Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 71 от 13.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 15 ОТ 2005 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВЛАДЕЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКА ПРОФЕСИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 104 ОТ 200

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 15 ОТ 2005 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА ВЛАДЕЕНЕТО НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ПРОФЕСИОНАЛНАТА ТЕРМИНОЛОГИЯ НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ ЧУЖДЕНЦИТЕ ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА МЕДИЦИНСКА ПРОФЕСИЯ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 104 ОТ 2005 Г.)

Издадена от Министерството на образованието, младежта и науката и Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.71 от 13 Септември 2011г.

§ 1. В чл. 2 думата "стоматолог" се заменя с "лекар по дентална медицина".


§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Изпитът за установяване на владеенето на български език и професионална терминология на български език от лицата по чл. 2 и 3 се организира и провежда от Центъра за контрол и оценка на качеството на училищното образование (ЦКОКУО)."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Директорът на ЦКОКУО назначава комисия от специалисти, която провежда изпита, като в нейния състав задължително се включва медицински специалист, упражняващ съответната професия и по възможност владеещ съответния чужд език."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

"(3) Удостоверението за владеене на български език и професионалната терминология на български език се издава от министъра на образованието, младежта и науката или от упълномощено от него лице по образец (приложение № 2)."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея след думите "ал. 3" се поставя запетая и се добавя "т. 1".


§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 запетаята след текста в скобите и думите "провеждан от МОН" се заличават.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Въз основа на резултатите от проведения изпит и решението на комисията директорът на ЦКОКУО предлага на министъра на образованието, младежта и науката да издаде или да откаже да издаде на съответното лице удостоверение по чл. 6, ал. 3."


§ 4. Навсякъде в чл. 8 абревиатурата "МОН" се заменя с "ЦКОКУО".


§ 5. В приложение № 2 към чл. 6, ал. 2 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".


§ 6. В заключителните разпоредби, параграф единствен, след думите "ал. 3" се поставя запетая и се добавя "т. 1".


§ 7. Навсякъде в наредбата думите "министъра на образованието и науката", "Министерството на образованието и науката" и "МОН" се заменят съответно с "министъра на образованието, младежта и науката", "Министерството на образованието, младежта и науката" и "МОМН".


Промени настройката на бисквитките