Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 47 от 14.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ОТЧЕТА, ПУСКАНЕТО В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕТО ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ (ДВ, БР. 31 ОТ 2000 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ОТЧЕТА, ПУСКАНЕТО В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕТО ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ (ДВ, БР. 31 ОТ 2000 Г.)

Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.57 от 13 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.94 от 27 Ноември 2009г., изм. и доп. ДВ. бр.47 от 14 Юни 2019г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Тази наредба се прилага и спрямо гражданите на Европейския съюз (ЕС) и членовете на техните семейства, гражданите на държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, гражданите на Конфедерация Швейцария и членовете на техните семейства, които не са граждани на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Конфедерация Швейцария, притежаващи българско удостоверение за продължително пребиваване или удостоверение за постоянно пребиваване."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Моторните превозни средства и ремаркетата, предназначени за движение по пътищата, отворени за обществено ползване, задължително се представят за регистриране от структурните звена "Пътна полиция" при Столична дирекция "Полиция" (СДП) или областните дирекции "Полиция" (ОДП) по постоянния адрес на собственика - за физическите лица, или по адреса на регистрация в съда и в регистър БУЛСТАТ - за стопанските субекти."


§ 3. В чл. 3 ал. 1 се изменя така:

"(1) Моторните превозни средства и ремаркетата се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на вноса (постоянен или временен) от съответния митнически орган."


§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Превозните средства се регистрират по идентификационен номер (VIN), категория, марка, модел и други данни, посочени в представените по реда на глава втора документи."

2. Алинея 2 се отменя.


§ 5. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. (1) За първоначална регистрация на ново превозно средство собственикът представя:

1. писмено заявление за регистрация, издадено по служебен път;

2. за МПС от категории М1, L и Т - валиден ЕО сертификат за съответствие, издаден от производителя или неговия упълномощен представител, съгласно Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (ДВ, бр. 59 от 2003 г.) (Директива 70 от 156/ЕИО), Наредба № 117 от 2005 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства от категория L (ДВ, бр. 12 от 2005 г.) (Директива 2002/24/ЕО) или Наредба № 30 от 2005 г. за одобрение на типа на нови колесни и верижни трактори, техните ремаркета и сменяема прикачна техника (ДВ, бр. 11 от 2006 г.);

3. за ПС от категории, различни от М1, L и Т - издадена от производителя или неговия упълномощен представител декларация за налични ЕО сертификати за одобряване на типа и/или съобщения по всички приложими за категорията наредби, директиви, Правила на Икономическата комисия за Европа към Организацията на обединените нации (ИКЕ - ООН) - приложение № 1;

4. документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство;

5. документи за самоличност на собствениците - за физически лица, или документ за създаване на стопанския субект и за идентификационен код БУЛСТАТ - за юридически лица;

6. документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност";

7. митнически документ за оформен внос, когато собствеността е придобита извън територията на Европейската общност или Европейското икономическо пространство (ЕИП);

8. табелите с регистрационен номер, ако са ползвани такива.

(2) В случай на ПС от категории M, N и О, произвеждани в малка серия, или ПС от тези категории, произвеждани с използване на нови технологии и концепции, по ал. 1, т. 3 или т. 4 може да се представя ЕО или национален сертификат/документ от държава - членка на ЕС, за одобряване/съответствие с одобрен тип съгласно разпоредбите по чл. 17, ал. 1, т. 1 или т. 2 от Наредба № 60 за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (чл. 8, ал. 2, букви "а" и "с" от Директива 70/156/ЕИО).

(3) Представените табели по ал. 1, т. 8 се изземват и унищожават.

(4) Копия от представените документи по ал. 1, т. 4 и 7 и оригиналните документи по ал. 1, т. 2 или т. 3 се прилагат към заявлението за регистрация."


§ 6. Създава се чл. 12а:

"Чл. 12а. (1) За първоначална регистрация на превозно средство с регистрация в държава - членка на ЕС или на ЕИП, собственикът представя:

1. превозното средство за идентификация;

2. писмено заявление за регистрация, издадено по служебен път;

3. свидетелство за регистрация - част 1 и част 2 (ако е издавана), издадени от съответния компетентен орган на държавата - членка на ЕС или ЕИП;

4. документ за преминат преглед за техническа изправност, издаден от държава - членка на ЕС или на ЕИП;

5. документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство;

6. декларация за придобиване на собствеността (приложение № 2);

7. документи за самоличност на собствениците - за физически лица, или документ за създаване на стопанския субект и за идентификационен код БУЛСТАТ - за юридически лица;

8. документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност";

9. табелите с регистрационен номер, ако са ползвани такива.

(2) В случаите, когато заявителят не представи документ по т. 4 или срокът за явяване на следващ периодичен преглед е изтекъл, се извършва преглед за техническа изправност и окомплектоване.

(3) Главна дирекция "Противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и превенция" - Национална служба "Полиция", в срок два месеца уведомява съответните органи на държавата членка, която е издала свидетелството за регистрация, за неговото отменяне. Валидно оригинално свидетелство за регистрация, което е изтеглено от обращение, се връща на съответните органи на държавата членка, ако те го изискат в рамките на шест месеца от неговото отменяне.

(4) Представените табели по ал. 1, т. 9 се изземват и унищожават.

(5) Копия от представените документи по ал. 1, т. 5, свидетелството за регистрация по ал. 1, т. 3 и декларацията по ал. 1, т. 6 се прилагат към заявлението за регистрация."


§ 7. Създава се чл. 12б:

"Чл. 12б. (1) За първоначална регистрация на превозно средство с валидна регистрация в държава извън ЕС или ЕИП собственикът представя:

1. превозното средство за идентификация, преглед за техническа изправност и окомплектоване;

2. писмено заявление за регистрация, издадено по служебен път;

3. за МПС от категории М1, L и Т - доказателство за валидно към датата на тяхното производство ЕО одобряване на типа, извършено от компетентен орган на държава - членка на ЕС или на ЕИП;

4. за ПС от категории, различни от М1, L и Т - доказателство за валидни към датата на тяхното производство сертификати за одобряване на типа и/или съобщения по всички приложими за категорията наредби, директиви и правила на ИКЕ - ООН;

5. документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство;

6. декларация за придобиване на собствеността (приложение № 2);

7. чуждестранните регистрационни документи;

8. митнически документ за оформен внос;

9. документи за самоличност на собствениците - за физически лица, или документ за създаване на стопанския субект и за идентификационен код БУЛСТАТ - за юридически лица;

10. документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност";

11. табелите с регистрационен номер, ако са ползвани такива.

(2) Когато не може да се представи доказателство по ал. 1, т. 3 или 4, се признава оригинално национално одобряване на типа или единично (индивидуално) одобряване, издадено от държава - членка на ЕС или на ЕИП.

(3) Представените табели по ал. 1, т. 11 се изземват и унищожават.

(4) Копия от представените документи по ал. 1, т. 5 и 8, документите по ал. 1, т. 3 или т. 4 и 7 и декларацията по ал. 1, т. 6 се прилагат към заявлението за регистрация."


§ 8. В чл. 14 ал. 2 се изменя така:

"(2) Превозното средство се представя за идентификация в случаите на:

1. промяна в данните на превозното средство;

2. подмяна на табелите с регистрационни номера."


§ 9. В чл. 32, ал. 1 т. 2 се отменя.


§ 10. В чл. 46 се създават ал. 4, 5 и 6:

"(4) На превозни средства от категории М2, М3, N2, N3 и техните ремаркета от категории О3 и О4 се поставя табела за маси и размери по смисъла на Директива 96/53/ЕО.

(5) Поставянето на табела за маси и размери се извършва от производителя на превозното средство.

(6) Табелата се поставя на място в непосредствена близост до задължителната идентификационна табела на ППС. Върху табелата по ал. 4 ясно, четливо и незаличимо трябва да са нанесени надписи, съдържащи следните обозначения:

1. наименование на производителя;

2. идентификационен номер на производителя;

3. дължина на МПС/ремарке/полуремарке;

4. широчина на МПС/ремарке/полуремарке;

5. данни относно измерването на дължината на съчленените ППС:

а) разстояние между предната част на МПС и центъра на неговото устройство за скачване (теглич/седло); при седла с няколко точки за скачване трябва да се укажат минималните и максималните стойност (аmin/аmах);

б) разстоянието между центъра на устройството за скачване на ремаркето (пръстен) или на полуремаркето (централен болт) и задната част на ремаркето/полуремаркето; при наличие на повече от една точка на скачване трябва да се укажат минимални и максимални стойности (bmin/bmах)."


§ 11. В § 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 2:

"2. "Ново превозно средство" е превозно средство, което не е било регистрирано."

2. Досегашните т. 2 - 9 стават съответно т. 3 - 10.


§ 12. Създава се ново приложение № 1 към чл. 12, ал. 1, т. 3:

"Приложение № 1 към чл. 12, ал. 1, т. 3



Част 1
 
ДЕКЛАРАЦИЯ
за комплектовано/напълно комплектовано превозно средство(1)
 
Долуподписаният .................................................................................................,
(производител или негов упълномощен представител)
декларирам, че превозното средство:
0.1. Марка (търговско наименование  
  на производителя):
...................................
0.2. Тип:
...................................
  Вариант(2):
...................................
  Версия(2):
...................................
0.2.1. Търговско наименование(-я):
...................................
0.4. Категория:
...................................
0.5. Наименование и адрес на произ-  
  водителя на базовото превозно  
  средство:
...................................
  Наименование и адрес на произ-  
  водителя, отговарящ за послед-  
  ния етап от комплектоване на  
  превозното средство(1):
...................................
0.6. Местоположение на табелите:  
  Идентификационен номер на  
  превозното средство:
...................................
  Местоположение на идентифика-  
  ционния номер на превозното  
  средство върху шасито/купето/  
  каросерията(1)
...................................
притежава валиден(-ни) документ(-и) .......................................................................................................................................................................
за налични ЕО сертификат/сертификати и/или съобщения за одобряване на типа по приложимите за категорията изисквания съгласно Наредба № 60 от 2003 г. за одобряване типа на нови моторни превозни средства и техните ремаркета (обн., ДВ, бр. 59 от 2003 г.; посл. изм., бр. 12 от 2007 г.), Директива 70/156/ЕИО или Правила на ИКЕ - ООН.
Известно ми е, че за деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
   
Място: Подпис:
Дата: Печат
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
(1) Попълва се само където е приложимо. Излишното се задрасква.
(2) Да се посочи също цифровият или комбиниран (цифра/буква) идентификационен код. Този код не трябва да съдържа повече от 25 или 35 позиции съответно за вариант или версия.
 
Част 2а
 
За комплектовани или напълно комплектовани превозни средства от категории М2 и М3
 
Стойностите и елементите, посочени по-долу, са тези, дадени в документацията за одобряване на типа в съответната наредба по приложение № 10 или 11 на Наредба № 60/2003 г., директива на ЕС или правило на ИКЕ - ООН. При изпитвания за съответствие на продукцията стойностите са проверени съгласно методите, посочени в съответните наредби по приложение № 10 или 11 от Наредба № 60/2003 г., директиви на ЕС или правила на ИКЕ - ООН, вземайки предвид допустимите отклонения при изпитването за съответствие на продукцията, посочени в тези наредби, директиви на ЕС или правила на ИКЕ - ООН.
1. Брой на осите: .......................................... и колелата:
...................................
2. Задвижващи оси:
...................................
3. Междуосово разстояние: .............. mm
6.1. Дължина: .............. mm
7.1. Широчина: .............. mm
8. Височина: .............. mm
12.1. Маса на превозното средство  
  с каросерия в готовност за  
  движение: ................ kg
14.1. Технически допустима макси-  
  мална маса: ................ kg
14.2. Разпределение на тази маса  
  между осите: 1. ................ kg; 2. ................ kg;
  3. ................ kg; 4. ................. kg
14.4. Технически допустима маса
...................................
  на всяка ос/група оси:
...................................
  1. ................ kg; 2. ................ kg;
  3. ................ kg; 4. ................. kg
17. Максимална маса на ремаркето:
...................................
  (със спирачна уредба): ................. kg
  (без спирачна уредба): ................. kg
18. Технически допустима макси-  
  мална маса на състава от пре-  
  возни средства (автовлака): ................. kg
20. Производител на двигателя:
...................................
21. Код на двигателя, както е  
  маркиран:
...................................
22. Принцип на работа:
...................................
22.1. Директно впръскване: да/не(1)
23. Брой и разположение на  
  цилиндрите:
...................................
24. Обем: ............ cm3
25. Гориво:
...................................
26. Максимална ефективна  
  мощност: ............. kW
  при ........ min(-1)
32.
Гуми и колела: Ос 1: ........................................................................
Ос 2: ......................................
 
Ос 3: ...............................................................................................................................................
Ос 4: ......................................
33.1. Задвижваща(-и) ос(-и), мон-  
  тирана(-и) на пневматично  
  или еквивалентно на него  
  окачване: да/не(1)
34. Кормилна уредба, усилвател:
...................................
41. Брой и конфигурация на  
  вратите:
...................................
42.2. Брой на седалките (без седал-  
  ката за водача):
...................................
42.3. Брой на местата за стоящи  
  пътници:
...................................
43.1. ЕО маркировка за одобряване  
  типа на прикачното устрой-  
  ство, когато е монтирано:
...................................
44. Максимална скорост: .......... km/h
45. Ниво на шума:  
  съгласно Наредба № 61 от 2003 г.  
  за одобряване типа на нови мо-  
  торни превозни средства по  
  отношение на допустимото ни-  
  во на шум и за одобряване типа  
  на изпускателната уредба, Дирек-  
  тива 70/157/ЕИО или Прави-  
  ло № 51 на ИКЕ - ООН  
  На място: ......... dB(A),
  при обороти на двигателя: ........ min(-1)
  При движение: ......... dB(A)
46.1. Отработили газове:  
  съгласно Наредба № 73 от 2003 г.  
  за одобряване типа на нови мо-  
  торни превозни средства по  
  отношение замърсяването на  
  въздуха от емисии от двигате-  
  лите (Директива 70/220/ЕИО,  
  Правило № 83 на ИКЕ - ООН),  
  Наредба № 78 от 2006 г. за одоб-  
  ряване типа на: двигатели със  
  запалване чрез сгъстяване по  
  отношение на емисии замърся-  
  ващи газове и частици; двигате-  
  ли с принудително запалване,  
  работещи с гориво "природен  
  газ" или "втечнен нефтен газ",  
  по отношение на емисиите за-  
  мърсяващи газове; нови мотор-  
  ни превозни средства, оборуд-  
  вани с тези двигатели (Дирек-  
  тива 2005/55/ЕО или Правило  
  № 49 на ИКЕ - ООН)  
  1. процедура за изпитване:  
  CO: ..........; HC: ..........;  
  NOx: ..........; HC + NOx: ...........  
  Димност (коригирана стойност  
  на коефициента на поглъщане): ........... m(-1)
  Частици:
...................................
  2. процедура за изпитване (ко-  
  гато е приложима)  
  CO: ..........; NOx: ..........; NMHC: ......;
  THC: ..........; CH4: ............
Частици: ......................................
50. Забележки(2):
...................................
51. Изключения:
...................................
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
(1) Неприложимото се задрасква.
(2) Когато превозното средство е оборудвано с 24 GHz радарно съоръжение с малък обсег в съответствие с Решение 2005/50/ЕО, се декларира, че на превозното средство е поставен следният надпис: "Превозното средство е оборудвано с 24 GHz радарно съоръжение с малък обсег."
 
Част 2b
 
За комплектовани или напълно комплектовани превозни средства от категории N1, N2 и N3
 
Стойностите и елементите, посочени по-долу, са тези, дадени в документацията за одобряване на типа в съответната наредба по приложение № 10 или 11 на Наредба № 60/2003г., директива на ЕС или правило на ИКЕ - ООН. При изпитвания за съответствие на продукцията стойностите са проверени съгласно методите, посочени в съответните наредби по приложение № 10 или 11 от Наредба № 60/2003г., директиви на ЕС или правила на ИКЕ - ООН, вземайки предвид допустимите отклонения при изпитването за съответствие на продукцията, посочени в тези наредби, директиви на ЕС или правила на ИКЕ - ООН.
1. Брой на осите: .......................................... и колелата:
...................................
2. Задвижващи оси:
...................................
3. Междуосово разстояние: .............. mm
6.1. Дължина: .............. mm
7.1. Широчина: .............. mm
8. Височина: .............. mm
12.1. Маса на превозното средство  
  с каросерия в готовност за  
  движение: ................ kg
14.1. Технически допустима макси-  
  мална маса: ................ kg
14.2. Разпределение на тази маса  
  между осите: 1. ................ kg; 2. ................ kg;
  3. ................ kg; 4. ................. kg
14.4. Технически допустима маса
...................................
  на всяка ос/група оси:
...................................
  1. ................ kg; 2. ................ kg;
  3. ................ kg; 4. ................. kg
15. Местоположение на повди-  
  гаща се или натоварваща  
  ос(-и): ............. kg
17. Технически допустима макси-  
  мална маса за теглене от превоз-  
  ното средство при:  
17.1. Ремарке с теглич: ............. kg
17.2. Полуремарке: ............. kg
17.3. Ремарке с централна ос: ............. kg
17.4. Технически допустима макси-  
  мална маса на ремаркето (без  
  спирачна уредба): ............. kg
18. Технически допустима макси-  
  мална маса на състава от превоз-  
  ни средства (автовлака): ............. kg
20. Производител на двигателя:  
21. Код на двигателя, както е  
  маркиран:  
22. Принцип на работа:
...................................
22.1. Директно впръскване: да/не(1)
23. Брой и разположение на  
  цилиндрите:
...................................
24. Обем: ............. cm3
25. Гориво:
........................................
26. Максимална ефективна мощност: ............. kW
  при ........ min(-1)
32.
Гуми и колела: Ос 1: ........................................................................
Ос 2: ......................................
 
Ос 3: ...............................................................................................................................................
Ос 4: ......................................
33.1. Задвижваща(-и) ос(-и), мон-  
  тирана(-и) на пневматично  
  или еквивалентно на него  
  окачване: да/не(1)
34. Кормилна уредба, усилвател:
...................................
37. Тип (вид) на каросерията:
...................................
38. Цвят на превозното средство  
  (само за N1):
...................................
39. Обем на резервоара (само за  
  превозните средства цистерни): .............. m3
41. Брой и конфигурация на вратите:
...................................
42.1. Брой и разположение на седалките:
...................................
43.1. ЕО маркировка за одобряване  
  типа на прикачното устройство,  
  когато е монтирано:
...................................
44. Максимална скорост: ........... km/h
45. Ниво на шума:  
  съгласно Наредба № 61 от 2003 г.  
  за одобряване типа на нови мо-  
  торни превозни средства по  
  отношение на допустимото ниво  
  на шум и за одобряване типа на  
  изпускателната уредба, Дирек-  
  тива 70/157/ЕИО или Правило  
  № 51 на ИКЕ - ООН  
  На място: ......... dB(A),
  при обороти на двигателя: ........ min(-1)
  При движение: ......... dB(A)
46.1. Отработили газове:  
  съгласно Наредба № 73 от 2003 г.  
  за одобряване типа на нови мо-  
  торни превозни средства по отно-  
  шение замърсяването на въздуха  
  от емисии от двигателите (Дирек-  
  тива 70/220/ЕИО, Правило № 83  
  на ИКЕ - ООН), Наредба № 78  
  от 2006 г. за одобряване типа на:  
  двигатели със запалване чрез  
  сгъстяване по отношение на еми-  
  сии замърсяващи газове и части-  
  ци; двигатели с принудително за-  
  палване, работещи с гориво  
  "природен газ" или "втечнен неф-  
  тен газ", по отношение на емисиите  
  замърсяващи газове; нови моторни  
  превозни средства, оборудвани с  
  тези двигатели (Директива  
  2005/55/ЕО или Правило № 49 на  
  ИКЕ - ООН)  
  № 49 на ИКЕ - ООН)  
  1. процедура за изпитване:  
  CO: ..........; HC: ..........;  
  NOx: ..........; HC + NOx: ...........  
  Димност (коригирана стойност  
  на коефициента на поглъщане): ........... m(-1)
  Частици:
...................................
  2. процедура за изпитване (ко-  
  гато е приложима)  
  CO: ..........; NOx: ..........; NMHC: ......;
  THC: ..........; CH4: ............
Частици: ......................................
46.2. Емисии на CO2/разход на гориво(1)  
  (само за N1)  
  Посочват се секция 2 и секция 3  
  от номера на одобряването по  
  Наредба № 77 от 2003 г. за одобря-  
  ване типа на нови моторни превоз-  
  ни средства по отношение на еми-  
  сии на въглероден диоксид и раз-  
  хода на гориво (Директива  
  80/1268/ЕЕС или Правило  
  № 101 на ИКЕ - ООН):  
     
  Емисии Разход на гориво
  на СО2  
Градски условия ........ g/km ........ l/100 km или за га-
    зовите горива
    m3/100 km(2)
Извънградски ........ g/km ........ l/100 km или за га-
условия   зовите горива
    m3/100 km(2)
Комбинирано ........ g/km ........ l/100 km или за га-
    зовите горива
    m3/100 km(2)
     
48.1. ЕО одобряване на типа съглас-  
  но конструктивните изисквания  
  за превоз на опасни товари: да/
    клас(-ове):
    ......./не(1)
48.2. ЕО одобряване на типа, съглас-  
  но конструктивните изисквания  
  за превоз на определени  
  животни: да/
    клас(-ове):
    ......./не(1)
50. Забележки(2):
...................................
51. Изключения:
...................................
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
(1) Неприложимото се задрасква.
(2) Когато превозното средство е оборудвано с 24 GHz радарно съоръжение с малък обсег в съответствие с Решение 2005/50/ЕО, се декларира, че на превозното средство е поставен следният надпис: "Превозното средство е оборудвано с 24 GHz радарно съоръжение с малък обсег."
 
Част 2с
 
За комплектовани или напълно комплектовани превозни средства от категории O1, O2, O3 и O4
 
1. Брой на осите: .......................................... и колелата:
...................................
3. Междуосово разстояние: .............. mm
6.1. Дължина: .............. mm
6.4. Разстояние между задния край на  
  превозното средство и центъра  
  на теглителното устройство: .............. mm
7.1. Широчина: .............. mm
8. Височина: .............. mm
12.1. Маса на превозното средство с  
  каросерия в готовност за дви-  
  жение: ............... kg
14.1. Технически допустима макси-  
  мална маса: ............... kg
14.5. Разпределение на тази маса  
  между осите и при полуремарке  
  или ремарке с централна ос маса-  
  та върху точката на свързване:  
  1. .......kg; 2. ....... kg; 3. ........ kg;  
14.6. Технически допустима маса на  
  всяка ос/група оси:  
  1. ...........kg; 2. .............kg;  
  3. ..............kg; и при полуремарке  
  или ремарке с централна ос маса-  
  та върху точката на свързване  
15. Местоположение на повдигащата  
  се или натоварваща ос(-и):
...................................
32. Гуми и колела: Ос 1: ...............  
  Ос 2: ............... Ос 3: ...............  
33.2. Ос(-и), монтирана(-и) на пнев-  
  матично или еквивалентно на  
  него окачване: да/не(1)
37. Тип (вид) на каросерията:
...................................
39. Обем на резервоара (само за  
  цистерни): .............. m3
43.2. Маркировка за одобряване на  
  теглителното устройство:
...................................
48.1. ЕО одобряване на типа съглас-  
  но конструктивните изисквания  
  за превоз на опасни товари: да/
    клас(-ове):
    ......./не(1)
48.2. ЕО одобряване на типа, съглас-  
  но конструктивните изисквания  
  за превоз на определени  
  животни: да/
    клас(-ове):
    ......./не(1)
50. Забележки(2):
...................................
51. Изключения:
...................................
_____________________________________________________________________________________________________________________________________
(1) Неприложимото се задрасква. "
 


§ 13. Създава се ново приложение № 2 към чл. 12а, ал. 1, т. 6 и чл. 12б, ал. 1, т. 6:

"Приложение № 2 към чл. 12а, ал. 1, т. 6 и чл. 12б, ал. 1, т. 6



Д Е К Л А Р А Ц И Я
 
От ..........................................................................................................................,
(име, презиме, фамилия/за юридически лица - име, презиме, фамилия на управителя)
ЕГН .............................................., лична карта № ..............................................,
издадена на ....................................................................................................... г.,
с постоянен адрес: .........................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................,
(гр./с., улица/ж.к., №/бл., вх., ет., ап.)
.................................................................................................................................,
 
Попълва Управител на фирма ................................................................:
се за

(наименование на фирмата)

юриди- БУЛСТАТ .................................................................................,
чески
Седалище: ........................................................................................................................................................
лица

(гр./с., улица/ж.к., №/бл., вх., ет., ап.)

   
С подписването на тази декларация декларирам, че:
на .................................. г., в ................................, гр. ..........................................,
(дата) (държава)
от ...........................................................................................................................................................................................................
(лице/фирма продавач)
..............................................................................................................................................................................................................
закупих .............................................................., с рег.№ ....................................,
(вид превозно средство)
марка ......................................................., модел .................................................,
с идентификационен номер на рама ..................................................................,
двигател номер ............................................................................................................................................................................................
превозното средство е влязло в Република България на: .....................................................................................................................................................

(дата)

Забележка: ..................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Известно ми е, че за деклариране на неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
Дата................. г. ПОДПИС: "
   


§ 14. Досегашното приложение № 1 към чл. 32в, ал. 3 става приложение № 3 и в него думите "Приложение № 1 към чл. 32в, ал. 3" се заменят с "Приложение № 3 към чл. 32в, ал. 3".


§ 15. Досегашното приложение № 2 към чл. 32д, ал. 1 става приложение № 4 и в него думите "Приложение № 2 към чл. 32д, ал. 1" се заменят с "Приложение № 4 към чл. 32д, ал. 1".


§ 16. Досегашното приложение № 3 към чл. 33, ал. 3 става приложение № 5 и в него думите "Приложение № 3 към чл. 33, ал. 3" се заменят с "Приложение № 5 към чл. 33, ал. 3".


§ 17. Досегашното приложение № 4 към чл. 33, ал. 5 става приложение № 6 и в него думите "Приложение № 4 към чл. 33, ал. 5" се заменят с "Приложение № 5 към чл. 33, ал. 5".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 47 от 2019 г., в сила от 01.07.2019 г.) За първоначална регистрация на превозно средство, внесено в страната до 31.12.2006 г., собственикът представя документ за самоличност и подава заявление, което се попълва служебно и се подписва от него. Към заявлението собственикът представя:

1. превозното средство за идентификация и проверка на техническата изправност;

2. (отм. - ДВ, бр. 47 от 2019 г., в сила от 01.07.2019 г.)

3. декларация за придобиване на собствеността (приложение № 2);

4. документи за придобиване на собствеността с данни за идентификация на превозното средство;

5. копие на чуждестранните регистрационни документи, ако превозното средство е било регистрирано в чужбина;

6. митнически документ за оформен внос;

7. (отм. - ДВ, бр. 47 от 2019 г., в сила от 01.07.2019 г.)

8. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2009 г., отм. - ДВ, бр. 47 от 2019 г., в сила от 01.07.2019 г.)

9. табелите с регистрационен номер, ако са ползвани такива.

(2) Представените табели по т. 9 се изземват и унищожават.

(3) Копия от представените документи по ал. 1, т. 4, 5 и 6 и декларацията по ал. 1, т. 3 се прилагат към заявлението за регистрация.

(4) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2019 г., в сила от 01.07.2020 г.) Информация за сключена застраховка "Гражданска отговорност" се получава по служебен път от информационните системи на Гаранционния фонд.

§ 19. (1) На регистрираните до 31.12.2006 г. превозни средства, които не са снабдени с табела по чл. 46, ал. 4, в срок до 31.12.2007 г. се издава документ, съдържащ данните по чл. 46, ал. 6.

(2) Документът по ал. 1 се издава от:

1. производителя на превозното средство или неговия упълномощен представител;

2. лицата, получили разрешение за извършване на периодични прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства за контролно-технически пунктове от V категория, съгласно Наредба № 32 от 1999 г. за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, чрез измерване на всички максимално допустими размери без допълнителни толеранси.


§ 20. Навсякъде в наредбата съкращението "КАТ - ПП" се заменя с "Пътна полиция".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № I-45 ОТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРИРАНЕ, ОТЧЕТ, СПИРАНЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ И ПУСКАНЕ В ДВИЖЕНИЕ, ВРЕМЕННО ОТНЕМАНЕ, ПРЕКРАТЯВАНЕ И ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕГИСТРАЦИЯТА НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И РЕМАРКЕТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ, И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДАННИ ЗА РЕГИСТРИРАНИТЕ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

(ОБН. - ДВ, БР. 47 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 01.07.2019 Г.)


§ 25. (1) До 1 юли 2020 г. собственикът представя:

1. документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност" - при подаване на заявление по чл. 12, ал. 1, чл. 12а, ал. 1, чл. 12б, ал. 1, чл. 12в, ал. 1, чл. 15, ал. 1, чл. 27, ал. 2, чл. 39, ал. 2 или чл. 44, ал. 1 от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (ДВ, бр. 31 от 2000 г.) или по § 18, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № I-45 от 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях (ДВ, бр. 57 от 2007 г.);

2. удостоверение за изменение в конструкцията, издадено по реда на наредбата по чл. 146, ал. 1 от Закона за движение по пътищата (ЗДвП) - при подаване на заявление по чл. 15, ал. 1 от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства;

3. уведомление от лицензиран застраховател за взето решение за изплащане на тотална щета - при подаване на заявление по чл. 18а, ал. 1.

(2) След 1 юли 2020 г. информацията, съдържаща се в документите по ал. 1, се получава от звената "Пътна полиция" в СДВР/ОДМВР по служебен път:

1. за документ за сключена застраховка "Гражданска отговорност" и за уведомление от лицензиран застраховател за взето решение за изплащане на тотална щета - от информационните системи на Гаранционния фонд;

2. удостоверение за изменение в конструкцията, издадено по реда на наредбата по чл. 146, ал. 1 ЗДвП - от информационните системи на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

§ 26. Наредбата влиза в сила от 1 юли 2019 г. с изключение на:

1. Параграф 6, т. 2 и § 8, които влизат в сила от 1 декември 2019 г.

2. Параграф 2, т. 3, § 3, т. 2, § 4, т. 2, § 5, т. 2, § 7, т. 4 и 5, § 9, т. 4, § 13, т. 2, § 16, т. 2, § 19, т. 3 и § 21, т. 2, които влизат в сила от 1 юли 2020 г.

Промени настройката на бисквитките