Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 5.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 251 ОТ 21 ОКТОМВРИ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВАУЧЕРИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА БЕЗРАБОТНИ И ЗАЕТИ ЛИЦА ПО ПРИОРИТЕТНИ ОСИ 1 И 2 ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ 2007 - 2013"

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 251 ОТ 21 ОКТОМВРИ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВАУЧЕРИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА БЕЗРАБОТНИ И ЗАЕТИ ЛИЦА ПО ПРИОРИТЕТНИ ОСИ 1 И 2 ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ 2007 - 2013"

В сила от 27.10.2009 г.

Обн. ДВ. бр.85 от 27 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.54 от 16 Юли 2010г., изм. ДВ. бр.78 от 5 Октомври 2010г., изм. ДВ. бр.37 от 13 Май 2011г., изм. ДВ. бр.62 от 12 Юли 2013г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) На безработни и заети лица - представители на целевите групи по Приоритетни оси 1 и 2 от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013", могат да се предоставят ваучери за обучение съгласно условията и изискванията на одобрени проекти.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г.) Право да предоставя ваучери за обучение по реда на постановлението има единствено Агенцията по заетостта чрез Главна дирекция "Услуги по заетостта".

(3) (Нова - ДВ, бр. 78 от 2010 г.) Видът на обучение и доставчикът на обучение от списъка по чл. 7, ал. 2 се избират от крайния ползвател на услугата "Обучение".


Чл. 2. Ваучери за обучение могат да се предоставят в рамките на изпълнение на проекти, финансирани по процедури за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.


Чл. 3. (1) Лицата по чл. 1, ал. 1 могат да получат ваучери за обучение срещу подаване на заявление по образец, при условие че отговарят на критериите за допустимост на целевата група, приложими за конкретния проект. Критериите за допустимост на целевата група се публикуват на интернет страницата на Агенцията по заетостта.

(2) Образците на заявленията по ал. 1 се утвърждават от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта или от упълномощено от него длъжностно лице за всеки отделен проект. В заявленията по ал. 1 задължително се попълват данни, които дават възможност за проверка на обстоятелствата, представляващи критерии за допустимост на целевата група за съответния проект.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Предоставянето на ваучери по чл. 1 се извършва след проверка от териториалните поделения на Агенцията по заетостта за съответствието на лицата, подали заявления по ал. 1, с критериите за допустимост на целевата група за съответния проект. Териториалните поделения на Агенцията по заетостта информират съветите за сътрудничество към тях за получените и за одобрените заявления.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Когато при стартирало обучение за обучаващото се лице отпадне някой от критериите за неговата допустимост, при които то е било включено в обучение, лицето продължава да се обучава до приключване на обучението, като при необходимост се извършват промени в графика на обучението съгласувано с доставчика на обучение.

(5) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Едно лице има право за периода на изпълнение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" да получи в съответствие с критериите за допустимост на целевата група за съответния проект само един ваучер за обучение за придобиване на професионална квалификация и само един ваучер за обучение за придобиване на ключова компетентност без значение дали е заето или безработно.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.07.2013 г.) Ваучери се предоставят за включване на лицата от целевите групи в професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключови компетентности. Видът и степените на обучение се определят в зависимост от съответния проект и в съответствие със Закона за професионалното образование и обучение, със Списъка на професиите за професионално образование и обучение, одобрен със заповед на министъра на образованието и науката, и със Списъка на ключовите компетентности, определени съгласно Европейската квалификационна рамка съгласно приложението.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 78 от 2010 г.) Не се предоставят ваучери за обучение по реда на постановлението за придобиване на професионална квалификация по професионално направление с код 62, с изключение на код 622 "Градинарство (паркове и градини)" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение и за придобиване на ключови компетентности под № 8 от приложението по ал. 1.

(3) Предоставените ваучери се вписват в публичен регистър, в който се отразяват номерът на предоставения ваучер и видът на обучението. Регистърът се публикува на електронната страница на Агенцията по заетостта и се актуализира ежедневно.

(4) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Лицата, получили ваучери и започнали обучение, са задължени да посещават редовно курса на обучение съгласно утвърдения график и да имат минимум 80 на сто присъствие на учебни занятия. Лицата следва да се явят на изпит при приключване на обучението, когато това е предвидено в нормативната уредба и/или в програмата за съответното обучение.

(5) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) При отсъствие без уважителни причини на повече от 20 на сто от занятията обучението не се признава за завършено, а избраният доставчик може да изиска от лицето да възстанови направените разходи за броя учебни часове, в които то е взело участие, пропорционално на стойността на издадения ваучер и минималната продължителност за съответното обучение съгласно чл. 5, ал. 2.

(6) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Лицата, отсъствали по уважителни причини на повече от 20 на сто от занятията на обучението, имат право да продължат обучението си при същия доставчик на обучение или да получат нов ваучер след анулиране на предходния.


Чл. 5. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Ваучерите за обучение са поименни ценни книги с фиксирана номинална стойност в лева, издадени от Агенцията по заетостта при условията и по реда на Наредбата за условията и реда за отпечатване и контрол на ценни книжа, приета с Постановление № 289 на Министерския съвет от 1994 г. (обн., ДВ, бр. 101 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 38 от 1995 г., бр. 73 от 1998 г., бр. 8 от 2001 г. и бр. 54 от 2008 г.), и даващи право на притежателя да премине определен вид обучение.

(2) Номиналната стойност на ваучера е в зависимост от вида на обучението и се определя, както следва:

1. за обучения за придобиване на професионална квалификация:

а) за първа степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа - 600 лв.;

б) за втора степен, с продължителност не по-малка от 660 учебни часа - 1200 лв.;

в) за трета степен, с продължителност не по-малка от 960 учебни часа - 1800 лв.;

г) за част от професия по първа квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 200 учебни часа - 400 лв.;

д) за част от професия по втора квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 300 учебни часа - 600 лв.;

е) за част от професия по трета квалификационна степен, с продължителност не по-малка от 600 учебни часа - 1125 лв.;

2. за обучения за придобиване на ключови компетентности:

а) за обучения по ключова компетентност 1 от приложението и с продължителност не по-малка от 16 учебни часа - 70 лв.;

б) за обучения по ключова компетентност 2 от приложението и с продължителност не по-малка от 300 учебни часа и три нива на обучение - 700 лв.;

в) за обучения по ключова компетентност 3 от приложението и с продължителност не по-малка от 30 учебни часа - 140 лв.;

г) за обучения по ключова компетентност 4 от приложението и с продължителност не по-малка от 45 учебни часа - 250 лв.;

д) за обучения по ключови компетентности 5, 6 и 7 от приложението и с продължителност не по-малка от 30 учебни часа - 140 лв.


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) На лицата по чл. 1, ал. 1, чиито заявления са одобрени, се издава ваучер при стартиране на обучението при избрания от тях доставчик на обучение, включен в списък, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

(2) Ваучерът за обучение не може да се преотстъпва на други лица или да се ползва:

1. за включване в обучения, които не са допустими по съответната схема;

2. за замяната му срещу пари;

3. за замяната му срещу други услуги освен за обучението, което е изрично описано във ваучера;

4. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) като разплащателно средство за обучение, предоставено от доставчици на обучение, които не са включени в списъка, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

(3) Всеки ваучер има серия и номер, които позволяват неговото индивидуализиране и проследяване, и задължително съдържа:

1. наименование на издателя на ваучера;

2. номинална стойност, изразена цифром и словом;

3. срок на валидност в зависимост от вида обучение;

4. изрична забрана на обстоятелствата по ал. 2;

5. име на приносителя;

6. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) наименование на доставчика на обучение, избран от приносителя;

7. конкретния вид обучение;

8. най-малко пет способа на защита;

9. място за поставяне на дата и печат.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)

(5) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Поправки и добавки във ваучера не се разрешават. Погрешно издаден по вина на служители на Агенцията по заетостта ваучер се анулира и се издава нов. Издаденият ваучер може да се анулира и на лицето да се издаде нов и при наличие на някое от следните обстоятелства:

1. поради настъпване на някое от обстоятелствата по чл. 8, ал. 2 не е възможно обучението да бъде предоставено;

2. при констатиране на невъзможност за започване на обучение от страна на доставчика в срок до един месец от издаване на ваучера;

3. ваучерът е унищожен, с нарушена цялост, изгубен или при попълването му са допуснати технически грешки, при невиновно поведение на лицето или доставчика на обучение.

(6) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) В случаите, в които ваучерът е унищожен, с нарушена цялост, изгубен или грешно попълнен по вина на лицето, на него не може да му бъде издаден нов ваучер за същия вид обучение (професионално обучение или обучение за придобиване на ключови компетентности).

(7) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) При анулиране на ваучер на лицевата му страна се поставя печат "Анулиран", а на гърба на ваучера се посочва основанието за анулирането. Обстоятелството се отбелязва в регистъра по чл. 4, ал. 3. При анулиране на ваучер поради обстоятелства по ал. 5 Агенцията по заетостта писмено информира доставчика на обучение за анулирането на съответния ваучер и за издадения нов ваучер.

(8) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта назначава със заповед постоянно действаща комисия, която разглежда случаите, в които обстоятелствата по ал. 5, т. 3 и ал. 6 не могат да бъдат точно установени. Комисията води протокол от своите заседания и взема мотивирано решение за всеки отделен случай.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Обучение срещу ваучери могат да предоставят доставчици на обучение, които отговарят на условията, посочени в постановлението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчиците на обучение, които отговарят на условията, се включват в списък, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта и съгласуван със Съвета към изпълнителния директор на Агенцията по заетостта, който съдържа:

1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) наименованието на доставчика на обучение;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) номера на лицензията, когато доставчикът на обучение ще извършва професионално обучение;

3. професиите/специалностите или ключовите компетентности, по които ще извършват обучение;

4. населените места и адресите, където ще се извършват обученията, както и координати за връзка.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Списъкът по ал. 2 се актуализира всеки месец въз основа на получени нови заявления от доставчици на обучение, утвърдени от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта и съгласувани със Съвета към изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

(4) Списъкът по ал. 2 и последващите му актуализации се публикуват на интернет страницата на Агенцията по заетостта и на интернет страницата на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и се поставят на информационните табла в дирекциите "Бюро по труда" и техните филиали.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчиците на обучение подават в Агенцията по заетостта заявления за включване в списъка по ал. 2 по образец, утвърден от изпълнителния директор на агенцията или от упълномощено от него длъжностно лице. В заявленията задължително се попълват данни, които дават възможност за проверка на обстоятелствата, представляващи условия за включване на доставчиците на обучение в списъка по ал. 2.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Проверката на обстоятелствата по ал. 5 се извършва от комисия, назначена от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчиците на обучение, чиито заявления са одобрени, подписват споразумение с Агенцията по заетостта по образец, утвърден от изпълнителния директор на агенцията. Споразуменията се подписват от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта или от упълномощено/упълномощени от него длъжностно лице/длъжностни лица.

(8) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) В споразуменията по ал. 7 се уреждат правата и задълженията на страните във връзка с предоставяното обучение, наблюдението и контрола, осъществявани от Агенцията по заетостта, механизмът и сроковете за заплащане на услугите, предоставени на лицата от целевите групи.

(9) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчикът на обучение е длъжен да допуска представители на Агенцията по заетостта, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и техните структури, националните одитиращи органи, Европейската комисия, Европейската служба за борба с измамите, Европейската сметна палата и външни одитори да проверяват, посредством проучване на документацията му или проверки на място, изпълнението на дейностите и при необходимост да проведат пълен одит въз основа на разходооправдателните документи, приложени към счетоводните отчети, счетоводната документация и други документи, свързани с финансирането на обучението.

(10) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчикът на обучение е длъжен да допуска упълномощени представители на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите да присъстват по време на учебните занятия и/или при полагането на изпити. Представителните организации на работниците и служителите и на работодателите нямат право да изискват документи и да правят проверка по документи на доставчиците на обучение.

(11) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Работодатели, чиито работници или служители са включени в обучение по реда на постановлението, имат право да присъстват по време на учебните занятия и/или при полагането на изпити. Работодателите нямат право да изискват документи и да правят проверка по документи на доставчиците на обучение.


Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчици на обучение могат да бъдат обучаващи организации, обучаващи институции или обучителни центрове, които отговарят на изискванията, посочени в постановлението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчик на обучение, включен в списъка по чл. 7, ал. 2, се заличава в следните случаи:

1. при възникване на несъответствие с условията за включване в списъка по чл. 7, ал. 2;

2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) при установени от страна на национални и европейски контролни органи нарушения на приложимото законодателство с влязъл в сила акт на компетентен орган - за период от две години от прекратяване на споразумението по реда на ал. 5, а в случаите на извършено престъпление, за което има влязъл в сила съдебен акт - за срока на действие на постановлението;

3. (отм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)

4. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) при едностранно едномесечно предизвестие до Агенцията по заетостта за прекратяване на споразумението по чл. 7, ал. 7.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) В случаите по ал. 2, т. 1 и 4 доставчикът на обучение може да получи стойността на ваучера само при приключено успешно обучение.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) В случаите по ал. 2, т. 2 доставчикът на обучение трябва да възстанови изплатените му средства от датата на възникване на нарушението.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) При възникване на обстоятелство по ал. 2, т. 1 и 2 изпълнителният директор на Агенцията по заетостта или упълномощено от него длъжностно лице прекратява незабавно сключеното споразумение.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) В случаите по ал. 2, т. 4 доставчикът на обучение може да подаде заявление за включване в списъка не по-рано от една година от прекратяване на споразумението.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Право да бъдат включени в списъка по чл. 7, ал. 2 за обучения по професионална квалификация имат доставчиците на обучение, които отговарят на следните изисквания:

1. регистрирани са като едноличен търговец по реда на Търговския закон или като юридическо лице съгласно действащото законодателство или са създадени с друг учредителен акт съгласно действащото законодателство към момента на създаването;

2. имат право да осъществяват обучения за придобиване на професионална квалификация съгласно чл. 9, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение;

3. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 2013 г., в сила от 03.04.2013 г.) притежават лицензия за съответната професия/специалност в случаите, в които се изисква, или са определени със заповед на министъра на образованието и науката;

4. нямат прекратени договори, свързани с разходването на средства от държавния бюджет или от бюджета на Общността, поради виновно неизпълнение през последните две години;

5. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) нямат парични задължения към държавата или към община по смисъла на чл. 162, ал. 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията;

6. не са в производство по несъстоятелност или в ликвидация;

7. представляват се от лица, които не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако са реабилитирани;

8. разполагат с оборудвана за съответното обучение база - собствена или наета, в рамките на населеното място, в което ще се извършва обучението;

9. (нова - ДВ, бр. 54 от 2010 г., отм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.)

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Право да бъдат включени в списъка по чл. 7, ал. 2 за обучения по ключови компетентности имат доставчиците на обучение, които отговарят на следните изисквания:

1. регистрирани са като едноличен търговец по реда на Търговския закон или като юридическо лице съгласно действащото законодателство или са създадени с друг учредителен акт съгласно действащото законодателство към момента на създаването;

2. нямат прекратени договори, свързани с разходването на средства от държавния бюджет или от бюджета на Общността, поради виновно неизпълнение през последните две години;

3. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) нямат парични задължения към държавата или към община по смисъла на чл. 162, ал. 2 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията;

4. не са в производство по несъстоятелност или в ликвидация;

5. представляват се от лица, които не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, освен ако са реабилитирани;

6. разполагат с оборудвана за съответното обучение база - собствена или наета, в рамките на населеното място, в което то ще се извършва;

7. разработили са и ще обучават по програми, съобразени с дадените указания от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта по § 4;

8. (нова - ДВ, бр. 54 от 2010 г., отм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.)

(3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Когато доставчиците на обучение ще използват свои клонове или филиали при предоставянето на услугата, те трябва да упоменат това изрично в заявлението, като условията по ал. 1 и 2 се отнасят и за клоновете или филиалите, когато те имат юридическа самостоятелност.


Чл. 10. (1) Обстоятелствата по чл. 9 се удостоверяват с декларация или с документ, издаден от съответния компетентен орган, при първоначално подаване на заявлението и до 31 януари на всяка календарна година. Документите, с които се удостоверяват посочените обстоятелства, се посочват в заявлението за кандидатстване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчиците на обучение, които са включени в списъка по чл. 7, ал. 2, се заличават, когато не подадат изискваните документи в срока по ал. 1.


Чл. 11. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Агенцията по заетостта изплаща на доставчиците на обучение, извършващи обучения срещу ваучери по реда на постановлението, средства в размер на стойността на ваучера за съответното обучение по чл. 5, ал. 2.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., доп. - ДВ, бр. 78 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Заплащането се извършва в срок до 60 дни от представянето в Агенцията по заетостта на следните документи: ваучер, опис на издадените фактури за предоставените обучения на физическите лица или копие на отчет за извършени продажби (услуги) съгласно чл. 119 от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС) - от регистрираните доставчици на обучение по ЗДДС, или опис на първични счетоводни документи, издадени съгласно изискванията на Закона за счетоводството от доставчиците на обучение, които не са регистрирани по ЗДДС за предоставените обучения на физическите лица, заверено копие от документ, удостоверяващ завършеното обучение от съответното лице - свидетелство за професионална квалификация, удостоверение за професионално обучение или документ за преминато обучение по ключови компетентности, надлежно датирани присъствени списъци и справка за предоставените услуги по образец, одобрен от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта или от упълномощено от него длъжностно лице.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчикът на обучение няма право да получи стойността на ваучера, когато:

1. не е предоставил посоченото в него обучение в обем и качество съобразно действащото законодателство и условията на постановлението;

2. ваучерът е с нарушена цялост или не може да се докаже неговата автентичност;

3. обучението е предоставено на лице, различно от посоченото в него;

4. не са представени всички отчетни документи по ал. 2.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2010 г., изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г.) В стойността на услугата, която ще бъде заплатена с ваучер, са включени всички присъщи разходи, свързани с обучението, включително дължимите данъци и такси съгласно българското законодателство, с изключение на разходите за стипендии и транспорт, когато обучението е на безработни лица.

(5) (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)

(6) (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)

(7) Обучаващите организации имат право да получат само стойността на ваучера в лева, посочена върху него, за съответното обучение.

(8) (Отм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.)

(9) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Когато ваучерът е унищожен или изгубен, това се отбелязва в регистъра по чл. 4, ал. 3. При невиновно поведение на доставчика на обучение или на лицето може да бъде издаден нов ваучер, като решение за това взема комисията по чл. 6, ал. 8.

(10) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Когато ваучерът е с нарушена цялост, той се анулира, като това се отбелязва в регистъра по чл. 4, ал. 3. При невиновно поведение на доставчика на обучение или на лицето може да бъде издаден нов ваучер, като решение за това взема комисията по чл. 6, ал. 8.


Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчиците на обучение, включени в списъка по чл. 7, ал. 2, осъществяват дейността си при спазване изискванията на приложимото към съответния вид обучение законодателство и по реда, определен в постановлението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) Доставчиците на обучение водят отчетност за броя и серийните номера на предоставените им ваучери и тяхната физическа цялост.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) Всяка злоупотреба с ваучер, която може да се квалифицира като престъпление, се третира по реда на българското законодателство. Лица, извършили престъпление като представители на целевата група или в качеството им на представители на доставчик на обучение, нямат право да получат услуги или средства по реда на постановлението за периода на изпълнение на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013".


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението:

1. "Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013" е стратегически документ, който е рамка за усвояване на финансови средства, съфинансирани от Европейския социален фонд и националния бюджет за програмния период 2007 - 2013 г.

2. "Представител на целева група" е представител на допустима целева група по конкретен проект, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013".

3. (изм. - ДВ, бр. 78 от 2010 г.) "Процедура за директно предоставяне на безвъзмездна помощ" е процедура съгласно чл. 34 от Постановление № 121 на Министерския съвет от 2007 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и по Програма ФАР на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 45 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 38, 61, 81 и 95 от 2008 г., бр. 7, 16 и 93 от 2009 г. и бр. 31 от 2010 г.).

4. "Безработно лице" е лице, регистрирано в дирекция "Бюро по труда", което не работи, търси работа и има готовност да започне работа в 14-дневен срок от уведомяването му от дирекцията "Бюро по труда".

5. "Обучения за придобиване на професионална квалификация" са обученията, регламентирани в Закона за професионалното образование и обучение.

6. (нова - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) "Нарушена цялост на ваучер" е налице, когато вследствие на физико-химични изменения при употребата му е замърсен, захабен, със заличен или липсващ текст, смачкан, с променен размер и избледнели цветове, оцветен, перфориран, рязан, скъсан, подлепен, обгорен, с поставени върху него знаци, преправени изображения, основни мотиви и задължителни реквизити.

7. (нова - ДВ, бр. 54 от 2010 г.) "Присъщи разходи за обучение" са разходи за оригинални учебни материали, консумативи, застраховки при обучение за професионална квалификация, издаване на документи за завършено обучение, възнаграждение на преподаватели, осигуровки, наем на материално-техническа база, както и всички административни, режийни и други разходи, включително разходи за осъществяване на дейността на доставчика на обучение, свързана с предоставянето на обучението.

8. (нова - ДВ, бр. 78 от 2010 г.) "Ползвател на услугата "Обучение", финансирана с безвъзмездна финансова помощ със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", е заето или безработно лице - приносител на ваучера.

9. (нова - ДВ, бр. 37 от 2011 г.) "Уважителни причини" са задържане от органите на властта, явяване в съд или друг държавен орган, участие във военноучебен сбор или преподготовка, непреодолима сила, заболяване и други, удостоверени с официален документ.


Заключителни разпоредби

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 56, § 4 от Регламент на Съвета (ЕС) № 1083/2006 г. за определяне на общи разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и за отмяна на Регламент (EO) № 1260/1999 (ОВ, L 25 от 31 юли 2006 г.).


§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на изпълнителния директор на Агенцията по заетостта, който дава указания по прилагането му.


§ 4. Учебните програми за предоставяне на обучение по ключови компетенции се разработват въз основа на указания, утвърдени от изпълнителния директор на Агенцията по заетостта и съгласувани със Съвета към изпълнителния директор на Агенцията по заетостта.


§ 5. Учебните програми за предоставяне на професионално обучение трябва да отговарят на държавните образователни изисквания за конкретната професия.


§ 6. Контролът по прилагането на постановлението се възлага на министъра на труда и социалната политика.


§ 7. В едномесечен срок от влизането в сила на постановлението изпълнителният директор на Агенцията по заетостта утвърждава образците по чл. 3.


§ 8. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Допълнителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 135 ОТ 9 ЮЛИ 2010 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 251 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ВАУЧЕРИ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА БЕЗРАБОТНИ И ЗАЕТИ ЛИЦА ПО ПРИОРИТЕТНИ ОСИ 1 И 2 ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РАЗВИТИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ 2007 - 2013"

(ОБН. - ДВ, БР. 54 ОТ 2010 Г.)


§ 9. Навсякъде в постановлението думите "доставчик на услуги", "доставчика на услуги", "доставчикът на услуги", "доставчици на услуги" и "доставчиците на услуги" се заменят съответно с "доставчик на обучение", "доставчика на обучение", "доставчикът на обучение", "доставчици на обучение" и "доставчиците на обучение".


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 142 ОТ 8 ЮЛИ 2013 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК НА МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА

(ОБН. - ДВ, БР. 62 ОТ 2013 Г., В СИЛА ОТ 03.07.2013 Г.)


§ 43. В Постановление № 251 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на условията и реда за предоставяне на ваучери за обучение на безработни и заети лица по Приоритетни оси 1 и 2 по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013" (обн., ДВ, бр. 85 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 54 и 78 от 2010 г. и бр. 37 от 2011 г.) навсякъде думите "министъра на образованието, младежта и науката" се заменят с "министъра на образованието и науката".

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


§ 91. Постановлението влиза в сила от 3 юли 2013 г.


Приложение към чл. 4, ал. 1


Списък на ключовите компетентности, определени съгласно Европейската квалификационна рамка


1. Общуване на роден език.

2. Общуване на чужди езици.

3. Математическа компетентност и основни знания в областта на природните науки и технологиите.

4. Дигитална компетентност.

5. Умение за учене.

6. Обществени и граждански компетентности.

7. Инициативност и предприемачество.

8. Културна осъзнатост и творчески изяви.


Промени настройката на бисквитките