Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 28.II

НАРЕДБА № 42 ОТ 3 НОЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА, УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ НА РИСКА, В Т.Ч. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ПОЛИЦИ ПО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЗАСТРАХОВКИ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 И 2 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО (ЗАГЛ. ДО

 

НАРЕДБА № 42 ОТ 3 НОЕМВРИ 2010 Г. ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА, УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ НА РИСКА, В Т.Ч. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ПОЛИЦИ ПО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЗАСТРАХОВКИ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 И 2 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО (ЗАГЛ. ДОП. - ДВ, БР. 55 ОТ 2011 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.90 от 16 Ноември 2010г., изм. ДВ. бр.55 от 19 Юли 2011г., отм. ДВ. бр.19 от 28 Февруари 2017г.

Отменена с член единствен от Наредба за отменяне на Наредба № 42 от 2010 г. за изграждането и поддържането на информационна система за оценка, управление и контрол на риска, в т.ч за издаване на полици по задължителните застраховки по чл. 249, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането - ДВ, бр. 19 от 28 февруари 2017 г., в сила от 28.02.2017 г.

Разпоредбите на чл. 3 и чл. 4 запазват действието си до изтичането на сроковете по § 4, ал. 6 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 54 от 2016 г. за регистрите на Гаранционния фонд за обмена и защитата на информацията и за издаването и отчитането на задължителните застраховки по чл. 461, т. 1 и 2 от Кодекса за застраховането (ДВ, бр. 7 от 2017 г.).

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се уреждат изискванията към информационните системи на застрахователите и тяхната оперативна съвместимост с информационните системи, регистри и бази данни, създавани и поддържани от Информационния център към Гаранционния фонд (наричан по-нататък "информационния център").


Чл. 2. (Доп. - ДВ, бр. 55 от 2011 г.) С наредбата се уреждат и изискванията към издаването и отчитането на договорите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и договорите за задължителната застраховка "Злополука" на пътниците, договорите за гранична застраховка и сертификатите "Зелена карта" (наричани по-нататък "договорите").


Глава втора.
ИЗИСКВАНИЯ

Раздел I.
Изисквания към информационните системи на застрахователите

Чл. 3. (1) Застрахователите адаптират информационните си системи към тези на информационния център, така че да се гарантира ефективното прилагане на възможността за точна оценка, управление и контрол на всички присъщи рискове, фактори и обстоятелства, характерни за застраховките по чл. 2.

(2) Всеки застраховател изгражда и поддържа информационна система за генериране, издаване и отчитане на сключените договори по застраховките по чл. 2.

(3) Информационната система трябва да гарантира коректно и точно въвеждане на данните от свидетелството за регистрация на моторното превозно средство.

(4) Задълженията по предходните алинеи се отнасят за сключване и отчитане на всички договори по чл. 2, включително и тези, сключени чрез застрахователни посредници.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2011 г.) Управителният съвет на Гаранционния фонд приема функционална и техническа спецификация на системата за оценка, управление и контрол на риска и за издаване и отчитане на договорите по чл. 2. Спецификациите по изречение първо трябва да гарантират регламентиран и контролиран достъп на застрахователите до системата, изградена и поддържана от информационния център.


Раздел II.
Изисквания към издаването и отчитането на договорите за задължителните застраховки по чл. 2

Чл. 4. (1) Договорите имат единна унифицирана номерация, генерирана по ред и при условия, определени от управителния съвет на Гаранционния фонд.

(2) Договорът се генерира и издава от електронната система на застрахователя. При генериране на договора се извършва проверка на входните данни.

(3) Сключен договор се отчита в информационния център и в Комисията за финансов надзор (наричана по-нататък "комисията") до 24 часа от неговото сключване.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 55 от 2011 г.) Корекция на допуснати грешки при отчитането на договор се извършва в срок до 48 часа от сключването на договора. Когато срокът по изречение първо изтича в неработен ден, корекцията може да се извърши до 24.00 часа на първия следващ работен ден.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2011 г.) Договорите се отчитат съобразно функционалната и техническата спецификация по чл. 3, ал. 5. Договор, който не е отчетен в съответствие с изискванията по изречение първо, или по който има непопълнени полета, или полета, съдържащи грешни или неточни данни, се приема за неотчетен. Не се считат за непопълнени полета тези, за които е налице законово основание.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2011 г.) Застрахователите адаптират информационните си системи съобразно изискванията на чл. 4, ал. 5 и Гаранционният фонд удостоверява тяхната съвместимост с информационната система на Информационния център към Гаранционния фонд.


Чл. 6. Застрахователите осигуряват техническа възможност за извършване на проверки от служители на комисията относно изпълнението на процедурите, правилата и процесите за изпълнение на изискванията по чл. 3, ал. 2 и чл. 4.


Глава трета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 7. (1) Лицата, които са извършили нарушение на наредбата, както и лицата, които са допуснали извършването на такива нарушения, се наказват с наказанията по чл. 319 от Кодекса за застраховането, ако деянието не съставлява друго нарушение по част седма от Кодекса за застраховането.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 55 от 2011 г.) Актовете за установяване на административни нарушения на наредбата се съставят от длъжностни лица, оправомощени от заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор", а наказателните постановления се издават от заместник-председателя, ръководещ управление "Застрахователен надзор".

(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 295а, ал. 3 от Кодекса за застраховането и е приета с Решение № 121-Н от 3.11.2010 г. на Комисията за финансов надзор.


§ 2. В срок четири месеца от влизането в сила на наредбата управителният съвет на Гаранционния фонд изготвя вътрешните правила по чл. 3, ал. 5 и ги представя за одобрение.


§ 3. В срок шест месеца от влизането в сила на наредбата застрахователите, съгласувано с Гаранционния фонд, адаптират информационните си системи съобразно изискванията по чл. 3, ал. 1, както и осигуряват техническите възможности по чл. 6.


§ 4. В срок четири месеца от влизането в сила на наредбата управителният съвет на Гаранционния фонд определя реда и условията за генериране на единната унифицирана номерация на договорите, както и механизмите за тяхното изпълнение и спазване от застрахователите.


§ 5. В срок шест месеца от влизането в сила на наредбата застрахователите представят в комисията техническите си задания за адаптиране на информационните си системи по чл. 5.


§ 6. Комисията може да дава указания по прилагането на наредбата.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 42 ОТ 2010 Г. ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО И ПОДДЪРЖАНЕТО НА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА ОЦЕНКА, УПРАВЛЕНИЕ И КОНТРОЛ НА РИСКА, В Т.Ч. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ПОЛИЦИ ПО ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЗАСТРАХОВКИ ПО ЧЛ. 249, Т. 1 ОТ КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2011 Г.)


§ 7. Застрахователите адаптират информационните си системи и Гаранционният фонд удостоверява обстоятелството по чл. 5 в тридневен срок от влизане в сила на наредбата. След тази дата договорите за задължителните застраховки "Гражданска отговорност" на автомобилистите и "Злополука" на пътниците се издават само от информационните системи на застрахователите.


Промени настройката на бисквитките