Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 21.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 171 ОТ 9 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА СТРУКТУРАТА, ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 349 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 106 ОТ 2006 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 171 ОТ 9 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА СТРУКТУРАТА, ОРГАНИЗАЦИЯТА И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 349 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 106 ОТ 2006 Г.)

Обн. ДВ. бр.56 от 21 Юли 2009г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) създава се нова т. 3:

"3. дава предварително становище по проектите за нормативни актове, които съдържат разпоредби, свързани с правата на децата, преди внасянето им в Министерския съвет;";

б) досегашните т. 3 и 4 стават съответно т. 4 и 5.

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Националният съвет за закрила на детето организира и осъществява определените с ал. 2 задачи въз основа на приета от него годишна работна програма."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 2. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. Броят на членовете на съвета не може да бъде по-малък от 23 и не повече от 29 лица, включително председателя."


§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "заместник-министър на правосъдието" се поставя запетая и се добавя "заместник-министър на външните работи" и след думите "председателят на Държавната агенция за младежта и спорта" се поставя запетая и се добавя "изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане, секретарят на Националната комисия за борба с трафика на хора, представител на Националния съвет по наркотичните вещества, заместник-председател на Националния статистически институт, подуправителят на Националния осигурителен институт".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За участие в заседанията на съвета председателят може да кани представители на медиите, лица с висок обществен авторитет и представители на юридически лица с нестопанска цел, които имат предмет на дейност закрилата на децата и не са включени в състава на съвета, както и представители на детски организации."


§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 6:

"6. кратък отчет за осъществяваната дейност през последните две години."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Критериите за избор на юридически лица за членове на съвет са:

1. предметът на дейност да е в съответствие с приоритетите на държавната политика за закрила на децата в Република България;

2. ефективност и устойчивост на резултатите от осъществяваните дейности;

3. наличие на опит в изпълнение на проекти и програми в следните области - предоставяне на социални услуги за деца и семейства или подкрепа на доставчиците на социални услуги за деца и семейства в процеса на децентрализация на специализираните институции за деца, работа в насока развитие на приемната грижа в национален мащаб, осъществяване на съвместни програми, свързани с превенция на насилието, сексуалната и трудовата експлоатация, превенция на насилието в интернет и др.;

4. липса на задължения към държавата и общините."


§ 5. В чл. 11, ал. 2 се създават т. 8 и 9:

"8. изготвя резюме от протокола на всяко заседание на съвета, което включва информация за участниците в заседанието, разглежданите въпроси, взетите решения, сроковете и отговорниците за тяхното изпълнение;

9. публикува резюмето по т. 8 на страницата на съвета в интернет."


§ 6. В чл. 17 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) За всяко заседание на съвета се съставя стенографски протокол, който се подписва от председателя и от секретаря.

(2) Протоколите от заседанията на съвета се изготвят в 10-дневен срок от провеждането на заседанието."


§ 7. Създава се нов чл. 19:

"Чл. 19. Националният съвет за закрила на детето поддържа подстраница в сайта на Държавната агенция за закрила на детето в интернет, на която публикува акта за създаването си, състава на съвета, годишната работна програма, предварителния годишен график за провеждане на редовните заседания, резюме от протоколите от проведените заседания, както и годишните отчетни доклади за дейността си."


§ 8. Досегашният чл. 19 става чл. 20.


§ 9. В параграф единствен от заключителната разпоредба думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".


Промени настройката на бисквитките