Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 30.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 26 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДРУЖЕСТВА (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 26 ОТ 2006 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДРУЖЕСТВА (ДВ, БР. 36 ОТ 2006 Г.)

В сила от 01.11.2007 г.
Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.87 от 30 Октомври 2007г.

§ 1. В чл. 2, ал. 2 думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти".


§ 2. В глава втора се създава раздел I с наименование "Общи положения" и съдържание досегашните чл. 3 - 10.


§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти".

2. Алинея 4 се отменя.


§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "за ценни книжа" се заличават.

2. В ал. 4 думите "чл. 71, ал. 6 и 7 ЗППЦК" се заменят с "чл. 35, ал. 6 и 7 от Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ)".


§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 думите "не могат" се заменят с "трябва";

б) точка 1 се изменя така:

"1. да отговарят на изискванията по чл. 27, ал. 4 ЗПФИ и чл. 7 от Наредба № 38 от 2007 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (Наредба № 38)";

в) в т. 2 думите "да включват или да се позовават" се заменят с "да не включват или да не се позовават";

г) в т. 3 думите "да бъдат" се заменят с "да не бъдат".

2. В ал. 3 думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти".


§ 6. В чл. 6, т. 1 думите "по чл. 2" се заменят с "по чл. 2, ал. 1".


§ 7. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В т. 5, буква "б" думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти".

2. Точка 8 се изменя така:

"8. да инвестира собствения си капитал във финансови инструменти, освен в държавни ценни книжа, облигации и други дългови инструменти, включително и в инструменти на паричния пазар;".


§ 8. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Управляващото дружество приема, прилага и поддържа правила за сключването на лични сделки с финансови инструменти и води дневник за тях съгласно чл. 17 и 70 от Наредба № 38.

(2) Правилата по ал. 1:

1. не допускат членовете на управителния и на контролния орган на управляващото дружество и свързаните с тях лица, както и другите лица, работещи по договор за управляващото дружество, да бъдат страна по сделки с инвестиционно дружество, чиято дейност дружеството управлява, освен в качеството си на негови акционери, съответно страна по сделки с управляващото дружество, когато действа за сметка на договорен фонд, освен в качеството им на притежатели на дялове в договорния фонд;

2. съдържат ограничение на честотата и/или обема на сключените от лицата по т. 1 лични сделки с акции или дялове на колективни инвестиционни схеми, управлявани от управляващото дружество, с оглед избягване на конфликти на интереси, увреждане на репутацията на управляващото дружество или неравностойно третиране на останалите акционери или притежатели на дялове в колективните инвестиционни схеми."


§ 9. Член 9 се отменя.


§ 10. Създава се раздел II с членове 10а - 10ж:

"Раздел II

Изисквания към управляващото дружество при предоставяне на допълнителните услуги управление на индивидуален портфейл и инвестиционни консултации


Чл. 10а. (1) Когато управляващото дружество управлява индивидуален портфейл, той трябва да спазва задължението да действа съобразно най-добрия интерес на клиента, когато подава нареждания до инвестиционен посредник за изпълнение на взети от него решения за търговия с финансови инструменти за сметка на своя клиент.

(2) За изпълнение на задълженията по ал. 1 управляващото дружество:

1. приема и прилага политика, която определя по отношение на всеки клас финансови инструменти лицата, до които управляващото дружество подава нарежданията, които лица трябва да разполагат с необходимите споразумения и механизми за изпълнение, които да осигурят, че управляващото дружество изпълнява задълженията си по тази алинея;

2. предоставя на клиентите подходяща информация за прилаганата от него политика по т. 1;

3. постоянно следи за ефективността на политиката по т. 1, включително за качеството на изпълнение от страна на лицата по т. 1, и когато е необходимо, взема мерки за отстраняване на установени нередности;

4. извършва проверка на политиката по т. 1 веднъж годишно, както и при всяка съществена промяна, която може да се отрази на възможността на дружеството да осигурява най-добри резултати за своите клиенти.

(3) Алинея 2 не се прилага, когато управляващото дружество управлява индивидуален портфейл и същевременно изпълнява решенията за сключване на сделки при управление на портфейла.


Чл. 10б. Управляващото дружество при предоставяне на информация на клиентите и потенциалните си клиенти, включително информацията в рекламните материали и в публичните изявления на членовете на управителните и контролните органи, спазва изискванията по чл. 27, ал. 4 ЗПФИ и чл. 7 от Наредба № 38 от 25 юли 2007 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (Наредба № 38).


Чл. 10в. (1) Управляващото дружество е длъжно да предоставя на своите клиенти следната информация:

1. съответните данни за управляващото дружество и предлаганите от него услуги по чл. 8 и 9 от Наредба № 38;

2. финансовите инструменти, предмет на предоставяните от него допълнителни услуги и предлаганите инвестиционни стратегии, както и рисковете, свързани с тези инструменти и стратегии, съгласно чл. 10 и 11 от Наредба № 38;

3. видовете разходи за клиента и техния размер, като по отношение на непрофесионалните клиенти и потенциалните непрофесионални клиенти се прилага чл. 18 от Наредба № 38;

4. начина на съхраняване на парите и/или финансовите инструменти на клиентите при предоставяне на услугата управление на индивидуален портфейл съгласно чл. 32 от Наредба № 38.

(2) Управляващото дружество предоставя информацията по ал. 1 при спазване на изискванията по чл. 27, ал. 6 ЗПФИ и чл. 12, ал. 1, 2 и ал. 3, т. 2 от Наредба № 38.


Чл. 10г. Управляващото дружество изисква от клиента, съответно от потенциалния клиент информация за неговите финансови възможности, инвестиционни цели, знания, опит и готовност да рискува и при предоставянето на услугата се ръководи от получената информация при спазването на изискванията по чл. 19 и 21 от Наредба № 38.


Чл. 10д. Относно предоставянето и получаването на възнаграждения, комисиони, непарични облаги и такси във връзка с допълнителните услуги по управление на индивидуален портфейл и предоставяне на инвестиционни консултации, управляващото дружество спазва изискванията по чл. 14 от Наредба № 38.


Чл. 10е. Управляващото дружество при предоставянето на допълнителните услуги по чл. 2, ал. 2 може да възложи изпълнението на важни оперативни функции на трето лице при реда и условията на глава пета от Наредба № 38.


Чл. 10ж. Управляващото дружество предоставя допълнителните услуги по чл. 2, ал. 2 въз основа на писмен договор с клиента при спазване изискванията по чл. 24 - 27 от Наредба № 38."


§ 11. В наименованието на раздел I от глава трета думите "условия за" се заличават.


§ 12. В чл. 11, ал. 1 думите "е длъжно" се заменят с "може", а думите "предварително одобрени от комисията" се заличават.


§ 13. В чл. 12 се правят следните изменения:

1.В ал. 1, т. 10:

а) в текста преди буква "а" думите "от ценни книжа" се заличават;

б) в буква "а" думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти";

в) в буква "в" думите "ценните книжа и паричните средства" се заменят с "финансовите инструменти";

г) в буква "г" думите "ценните книжа" се заменят с "финансовите инструменти".

2. В ал. 1, т. 11 думите "в ценни книжа" се заменят с "във финансови инструменти".

3. Алинея 2 се отменя.


§ 14. Член 13 се отменя.


§ 15. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "или портфейл" се заличават.

2. В ал. 2 думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти".

3. В ал. 3 думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти".


§ 16. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3, т. 3 думите "ценни книжа" се заменят с "финансови инструменти".

2. В ал. 4, буква "б" накрая се добавя "и да създава пречки за ефективното упражняване на надзорните функции на комисията или заместник-председателя".

3. В ал. 6 изречение второ се заличава.

4. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Приемане на поръчки за покупка или обратно изкупуване на акции на инвестиционното дружество, съответно на дялове на договорен фонд, подадени по телефона или чрез друг дистанционен способ за комуникация от акционери на инвестиционното дружество, съответно от притежатели на дялове в договорния фонд и/или инвеститори, включително когато поръчката се подава чрез електронно изявление, подписано чрез усъвършенстван или универсален електронен подпис, е допустимо при съответно спазване на изискванията на чл. 34, ал. 3 - 10 от Наредба № 38, като до края на работния ден се съставя документ, съдържащ данните от приложения № 1 или 2 към чл. 32, ал. 1 от Наредба № 25 за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове (обн., ДВ, бр. 36 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 106 от 2006 г., бр. 27 от 2007 г.) и данните, предмет на декларациите по чл. 35, ал. 1 от Наредба № 38, с който документ се удостоверява съдържанието на дистанционно подадената поръчка."

5. В ал. 8 думите "за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове" се заличават, а думите "чл. 19 и 20 от Наредба № 1 от 2003 г. за изискванията към дейността на инвестиционните посредници (ДВ, бр. 90 от 2003 г.)" се заменят с "чл. 35 и 38 от Наредба № 38".


§ 17. В чл. 18 се правят следните промени:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Управляващото дружество е длъжно да изпраща на посочения адрес или да предоставя по друг начин най-малко веднъж месечно на инвестиционното дружество, което управлява, писмен отчет със следната минимална информация:

1. направените промени в структурата на портфейла и обосновка за тях;

2. стойността на портфейла в началото и в края на отчетния период;

3. извършените разходи по управление на дейността или портфейла през отчетния период;

4. обема и структурата на инвестициите в портфейла, в т. ч. по емитенти, в началото и в края на отчетния период;

5. финансовото състояние на другите активи в началото и в края на отчетния период;

6. нетната стойност на активите на дружеството в началото и в края на отчетния период; средната месечна нетна стойност на активите;

7. данни за обявените емисионна стойност и цена на обратно изкупуване и датите на тяхното обявяване;

8. брой и цени на издадените (продадените) акции;

9. брой и цени на изкупените обратно акции;

10. сключените сделки с активи от портфейла на инвестиционното дружество през отчетния период."

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 след думата "отчетът" се добавя "по ал. 1".

4. Алинея 4 се отменя.

5. Създава се ал. 5:

"(5) Управляващото дружество предоставя на всеки клиент по чл. 2, ал. 2, т. 1 отчет при условията и реда на чл. 46 - 49 от Наредба № 38."


§ 18. Член 19 се отменя.


§ 19. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22.(1) Стойността на собствения капитал на управляващото дружество по счетоводен баланс трябва по всяко време да е равна или да превишава по-голямата от двете стойности:

1. стойността по чл. 21а;

2. стойността, представляваща:

а) 0,5 на сто от общата стойност на управляваните от дружеството активи на колективните инвестиционни схеми и на лицата, чиято дейност или портфейл управлява - ако стойността на собствения капитал по счетоводен баланс е по-ниска от левовата равностойност на 125 000 евро;

б) 0,4 на сто от общата стойност на управляваните от дружеството активи на колективните инвестиционни схеми и на лицата, чиято дейност или портфейл управлява - ако стойността на собствения капитал по счетоводен баланс надвишава левовата равностойност на 125 000 евро, но е по-ниска от левовата равностойност на 180 000 евро;

в) 0,3 на сто от общата стойност на управляваните от дружеството активи на колективните инвестиционни схеми и на лицата, чиято дейност или портфейл управлява - ако стойността на собствения капитал по счетоводен баланс надвишава левовата равностойност на 180 000 евро, но е по-ниска от левовата равностойност на 230 000 евро;

г) 0,2 на сто от общата стойност на управляваните от дружеството активи на колективните инвестиционни схеми и на лицата, чиято дейност или портфейл управлява - ако стойността на собствения капитал по счетоводния баланс надвишава левовата равностойност на 230 000 евро, но е по-ниска от левовата равностойност на 280 000 евро;

д) 0,1 на сто от общата стойност на управляваните от дружеството активи на колективните инвестиционни схеми и на лицата, чиято дейност или портфейл управлява - ако стойността на собствения капитал по счетоводния баланс надвишава левовата равностойност на 280 000 евро.

(2) Независимо от изискването по ал. 1 стойността на собствения капитал на управляващото дружество не може да бъде по-малка от 25 на сто от капитала по чл. 203, ал. 1 ЗППЦК."


§ 20. Член 23 се отменя.


§ 21. В чл. 24, ал. 1 след думите "по всяко време" се добавя "минимални ликвидни средства, включващи".


§ 22. В чл. 25 думите "чл. 22, 23 или 24" се заменят с "чл. 21а, 22 или 24".


§ 23. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. (1) За дейността си по управление на портфейли управляващото дружество е длъжно да води отделен дневник за всяко лице, който съдържа най-малко съответната информация по чл. 7 и 8 от Регламент 1287/2006/ЕК.

(2) За дейността по чл. 2, ал. 2 управляващото дружество води дневник за жалбите на клиенти, в който се вписват:

1. датата на получаване и уникалният номер на жалбата в управляващото дружество;

2. уникалният номер на жалбоподателя;

3. съответстващият номер на съхраняваните първични документи в архива на управляващото дружество, както и друга допълнителна информация;

4. името и подписът на лицето, извършило вписването по т. 1 - 3;

5. датата на разглеждане на жалбата от управляващото дружество;

6. мерките, предприети във връзка с жалбата;

7. името на лицето, извършило вписването по т. 5 и 6."


§ 24. Член 31 се отменя.


§ 25. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създават т. 6 и 7:

"6. общите условия и тарифата, които управляващото дружество прилага, включително периода, за който те имат действие, и всяко изменение и допълнение в тях;

7. длъжностното разписание на служителите и списъкът на другите лица, които работят за управляващото дружество, както и всяко изменение и допълнение в тях, и документите, удостоверяващи, че лицата отговарят на изискванията на нормативните актове."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Управляващото дружество е длъжно да съхранява документацията и информацията по ал. 1, включително тази на магнитен носител, по начин, който да осигурява запазването й на втори носител или възстановяването й в случай на загубване по технически причини и позволява:

1. на комисията, съответно заместник-председателя, да извършва справки, да има бърз достъп до нея и да може да получи информация за всеки етап от изпълнението на всяка сделка;

2. да се извършват промени или допълнения, но съдържанието на документацията и информацията преди промените или допълненията да може да бъде лесно установено;

3. защита срещу всякакви манипулации или подправяния."

3. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) При изключителни обстоятелства заместник-председателят може да задължи управляващото дружество да запази документи и информация по ал. 1 за по-дълъг период, с оглед същността на инструментите или сделките, ако това е необходимо за упражняване на надзорните му правомощия.

(4) Управляващото дружество съхранява и актуализира информация за извършените от него инвестиционни услуги и дейности, при които възниква или може да възникне в процеса на осъществяване на услугата или дейността конфликт на интереси, който води до съществено накърняване на интереса на клиент или клиенти."


§ 26. В чл. 33 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 накрая се добавя "и предотвратяване увреждането на интересите на клиентите при съответното прилагане на чл. 41, чл. 43 и чл. 75, ал. 1, т. 4 и ал. 3 от Наредба № 38;";

б) точки 4 - 6 се изменят така:

"4. да осигури възможност за своевременно разглеждане на исканията, жалбите и възраженията на лицата, чиято дейност управлява, а във връзка с дейността по чл. 2, ал. 2 да осигури ефективни и открити процедури за разумно и своевременно разглеждане на жалбите, получени от непрофесионални клиенти или потенциални непрофесионални клиенти;

5. изчерпателно описание на организационната структура на управляващото дружество и на длъжностите в отделните структурни звена, включително ясно разпределяне на функциите и отговорностите във връзка с извършването на дейността по чл. 202, ал. 1 и 2 ЗППЦК между тези звена и длъжности, което да гарантира професионалното изпълнение на всяка една от тях; недопускане на съвместяване на отделните функции, ако това застрашава или нарушава нормалното им, обективно и професионално изпълнение; отношенията на координация и субординация между звената, както и процедурите за вземане на решения във връзка с осъществяваната дейност;

6. да осигури ефективното взаимодействие между отделите и ясни изисквания относно вида, срока и начина на предоставяне на информацията, която следва да бъде обменяна между тях с цел осигуряване изпълнението на функциите им и на управляващото дружество като цяло;";

в) в т. 10 думите "ценни книжа"се заменят с "финансови инструменти";

г) в т. 11 накрая на текста се добавя "и установяване и спазване на изискванията за заемане на всяка от длъжностите, гарантиращи наличието на умения, знания и опит, необходими за професионалното изпълнение на съответните функции.";

д) създават се т. 12 и 13:

"12. да установява условията за водене на отчетност и за съхраняване на информация и установяването, прилагането и поддържането на системи и процедури, които да гарантират сигурността, целостта и поверителността на информацията, съответни на естеството на съхраняваната информация;

13. да установява условията относно осъществяваното от управляващото дружество държане на предоставени от клиенти финансови инструменти и парични средства, които да осигуряват минимизиране на риска от загуба или намаляване на клиентските активи или на правата във връзка с тези активи в резултат на злоупотреба, измама, лошо управление, липса на съответна отчетност или небрежност и които условия са в съответствие с изискванията на чл. 28 - 31 от Наредба № 38.".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Вътрешната организация се определя с правила, приети от управителния орган и одобрени от контролния орган на дружеството, които:

1. осигуряват извършването на услуги и дейности от управляващото дружество в съответствие с изискванията на ЗППЦК и актовете по прилагането му и своевременното установяване на всеки риск от липса на такова съответствие;

2. осигуряват непрекъснатост на извършваната от управляващото дружество дейност с цел при временно спиране на функционирането на установените от него системи и процедури да бъдат съхранени информацията и функциите на дружеството от основно значение и предоставянето на услугите и дейностите, а ако това е невъзможно - своевременно възстановяване на информацията и функциите и възобновяване на извършването на услугите и дейностите."

3. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) При встъпване в длъжност или при започване на дейност членовете на управителните и контролните органи на управляващото дружество и всички други лица, които работят по договор за управляващото дружество, се запознават с правилата по ал. 1, което се удостоверява писмено. Изискването по предходното изречение се прилага и при всяка следваща промяна в правилата по ал. 1.

(4) Управителният орган на управляващото дружество ежегодно, в срок до 31 януари, преглежда и оценява съответствието на правилата по ал. 1 с извършваните от управляващото дружество услуги и дейности, като при непълноти и/или необходимост от подобряване на вътрешната организация приема изменения и допълнения в правилата. Независимо от изискването по предходното изречение управителният орган приема изменения и допълнения в правилата по ал. 1 при констатиране на необходимост от това."


§ 27. В чл. 34 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 9" се заличават.

2. В ал. 2 накрая на текста се добавя "на което е възложено оперативното управление на управляващото дружество или което участва в извършването на дейности или отделни действия, спрямо които осъществява контрол. Предходното изречение се прилага и за всички останали служители от отдела за вътрешен контрол."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) По отношение на дейността на отдела за вътрешен контрол във връзка с осъществяване на дейността на управляващото дружество по чл. 202, ал. 2 ЗППЦК се прилагат съответно чл. 78, ал. 2, 4 и 5, чл. 79, чл. 80 и чл. 81 от Наредба № 38."

4. Алинеи 4 и 5 се отменят.


§ 28. Създава се чл. 34а:

"Чл. 34а. Управляващото дружество, което предоставя допълнителните услуги по чл. 2, ал. 2, създава и прилага правила за управление на риска и разполага с отдел за управление на риска съгласно раздел III на глава осма от Наредба № 38."


§ 29. В чл. 37, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Създава се нова т. 16:

"16. промяна в общите условия, приложими към договорите за управление;".

2. Досегашната т. 16 става т. 17.


§ 30. В чл. 38 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 накрая на текста се добавя "ал. 1 и справката по чл. 26, ал. 2."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Регистрираният одитор на управляващото дружество включва в доклада си, изготвен при проверката на годишния финансов отчет на управляващото дружество, информация относно съответствието на създадената и прилагана от управляващото дружество организация във връзка със съхраняването на клиентските активи с изискванията по чл. 28 - 31 от Наредба № 38."


§ 31. В допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. "Управление на портфейли" е управление на инвестиционни портфейли, които включват един или повече финансови инструменти, по възлагане на клиенти, което се извършва по преценка на управляващото дружество за всеки отделен клиент и инвестиционен портфейл.";

б) в т. 6 думите "включващ ценни книжа и други финансови активи" се заменят с "включващ финансови инструменти", а думите "относно ценни книжа" се заменят с "относно финансови инструменти";

в) в т. 7 думите "регулираният пазар на ценни книжа" се заменя с "регулираният пазар";

г) създава се т. 8:

"8. "Постоянни разходи" е сумата на начислените разходи за амортизации, наеми, материали, заплати на персонала, възнаграждения на членовете на управителните и контролните органи, външни услуги и други разходи, които не зависят от обема на извършваната дейност."

2. Създава се § 1а:

"§ 1а. (1) Всеки документ, който тази наредба изисква да бъде съставен в писмена форма, може да бъде съставен като електронен документ, при условие че е подписан съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис и е осигурено съответното спазване на другите изисквания на наредбата.

(2) В случаите, когато електронният документ съдържа електронно изявление, адресатът на което е комисията или заместник-председателят, то може да бъде подписано единствено с универсален електронен подпис.

(3) Комисията дава задължителни указания по прилагането на предходните алинеи."


§ 32. Приложението към чл. 26 се изменя така:

"Приложение към чл. 26



Отчет за капиталовата адекватност и ликвидност
 

към ................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................

(дата на отчета)

на ..................................................................................................................................................................................................

.......................................................................................................................................................................................................

(наименование и седалище на управляващото дружество)
 

Този отчет е съставен съгласно Наредбата за изискванията към дейността на управляващите дружества. Известни са ни и носим лична отговорност за верността на данните в отчета.

 
Дата: ..........................................................................................................................................
............................................................
(печат)  
Изпълнителен директор: ............................................................................................................................
............................................................
(име) (подпис)
Главен счетоводител: ...............................................................................................................................
............................................................
(име) (подпис)
Съставител: .......................................................................................................................................
............................................................
(име, длъжност) (подпис)
   
I. Активи, разходи, текущи задължения и собствен капитал
 
Код Наименование Отчетна Пазарна
    стойност цена
    (в лв.)  
1000 Собствен капитал по счетоводен баланс (СК)    
2000 Парични средства, в т.ч.:    
2100 Парични средства на каса    
2110 - в левове    
2120 - във валута    
2200 Разплащателни сметки    
  (Безсрочни влогове):    
2210 - в левове    
2220 - във валута    
2300 Срочни влогове    
2310 - в левове    
2320 - във валута    
3000 Държавни ценни книжа    
  с пазарна цена    
4000 Ипотечни и общински облигации    
  с пазарна цена    
5000 Общо активи (ОА) по чл. 24 (1)    
5100 Парични средства по чл. 24, ал. 2 (2200 + 2300), чл. 24, ал. 1 (2000+3000+4000)    
6000 Текущи задължения (ТЗ)    
7000 Обща стойност на управляваните активи (ОСУА)    
8000 Минимален капитал по чл. 203, ал. 1 (МК)*    
9000 Постоянни общи разходи    
       
(*) Посочва се левовата равностойност на 125 000 евро.
 
II. Съотношение на капиталова адекватност и ликвидност
 
№ по Наименование Стой-
ред   ност
1. Отношение СК и МК (СК:МК) (%)  
1.1. Нормативно определен минимум (%) 25
1.2. Над (р.1:р.1.1 > 1) или Под (р.1:р1.1 < 1)  
  нормативно определен минимум  
2. Отношение СК и ОСУА (СК:ОСУА) (%)  
2.1. Нормативно определен минимум (%) 0,5/0,4/
    0,3/0,2/
    0,1
2.2. Над (р.2:р.2.1 > 1) или Под (р.2:р.2.1 < 1)  
  нормативно определен минимум  
3. Отношение на ОА към ТЗ (ОА:ТЗ) (%)  
3.1. Нормативно определен минимум (%) 50
3.2. Над (р.3:р.3.1 > 1) или Под (р.3:р.3.1 < 1)  
  нормативно определен минимум  
4. Отношение парични средства по чл. 24,  
  ал. 2 и общо парични средства (%)  
4.1. Нормативно определен минимум (%) 90
4.2. Над (р.4:р.4.1 > 1) или Под (р.4:р.4.1 < 1)  
  нормативно определен минимум  
5. Отношение СК към постоянни общи разходи (%)  
5.1. Нормативно определен минимум (%) 25
5.2. Над (р.5:р.5.1 > 1) или Под (р.5:р.5.1 < 1)  
  нормативно определен минимум  
     
към: .................................................................................
 
(дата)  
на: ..............................................."  
(име)  
   


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 33. Наредбата влиза в сила от 1 ноември 2007 г.


§ 34. Управляващите дружества привеждат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба в 3-месечен срок от влизането й в сила.


§ 35. Наредбата се издава на основание § 16, ал. 1 във връзка с чл. 203, ал. 6 и чл. 211 ЗППЦК и е приета с Решение № 88-Н от 10.Х.2007 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките