвестиционно дружество от отворен тип и на дялове на договорен фонд може да се осъществява само ако емисионната стойност на акциите/дяловете е напълно изплатена в установените за това срокове."


§ 10. В чл. 29, ал. 4 думата "извършват" се заменя с "изпълняват".


§ 11. В чл. 35 ал. 1 се изменя така:

"(1) При продажбата и обратното изкупуване на акции на инвестиционно дружество от отворен тип, съответно на дялове на договорен фонд, по пощата, интернет или електронна мрежа или чрез друг дистанционен способ за комуникация с инвеститори управляващото дружество е длъжно до края на работния ден да състави документ със съдържание съгласно чл. 18, ал. 4 от Наредба № 1 от 2003 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (ДВ, бр. 90 от 2003 г.)."


§ 12. Член 36 се изменя така:

"Чл. 36. Управляващото дружество е длъжно да внесе постъпилите в брой парични средства за издаване (продаване) на акции на инвестиционно дружество от отворен тип, съответно на дялове на договорен фонд, по банковата сметка, специално открита за тази цел в банката депозитар на инвестиционното дружество, съответно на договорния фонд, най-късно до края на следващия работен ден."


§ 13. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Заедно с нареждането за спиране на обратното изкупуване инвестиционното дружество от отворен тип нарежда на управляващото дружество да спре издаването (продаването) на акции на дружеството за срока на временното спиране и уведомява за това комисията, банката депозитар и регулирания пазар, на който се търгуват акциите му."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В случай че се налага удължаване на срока по ал. 1, инвестиционното дружество от отворен тип е длъжно да уведоми за това по реда на чл. 193, ал. 9 ЗППЦК комисията, управляващото дружество, банката депозитар и регулирания пазар, на който се търгуват акциите му, не по-късно от 7 дни преди изтичането на първоначално определения от него срок."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Поръчките, подадени след последното обявяване на цената на обратно изкупуване преди началната дата на срока на временното спиране, не се изпълняват. Управляващото дружество възстановява сумите на инвеститорите, подали поръчки за покупка на акции или дялове, по банковата им сметка или на касата на дружеството до края на работния ден, следващ деня на подаване на поръчките. Член 34, ал. 1 не се прилага."

4. Алинея 6 се изменя така:

"(6) В случаите по чл. 193, ал. 8 ЗППЦК управляващото дружество, което управлява договорен фонд, спира обратното изкупуване на дялове на фонда, като нарежда на лицата, на които е делегирало извършването на действия по продажбата и обратното изкупуване на дялове на фонда, да прекратят приемането на поръчки за продажба и обратно изкупуване на дялове за срока на спирането и уведомява за това комисията, банката депозитар и регулирания пазар, на който се търгуват дяловете. Алинеи 3, 4 и 5 се прилагат съответно."


§ 14. Член 38 се отменя.


§ 15. В чл. 39 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Управляващото дружество е длъжно да оповести последната дата за сключване на сделки с акции на инвестиционното дружество от отворен тип, в резултат на които приобретателят може да упражни правото на глас в общото събрание на акционерите."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Управляващото дружество е длъжно да оповести последната дата за сключване на сделки с акции на инвестиционното дружество от отворен тип, съответно дялове на договорни фондове, в резултат на които приобретателят има право да получи дивидента по акциите, съответно дохода по дяловете, гласуван на общото събрание на акционерите на инвестиционното дружество, съответно от компетентния орган на управляващото дружество."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Управляващото дружество извършва оповестяването по ал. 2 и 3 по подходящ начин на всички места, където се извършва издаването (продажбата) и обратното изкупуване на акции на инвестиционното дружество от отворен тип, съответно на дялове на договорния фонд."


§ 16. В чл. 41, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 8 се изменя така:

"8. договорите с управляващото дружество или с лицето по чл. 61 ЗППЦК и с банката депозитар;".

2. Точка 10 се изменя така:

"10. правилата за оценка на активите, правилата за управление на риска, правилата за личните сделки и правилата за вътрешната организация;".


§ 17. Член 43 се изменя така:

"Чл. 43. (1) Управителният орган на инвестиционното дружество е длъжен ежемесечно да одобрява разходите, свързани с дейността на инвестиционното дружество, с оглед упражняване на контрол върху размера им в съответствие с устройствените му актове и уговореното в договорите с управляващото дружество или лицето по чл. 61 ЗППЦК, с банката депозитар и с инвестиционните посредници, чрез които се сключват и изпълняват инвестиционните сделки.

(2) В годишния финансов отчет на колективната инвестиционна схема се посочва максималното съотношение на възнагражденията за управление, които се заплащат от нея и от другите колективни инвестиционни схеми и инвестиционни дружества от затворен тип, в които е инвестирала."


§ 18. В чл. 48 ал. 3 се изменя така:

"(3) Инвестиционното дружество или управляващото дружество от името на инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество от името на договорния фонд, е длъжно да представи в комисията до 10-о число на месеца, следващ отчетния, месечен баланс и информация за:

1. обема и структурата на инвестициите в портфейла по емитенти и видове ценни книжа и други финансови инструменти;

2. хеджиращите сделки, както следва:

а) брой, цена и обща стойност на рисков актив, който се хеджира;

б) вид финансов деривативен инструмент, брой, цена, обща стойност и стойност на базовия актив;

в) държава и пазар, на който е сключена хеджиращата сделка;

г) обща рискова позиция и обща хеджираща позиция на инвестиционното дружество, съответно договорния фонд."


§ 19. В чл. 51, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. парични средства, ценни книжа с пазарна цена, държавни ценни книжа, инструменти на паричния пазар и краткосрочни вземания - в размер не по-малко от 100 на сто от претеглените текущи задължения на дружеството;".

2. В т. 2 след думите "отворен тип" се поставя запетая и се добавя изразът "с изключение на задълженията, свързани с участие в увеличението на капитала на публични дружества."


§ 20. В чл. 52 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. не по-малко от 70 на сто от инвестициите в ценни книжа и инструменти на паричния пазар, приети за търговия на регулиран пазар, трябва да бъдат в ценни книжа и инструменти на паричния пазар, които имат пазарна цена;".

2. В т. 3, буква "в" думите "други валути, деноминирани" се заличават.


§ 21. Член 60 се изменя така:

"Чл. 60. (1) Последваща оценка на български и чуждестранни акции и права, приети за търговия на регулиран пазар на ценни книжа в Република България, както и български акции и права, приети за търговия на регулиран пазар в държави членки, се извършва по среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за текущия работен ден, обявена в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 0,02 на сто от обема на съответната емисия.

(2) Ако не може да се определи цена по реда на ал. 1, цената на акциите, съответно на правата, се определя като средноаритметична на най-високата цена "купува" от поръчките, които са валидни към момента на затваряне на регулирания пазар в текущия ден, и среднопретеглената цена на сключените със съответните ценни книжа сделки за същия ден. Цената се определя по този ред само в случай, че има сключени сделки и подадени поръчки с цена "купува".

(3) В случай, че за текущия работен ден няма сключени сделки с ценни книжа от съответната емисия, последващата оценка на акциите, съответно на правата, се извършва по средноаритметичната на най-високата цена "купува" от поръчките, валидни към момента на затваряне на регулирания пазар по чл. 7 ЗППЦК за текущия ден, и среднопретеглената цена на сключените със съответните ценни книжа сделки в рамките на последния 30-дневен период. В случай, че в предходния 30-дневен период е извършвано увеличение на капитала или разделяне на акциите на емитента, за изчисляване на среднопретеглената цена се взима периодът от деня, след който притежателите на акции нямат право да участват в увеличението на капитала, съответно деня на разделянето до датата на извършване на оценка на акциите.

(4) В случай че регулираният пазар не е затворил до 15 ч., последващата оценка се извършва по следния начин:

а) по последна цена на сключена с тях сделка до този час за текущия работен ден;

б) ако не може да се приложи буква "а", последващата оценка се извършва по последна цена "купува" до този час за текущия работен ден.

(5) При невъзможност да се приложат начините за оценка по ал. 1 - 4, както и за акциите, които не се търгуват на регулирани пазари, последващата оценка се извършва по следните методи - метод на дисконтираните нетни парични потоци, метод на нетната балансова стойност на активите, метод на съотношението цена - печалба на дружества аналози или други общоприети методи. Избраният метод или комбинация от методи, включително поредността, в която се използват, се урежда в устава на инвестиционното дружество, съответно в правилата на договорния фонд, и подробно се описват в правилата за оценка на активите.

(6) При невъзможност да се приложат начините за оценка по ал. 1 - 4 оценката на права се извършва по подходящ модел за оценка на права, посочен в правилата за оценка на активите.

(7) Последваща оценка на дялове на колективни инвестиционни схеми по чл. 195, ал. 1, т. 5 ЗППЦК, включително в случаите на временно спиране на обратното изкупуване, се извършва по последната обявена цена на обратно изкупуване. Последваща оценка на дялове на договорен фонд, който не е достигнал минималния размер на нетната стойност на активите по чл. 166, ал. 3 ЗППЦК, се извършва по последната определена и обявена емисионна стойност на един дял, намалена с размера на предвидените в правилата на договорния фонд разходи по емитирането и по обратното изкупуване на един дял.

(8) Последваща оценка на деривативни финансови инструменти се извършва по реда на ал. 1 - 4, а при невъзможност да се приложи този начин на оценка - по подходящ модел за оценка на деривативни финансови инструменти, посочен в правилата за оценка на активите."


§ 22. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Последваща оценка на български и чуждестранни облигации, приети за търговия на регулиран пазар в Република България, както и български облигации, приети за търговия на регулиран пазар на ценни книжа в държави членки се извършва по среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за текущия работен ден, обявена в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 1 на сто от обема на съответната емисия."

2. В ал. 2 думите "които са подадени не по-късно от" се заменят с "валидни към".

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) В случай че регулираният пазар не е затворил до 15 ч., последващата оценка се извършва по реда на чл. 59, ал. 2, буква "б", а в случай че регулираният пазар на ценни книжа не работи в деня на оценка - съответно по чл. 59, ал. 2, буква "в"."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "ал. 1 и 2" се заменят с "ал. 1 - 3".


§ 23. Член 62 се изменя така:

"Чл. 62. (1) Последваща оценка на чуждестранни ценни книжа, допуснати до или приети за търгувани на международно признати и ликвидни регулирани пазари на ценни книжа в чужбина, се извършва:

1. за ценни книжа, търгувани на регулирани пазари и официални пазари на фондова борса по ал. 1, които са затворили до 15 ч. българско време в деня на оценката:

а) по последна цена на сключена с тях сделка на съответния пазар в деня на оценката;

б) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "а" оценката се извършва по цена "купува" при затваряне на пазара в деня на оценката, обявена в електронна система за ценова информация на ценни книжа, при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "а" оценката се извършва по последна цена на сключена с тях сделка в рамките на последния 30-дневен период;

в) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "б" оценката се извършва по последна цена на сключена с тях сделка в рамките на последния 30-дневен период;

2. за ценни книжа, търгувани на регулирани пазари, които отварят след 15 ч. българско време в деня на оценката:

а) по последна цена на сключена с тях сделка на съответния пазар за работния ден, предхождащ датата на оценката;

б) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "а" оценката се извършва по цена "купува" при затваряне на пазара в работния ден, предхождащ датата на оценката, обявена в електронна система за ценова информация на ценни книжа;

в) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "б" оценката се извършва по последна цена на сключена с тях сделка в рамките на последния 30-дневен период.

(2) В случай че редът по ал. 1 не може да бъде приложен, оценката се извършва по подходящ модел за оценка, посочен в правилата за оценка на активите.

(3) Последваща оценка на деривативни финансови инструменти с базов актив ценни книжа, допуснати до или приети за търговия на регулираните пазари по ал. 1, се извършва по реда, указан в ал. 1 и 2.

(4) Ако не може да се приложи редът по ал. 1 - 3, оценката на конкретния вид ценни книжа се извършва при съответно прилагане на чл. 60, ал. 4 и 5 или чл. 61, ал. 3."


§ 24. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "чл. 60, ал. 4 и 6" са заменят с "чл. 60, ал. 4 и 5".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Правилото по ал. 1 се прилага и в случаите, когато на регулиран пазар не се провежда търговска сесия поради неработен в съответната страна ден, който е работен в Република България."


§ 25. В чл. 64 думите "към края на предходния работен ден" се заменят с "към деня на оценката".


§ 26. Създава се нов чл. 64а:

"Чл. 64а. Притежаваните от инвестиционното дружество от отворен тип недвижими имоти се оценяват в края на всяка финансова година или при настъпване на промяна с повече от 5 на сто в индекса на цените на недвижимите имоти или в индекса на инфлация, определен от Националния статистически институт."


§ 27. Създава се нов чл. 64б:

"Чл. 64б. Последващата оценка на инструментите на паричния пазар се извършва на база номинална стойност, натрупана лихва и капиталова печалба/загуба към момента на оценка, като методиката за тяхното изчисляване се определя в правилата за оценка на нетната стойност на активите на инвестиционното дружество, съответно договорния фонд."


§ 28. В чл. 68 ал. 2 се изменя така:

"(2) Банката депозитар трябва да осигури стойността на дяловете на договорния фонд да бъде изчислявана от управляващото дружество в съответствие със закона и правилата на управлявания договорен фонд. В случаите по ал. 1 и съгласно чл. 194, ал. 4 ЗППЦК банката депозитар е длъжна да следи за спазването на правилата за оценка на активите на колективните инвестиционни схеми и инвестиционните дружества от затворен тип от страна на управляващото дружество."


§ 29. Създава се раздел IIIа със следното съдържание:

"Раздел IIIа

Управление на риска

Чл. 68а. (1) Инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, което действа за сметка на договорен фонд, разработва и приема вътрешни правила за управление на риска с цел постоянно наблюдение и оценка на риска на всяка една позиция и нейното влияние на рисковия профил на целия портфейл.

(2) Вътрешните правила уреждат ефективни процедури за установяване, управление и наблюдение на рисковете, на които е изложено или може да бъде изложено инвестиционното дружество, съответно договорният фонд.

(3) Ако инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, което действа за сметка на договорен фонд, инвестира в деривативни финансови инструменти, правилата за управление на риска трябва да посочват видовете деривативни инструменти, в които инвестират, основните рискове, количествените лимити и избраните методи за оценка на риска, свързан с тези инвестиции.

Чл. 68б. (1) Вътрешните правила за управление на риска трябва да са изчерпателни и в съответствие с характера, обхвата и комплексността на дейността на инвестиционното дружество, съответно на договорния фонд. Правилата трябва да съдържат:

1. политики и процедури за идентификация на рисковете, свързани с дейността и инвестициите;

2. процедури за оценка на рисковете, приложими методи, определяне и спазване на рисковите ограничения, както и за допускане на изключения в случаи на извънредни ситуации;

3. разработени политики и процедури за поемане, управление, наблюдение и редуциране на всеки вид риск;

4. политики и процедури за измерване и управление на всички съществени източници на пазарен риск;

5. краткосрочна и дългосрочна стратегия за управление на рисковете, включваща диверсификация на операционните рискове, свързани с всеки вид дейност;

6. периодичен преглед на използваните методи за оценка;

7. наблюдение и периодична оценка за съответствие на правилата за управление на риска с пазарните условия;

8. процедури за пълно, достоверно, точно и своевременно документиране и осчетоводяване на всички сделки и оценка на ефективността на сделките;

9. изграждане на ефективна и навременна система за отчетност, включваща: нива и срокове за докладване; видове отчети, които се представят на компетентните органи и управителните органи; форми на докладване при откриване на грешки, нередности, неправилна употреба, измами или злоупотреба.

(2) Ако инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, което действа за сметка на договорен фонд, инвестира в деривативни инструменти правилата за управление на риска, включват и:

1. списък на деривативните инструменти, в които инвестира колективната инвестиционна схема;

2. основните рискове за всеки деривативен инструмент, посочен в списъка;

3. количествените ограничения за инвестиране във всеки деривативен инструмент от списъка;

4. избраните методи за оценка на риска, свързан с инвестирането в тези инструменти.

Чл. 68в. (1) С цел ефективно наблюдение и управление на риска управляващото дружество създава правила за вътрешна организация с ясно определени и прозрачни нива на отговорност между лицата, участващи в процеса на управление на риска, както и адекватни механизми за вътрешен контрол, включително ясни административни и счетоводни процедури.

(2) Правилата, уреждащи вътрешната организация и отговорностите, трябва да осигуряват и съдържат:

1. идентифициране, събиране и разпространяване в подходяща форма и срокове на надеждна и достоверна информация, която позволява на всяко лице в управляващото дружество да поеме определена отговорност;

2. ефективна комуникация по хоризонтална и вертикална линия и на всички йерархични нива на дружеството;

3. политики и процедури за разрешаване и одобряване;

4. политики и процедури за разделяне на отговорностите по начин, който не позволява един служител едновременно да носи отговорност по одобряване, изпълнение, осчетоводяване и контрол на сделките;

5. политики и процедури за достъп до информацията;

6. правила за управление на човешките ресурси.

(3) За прилагане на правилата за управление на риска управляващото дружество създава звено за управление на риска, което функционира независимо от звеното за сключване на сделки, отчита се пряко пред управителния орган и:

1. разполага с подходящо квалифициран персонал;

2. разработва и внедрява системата за управление на риска;

3. изготвя и анализира ежедневните отчети с цел оценка на риска на всяка позиция и на портфейла като цяло и предприема мерки за ограничаване на рисковите експозиции;

4. извършва първоначална и текуща проверка на методите за оценка на риска и прави предложение за тяхната корекция;

5. контролира входящите данни, необходими за оценка на риска, съгласно приложим метод за достоверност и достатъчност;

6. участва в ежедневните процеси по планиране, наблюдение, управление и контрол на рисковете.

Чл. 68г. (1) Управителният орган на инвестиционното дружество следи за спазването на правилата за управление на риска, а управителният орган на управляващото дружество следи за спазването на правилата за управление на риска и участва активно в процеса по управление на риска.

(2) Управителният орган на инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, извършва периодичен ежегоден преглед на политиките и стратегиите за управление на рисковете.

(3) Вътрешните правила за управление на риска по чл. 68а, ал. 1 се приемат от управителните органи на инвестиционното дружество, съответно на управляващото дружество.

Чл. 68д. (1) Звеното за вътрешен контрол в управляващото дружество извършва поне веднъж годишно проверка на процеса по управление и измерване на риска, която включва най-малко проверка на:

1. пълнотата на документацията, свързана с правилата по управление на риска и организацията на звеното за контрол на риска;

2. отчитането на оценките на риска в ежедневното управление на риска и целостта на управленската информационна система;

3. процеса на одобрение на методите и системите за оценка на риска;

4. обхвата на основните рискове и утвърждаване на всички съществени промени в процеса на измерване на риска;

5. точността и пълнотата на данните за позициите, точността и уместността на допусканията за волатилност и корелация, както и точността на оценката и изчисленията за чувствителност към риск;

6. съвместимостта, навременността и надеждността на източниците на данни, включително независимостта на информационните източници;

7. резултатите от тестовете за валидност и точност на използваните методи.

(2) Проверката на процеса по управление на риска се документира.

Чл. 68е. (1) Инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, което действа за сметка на договорен фонд, извършва преглед на системата за управление на риска веднъж годишно и представя на комисията доклада от прегледа. Периодът обхваща текущата финансова година.

(2) Информация за промените в правилата за управление на риска се представят в комисията в 7-дневен срок от извършването на промените.

Чл. 68ж. (1) Инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, което действа за сметка на договорен фонд, води и съхранява отчетна информация по видове хеджиращи сделки и представя в комисията информацията по чл. 48, ал. 3, буква "б" към месечния отчет.

(2) Стойността на базовия актив на всяка отделна хеджираща позиция не може да превишава стойността на актива към момента на сключване на сделката, който инвестиционното дружество, съответно договорният фонд, притежава в портфейла си.

Чл. 68з. Механизмите за вътрешен контрол, административните и счетоводни процедури на управляващото дружество трябва да позволяват на комисията да установи по всяко време съответствието с правилата за управление на риска.

Чл. 68и. (1) Инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, което действа за сметка на договорен фонд, разкрива публично най-малко един път годишно информация със следното съдържание:

1. информация относно целите и политиката във връзка с управлението на рисковете поотделно за всеки риск, която включва:

а) политики и процедури за управление на различните видове риск;

б) структурата и организацията на звеното за управление на риска;

в) обхват и характер на системите за отчет и измерване на риска;

г) политиките за хеджиране на риска чрез деривативни инструменти и неговата редукция, както и политиките и процедурите за наблюдение на постоянната ефективност на процесите по хеджиране и редукция на риска;

2. информация относно използваните методи за оценка на всеки вид риск, както и описание на съответните вътрешни и външни показатели, които се вземат предвид при прилагането на метода на измерване.

(2) Информацията по ал. 1 се разпространява чрез интернет страница на инвестиционното, съответно управляващото дружество.

Чл. 68к. Инвестиционното дружество, съответно управляващото дружество, което действа за сметка на договорен фонд, не може да извършва къси продажби на финансови инструменти."


§ 30. Създава се чл. 78а със следното съдържание:

"Чл. 78а. Разпоредбите по тази глава съответно се прилагат към рекламите и представянето на резултатите от дейността на колективните инвестиционни схеми от изпращаща държава членка, отговарящи на изискванията на Директива 85/611/ЕИО на Съвета на недискриминационна основа."


§ 31. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думата "активи" се добавя "по чл. 195 ЗППЦК".

2. В т. 6 се правят следните изменения:

а) буква "а" се изменя така:

"а) български и чуждестранни акции и права, приети за търговия на регулиран пазар в Република България, както и български акции и права, приети за търговия на регулиран пазар в държави членки, са:

аа) среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за текущия работен ден, обявена в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 0,02 на сто от обема на съответната емисия;

бб) ако не може да се приложи буква "аа" - средноаритметична на най-високата цена "купува" от поръчките, които са валидни към момента на затваряне на регулирания пазар в текущия ден, и среднопретеглената цена на сключените със съответните ценни книжа сделки за същия ден; цената се определя по този ред само в случай, че има сключени сделки и подадени поръчки с цена "купува";

вв) ако не може да се приложи буква "бб" - средноаритметична на най-високата цена "купува" от поръчките, валидни към момента на затваряне на регулирания пазар по чл. 7 ЗППЦК за текущия ден, и среднопретеглената цена на сключените със съответните ценни книжа сделки в рамките на последния 30-дневен период;

гг) в случай че регулираният пазар не е затворил до 15 ч., последващата оценка се извършва по последна цена на сключена с тях сделка до този час за текущия работен ден, а ако не може да се приложи този начин на оценка - по последна цена "купува" до този час за текущия работен ден";

б) буква "б" се изменя така:

"б) български и чуждестранни облигации, приети за търговия на регулиран пазар в Република България, както и български облигации, приети за търговия на регулиран пазар в страни - членки на ЕС, са:

аа) среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за текущия работен ден, обявена в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 1 на сто от обема на съответната емисия;

бб) ако не може да се приложи буква "аа" - най-високата цена "купува" от поръчките за ценни книжа от съответната емисия, които са валидни към момента на затваряне на регулирания пазар в текущия работен ден, при условие че общата стойност на поръчките с най-висока цена "купува" е не по-ниска от 30 000 лв.;

вв) в случай че регулираният пазар не е затворил до 15 ч. последващата оценка се извършва по реда на чл. 59, ал. 2, буква "б", а в случай че регулираният пазар на ценни книжа не работи в деня на оценка - съответно по чл. 59, ал. 2, буква "в";

в) буква "в" се изменя така:

"в) чуждестранни ценни книжа, приети за търговия на международно признати и ликвидни регулирани пазари на ценни книжа в чужбина, търгувани на регулирани пазари, затворили до 15 ч. българско време в деня на оценката, са:

аа) последна цена на сключена с тях сделка на съответния пазар в деня на оценката;

бб) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "аа" - оценката се извършва по цена "купува" при затваряне на пазара в деня на оценката, обявена в електронна система за ценова информация на ценни книжа;

вв) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "бб" - оценката се извършва по последна цена на сключена с тях сделка в рамките на последния 30-дневен период";

г) създава се нова буква "г":

"г) чуждестранни ценни книжа, приети за търговия на международно признати и ликвидни регулирани пазари на ценни книжа в чужбина, търгувани на регулирани пазари, които отварят след 15 ч. българско време в деня на оценката, са:

аа) последна цена на сключена с тях сделка на съответния пазар за работния ден, предхождащ деня на оценката;

бб) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "аа", оценката се извършва по цена "купува" при затваряне на пазара в работния ден, предхождащ датата на оценката, обявена в електронна система за ценова информация на ценни книжа;

вв) при невъзможност да се приложи начинът за оценка по буква "бб", оценката се извършва по последна цена на сключена с тях сделка в рамките на последния 30-дневен период";

д) създава се нова буква "д":

"д) чуждестранни ценни книжа, приети за търговия на международно признати и ликвидни регулирани пазари на ценни книжа в чужбина, които не са затворили до 15 ч. българско време в деня на оценката, са:

аа) за акции, права и деривативни финансови инструменти - последна цена на сключена с тях сделка до този час за текущия работен ден, а ако не може да се приложи този ред, последващата оценка се извършва по последна цена "купува" до този час за текущия работен ден;

бб) за облигации - по цена "купува" към този час в деня на оценката, обявена в електронна система за ценова информация на ценни книжа, а в случай че регулираният пазар на ценни книжа не работи в деня на оценката, последващата оценка се извършва по цена "купува" при затваряне на пазара за последния работен ден, обявена в електронна система за ценова информация на ценни книжа";

е) досегашните букви "г" и "д" стават съответно букви "е" и "ж".

3. Създават се т. 8 и 9:

"8. "Хеджиращи сделки" са сделки, които предвиждат отлагане на изпълнението на задълженията по тях за определена бъдеща дата или срок, сключвани с цел намаляване на инвестиционния риск, свързан с активите на инвестиционните дружества и договорните фондове.

9. "Разделяне на акции" е емитирането на определен брой акции от дружество, които се заменят срещу досегашния брой акции, притежавани от акционерите. Разделянето на акции може да бъде както в посока увеличение броя на акциите в обращение, така и в посока на намаление на броя им."


§ 32. В приложение № 3 към чл. 48, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В табл. А с наименование "Таблица за отчитане на краткотрайните активи в левове" се правят следните изменения:

а) в раздел I:

аа) точка 5 се изменя така:

"5. ценни книжа и инструменти на паричния пазар, които имат пазарна цена";

бб) точка 6.1 се отменя;

б) в раздел III цифрата "6.1" се заменя с "6".

2. В табл. Б с наименование "Таблица за отчитане на текущите задължения в левове" в раздел I, т. 2.1, в края на израза се поставя запетая и се добавя изразът "с изключение на задължения, свързани с участие в увеличението на капитала на публични дружества".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 33. Инвестиционните дружества и договорните фондове привеждат дейността си в съответствие с изискванията на наредбата в срок три месеца от влизането й в сила.


§ 34. Инвестиционните дружества привеждат уставите си в съответствие с изискванията на наредбата на първото редовно общо събрание на акционерите, проведено след влизането на наредбата в сила.


§ 35. В Наредба № 26 от 2006 г. за изискванията към дейността на управляващите дружества (ДВ, бр. 36 от 2006 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 6, т. 2 след израза "нетната стойност на активите" се добавя "и правилата за управление на риска".

2. В чл. 12, ал. 1, т. 2, буква "в" след думата "допуска" се поставя запетая и се добавя "с изключение делегирането на функции и действия по продажба и обратно изкупуване на дялове на колективни инвестиционни схеми във връзка с договорите с лицата по чл. 16, ал. 3".

3. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

а) създават се нови ал. 4 и 5 със следното съдържание:

"(4) При делегиране на функции и действия по продажбата и обратното изкупуване на дялове на колективни схеми във връзка с договорите с лицата по ал. 3 се спазват следните изисквания:

а) управляващото дружество уведомява комисията най-късно до края на работния ден, следващ сключването на договор с лице по ал. 3, относно сключването и съществените условия на договора;

б) сключването на договор с лице по ал. 3 не трябва да възпрепятства ефективното управление на колективната инвестиционна схема от страна на управляващото дружество;

в) управляващото дружество не може да сключва договор с лице по ал. 3, чиито интереси могат да влязат в конфликт с интересите на управляващото дружество или на колективната инвестиционна схема, чиято дейност то управлява;

г) договорът с лице по ал. 3 трябва да съдържа разпоредби, даващи възможност на управляващото дружество да осъществява ефективен надзор върху дейността на лицето по ал. 3 във връзка с изпълнението на сключения договор, включително да получава периодично и/или при поискване информация от това лице;

д) управляващото дружество по всяко време трябва да има възможност съгласно договора по ал. 3 да дава задължителни указания на насрещната страна по договора и едностранно да го прекратява без предизвестие, когато това е в интерес на инвеститорите;

е) лицата, страни по договора по ал. 3, трябва да бъдат квалифицирани и да разполагат с необходимите технически и организационни възможности да изпълняват делегираните функции и действия;

ж) делегирането на функции и действия по договора с лицата по ал. 3 не освобождава управляващото дружество, съответно банката депозитар, от отговорностите по договора за управление, съответно по договора за депозитарни услуги;

з) при сключване на договор с лице по ал. 3 управляващото дружество незабавно предприема действия за отразяване на функциите и действията, които е делегирало в проспекта на колективната инвестиционна схема (схеми), чиято дейност управлява.

(5) Управляващото дружество е длъжно:

а) незабавно да нареди на всички лица по ал. 3 да спрат приемането на поръчки за продажба и обратно изкупуване на дяловете на колективна инвестиционна схема за срока на временното спиране на емитирането и обратното изкупуване на дялове;

б) в случай че се налага удължаване на срока по буква "а", да уведоми за това всички лица по ал. 3, не по-късно от 7 дни преди изтичане на първоначално определения срок;

в) да уведоми лицата по ал. 3 за обстоятелствата по чл. 39, ал. 2 - 4 от Наредбата за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове."

б) досегашните ал. 4, 5, 6 и 7 стават съответно ал. 6, 7, 8 и 9.

4. Създава се чл. 19а:

"Чл. 19а. При поискване от инвеститор управляващото дружество е длъжно да предостави допълнителна информация относно количествените ограничения и лимити, които се прилагат при управлението на риска, свързан с инвестиционната дейност на колективните инвестиционни схеми, които управлява, относно методите, които се използват за тази цел, и актуалните параметри на рисковете и доходността, свързани с основните категории инструменти, в които инвестира колективната инвестиционна схема."

5. Създава се чл. 21а:

"Чл. 21а. (1) Управляващото дружество е длъжно по всяко време да поддържа собствен капитал в размер една четвърт от постоянните му общи разходи за предходната финансова година.

(2) В случай на съществена промяна в дейността на управляващото дружество през текущата година спрямо предходната заместник-председателят може да коригира изискваната стойност по ал. 1.

(3) За управляващото дружество, което не е извършвало дейност през цялата предходна финансова година, считано от деня на получаване на лиценз, размерът на собствения капитал се определя на базата на прогнозните постоянни общи разходи, заложени в бизнес плана, освен ако заместник-председателят е изискал корекция на разходите в бизнес плана.

(4) Управляващото дружество определя собствения капитал по ал. 1 на базата на годишния финансов отчет, заверен от регистриран одитор."

6. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. Паричните средства на каса, по безсрочни и срочни влогове в банка, която не е в производство по несъстоятелност, държавни ценни книжа и ипотечни и общински облигации, които имат пазарна цена, трябва по всяко време да са в размер не по-малък от 50 на сто от минималните прагове съгласно чл. 22, ал. 2."

7. Създава се чл. 23а:

"Чл. 23а. Ако общинските и ипотечните облигации не могат да се оценят по пазарна цена, последващата оценка се извършва по метода на дисконтираните нетни парични потоци."

8. В чл. 24, ал. 1 след думата "несъстоятелност" съюзът "и" се заличава, а след думите "държавни ценни книжа" се добавя "и ипотечни и общински облигации".

9. В § 1 се създава т. 7:

"7. Пазарна цена на общински и ипотечни облигации е среднопретеглената цена на сключените с тях сделки за текущия ден, обявена в борсовия бюлетин, ако обемът на сключените с тях сделки за деня е не по-малък от 1 на сто от обема на съответната емисия. Ако не може да се определи цена по предходното изречение, последваща оценка на облигации се извършва по най-високата цена "купува" от поръчките за ценни книжа от съответната емисия, валидни към момента на затваряне на регулирания пазар в текущия работен ден, при условие че общата стойност на поръчките с най-висока цена "купува" е не по-ниска от 30 000 лв. В случай че регулираният пазар не е затворил до 15 ч., последващата оценка се извършва по реда на чл. 59, буква "б" от Наредба № 25 за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове (Наредба № 25), а в случай че регулираният пазар на ценни книжа не работи в деня на оценка, съответно по чл. 59, буква "в" от Наредба № 25."

10. В приложението към чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

а) в таблицата "Активи, текущи задължения и собствен капитал":

аа) наименованието срещу код 3000 се изменя така:

"Държавни ценни книжа с пазарна цена";

бб) наименованието срещу код 4000 се изменя така:

"Ипотечни и общински облигации с пазарна цена";

вв) наименованието срещу код 5000 се изменя така:

"Общо активи (ОА) по чл. 23 и чл. 24, ал. 1 (2000+3000+4000)";

б) в таблицата "Съотношение на капиталова адекватност и ликвидност":

аа) наименованието срещу ред № 3 се изменя така:

"Отношение на ОА към СК (ОА:СК)";

бб) наименованието срещу ред № 4 се изменя така:

"Отношение на ОА към ТЗ (ОА:ТЗ)".


§ 36. Наредбата се издава на основание § 16, ал. 1 във връзка с чл. 177, ал. 5, чл. 177а, ал. 10 и чл. 178 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа и е приета с решение № 74-Н от 6.ХII.2006 г. на Комисията за финансов надзор.


§ 37. Комисията за финансов надзор дава указания по прилагането на наредбата.


Промени настройката на бисквитките