Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 23.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 19 ОТ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ОПТИКИТЕ, ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪР НА ОПТИКИТЕ (ДВ, БР. 79 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 19 ОТ 2008 Г. ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ОПТИКИТЕ, ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ТЯХ И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА РЕГИСТЪР НА ОПТИКИТЕ (ДВ, БР. 79 ОТ 2008 Г.)

Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.103 от 23 Декември 2011г.

§ 1. В наименованието на наредбата думите "здравните изисквания към тях и реда за водене на регистър на оптиките" се заменят с "и здравните изисквания към тях".


§ 2. В чл. 1 думите "здравните изисквания към тях и редът за водене на регистъра на оптиките" се заменят с "и здравните изисквания към тях".


§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Здравни консултации по ал. 1, т. 1 са диагностични методи, които включват изследване и определяне на рефракцията, даване на съвети и могат да завършат с предписване на корекционни средства (очила, лещи и др.)."

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Здравни консултации по ал. 1, т. 1 могат да се извършват само от лекар с призната специалност по очни болести или от лекар с професионална квалификация, определена в медицинския стандарт по "Очни болести", утвърден с Наредба № 36 от 2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести" на министъра на здравеопазването (обн., ДВ, бр. 66 от 2010 г.; изм., бр. 92 от 2010 г.).

(4) Здравни консултации по ал. 1, т. 1 се осъществяват при условията на чл. 26а, ал. 4 от Закона за здравето."


§ 4. Раздел ІІ "Регистрация и ред за водене на регистър на оптиките" с членове от 6 до 16 се отменя.


§ 5. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, в текста преди т. 1 думите "получило удостоверение за регистрация на оптика" се заменят с "което е открило оптика".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Ръководителят на оптиката е длъжен да съхранява в оптиката и да предоставя на контролните органи копие от дипломата за придобито образование, специалност и за професионална квалификация на ръководителя на оптиката и на лицата, работещи в оптиката, както и договорите за наемането им."


§ 6. В чл. 20 т. 3 се изменя така:

"3. осветлението в приемното помещение, сектора за оптометрия и сектора за изработка на очила, ремонт и корекция на рамки е естествено и/или изкуствено; изкуственото осветление в приемното помещение, сектора за оптометрия и сектора за изработка на очила, ремонт и корекция на рамки не може да бъде по-малко от 500 лукса, а в санитарния възел - не по-малко от 200 лукса съгласно БДС EN 12464-1 "Светлина и осветление. Осветление на работни места." - част І Работни места на закрито; на работните места в сектора за изработка на очила, ремонт и корекция на рамки се осигурява и локално осветление;".


§ 7. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. В § 1 думите "ал. 5 и 7" се заменят с "ал. 2", а думите "буква "п" се заменят с "буква "з".

2. В § 2 думите "РЦЗ и РИОКОЗ" се заменят с "регионалните здравни инспекции".


§ 8. Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1, приложение № 2 към чл. 11 и приложение № 3 към чл. 13, ал. 1 се отменят.


Преходни разпоредби

§ 9. Откритите до влизането в сила на тази наредба оптики привеждат дейността и устройството си в съответствие с изискванията на чл. 20, т. 3 в 6-месечен срок от влизането й в сила.


Промени настройката на бисквитките