Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 18.XII

НАРЕДБА № 14 ОТ 30 НОЕМВРИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

 

НАРЕДБА № 14 ОТ 30 НОЕМВРИ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

В сила от 18.12.2007 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.107 от 18 Декември 2007г., изм. ДВ. бр.84 от 26 Септември 2008г., отм. ДВ. бр.50 от 2 Юли 2010г.

Отменена с § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 21 от 14 юни 2010 г. за условията и реда за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства - ДВ, бр. 50 от 2 юли 2010 г., в сила от 02.07.2010 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят категориите военни въздухоплавателни средства, изискванията за разработване, въвеждане и актуализиране на нормите за летателна годност на военните ВС и условията и редът за сертифициране на летателната годност на военните въздухоплавателни средства (ВС) в Република България.

(2) Изискванията по наредбата не се прилагат за ВС, по-тежки от въздуха, чиято максимално разрешена излетна маса не превишава 200 кг.


Чл. 2. (1) Военните ВС, вписани в Регистъра на държавните въздухоплавателни средства на Република България, изпълняват полети, ако притежават валиден сертификат за летателна годност, издаден по реда на тази наредба.

(2) Изискването по ал. 1 не се отнася за военно ВС, извършващо изпитателен или контролен полет с цел издаване на сертификат за летателна годност или продължаване срока на валидността му, както и за метеорологичен пилотируем балон (използван изключително за метеорологични цели), безпилотен свободен балон без товар, привързан балон и хвърчило.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Сертификатите за летателна годност на военните ВС, вписани в Регистъра на държавните ВС на Република България, се издават от Дирекция "Политика по въоръженията" към министъра на отбраната.


Чл. 4. Сертификатът за летателна годност на транспортните и учебно-тренировъчните военни ВС се съхранява на борда им, когато са в полет. За всички останали военни ВС сертификатът за летателна годност се съхранява към индивидуалната пономерна документация.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Промени или записи в сертификатите за типа и в сертификатите за летателна годност се правят само от Дирекция "Политика по въоръженията".


Раздел II.
Категории на военните въздухоплавателни средства

Чл. 6. Според своето предназначение и изпълняваните задачи военните ВС се класифицират в следните категории:

1. бойни;

2. учебно-бойни;

3. транспортни;

4. учебно-тренировъчни;

5. специални.


Чл. 7. Категорията на военните ВС се вписва в сертификата за летателна годност.


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) При промяна в предназначението на дадено военно ВС или даване на разрешение за категория "специални" съответното авиационно формирование връща съществуващия сертификат в Дирекция "Политика по въоръженията" за анулиране и подава заявка за промяна на категорията му и издаване на нов сертификат за летателна годност по реда на тази наредба.


Раздел III.
Норми за летателна годност

Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Министърът на отбраната по предложение на заместник-министъра на отбраната определя нормите за летателна годност на отделните категории и видове военни ВС. Нормите за летателна годност са задължителни за всички военни ВС, вписани в Регистъра на държавните ВС на Република България.

(2) Съответствието с нормите за летателна годност се включва като изискване при подготовката и изпълнението на проекти за придобиване или модернизация на военно ВС.


Чл. 10. Норми за летателна годност на военни ВС на други държави могат да се прилагат спрямо българските военните ВС, ако са предвидени в международни актове, страна по които е Република България.


Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Когато за съответното военно ВС няма типов норматив, издаден от компетентен държавен орган на съответния производител, Заместник-министъра на отбраната определя реда за създаване на типов норматив за оценка на съответствието на типа военно ВС с нормите за летателна годност на военните ВС.


Раздел IV.
Издаване на сертификат за типа и индивидуален сертификат за летателна годност на военни въздухоплавателни средства, проектирани и построени в Република България

Чл. 12. (1) На всеки тип военно ВС, проектирано и построено в Република България, се издава сертификат за типа за съответствие с изискванията на нормите за летателна годност.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Сертификатът за типа се издава от Дирекция "Политика по въоръженията" въз основа на заявка.


Чл. 13. (1) Заявката за издаване на сертификат за типа се подава от конструктора или конструкторското бюро (по-нататък конструктора) в процеса на проектиране на военното ВС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) В двуседмичен срок от завеждане на заявката Заместник-министъра на отбраната назначава сертификационна комисия (комисията) за определяне съответствието на типа военно ВС с нормите за летателна годност. Комисията се състои от нечетен брой членове.


Чл. 14. (1) Конструкторът представя на комисията за проверка и одобрение всички разчети, чертежи, технологии, модели и макети на военното ВС.

(2) Конструкторът изготвя и представя на комисията и проект на техническа документация на военното ВС. Техническата документация на военното ВС трябва да позволява внасянето на изменения и допълнения чрез замяна или добавяне на листове.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Конструкторът построява най-малко един опитен образец на военното ВС и предлага на комисията програми за наземни и летателни изпитвания. Програмите за наземни и летателни изпитвания на опитния образец се утвърждават от заместник-министъра на отбраната по предложение на комисията.

(4) Опитният образец се вписва в Регистъра на държавните ВС на Република България, като върху него се нанасят съответните национален и регистрационни знаци. Вписването на опитния образец в регистъра се извършва, без той да има сертификат за типа и сертификат за летателна годност.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) За изпълнение на полети по програмата за летателни изпитвания опитният образец трябва да притежава сертификат за оторизиране на полетите, издаден съгласно определения от заместник-министъра на отбраната ред за оценка на съответствието на типа военно ВС с нормите за летателна годност.


Чл. 15. (1) Комисията, на базата на резултатите от аеродинамичните и якостните разчети, лабораторните и стендовите изследвания, наземните и летателните изпитвания на прототипа, изготвя справка за съответствието на типа военно ВС с нормите за летателна годност. Справката се изготвя в съответствие с реда за оценка на съответствието.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) След приключване на работата си комисията изготвя доклад до заместник-министъра на отбраната, към който се прилага справката за съответствие. Заместник-министъра на отбраната утвърждава доклада и разпорежда издаването на сертификат за типа.


Чл. 16. (1) Сертификат за типа се издава, когато всички изисквания, произтичащи от нормите за летателна годност на военни ВС, са удовлетворени и отразени в справката за съответствие.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Сертификатът за типа на военното ВС се подписва от заместник-министъра на отбраната в двуседмичен срок от завеждане на доклада в деловодството на Министерството на отбраната.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Получаването на сертификат за типа, за съответния тип военно ВС, може да се извърши в друга държава, ако по преценка на заместник-министъра на отбраната съответните норми за летателна годност на военни ВС са по-високи или равни от действащите в Република България.

(4) В случаите по ал. 3 не се прилагат изискванията на чл. 14, ал. 3 за утвърждаване на програмите за наземни и летателни изпитвания.


Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) При издаването на сертификат за типа Дирекция "Политика по въоръженията" изготвя сертификационна таблица, неразделна част от сертификата за типа. В сертификационната таблица се вписват сертификационните данни (характеристични данни и параметри) на типа военно ВС.


Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Всички разчети, чертежи, технологии, спецификации на материали и техническата документация, по които е построен опитният образец, се подпечатват с печата на Министерството на отбраната при издаването на сертификат за типа и не подлежат на унищожаване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Изменения в разчетите, чертежите, технологиите, спецификациите на материалите и техническата документация се допускат само с предварително писмено разрешение на Дирекция "Политика по въоръженията".


Чл. 19. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Сертификатът за типа заедно със сертификационната таблица се съхраняват от конструктора и могат да се унищожават само с разрешение на заместник-министъра на отбраната.


Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) В случаите, когато конструкторът няма намерение да строи (произвежда) други серийни военни ВС от този тип, а опитният образец се явява единственото военно ВС от този тип, този факт се декларира в заявката. В тези случаи Дирекция "Политика по въоръженията" след сертификата за типа издава и сертификат за летателна годност на конкретното военно ВС.


Чл. 21. (1) В случаите, когато конструкторът проектира и построи друго военно ВС, подобно на това, за което е издаден сертификат за типа, но някои от данните му се различават от тези, посочени в сертификационната таблица, то това военно ВС се счита за друг тип и за него се прилагат разпоредбите за издаване на сертификат за типа по този раздел.

(2) Промени във военните ВС, чиито данни остават същите като посочените в сертификационната таблица, се считат за модификации и спрямо тях не се прилага процедурата за издаване на сертификат за типа.


Чл. 22. (1) За всяко произведено серийно военно ВС се издава индивидуален сертификат за летателна годност на базата на заявка от производителя и декларация на производителя за качество и съответствие.

(2) Декларацията за качество и съответствие удостоверява, че серийното военно ВС е произведено по същата документация, по която и опитният образец.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) На базата на заявка от производителя и декларация за качество и съответствие Дирекция "Политика по въоръженията" издава експортен сертификат за летателна годност, когато военното ВС е предназначено за износ в чужбина.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Сертификатите за летателна годност се издават в двуседмичен срок след завеждане на заявките по ал. 1 и 3 в деловодството на Министерството на отбраната.


Раздел V.
Издаване на сертификат за летателна годност на доставени от внос военни ВС

Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Издаването на сертификат за летателна годност (приложение № 1) на внесените от друга държава военни ВС се извършва от Дирекция "Политика по въоръженията" след подаване на заявка от авиационното формирование, където се числи военното ВС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Заявката се подава до Дирекция "Политика по въоръженията" по образец (приложение № 2) не по-малко от 30 дни преди датата на основния преглед от представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" по реда на чл. 24, ал. 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) В заявката за издаване на сертификат за летателна годност се посочват заводският (сериен) номер на военното ВС, регистрационните знаци и категорията му. Наред със заявката авиационното формирование представя пред Дирекция "Политика по въоръженията":

1. копие на сертификат за типа заедно със сертификационната таблица, издадени от упълномощения орган на страната производител, ако досега такъв тип военно ВС не е бил вписван в регистъра;

2. експортен сертификат за летателна годност на военното ВС в случаите, когато ВС се внася от държава, с която не се прилагат единни норми за летателна годност на военни ВС;

3. декларация за качество и съответствие в случаите, когато военното ВС е ново и се внася от държава, с която се прилагат единни норми за летателна годност на военните ВС;

4. сертификат за летателна годност в случаите, когато военното ВС е използвано и се внася от държава, с която се прилагат единни норми за летателна годност на военни ВС; сертификатът трябва да е с валиден срок и да е заверен от упълномощения орган на тази страна.


Чл. 24. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, го предоставя на разположение на представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" за основен преглед. Времето и мястото на прегледа се уговарят предварително между авиационното формирование, където се числи военното ВС, и Дирекция "Политика по въоръженията".

(2) Авиационното формирование осигурява оборудване, допуснат за работа по авиационната техника инженерно-технически персонал и екипаж за извършване на необходимите проверки, огледи и контролен полет.


Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, представя на Дирекция "Политика по въоръженията" наличните:

1. копие от ръководството за летателна експлоатация;

2. копие от всички ръководства на производителя за техническо обслужване, ремонт, илюстровани каталози;

3. копие от издаден/съгласуван от производителя регламент за техническо обслужване;

4. списък на издадените експлоатационни бюлетини от производителя, както и директиви по летателна годност, издадени от съответните авиационни власти, които се отнасят за даденото военно ВС;

5. списък на максимално допустимите откази;

6. писмено споразумение с производителя за изпращане в Дирекция "Политика по въоръженията" на всички изменения в ръководствата, посочени по-горе, както и на експлоатационните бюлетини, издавани от производителя;

7. ресурсна инструкция (документи, регламентиращи ресурса);

8. програма за техническо обслужване;

9. програма за наземни изпитвания за приемане на военните ВС;

10. програма за летателните изпитвания на военните ВС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Авиационното формирование представя на представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" справка за конкретното военно ВС, утвърдена от командира на авиационното формирование. Справката съдържа следната информация:

1. наработка на планера, на основната(-ите) и на спомагателната силови установки от началото на експлоатация, от последния ремонт и от последното периодично техническо обслужване (в календарен срок, в часове или в цикли) и съответния остатъчен ресурс;

2. списък на всички ресурсни агрегати и съответния остатъчен ресурс;

3. списък на бутилките за високо налягане и дата на следваща проверка;

4. състояние на аварийно-спасителното оборудване и остатъчния му ресурс;

5. списък на изпълнените експлоатационни бюлетини;

6. документ за масата и центровката на военното ВС;

7. списък на модификациите, модернизациите и усъвършенстванията, одобрени от съответните авиационни власти;

8. дата и място на последното периодично (базово) техническо обслужване;

9. информация за инциденти, извънредни проверки и ремонти.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Наред с военното ВС на представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" се предоставят за проучване и:

1. формулярите на военното ВС, на основната(-ите) и на спомагателната силови установки;

2. паспортите на компонентите (еквивалентен документ).


Чл. 26. (1) Прегледът по чл. 24, ал. 1 има за цел да установи дали:

1. военното ВС е проектирано, построено и преминало изпитвания по нормите за летателна годност, посочени в заявката и вписани в типовия му сертификат за летателна годност;

2. военното ВС може да бъде класифицирано в категорията, посочена в заявката;

3. комплектът експлоатационно-техническа документация е пълен и се отнася за същия тип военно ВС;

4. за военно ВС, което е било на експлоатация в някоя друга държава - в експлоатационно-техническата документация са внесени всички изменения и допълнения към тях, издадени от страната производител;

5. има договор с производителя за получаване на всички бюлетини и изменения и допълнения на/към експлоатационно-техническата документация.

(2) Изискването по ал. 1, т. 1 не се прилага, ако между Република България и съответната държава е в сила договореност за взаимно признаване на нормите за летателна годност на военните ВС.

(3) Изискването по ал. 1, т. 3 не се прилага, когато авиационното формирование експлоатира военно ВС от същия тип, на което вече е издаден индивидуален сертификат за летателна годност.


Чл. 27. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" изготвят доклад за резултатите от прегледа, в който посочват дали са удовлетворени изискванията по чл. 26, ал. 1, и правят предложение за издаване или не на сертификат за летателна годност. Докладът се утвърждава от заместник-министъра на отбраната в 7-дневен срок от изготвянето му. Копие от доклада се изпраща на авиационното формирование.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) В случай че представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" констатират несъответствия с изискванията по чл. 26, ал. 1, те изготвят писмени предписания и определят срок за отстраняването им. След отстраняване на несъответствията авиационното формирование информира Дирекция "Политика по въоръженията" и се извършва нов преглед на военното ВС.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Дирекция "Политика по въоръженията" издава сертификат за летателна годност на съответното военно ВС в 14-дневен срок от датата на утвърждаване на доклада. Сертификатът за летателна годност се подписва от заместник-министъра на отбраната и се подпечатва с гербовия печат на Министерството на отбраната. Експортният сертификат за летателна годност или декларацията за качество и съответствие остава в Дирекция "Политика по въоръженията".

(4) Сертификатът за летателна годност се предава на авиационното формирование.

(5) Всички текстове в сертификата за летателна годност се изписват на български и английски език.


Раздел VI.
Срок на валидност и продължаване срока на валидност на сертификата за летателна годност

Чл. 28. (1) Срокът на валидността на сертификата за летателна годност е до две години в случаите, когато военното ВС се експлоатира предимно от летища в Република България, и до една година в случаите, когато се експлоатира предимно от летища в друга държава. Срокът на валидност се вписва в сертификата за летателна годност.

(2) Командирът на авиационното формирование е отговорен за поддържането на летателната годност на военното ВС съобразно изискванията на експлоатационната документация.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Всяко военно ВС, на което е издаден сертификат за летателна годност, се предоставя за проверки от представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" при поискване по съответния ред в БА.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Сертификатът за летателна годност се отнема от представителите на Дирекция "Политика по въоръженията", ако при проверките се установи, че не се спазват изискванията на документите, регламентиращи неговата експлоатация.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, подава заявка за продължаване на срока на валидност на сертификата за летателна годност на военното ВС не по-малко от 30 дни преди крайния срок на валидност или го връща в Дирекция "Политика по въоръженията" за анулиране в срок от 10 дни след изтичане на срока на валидност.


Чл. 30. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Заявката се подава до Дирекция "Политика по въоръженията" по образец (приложение № 3).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Заедно със заявката авиационното формирование, където се числи военното ВС, представя в Дирекция "Политика по въоръженията" справка за военното ВС, утвърдена от командира на авиационното формирование. Справката съдържа данните по чл. 25, ал. 2.


Чл. 31. (1) Срокът на валидност на сертификата за летателна годност се продължава след извършване на основен преглед по реда на чл. 24.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Авиационното формирование, където се числи военното ВС, предоставя на представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" за преглед и:

1. формулярите на военното ВС, на основната(-ите) и на спомагателната силови установки;

2. паспортите на компонентите (еквивалентен документ);

3. (изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) резултатите от последния контролен полет, който трябва да е изпълнен не по-рано от 3 дни преди датата на извършване на оглед от представителите на Дирекция "Политика по въоръженията".

(3) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Авиационното формирование предоставя на представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" издадения сертификат за летателна годност.


Чл. 32. (1) Прегледът за продължаване валидността на сертификата за летателна годност има за цел да установи дали:

1. не са настъпили недопустими изменения в състоянието на военното ВС;

2. летателните характеристики и техническите параметри на ВС, двигателите и системите му не се различават от тези, посочени в ръководството по летателна експлоатация;

3. техническото обслужване на военното ВС е извършвано (от издаването на сертификата за летателна годност, респективно от предшестващо продължаване на валидността му до момента) по периодичност и обем в пълно съответствие с регламента за техническо обслужване;

4. всички задължителни бюлетини и указания (директиви) за летателна годност са изпълнени и съответно вписани във формулярите, респективно паспортите;

5. въздухоплавателното средство, основната(-ите) и спомагателната силови установки, въоръжението и компонентите на военното ВС не надвишават съответно междуремонтния и техническия ресурс;

6. поддържането на летателната годност на военното ВС е извършвано от авиационното формирование или от оторизирани организации за техническо обслужване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Представител на Дирекция "Политика по въоръженията" продължава валидността на сертификата за летателна годност, след като всички посочени изисквания са удовлетворени и когато са налице условия авиационното формирование да поддържа летателната годност на военното ВС, като вписват в съществуващия сертификат за летателна годност нов срок на валидност до две години, когато в повечето случаи военното ВС се експлоатира от летища на територията на Република България, и до една година в случаите, когато се експлоатира предимно от летища в друга държава.

(3) Сертификатът за летателна годност с удължена валидност се предоставя на командира на авиационното формирование, където се числи военното ВС.


Раздел VII.
Временно преустановяване валидността на сертификата за летателна годност

Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Когато военното ВС бъде предадено за ремонт на външна организация, авиационното формирование, където се числи военното ВС, в 10-дневен срок предава в Дирекция "Политика по въоръженията" сертификата за летателна годност.


Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Преди приемането на ВС от ремонт авиационното формирование, където се числи военното ВС, уведомява Дирекция "Политика по въоръженията", като писмено съобщава мястото и датата на приемането на ВС от ремонт. Представителите на авиационното формирование приемат военното ВС от ремонт след извършване на проверка и контролен полет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) По време на приемането на военното ВС от ремонт определените представители на Дирекция "Политика по въоръженията" установяват дали летателните характеристики и технически параметри на военното ВС съответстват на посочените в ръководството по експлоатация и дали са изпълнени и отразени във формулярите, респективно паспортите, всички задължителни бюлетини и указания (директиви) за летателна годност.

(3) При положителни резултати сертификатът за летателна годност се удължава при условията и по реда на чл. 32, ал. 2.

(4) Сертификатът за летателна годност с удължена валидност се връща на авиационното формирование, където се числи военното ВС.


Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) В случаите, когато дадено военно ВС претърпи повреда, отстраняването на която не може да се осъществи чрез прилагане на типова технология, а изисква значителни ремонтно-възстановителни работи, авиационното формирование, където се числи военното ВС, е длъжно в 10-дневен срок да върне сертификата за летателната годност в Дирекция "Политика по въоръженията".


Чл. 36. При предаване на военното ВС на ремонтна организация за отстраняване на повредата се прилага редът, предвиден в чл. 33 и 34.


Чл. 37. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Когато авиационното формирование, където се числи военното ВС, реши само да извърши ремонтно-възстановителните работи, то разработва необходимата документация за това и програма за контролния полет (ако се налага такъв). Документацията и програмата за контролния полет се утвърждават по команден ред и се представят пред Дирекция "Политика по въоръженията".

(2) Авиационното формирование може да разработи чертежите, схемите, технологиите и др. за ремонтно-възстановителните работи и програмата за контролния полет в сътрудничество с конструктора (производителя) или ремонтна организация.


Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Преди завършване на ремонтно-възстановителните работи авиационното формирование, където се числи военното ВС, уведомява Дирекция "Политика по въоръженията" за назначаване на основен преглед.


Чл. 39. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) По време на основния преглед определените представители на Дирекция "Политика по въоръженията" установяват дали всички посочени изисквания в разработените документация и програма за контролния полет са удовлетворени.

(2) При положителни резултати сертификатът за летателна годност се удължава при условията и по реда на чл. 32, ал. 2.

(3) Сертификатът за летателна годност с продължен срок на валидност се предава на авиационното формирование, където се числи военното ВС.


Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) В случаите, когато дадено военно ВС бъде предадено на външна организация, различна от оригиналния конструктор, за изпълнението на проект за модернизация, авиационното формирование, където се числи военното ВС, е длъжно в 10-дневен срок да върне сертификата за летателната годност в Дирекция "Политика по въоръженията".

(2) Валидността на сертификата за летателна годност след изпълнението на дейностите по модернизацията, които не водят до изменение на данни от сертификационната таблица към сертификата за типа, се продължава по реда на чл. 38 - 39.

(3) В случай, че модернизацията води до изменение на данни от сертификационната таблица, се прилага чл. 21, ал. 1.


Раздел VIII.
Издаване на експортен сертификат за летателна годност

Чл. 41. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Издаването на експортен сертификат за летателна годност на военно ВС, което ще се експортира от Република България и ще се впише в чужд регистър, се извършва от Дирекция "Политика по въоръженията".


Чл. 42. (1) За издаване на експортен сертификат за летателна годност на военно ВС, което ще се експортира от Република България, се подава заявка от новия собственик или владелец на военното ВС.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Заявката се подава до Дирекция "Политика по въоръженията" по образец (приложение № 4) не по-малко от 30 дни преди желаната от заявителя дата на извършване на огледи и проверки от представителите на Дирекция "Политика по въоръженията" по реда на чл. 24, ал. 1.

(3) За издаване на експортен сертификат за летателна годност се прилагат съответно чл. 31 - 32.


Чл. 43. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Дирекция "Политика по въоръженията" издава експортен сертификат за летателна годност, ако представеното военно ВС отговаря на изискванията на нормите за летателна годност на военните ВС. Сертификатът за летателна годност се подписва от заместник-министъра на отбраната и се подпечатва с гербовия печат на Министерството на отбраната.

(2) Експортният сертификат за летателна годност се предава на новия собственик или владелец след сключването на договор.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "авиационно формирование" е съставна структура от Българската армия, експлоатираща въздухоплавателно средство, вписано в Регистъра на държавните въздухоплавателни средства;

2. "летателна годност" е способността на въздухоплавателното средство да работи на земята и във въздуха без съществена опасност за екипажа, наземния персонал, пътниците (ако има такива) и населението, над което прелита;

3. "компонент на въздухоплавателно средство" е която и да е част от въздухоплавателно средство, включително силова установка или спомагателно/аварийно оборудване на въздухоплавателното средство.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) До определянето на норми за летателна годност на военни ВС при заявяване за вписване в Регистъра на държавните ВС на Република България на нов тип военно ВС Дирекция "Политика по въоръженията" преценява заявката, като се ръководи и взема под внимание:

1. нормите за летателна годност, по които е конструирано и сертифицирано военното ВС;

2. типовия сертификат за летателна годност и сертификационната таблица към него, ако са налични;

3. конструктора и производителя.


§ 3. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Военните ВС, които се експлоатират в авиационните формирования към момента на влизане на наредбата в сила, продължават да провеждат полети на територията на Република България, като се сертифицират в срок до една година след подаване на заявка от авиационното формирование по реда на чл. 23 - 27 въз основа на "Времеви график по авиационни формирования за провеждане на дейностите по издаване на сертификати за летателна годност", изготвен от Дирекция "Политика по въоръженията" и съгласуван с началника на ГЩ на БА.


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.) Наредбата се издава на основание чл. 35, ал. 1, т. 23а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.


§ 5. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 14 ОТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

(ОБН. - ДВ, БР. 84 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 26.09.2008 Г.)


§ 8. Навсякъде в наредбата думите "Инспекцията по авиационна безопасност и летателна годност на военните въздухоплавателни средства (инспекцията)" се заменят с "Дирекция "Политика по въоръженията", думите "Директора на инспекцията" се заменят със "Заместник-министъра на отбраната",

думата "инспекторите" се заменя с "представителите на Дирекция "Политика по въоръженията".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 14 ОТ 2007 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЕРТИФИЦИРАНЕ НА ЛЕТАТЕЛНАТА ГОДНОСТ НА ВОЕННИТЕ ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА

(ОБН. - ДВ, БР. 84 ОТ 2008 Г., В СИЛА ОТ 26.09.2008 Г.)


§ 10. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 23, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.)



Приложение № 2 към чл. 23, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.)


ДИРЕКЦИЯ "ПОЛИТИКА ПО ВЪОРЪЖЕНИЯТА" - МО


ЗАЯВКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СЕРТИФИКАТ ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ


Тази заявка трябва да бъде подадена (изпратена) в Дирекция "Политика по въоръженията" не по-малко от 30 дни преди желаната дата за извършване на инспекция от Дирекция "Политика по въоръженията", посочена в част IX.
Част I ЗАЯВИТЕЛ
Име и адрес на  
заявителя  
Част II ОПИСАНИЕ
  НА ВОЕННОТО ВС
Име и адрес на произ-  
водителя  
Място и дата на произ-  
водство  
Държава производител  
Тип на ВС и серия  
Заводски номер  
Ново или използвано  
ВС е сертифицирано по  
Норми за летателна  
годност  
Номер на типовия сер-  
тификат (удостоверение)  
за летателна годност и  
сертификационната  
таблица  
Държава, издала типовия  
сертификат (удостовере-  
ние) за летателна годност  
Максимална излетна  
маса на ВС  
Брой места (включително  
на екипажа)  
Регистрационен знак  
Част III ОПИСАНИЕ
  НА ДВИГАТЕЛЯ/ИТЕ
Име и адрес на произ-  
водителя  
Място и дата на произ-  
водство  
Държава производител  
Тип на двигателя/ите  
Брой на двигателите  
Заводски номера    
     
Нов/и или използван/и  
Максимална мощност/тяга  
Част IV ОПИСАНИЕ
  НА ВИТЛОТО/АТА
Име и адрес на произ-  
водителя  
Място и дата на произ-  
водство  
Държава производител  
Тип на витлото/ата  
Заводски номера    
     
Ново/и или използвано/и  
Част V КАТЕГОРИЯ
Бойни Учебно-бойни Транспортна
  
Учебно-тренировъчни Специална
 
Част VI ДОКУМЕНТИ,
  ПОТВЪРЖДАВАЩИ
  СЪОТВЕТСТВИЕТО
  НА ВОЕННОТО ВС
  С ТИПОВИЯ
  СЕРТИФИКАТ
  (УДОСТОВЕРЕНИЕ)
  ЗА ЛЕТАТЕЛНА
  ГОДНОСТ В
  ЗАВИСИМОСТ
  ОТ СЛУЧАЯ
Отбележете с "X" случая, който се отнася за Вас, и приложете съответния документ.
 
НОВО ИЗПОЛЗВАНО
Произведено в в Р. България
Р. България 
  
ДЕКЛАРАЦИЯ Предишен сертификат
ЗА КАЧЕСТВО за летателна годност,
И СЪОТВЕТСТВИЕ издаден от български
  авиационни власти
Номер и дата Номер и дата
на издаване на издаване
   
Вносно
НОВО ИЗПОЛЗВАНО
 
 ДЕКЛАРАЦИЯ Валиден сертификат
ЗА КАЧЕСТВО И за летателна
СЪОТВЕТСТВИЕ, годност, издаден от
издадена от одобрен упълномощения
производител орган на страната,
  от която се внася
Производител, издал Държава, издала
представената представения
декларация за качество сертификат за
и съответствие летателна годност
   
Номер и дата Номер и дата
на издаване на издаване
   
ЕКСПОРТЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
Държава, издала предста-  
вения експортен сертифи-  
кат за летателна годност  
Номер и дата на издаване  
Част VII СЪПЪТСТВАЩА
  ДОКУМЕНТАЦИЯ
Посочете с "X" кога ще бъдат представени следните документи:
  Прило- При Не се
  жени инспек- отнася
    цията  
    на ВС  
Копие от ръководството   
за летателна експлоатация      
Копие от всички ръковод-      
ства на производителя за      
техническо обслужване,      
ремонт, илюстровани      
каталози   
Регламент за техническо      
обслужване   
Списък на експлоатацион-      
ните бюлетини и директи-      
ви по летателна годност   
Списък на максимално      
допустимите откази   
Ресурсна инструкция   
Програма за техническо      
обслужване   
Програма за наземни      
изпитания   
Програма за летателни      
изпитания   
Част VIII СПРАВКА ЗА
  ВОЕННОТО ВС
Посочете с "X" кога ще бъдат представени следните документи:
  Прило- При инспек-
  жени цията на ВС
Наработка на планера,    
двигателите и ВСУ от    
началото на експлоата-    
ция, от последния ремонт    
и последното периодично    
техническо обслужване    
(в календарен срок, часо-    
ве, кацания и т. н.) и съот-    
ветния остатъчен ресурс  
Списък на всички ресурс-    
ни агрегати и съответния    
остатъчен ресурс  
Списък на изпълнените    
експлоатационни бюле-    
тини и директиви по    
летателна годност  
Документ за масата и цен-    
тровката на военното ВС  
Списък на извършените    
модификации, модерниза-    
ции, усъвършенствания и    
изпълнени ремонти  
Информация за инциден-    
ти, извънредни проверки    
и ремонти  
Част IХ ИНСПЕКЦИЯ
Име и адрес на организация/специалистите, които ще представят ВС за проверка
 
ВС и съпътстващата документация ще бъдат на разположение за инспекция на:
Място за   От дата:  
инспекция      
       
ПРИЛОЖЕНИЯ: 1. Системи, устройства и оборудване на ВС.
  2. Както са посочени в част VI, VII, VIII.
   
Дата:

Подпис

 
ПРИЛОЖЕНИЕ
към заявката за издаване на сертификат
за летателна годност
 
СИСТЕМИ, УСТРОЙСТВА И ОБОРУДВАНЕ НА ВС
При подаване на заявка за първоначално издаване на сертификат за летателна годност заявителят трябва да попълни точките, посочени в настоящото приложение.
 
Всички точки трябва да бъдат попълнени точно, а в случаите, когато не се отнася за конкретното ВС, се вписва "Не се отнася".
Име на заявителя:
 
Тип Серия: Заводски Регистра- Пре-
на ВС:   номер: ционни дишни
      знаци (ако е
      (текущи имало):
      или  
      желани):  
         
ОПИСАНИЕ НА СИСТЕМИТЕ, УСТРОЙСТВАТА ИЛИ ОБОРУДВАНЕТО НА ВС
1. Система за херметизация  
2. Системи за автоматично  
управление на полета  
3. Система за записване на  
разговорите в пилотската  
кабина  
4. Генератори на електрическа  
енергия:  
а) За постоянен ток  
б) За променлив ток, често-  
тен диапазон  
5. Основни акумулаторни  
батерии:  
а) Никел-кадмиеви  
б) Оловни  
в) Брой поставени на ВС  
6. Кислородна система:  
а) Стационарна:  
б) Преносима:  
7. Система за откриване на  
пожар в двигателите  
8. Преносими пожарога-  
сители  
9. Система за аварийна  
сигнализация и откриване  
на срив  
10. Система за отчитане на  
количеството на горивото  
11. Система за защита от  
обледенение и дъжд  
12. Система за регистриране  
на полетните данни  
13. Система за аварийно  
осветление  
14. Светлини за предотвра-  
тяване на сблъскване  
а) Въртящ се маяк  
б) Импулсен маяк  
15. Система за откриване  
на опасно сближение:  
а) С друго ВС  
б) Със земята  
16. Автоматична навига-  
ционна система  
17. Системи за въоръжението  
18. Система за аварийна  
сигнализация при ниски  
обороти на носещия винт  
(само за хеликоптери)  
ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ
19. Обезпечено ли е поставянето на предпазни колани на:
а) седалките на екипажа?  
б) седалките за пътници?  
20. Предвидено ли е окач-  
ване на външни товари?  
21. Предвидено ли е букси-  
ране на планери?  
22. Да се посочи пълната  
вместимост на горивните  
резервоари  
23. Да се посочи отговаря ли ВС на изискванията за изпълнение на полети във:
а) BRNAV пространство  
б) RVSM пространство  
в) друго пространство  
(да се посочи)  
   
24. Опишете подробно оборудването на ВС с изключение на посоченото в т. 1 до 18, което е било поставено в резултат на извършени модификации, модернизации или усъвършенствания (посочете производителя и типа)
 
25. Опишете подробно измененията (ако има такива), внесени в Ръководството за летателна експлоатация в резултат на извършените модификации, модернизации или усъвършенствания
 
 


Приложение № 3 към чл. 30, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.)



ДИРЕКЦИЯ "ПОЛИТИКА ПО ВЪОРЪЖЕНИЯТА" - МО
 
ЗАЯВКА ЗА ПРОДЪЛЖАВАНЕ ВАЛИДНОСТТА НА СЕРТИФИКАТА ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
 
Тази заявка трябва да бъде подадена (изпратена) в Дирекция "Политика по въоръженията" не по-малко от 30 дни преди последния срок на валидност на сертификата, посочен в част II.
Част I ЗАЯВИТЕЛ
Име и адрес на заявителя  
Част II ОПИСАНИЕ НА ВОЕННОТО ВС
         
Регистрационен     Сертификатът  
знак на ВС     за летателна  
      годност е  
      валиден до  
         
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на ВС
   
Заводски Наработка Наработка
номер от началото от посл.
  на експл. ремонт
  ч. к. ч. к.
Част III ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Максимално разрешена  
излетна маса на военното ВС  
Програма за техническо  
обслужване на военното ВС  
Име и адрес на одобрената  
организация/специалистите,  
притежаващи свидетелство за  
правоспособност по техническо  
обслужване, които ще предста-  
вят ВС за проверка  
Опишете подробно оборудването  
на ВС, което е било поставено в  
резултат на извършени модифи-  
кации, модернизации или усъвър-  
шенствания (посочете производи-  
теля и типа), след последната за-  
верка на сертификата за летател-  
на годност  
Опишете подробно измененията  
(ако има такива), внесени в Ръко-  
водството за летателна експлоа-  
тация в резултат на извършените  
модификации, модернизации или  
усъвършенствания  
Да се посочи отговаря ли ВС на  
изискванията за изпълнение на  
полети във:  
а) BRNAV пространство  
б) RVSM пространство  
в) друго пространство (посочете)  
Част IV СПРАВКА ЗА ВОЕННОТО ВС
Посочете с "Х" кога ще бъдат представени следните документи:
  Прило При
  жени инспек-
    цията
    на ВС
Наработка на планера, двигате-    
лите и ВСУ от началото на екс-    
плоатация, от последния ремонт    
и последното периодично техни-  
ческо обслужване (в календарен    
срок, часове, кацания и т. н.) и    
съответния остатъчен ресурс    
Списък на всички ресурсни    
агрегати и съответния остатъчен  
ресурс    
Списък на бутилките за високо    
налягане и дата на следваща  
проверка    
Състояние на аварийно-спасител-    
ното оборудване и остатък ресурс  
Списък на изпълнените експлоа-    
тационни бюлетини и директиви  
по летателна годност    
Документ за масата и центров-    
ката на ВС  
Списък на извършените модифи-    
кации, модернизации, усъвършен-  
ствания и изпълнени ремонти    
Информация за инциденти,    
извънредни проверки и ремонти  
Дата и място на последното ПТО  
Формулярите на ВС, на основна-    
та(-ите) и на вспомагателната  
силови установки    
Паспортите на компонентите    
(еквивалентен документ)  
Част V ИНСПЕКЦИЯ
ВС и съпътстващата документация ще бъдат на разположение за инспекция на:
Място за      
инспекция   От дата  
ПРИЛОЖЕНИЯ: Както са посочени в част IV.
 
Дата: ........... Подпис


Приложение № 4 към чл. 42, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 84 от 2008 г., в сила от 26.09.2008 г.)



ДИРЕКЦИЯ "ПОЛИТИКА ПО ВЪОРЪЖЕНИЯТА" - МО
ЗАЯВКА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ЕКСПОРТЕН СЕРТИФИКАТ ЗА ЛЕТАТЕЛНА ГОДНОСТ
 
 
Тази заявка трябва да бъде подадена (изпратена) в Дирекция "Политика по въоръженията" не по-малко от 30 дни преди желаната дата за извършване на инспекция от представители на Дирекция "Политика по въоръженията", посочена в част VI.
Част I ЗАЯВИТЕЛ
Име и адрес на заявителя  
Част II ОПИСАНИЕ НА:
 
ВОЕННОТО ВЪЗДУХО- Регистрационен
ПЛАВАТЕЛНО СРЕДСТВО знак
   
     
     
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на ВС
   
Заводски Наработка от Наработка от
номер началото посл. ремонт
  на експл.  
  ч. к. ч. к.
ДВИГАТЕЛ(И)
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на двигателя
   
Заводски Наработка от Наработка от
номер началото посл. ремонт
  на експл.  
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
ВИТЛО(А)
ПРОИЗВОДИТЕЛ ТИП на витлото
   
Заводски Наработка от Наработка от
номер началото посл. ремонт
  на експл.  
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
  ч. ц. ч. ц.
Част III ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Държава, за която ще се  
експортира ВС  
Очаквана дата на преминаване  
правата върху ВС на чуждест-  
ранния получател  
Част IV СЪПЪТСТВАЩА ДОКУМЕНТАЦИЯ
Посочете с Х кога ще бъдат представени следните документи:
  Прило- При Не се
  жени инспек- отнася
    цията  
    на ВС  
Декларация за качество      
и съответствие      
(отнася се за новопост-   
роено ВС в РБ)      
Валиден сертификат      
за ЛГ   
Ресурсен статус на      
всички агрегати, оборуд-      
ване, аварийно-спасител-   
ни средства      
Списък на изпълнените      
експлоатационни бюле-      
тини и директиви (указа-   
ния) за летателна годност      
Списък на извършените      
модификации, модерни-      
зации, усъвършенствания   
и изпълнените ремонти      
Информация за инциден-      
ти, извънредни проверки   
и ремонти      
Документ за масата и      
центровката на ВС   
Формулярите на ВС, дви-      
гателите и спомагателна-      
та силова установка, а за   
вертолетите и на главния      
редуктор      
Паспортите на компонентите   
(еквивалентен документ)      
Част V ИНСПЕКЦИЯ
ВС и съпътстващата документация ще бъдат на разположение за инспекция на:
Място на      
инспекция   От дата  
ПРИЛОЖЕНИЯ: 1. Както са посочени в части III и IV.
Дата:........................................
 
Подпис ...................................................................................


Промени настройката на бисквитките