Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 81 от 13.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 ОТ 26 ФЕВРУАРИ 2009 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

В сила от 01.01.2009 г.

Обн. ДВ. бр.18 от 10 Март 2009г., изм. ДВ. бр.36 от 15 Май 2009г., изм. ДВ. бр.64 от 11 Август 2009г., изм. ДВ. бр.81 от 13 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.85 от 27 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.89 от 10 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.90 от 13 Ноември 2009г., изм. ДВ. бр.93 от 24 Ноември 2009г., попр. ДВ. бр.95 от 1 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.96 от 4 Декември 2009г., изм. ДВ. бр.4 от 15 Януари 2010г., отм. ДВ. бр.32 от 27 Април 2010г.

Отменено с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 67 от 14 април 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности - ДВ, бр. 32 от 27 април 2010 г., в сила от 01.01.2010 г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Утвърждава месечното разпределение на разходите за заплати по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити за 2009 г. съгласно приложение № 1.

(2) Утвърдените по реда на ал. 1 разходи за заплати могат да се разходват по месеци до 95 на сто, като останалите 5 на сто могат да се разходват с акт на Министерския съвет при съобразяване с оценките и прогнозите за текущата година на макроикономическите и бюджетните показатели, използвани за изготвянето на държавния бюджет за 2009 г.

(3) Разходите за заплати за съответния месец се извършват до ограничения по реда на ал. 2 размер за изплащане на основните месечни заплати, на допълнителните и други трудови възнаграждения по Кодекса на труда, по Закона за държавния служител, по друг закон или нормативен акт, с колективен трудов договор и/или с вътрешни правила за работната заплата, и/или с индивидуален трудов договор.

(4) Икономията на разходите за заплати може да се използва текущо или с натрупване само за изплащането на парични и/или предметни награди и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в съответствие с действащата нормативна уредба.

(5) При намаляване числеността на персонала, извън случаите на извеждане на дейности от бюджетно на друго финансиране и случаите на намаляване на персонала в резултат на преминаване на функции и персонал към друго бюджетно предприятие, икономиите на разходите за заплати могат да се използват за увеличаване на индивидуалните основни месечни заплати до максималния размер за съответната длъжност и/или за издръжка в съответната административна структура или бюджетна организация. Намаляването на числеността на персонала се извършва с нормативен акт и не се отразява при формирането на годишния размер на разходите за заплати за следващата година.

(6) Месечното разпределение на разходите за заплати на Държавен фонд "Земеделие" се утвърждава по реда на утвърждаване на извънбюджетната сметка на фонда съгласно чл. 47, ал. 2 от Закона за устройството на държавния бюджет и чл. 14, ал. 4 от Закона за подпомагане на земеделските производители.

(7) Утвърдените по реда на ал. 6 разходи за заплати могат да се разходват по месеци до 95 на сто, като останалите 5 на сто могат да се разходват с акт на Министерския съвет при съобразяване с оценките и прогнозите за текущата година на макроикономическите и бюджетните показатели, използвани за изготвянето на държавния бюджет за 2009 г.


Чл. 2. Приема:

1. таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в държавната администрация съгласно приложение № 2;

2. (доп. - ДВ, бр. 81 от 2009 г.) таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в Националната агенция за приходите и в Агенция "Митници" съгласно приложение № 3;

3. таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на началниците и членовете на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите; на съветниците, експертите и техническите сътрудници към тези кабинети, както и на експертите за връзки с обществеността в кабинетите на областните управители съгласно приложение № 4;

4. таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на заместник-министрите, председателите, заместник-председателите и членовете на държавни комисии; председателите и заместник-председателите на държавни агенции; областните управители и заместник областните управители, изпълнителните директори на изпълнителни агенции; ръководителите на административни структури, създадени със закон или с постановление, и техните заместници; кметовете, заместник-кметовете и кметските наместници съгласно приложение № 5;

5. таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за заемащите дипломатически длъжности в дипломатическата служба съгласно приложение № 6;

6. таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за държавните служители в Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" към министъра на финансите съгласно приложение № 7.


Чл. 3. Първостепенните разпоредители с бюджетни кредити по приложение № 1 към чл. 1, ал. 1 разпределят утвърдените разходи за заплати за съответните системи съобразно структурата и квалификацията на персонала по второстепенни и от по-ниски степени разпоредители с бюджетни кредити по реда на чл. 9 от Наредбата за договаряне на работната заплата, приета с Постановление № 129 на Министерския съвет от 1991 г. (обн., ДВ, бр. 55 от 1991 г.; изм., бр. 30 и 40 от 1993 г.).


Чл. 4. (1) Общинските съвети по предложение на кметовете на общините утвърждават разходите за заплати през 2009 г. за делегираните от държавата дейности без звената от системата на народната просвета, които прилагат системата на делегираните бюджети.

(2) Директорите на училища, детски градини и обслужващи звена от системата на народната просвета, прилагащи системата на делегираните бюджети, самостоятелно определят средствата за заплати съобразно утвърдените им разходи.

(3) Общинските съвети по предложение на кметовете на общините в съответствие със Закона за местното самоуправление и местната администрация утвърждават разходите за заплати за работещите в местните дейности.

(4) Разходите за заплати за съответния месец се извършват до утвърдения от общинския съвет размер за изплащане на основните заплати, на допълнителните и други трудови възнаграждения по Кодекса на труда, по Закона за държавния служител, по друг закон или нормативен акт.

(5) Икономията на средствата за заплати може да се използва текущо или с натрупване само за изплащането на парични или предметни награди и допълнителни възнаграждения за постигнати резултати в съответствие с действащата нормативна уредба и вътрешните правила за работната заплата.


Чл. 5. (1) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на работещите по трудово правоотношение се договарят и определят с индивидуалните трудови договори в рамките на утвърдените разходи за заплати, както следва:

1. на персонала в администрациите на органите на държавната власт и местната администрация и в техните структури и звена - при условията и по реда на ал. 3 - 8;

2. на персонала в средното образование - по ред и начин, определени с наредба на министъра на образованието и науката, съгласувана с министъра на труда и социалната политика и с министъра на финансите, при условията и по реда на постановлението, както и с отраслово (браншово) споразумение;

3. на персонала в здравните и лечебните заведения - бюджетни предприятия по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителната разпоредба на Закона за счетоводството - по ред и начин, утвърдени с отраслово (браншово) споразумение и/или с колективни трудови договори, и/или с вътрешни правила за работната заплата;

4. за останалия персонал, необхванат в т. 2 и 3 - по ред и начин, включително по длъжностни наименования и размери на началните основни месечни заплати, утвърдени с отраслови (браншови) споразумения и/или с колективни трудови договори, и/или с вътрешни правила за работната заплата.

(2) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на държавните служители се определят от органа по назначаването при условията и по реда на ал. 3 - 8.

(3) Индивидуалните размери на основните месечни заплати при пълно работно време не могат да бъдат по-ниски от минималните или началните основни месечни заплати за заеманата длъжност. Индивидуалните основни месечни заплати на заемащите длъжности по приложения № 2 - 7 не могат да бъдат по-високи от максималната основна месечна заплата за заеманата длъжност. Индивидуалните размери на основните месечни заплати на служителите при непълно работно време се определят съобразно заеманата длъжност и пропорционално на законоустановеното работно време.

(4) Индивидуалните размери на основните месечни заплати на постъпващите в съответната администрация служители и на постъпващите за първи път на държавна служба служители се определят до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност, освен в случаите на временно преместване на държавен служител по чл. 81б от Закона за държавния служител.

(5) Индивидуалните основни месечни заплати на служителите, завръщащи се от отпуск или от командировка с продължителност повече от една година, както и на възстановените служители се определят в размера по ал. 4, като не могат да бъдат по-ниски от получаваните към момента на излизането в отпуск, командироването или прекратяването на правоотношението.

(6) Индивидуалните основни месечни заплати на майките, завръщащи се от отпуск за бременност и раждане или за отглеждане на дете, или на лицето, което ползва отпуск по чл. 163, ал. 8 от Кодекса на труда или за отглеждане на дете, се определят при спазване на чл. 14, ал. 4 от Закона за защита от дискриминация.

(7) Индивидуалните основни месечни заплати на служителите, завръщащи се в администрацията, от която са били изпратени по реда на чл. 81б от Закона за държавния служител, се определят в размера по ал. 4, като не могат да бъдат по-ниски от получаваните към момента на прехвърлянето.

(8) На лицата, преназначени на друга длъжност, за която са определени същите или по-високи минимални и максимални размери на основната месечна заплата, се определя индивидуална основна месечна заплата до размера на средната основна месечна заплата, изчислена въз основа на минималния и максималния размер на основната месечна заплата за новата длъжност, но не по-малко от размера на получаваната основна месечна заплата до преназначаването.

(9) Индивидуалните основни месечни заплати на началника на политическия кабинет на министър-председателя и на главния секретар на Министерския съвет се определят от министър-председателя при спазване изискванията само на ал. 3.

(10) (Доп. - ДВ, бр. 81 от 2009 г.) Конкретните размери на индивидуалните основни месечни заплати на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз", директора и заместник-директорите на Агенция "Митници" и на заместник изпълнителните директори на Националната агенция за приходите се определят от министъра на финансите.

(11) При определяне на индивидуалните размери на основните месечни заплати на одиторите по Закона за вътрешния одит в публичния сектор и на служителите, заемащи ръководни длъжности в звената за вътрешен одит и в специализираната администрация на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз", ограниченията по ал. 4 - 8 не се прилагат.


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 2009 г., в сила от 01.08.2009 г.) На държавните служители, служителите на Национална агенция "Пътна инфраструктура", изпълнителния директор и държавните служители от специализираната администрация на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" се изплаща месечно допълнително възнаграждение в размер на основната заплата за съответния служител съгласно списъци, утвърдени от министъра на финансите.

(2) Начисляването и изплащането на допълнителното възнаграждение по ал. 1 се извършват на базата на действително отработените дни.

(3) В списъците по ал. 1 могат да се включват длъжности от администрации и административни звена съгласно приложение № 8.

(4) Списъците по ал. 1 съдържат броя на служителите, структурните звена, наименованията на длъжностите, основните месечни заплати, датата на влизане в сила и източника на финансиране за всяко структурно звено.

(5) Когато допълнителните възнаграждения се изплащат за сметка на техническата помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, по отношение на тях Постановление № 121 на Министерския съвет от 2007 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и по Програма ФАР на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 45 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 38, 61, 81 и 95 от 2008 г. и бр. 7 от 2009 г.) не се прилага.

(6) В случаите по ал. 5:

1. допълнителните възнаграждения се изплащат за сметка на съответния бюджет, като впоследствие периодично и след верифициране от управляващия орган се възстановяват от техническата помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз;

2. управляващият орган получава финансиране за допълнителните възнаграждения съгласно установените процедури при условията и по реда за изплащане на безвъзмездна помощ, определени от министъра на финансите, под формата на авансови, междинни и/или окончателни плащания;

3. след верифициране от управляващия орган разходите се сертифицират по общия ред.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 2009 г., в сила от 01.12.2009 г.) (1) Необходимите средства за допълнителни възнаграждения на служителите от звената по пореден № 3, т. 1 и 4, поредни № 4 и 5, пореден № 6, т. 1 и 2 и поредни № 7, 10, 14 - 17 от приложение № 8 към чл. 6, ал. 3 се финансират по линия на техническа помощ по оперативните програми.

(2) Необходимите средства за допълнителни възнаграждения на служителите от звената по пореден № 2, пореден № 3, т. 2 и 3, пореден № 4, т. 4, пореден № 6, т. 3 и поредни № 9, 11 - 13 и 18 от приложение № 8 към чл. 6, ал. 3 и на служителите в звената по оперативните програми по цел "Европейско териториално сътрудничество" се финансират от републиканския бюджет.


Чл. 8. (1) Индивидуалните основни месечни заплати на работещите в държавната администрация, които прилагат Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация, приета с Постановление № 105 на Министерския съвет от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 54 от 2002 г.; изм. и доп., бр. 6 и 46 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г., бр. 46 от 2006 г., бр. 64 и 92 от 2008 г. и бр. 5 от 2009 г.), се определят до максималните размери по длъжности в зависимост от последната оценка при атестирането в рамките на ограничените по реда на чл. 1, ал. 2 разходи за заплати.

(2) Индивидуалните основни месечни заплати на лицата, заемащи длъжности, посочени в приложение № 5 към чл. 2, ал. 1, т. 4, за които не се прилага Наредбата за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация, се определят до максималните размери по длъжности в рамките на ограничените по реда на чл. 1, ал. 2 разходи за заплати, а за общините - в рамките на разходите за делегираните от държавата дейности при спазване на ограничението по чл. 17 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.


Чл. 9. (1) Длъжностното разписание на администрациите на органите на изпълнителната власт и на местното самоуправление, както и на другите бюджетни организации и дейности се разработва по образец съгласно приложението към Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията, приета с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 и 72 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г., бр. 28 от 2006 г., бр. 64 и 71 от 2008 г. и бр. 2 от 2009 г.), и се утвърждава от ръководителя на съответната администрация. Длъжностното разписание трябва да съответства на утвърдената численост на персонала.

(2) Заемането на длъжностите по трудово или по служебно правоотношение се извършва в съответствие с разписанието по ал. 1 и се отразява в поименното разписание на длъжностите по образец съгласно приложението към Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията.

(3) За незаетите длъжности в държавната администрация се резервират средства за работни заплати в размер, не по-малък от минималния размер на основната месечна заплата за съответната длъжност, увеличен с 20 на сто, и 10 на сто за други установени допълнителни възнаграждения.


Допълнителни разпоредби

§ 1. "Бюджетни организации и дейности" по смисъла на постановлението са:

1. администрациите на органите на държавната власт и местната администрация и техните структурни звена независимо от формата и източника на финансиране;

2. другите държавни и общински организации и звена, които се финансират изцяло или частично от републиканския бюджет или от общинските бюджети;

3. специализираните организации и звена, които работят на извънбюджетна сметка, както и фондовете, създадени със закон или с друг нормативен акт, независимо от източниците на финансиране, доколкото друго не е указано в постановлението, в закон или в друг нормативен акт.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. В т. 1, първо ниво от забележките към Единния класификатор на длъжностите в администрацията, приет с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2004 г., бр. 58, 74 и 78 от 2005 г., бр. 24, 40 и 46 от 2006 г., бр. 11, 46, 61, 88 и 100 от 2007 г., бр. 3, 34, 37, 52, 64, 71, 91 и 108 от 2008 г. и бр. 2 и 3 от 2009 г.), след думите "Агенцията за ядрено регулиране" се добавя "Агенцията по обществени поръчки".


§ 3. В приложение № 2 към чл. 11, ал. 3 "Поименно разписание на длъжностите" от Наредбата за прилагане на Единния класификатор на длъжностите в администрацията, приета с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г., бр. 28 от 2006 г., бр. 64 и 71 от 2008 г. и бр. 2 от 2009 г.), т. 2 и 3 от рекапитулацията се отменят.


§ 4. В чл. 14, ал. 2 от Наредбата за провеждане на конкурсите за държавни служители, приета с Постановление № 8 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 6 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 83 от 2005 г., бр. 46 от 2006 г., бр. 84 от 2007 г., бр. 92 от 2008 г. и бр. 5 от 2009 г.), думите "минималния размер" се заменят с "размера".


§ 5. В чл. 24 от Устройствения правилник на Министерството на финансите, приет с Постановление № 95 на Министерския съвет от 2003 г. (обн., ДВ, бр. 42 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 10 и 106 от 2004 г., бр. 76 и 84 от 2005 г., бр. 2, 28, 37, 56, 65 и 90 от 2006 г., бр. 26 и 53 от 2007 г., бр. 37, 61 и 108 от 2008 г. и бр. 5 от 2009 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 6 след думите "сферата на" се добавя "общинската администрация".

2. Точка 7 се отменя.

3. Точки 9 и 10 се отменят.

4. В т. 16 думите "допълваща субсидия" се заменят със "субсидия за делегираните от държавата дейности".


§ 6. Параграф 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 197 на Министерския съвет от 2008 г. за материално стимулиране на служителите, изпълняващи функции по усвояване на средства по структурните фондове и предприсъединителните програми на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 71 от 2008 г.; изм., бр. 86 от 2008 г. и бр. 11 от 2009 г.) се отменя.


§ 7. Отменя се Постановление № 175 на Министерския съвет от 2007 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности (обн., ДВ, бр. 61 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 78, 80, 100, 101, 104, 108 и 110 от 2007 г., бр. 10, 14, 17, 24, 32, 33, 34, 37, 40 и 43 от 2008 г.; попр., бр. 45 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 46, 48, 52, 53, 54, 55, 57, 58, 61, 64, 67, 68, 71, 72, 74, 77, 78, 79, 80, 83, 86, 87, 91, 95, 101, 105 и 108 от 2008 г. и бр. 2, 3, 5 и 11 от 2009 г.).


§ 8. (1) Необходимите средства за прилагане на постановлението се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г. средства по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджетни кредити, трансфера от републиканския бюджет по самостоятелните им бюджети и извънбюджетни сметки и от собствени приходи на общините при спазване на ограничението по чл. 17 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.

(2) Разходите за заплати във връзка с § 2 да се осигурят за сметка на вътрешни компенсирани промени между елементите на кредитите по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2009 г. Министърът на финансите по предложение на министъра на икономиката и енергетиката да извърши налагащите се промени по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката за 2009 г. по реда на чл. 34 от Закона за устройството на държавния бюджет.


§ 9. Постановлението се приема на основание чл. 107а, ал. 7 и 8 от Кодекса на труда, чл. 67, ал. 2 от Закона за държавния служител и § 87, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.


§ 10. Министърът на труда и социалната политика, министърът на държавната администрация и административната реформа и министърът на финансите дават указания по изпълнението на постановлението и решават в рамките на определените им компетенции възникнали специфични въпроси по прилагането му.


§ 11. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2009 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 102 ОТ 7 МАЙ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 36 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 16.06.2009 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила един месец след обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 193 ОТ 6 АВГУСТ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 46 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА ЗАПЛАТИТЕ В БЮДЖЕТНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ДЕЙНОСТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 64 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 01.08.2009 Г.)


§ 3. Постановлението влиза в сила от 1 август 2009 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 195 ОТ 6 АВГУСТ 2009 Г. ЗА ЗАКРИВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА МЛАДЕЖТА И СПОРТА И ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИЗИЧЕСКОТО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТА

(ОБН. - ДВ, БР. 64 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 05.08.2009 Г.)


§ 7. Постановлението влиза в сила от 5 август 2009 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 249 ОТ 19 ОКТОМВРИ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ И УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА АГЕНЦИЯТА ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ АНАЛИЗИ И ПРОГНОЗИ КЪМ МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ

(ОБН. - ДВ, БР. 85 ОТ 2009 Г.)


§ 7. Разпоредбата на § 3, т. 1, буква "б" влиза в сила от 11 август 2009 г.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 258 ОТ 30 ОКТОМВРИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ И ВОЕННОВРЕМЕННИ ЗАПАСИ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 13 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2004 Г.

(ОБН. - ДВ, БР. 89 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 15.11.2009 Г.)


§ 9. Постановлението влиза в сила от 15 ноември 2009 г.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 265 ОТ 10 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ И СЪЗДАВАНЕ НА ОБЛАСТНИ ДИРЕКЦИИ "ЗЕМЕДЕЛИЕ"

(ОБН. - ДВ, БР. 90 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 13.11.2009 Г.)


§ 8. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 268 ОТ 12 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА

(ОБН. - ДВ, БР. 93 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 24.11.2009 Г., ПОПР. - ДВ, БР. 95 ОТ 2009 Г., ИЗМ. - ДВ, БР. 4 ОТ 2012 Г.)


§ 94. (Попр. - ДВ, бр. 95 от 2009 г., отм. с Решение № 15898 от 01.12.2011 г. на ВАС в частта "с изключение на § 93, т. 1, която влиза в сила от 01.11.2009 г." - ДВ, бр. 4 от 2012 г.) Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 277 ОТ 26 НОЕМВРИ 2009 Г. ЗА ОТМЕНЯНЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 197 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. ЗА МАТЕРИАЛНО СТИМУЛИРАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ, ИЗПЪЛНЯВАЩИ ФУНКЦИИ ПО УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ПО СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ И ПРЕДПРИСЪЕДИНИТЕЛНИТЕ ПРОГРАМИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

(ОБН. - ДВ, БР. 96 ОТ 2009 Г., В СИЛА ОТ 01.12.2009 Г.)


§ 4. Постановлението влиза в сила от 1 декември 2009 г.


Приложение № 1 към чл. 1, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 36 от 2009 г., в сила от 16.06.2009 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2009 г., в сила от 05.08.2009 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 89 от 2009 г., в сила от 15.11.2009 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., попр. - ДВ, бр. 95 от 2009 г.)



Разходи за заплати по първостепенни разпоредители с бюджетни кредити по чл. 6, ал. 1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2009 г.
 
Първостепенни разпоре- Разходи за заплати по месеци през 2009 г. (лв.)
по дители с  
ред бюджетни кредити  
    януари февру- март април май юни юли август септем- октом- ноем- декем-
      ари             ври ври ври ври
А Б 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1. Министерски съвет - общо 985000 985000 985000 985000 985000 985000 985000 985000 985000 985000 985000 993364
2. Министерство на финансите общо 10500000 10500000 11000000 11000000 11000000 11000000 11000000 11000000 11000000 11000000 11000000 11000000
3. Министерство на външните работи - общо 1335391 1335391 1335391 1335391 1335391 1335391 1335391 1335391 1335391 1335391 1335391 1335398
4. Министерство на правосъдието 778000 778000 778000 778000 778000 778000 778000 778000 778000 778000 778000 784830
5. Министерство на труда и социалната политика - общо 5174833 5174834 5174834 5174834 5174834 5174834 5174834 5174834 5174834 5174834 5174834 5174834
6. Министерство на здравеопазването - общо 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669 10579669
7. Министерство на образованието и науката - общо 1198159 1198159 1198159 1198159 1 217 200 1 217 200 1 217 200 1 272 184 1 272 184 1 272 184 1 272 184 1 272 184
8. Министерство на културата - общо 3136876 3136876 3136876 3136876 3136876 3136876 3136876 3136876 3136876 3136876 3136876 3136881
9. Министерство на околната среда и водите - общо 1202176 1202176 1202176 1202176 1202176 1202176 1202176 1202176 1202176 1202176 1202176 1202178
10. Министерство на икономиката, енергетиката и туризма - общо 1929393 1929393 1929393 1929393 1929393 1929393 1929393 1929393 1929393 1929393 1970428 1970443
11. Министерство на регионалното развитие и благоустройството - общо 1080588 1080588 1080588 1080588 1080588 1080588 1080588 1080588 1080588 1080588 1080588 1080595
12. Министерство на земеделието и храните - общо 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676 7097676
13. Министерство на транспорта - общо 1614841 1614841 1614841 1614841 1614841 1614841 1614841 1614841 1614841 1614841 1614841 1614850
14. Министерство на държавната администрация и административната реформа 1864000 1864000 1864000 1864000 1864000 1864000 1864000 1864000 1864000 1864000 1864000 1865168
15. Министерството на извънредните ситуации - общо 2206645 2206645 2206645 2328008 2328008 2328008 2443796 2443796 2443796 2443796 2 043 767 2 043 767
16. Държавна агенция по горите - общо 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400 2132400
17. Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия 149000 149000 149000 149000 149000 149000 149000 149000 149000 149000 149000 154000
18. Комисия за защита от дискриминация (с изборните длъжности) 85000 85000 85000 85000 85000 85000 85000 85000 85000 85000 85000 88000
19. Комисия за защита на личните данни (с изборните длъжности) 75000 75000 75000 75000 75000 75000 75000 75000 75000 75000 75000 80141
20. Държавна агенция за информационни технологии и съобщения 657635 657635 657635 657635 657635 657635 657635 657635 657635 657635 657635 657635
21. Държавна агенция за младежта и спорта - общо 187556 187556 187556 187556 187556 187556 187556 187556 187556 187556 187556 187565
22. Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (с изборните длъжности) 319000 319000 319000 319000 319000 319000 319000 319000 319000 319000 319000 319770
23. Омбудсман 68768 68768 68768 68768 68768 68768 68768 68768 68768 68768 68768 68768
24. Национален статистически институт - общо 871188 871188 871188 871188 871188 871188 871188 871188 871188 871188 871188 871199
25. Комисия за защита на конкуренцията (с изборните длъжности) 114614 114614 114614 114614 114614 114614 114614 114614 114614 114614 114614 114620
26. Комисия за регулиране на съобщенията (с изборните длъжности по чл. 25 от Закона за електронните съобщения) 240453 240453 240453 240453 240453 240453 240453 240453 240453 240453 240453 240462
27. Съвет за електронни медии (включително административно-техническата служба) 66929 66929 66929 66929 66929 66929 66929 66929 66929 66929 66929 66936
28. Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (включително длъжностите по чл. 12, ал. 5 ЗЕ) 148840 148840 148840 148840 148840 148840 148840 148840 148840 148840 148840 148848
29. Агенция за ядрено регулиране (включително длъжностите по чл. 6, ал. 3 от Закона за безопасно използване на ядрената енергия) 92685 92685 92685 92685 92685 92685 92685 92685 92685 92685 92685 92685
30. Държавна комисия по сигурността на информацията (с изборните длъжности) 118000 118000 118000 118000 118000 118000 118000 118000 118000 118000 118000 121293
31. Държавна агенция по туризъм 41035 41035 41035 41035 41035 41035 41035 41035 41035 41035    
32. Национална агенция "Пътна инфраструктура" (с членовете на надзорния съвет, изпълнителния директор и заместник изпълнителните директори) 1562002 1562002 1562002 1562002 1562002 1562002 1562002 1562002 1562002 1562002 1562002 1562005
33. Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси"                     400 029 400 029
 
Забележки:
1. В разходите за заплати са включени и възнагражденията на лицата, заемащи ръководни длъжности, определени с акт, приет от Народното събрание.
2. В разходите за заплати по поредни № 7, 8, 12 и 21 не се включват държавните училища и обслужващи звена, финансирани по единни разходни стандарти.
3. В разходите за заплати по пореден № 4 не са включени разходите за заплати на служителите от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието.
4. В разходите за заплати по пореден № 14 не са включени разходите за заплати на Специалната куриерска служба към министъра на държавната администрация и административната реформа.
 


Приложение № 2 към чл. 2, т. 1



Таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за работещите в държавната администрация
 
    От 1 януари 2009 г.
Длъжностни нива от Единния класификатор минимална максимална
по на длъжностите основна основна
ред в администрацията месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. А1 1147 1860
2. А2 967 1595
3. А3, Б1 784 1395
4. А4, Б2 695 1262
5. А5, Б3 574 1064
6. Б4 - за длъжността главен архитект в Столичната община 393 1064
7. А6, Б4 без длъжността главен архитект в Столичната община 393 862
8. А7, Б5, В1 363 798
9. Б6 - за длъжността главен архитект в община с население над 50 000 души 343 798
10. А8, Б6 без длъжността главен архитект в община с население над 50 000 души 343 730
11. Б7 - за длъжността главен архитект в община с население под 50 000 души 335 730
12. А9, Б7, В2 без длъжността главен архитект в община с население под 50 000 души 335 597
13. Б8, В3 335 531
14. Б9, Б10, Б11, В4 240 518
15. В5, Г1 240 498
16. В6, В7 240 439
17. В8, В9, Г2, Г3 240 372
 
Забележка. За длъжностите от длъжностни нива Б9, Б10 и Б11, когато се заемат по служебно правоотношение, минималната основна месечна заплата е 335 лв. от 1 януари 2009 г. съгласно § 13 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет в Република България за 2009 г.
 


Приложение № 3 към чл. 2, т. 2


(Изм. и доп. - ДВ, бр. 81 от 2009 г.)



Таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за служителите в Националната агенция за приходите и в Агенция "Митници"
 
    От 1 януари 2009 г.
Длъжностни нива от Единния класификатор на минимална максимална
по длъжностите в администрацията основна основна
ред   месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. А2, А3 967 1800
2. А4 846 1564
3. А5 700 1372
4. А6 629 1304
5. Б3, А7 605 1250
6. Б4 583 1221
7. Б5 396 996
8. Б6, В2 - само за длъжностите в Агенция "Митници" 363 782
9. Б7, В2 - само за длъжностите в Националната агенция за приходите, В3, В4 - само за длъжностите в Агенция "Митници", В5, Г1 240 604
10. В4 - само за длъжностите в Националната агенция за приходите, В6, Г2, Г3 240 462
 
Забележка. В рамките на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива с вътрешните правила за работната заплата могат да се определят диференцирани диапазони за длъжности в различните структури и звена в зависимост от тяхната специфика.


Приложение № 4 към чл. 2, т. 3


(Доп. - ДВ, бр. 4 от 2010 г.)



Таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: началниците и членовете на кабинетите на министър-председателя, на заместник министър-председателите и на министрите; на съветниците, експертите и техническите сътрудници към тези кабинети,
както и на експертите за връзки с обществеността в кабинетите на областните управители
 
    От 1 януари 2009 г.
Длъжностни наименования минимална максимална
по   основна основна
ред   месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. Началник на кабинета на министър-председателя 1147 1860
2. Началник на кабинета на заместник министър-председател 1027 1727
3. Говорител на Министерския съвет, парламентарен секретар в    
  кабинета на министър-председателя, началник на кабинета    
  на министър 967 1595
4. Съветник към кабинета на министър-председателя; парла-    
  ментарен секретар в кабинета на заместник министър-    
  председател 906 1462
5. Експерт към кабинета на министър-председателя; съветник в    
  кабинета на заместник министър-председател; парламентарен    
  секретар в кабинета на министър; говорител на Министерството на външните работи 574 1064
6. Експерт в кабинета на заместник министър-председател;    
  съветник към кабинета на министър 393 931
7. Експерт към кабинета на министър; експерт за връзки с    
  обществеността в кабинета на областен управител 363 862
8. Технически сътрудник към кабинета на министър-предсе-    
  дателя; технически сътрудник в кабинета на заместник    
  министър-председател 332 798
9. Технически сътрудник към кабинета на министър 303 699


Приложение № 5 към чл. 2, т. 4



Таблица на длъжностните наименования, минималните и максималните основни месечни заплати на: заместник-министрите, председателите, заместник-председателите и членове на държавни комисии; председателите и заместник-председателите на държавни агенции; областните управители и заместник областните управители; изпълнителните директори на изпълнителни агенции; ръководителите на административни структури, създадени със закон или с постановление, и техните заместници; кметове-
те и заместник-кметовете и кметските наместници
 
    От 1 януари 2009 г.
Длъжностни наименования минимална максимална
по   основна основна
ред   месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. Кмет на Столичната община 1147 1860
2. Председател на държавна агенция; председател на държавна    
  комисия; заместник-министър; областен управител; главен    
  държавен здравен инспектор; кмет на община с население над    
  100 000 души; заместник-кмет на Столичната община 1027 1661
3. Кмет на община с население от 50 001 до 100 000 души 997 1594
4. Заместник-председател на държавна агенция; заместник-пред-    
  седател на държавна комисия; член на държавна комисия; из-    
  пълнителен директор на изпълнителна агенция; ръководител    
  на административна структура, създадена със закон или с    
  постановление; кмет на район с население над 100 000 души;    
  заместник-кмет на община с население над 100 000 души 967 1527
5. Заместник-ръководител на административна структура, съз-    
  дадена със закон или с постановление; органи по чл. 10, ал. 1,    
  т. 3, 4 и 5 от Закона за опазване на околната среда; член на    
  Акредитационния съвет в Националната агенция за оценяване    
  и акредитация; кмет на община с население от 10 001 до 50 000    
  души; кмет на район с население от 50 001 до 100 000 души;    
  заместник-кмет на община с население от 50 001 до 100 000 ду-    
  ши; заместник-кмет на район с население над 100 000 души 846 1462
6. Заместник областен управител; заместник-кмет на община с    
  население от 10 001 до 50 000 души; кмет на община с населе-    
  ние до 10 000 души; кмет на район с население до 50 000 души;    
  заместник-кмет на район с население от 50 001 до 100 000 души 694 1262
7. Заместник-кмет на район с население до 50 000 души 544 1080
8. Заместник-кмет на община с население до 10 000 души; кмет    
  на кметство с население над 2500 души; председатели на    
  постоянни комисии по области на висшето образование и    
  председател на Постоянната комисия за следакредитационно    
  наблюдение и контрол 393 898
9. Кмет на кметство с население от 501 до 2500 души 373 834
10. Кмет на кметство с население до 500 души 314 770
11. Кметски наместник 241 451


Приложение № 6 към чл. 2, т. 5



Таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за дипломатическите служители
 
    От 1 януари 2009 г.
Длъжностни категории и степени от минимална максимална
по Класификатора на дипломатическите основна основна
ред длъжност месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. А1 1100 1691
2. А2 975 1570
3. А3 920 1480
4. Б1 880 1450
5. А4 855 1380
6. Б2 825 1350
7. Б4 775 1300
8. Б3 725 1268
9. Б5 675 1200
10. В1 695 1147
11. В2 625 1100
12. В3 595 1000
13. В4 550 967
14. В5 500 846
       


Приложение № 7 към чл. 2, т. 6



Таблица за размерите на минималните и максималните основни месечни заплати по длъжностни нива за служителите в Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" към министъра на финансите
 
    От 1 януари 2009 г.
Длъжностни нива от Единния минимална максимална
по класификатор на длъжностите основна основна
ред в администрацията месечна заплата месечна заплата
    (в лв.) (в лв.)
1. А4 1000 2500
2. А5, Б3 800 2300
3. A6, Б4 700 2000
4. Б5 600 1700
5. Б6 550 1600
6. Б7 450 1200
       

Забележка. Определените в приложението минимални и максимални размери на основните месечни заплати не се отнасят за длъжностите в общата администрация, както и за длъжностите "държавен експерт", "главен експерт", "старши експерт", "младши експерт", "главен юрисконсулт", "старши юрисконсулт" и "младши юрисконсулт" в специализираната администрация на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз" към министъра на финансите.


Приложение № 8 към чл. 6, ал. 3


(Изм. - ДВ, бр. 64 от 2009 г., в сила от 01.08.2009 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 90 от 2009 г., в сила от 13.11.2009 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 24.11.2009 г., доп. - ДВ, бр. 96 от 2009 г., в сила от 01.12.2009 г.)



Списък на администрации и административни звена, от които могат да се включват служители в списъците по чл. 6, ал. 1
 
Администрация Административно звено
по    
ред    
1. (Зал. - ДВ, бр. 64 от 2009 г., в сила от 11.08.2009 г.)
2. Министерство на финансите 1. Дирекция "Национален фонд"
    2. (отм. - ДВ, бр. 85 от 2009 г.)
    3. Дирекция "Централно звено за финансиране и договаряне"
    4. Дирекция "Вътрешен одит"
    5. (нова - ДВ, бр. 85 от 2009 г., в сила от 11.08.2009 г.)
    Дирекция "Оперативна програма "Административен капацитет"
    6. (нова - ДВ, бр. 85 от 2009 г., в сила от 11.08.2009 г.)
    Дирекция "Оперативна програма "Техническа помощ"
3. Министерство на регионалното 1. Главна дирекция "Програмиране на регионалното развитие"
  развитие и благоустройството 2. Дирекция "Изпълнителна агенция - Програма ФАР"
    3. Дирекция "Изпълнителна агенция ИСПА - благоустройствени дей-
    ности и ВиК системи"
    4. Звено за вътрешен одит
4. Министерство на околната среда 1. Дирекция "Фондове на Европейския съюз за околна среда"
  и водите 2. Дирекция "Кохезионна политика за околна среда"
    3. Дирекция "Вътрешен одит"
    4. Дирекция "Европейски и международни поректи"
5. Министерство на труда и социал- 1. Главна дирекция "Европейски фондове, международни програми
  ната политика и проекти"
    2. Дирекция "Вътрешен одит"
6. Министерство на икономиката, 1. "Европейски фондове за конкурентоспособност"
  енергетиката и туризма 2. Дирекция "Вътрешен одит"
    3. "Дирекция "Енергийни политики, стратегии и проекти" - служителите, изпълняващи функции по програмите ФАР и ИСПА.
7. Министерство на транспорта 1. Дирекция "Координация на програми и проекти"
    2. Дирекция "Звено за вътрешен одит"
8. (отм. - ДВ, бр. 85 от 2009 г.)  
9. Министерство на земеделието 1. Дирекция "Развитие на селските райони"
  и храните 2. (отм., предишна т. 4 - ДВ, бр. 90 от 2009 г., в сила от 13.11.2009 г.) Дирекция "Наблюдение и координация на Разплащателната агенция"
    3. (отм., нова - ДВ, бр. 90 от 2009 г., в сила от 13.11.2009 г.) Дирекция "Директни плащания и пазарна подкрепа"
10. Министерство на образованието Дирекция "Структурни фондове и международни образователни
  и науката програми"
11. Министерство на вътрешните 1. Дирекция "Международни проекти"
  работи 2. Дирекция "Финансово-контролна дейност" - служителите, изпъл-
    няващи функции по сертифициране на средства по програми и фондове на Европейския съюз
12. Изпълнителна агенция "Одит на Изпълнителният директор и държавните служители в специализира-
  средствата от Европейския съюз" ната администрация
  към министъра на финансите  
13. Изпълнителна агенция по рибар- Дирекция "Европейски фонд за рибарство"
  ство и аквакултури  
14. Изпълнителна агенция за насър- 1. Главна дирекция "Конкурентоспособност и иновации"
  чаване на малките и средните 2. Дирекция "Финансово и административноправно обслужване"
  предприятия - междинно звено 3. Финансов контрольор
15. Агенция за социално подпомагане Дирекция "Международно сътрудничество, програми и европейска
    интеграция"
16. Агенция по заетостта Дирекция "Европейски фондове и международни проекти"
17. Национална агенция "Пътна 1. Дирекция "Вътрешен одит"
  инфраструктура" 2. Дирекция "Финанси и разплащания по проекти"
    3. Дирекция "Оперативен контрол и управление на риска"
    4. Дирекция "Изпълнение на проекти по Оперативна програма
    "Регионално развитие" и Програма ФАР на Европейския съюз"
    5. Дирекция "Изпълнение на проекти по Оперативна програма
    "Транспорт" и Кохезионния фонд"
    6. Дирекция "Обществени поръчки"
18. Държавна агенция за бежанците Държавните служители, изпълняващи функции по усвояване на
    средства от Европейския бежански фонд
     


Промени настройката на бисквитките