Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 29.XII

ИНСТРУКЦИЯ № 3261 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА ДОСТЪПА НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ДО ИНФОРМАЦИОННИ ФОНДОВЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 3261 ОТ 21 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА ДОСТЪПА НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ДО ИНФОРМАЦИОННИ ФОНДОВЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В сила от 29.12.2011 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.47 от 6 Юни 2014г., изм. и доп. ДВ. бр.73 от 16 Септември 2016г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази инструкция се определят условията и редът за достъпа на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) до информация от информационни фондове на Министерството на вътрешните работи (МВР).

(2) Информационните фондове на МВР, до които ДАНС има достъп, са тези, съдържащи информация, необходима на ДАНС за изпълнение на възложените ѝ със закон дейности.


Чл. 2. (1) Общото ръководство и контрол по осигуряване на достъп на ДАНС до информационни фондове на МВР се осъществяват от министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС.

(2) За координиране на дейностите по осигуряване на достъпа на ДАНС до информационни фондове на МВР се създават точки за контакт, които са специализирана дирекция "Сигурност на Държавна агенция "Национална сигурност" (СДСДАНС) и специализирана административна дирекция "Комуникационни и информационни системи" (ДКИС) с определени от съответните директори служители за връзка.

(3) Министерството на вътрешните работи и ДАНС си оказват експертна и техническа помощ при осигуряване на достъпа до информационни фондове на МВР.


Чл. 3. Ползването на информация от информационни фондове на МВР от ДАНС се извършва при спазване на действащото в страната законодателство и вътрешноведомствените нормативни актове на МВР и ДАНС.


Раздел II.
Организация на достъпа на ДАНС до информационни фондове на МВР

Чл. 4. Достъпът на ДАНС до информационни фондове на МВР е извършване на справочна дейност от служители на ДАНС (24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата) при спазване на принципа "необходимост да се знае", по начин, непозволяващ разкриване на интереса на ДАНС.


Чл. 5. Държавна агенция "Национална сигурност" осигурява технически и организационни условия за спазване на изискването за неразкриване интереса на ДАНС по чл. 4.


Чл. 6. (1) Справочна дейност от служители на ДАНС в информационни фондове на МВР се осъществява от автоматизирани работни места, разположени в помещения на ДАНС, при спазване на утвърдените в МВР правила за мрежата за предаване на данни на МВР и за функционирането на всеки отделен информационен фонд.

(2) Автоматизираните работни места по ал. 1 се администрират от специално определени за целта системни администратори на ДАНС.

(3) Автоматизираните работни места по ал. 1 се използват в ДАНС единствено за целите на справочната дейност, предмет на тази инструкция, и не могат да се използват за достъп до интернет или до други мрежи.


Чл. 7. (1) Правата за достъп за потребители на ДАНС до отделни информационни фондове на МВР се предоставят от ДКИС след получаване на писмено искане, подписано от директора на СДСДАНС.

(2) Искането по ал. 1 съдържа: трите имена, ЕГН, структурното звено, длъжност, уникалното логическо име за конкретния потребител на ДАНС, като се посочват и технологични дейности и информационни обекти или номер на профил съгласно организационно-технологичните правила за всеки отделен информационен фонд.

(3) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2014 г.) Права за достъп до базите данни на информационни фондове, до които ДАНС има достъп, съдържащи информация за всички извършени дейности във фонда, се предоставят от ДКИС след получаване на писмено искане до министъра на вътрешните работи, подписано от председателя на ДАНС.

(4) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2014 г.) Искането по ал. 3 съдържа: трите имена, ЕГН, структурно звено, длъжност, уникално логическо име за конкретния потребител на ДАНС, като се посочват и технологични дейности и информационни обекти или номер на профил.

(5) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 47 от 2014 г.) Държавна агенция "Национална сигурност" поддържа регистър на потребителите по ал. 2 и 3.

(6) (Нова - ДВ, бр. 47 от 2014 г.) Потребителите по ал. 3 не могат да бъдат повече от трима държавни служители на ДАНС.


Чл. 8. (1) Въвеждане, актуализиране и заличаване на информация на ДАНС в информационни фондове на МВР се извършва при спазване на утвърдените в МВР правила за функциониране на съответния фонд, по начин, непозволяващ разкриване на интереса на ДАНС.

(2) Дейностите по ал. 1 се извършват от служители на МВР в съответствие с утвърдени съвместни организационно-технологични правила за всеки отделен фонд.

(3) Държавна агенция "Национална сигурност" отговаря за законосъобразността на подаването на информацията по ал. 1


Чл. 9. Министерството на вътрешните работи уведомява ДАНС при закриване или модифициране на вече съществуващи информационни фондове, както и при въвеждане в експлоатация на нови такива.


Чл. 10. При възникнала необходимост СДСДАНС в едноседмичен срок уведомява писмено ДКИС за прекратяване или промяна на достъпа на служител от ДАНС, получил достъп до информационни фондове на МВР.


Чл. 11. Разходите за необходимите хардуер, системен софтуер и комуникационно оборудване за достъп на служители на ДАНС до информационен фонд на МВР са за сметка на ДАНС.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 47 от 2014 г.) (1) Потребителите по чл. 7, ал. 3 могат да извършват справки в базите данни на информационните фондове, до които ДАНС има достъп, съдържащи информация за всички извършени дейности във фонда.

(2) Справките по ал. 1 могат да се извършват по основни идентификационни данни на обект или на потребител на ДАНС.

(3) Справките по ал. 1 не могат да се извършват по основни идентификационни данни на потребител, който не е служител на ДАНС.


Чл. 13. (Нов - ДВ, бр. 47 от 2014 г.) (1) В случаите, при които по искане на ръководител на структура от МВР или на друг орган, който има правно основание, е извършена справка за осъществен достъп до информационен фонд на МВР и се установи, че е проявен интерес от потребители на ДАНС, в изготвения отговор от директора на ДКИС се посочва, че идентифициране на потребител на ДАНС се извършва след отправено писмено искане до ДАНС.

(2) За структурите на МВР исканата информация по ал. 1 се предоставя от ДАНС след отправено писмено искане чрез главния секретар на МВР.

(3) Министерството на вътрешните работи предоставя информация на ДАНС за извършени справки в информационните фондове на МВР от потребители, които не са служители на ДАНС, след писмено искане от председателя на ДАНС или оправомощен от него заместник-председател и разрешение на главния секретар на МВР.


Раздел III.
Достъп на Националното звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в Република България, превозвани по въздух, до информационни фондове на МВР (Нов - ДВ, бр. 73 от 2016 г., в сила от 16.09.2016 г.)

Чл. 14. (Нов - ДВ, бр. 73 от 2016 г., в сила от 16.09.2016 г.) (1) Достъпът на Националното звено за получаване и обработване на резервационни данни на пътниците в Република България, превозвани по въздух (Националното звено), до информационни фондове на МВР се осъществява чрез информационната му система 24 часа в денонощие, 7 дни в седмицата.

(2) Достъпът по ал. 1 се осъществява автоматизирано и представлява справочна дейност за съпоставяне на резервационни данни за пътниците в Република България с данните, съдържащи се в информационните фондове на МВР, определени със заповедта по чл. 42д, ал. 2 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

(3) Достъпът по ал. 1 се извършва при спазване на утвърдените в МВР правила за всеки информационен фонд.

Чл. 15. (Нов - ДВ, бр. 73 от 2016 г., в сила от 16.09.2016 г.) За целите на автоматизирания достъп ДАНС предоставя на ДКИС необходимия хардуер и софтуерни лицензи и осигурява тяхната гаранционна и следгаранционна поддръжка.

Чл. 16. (Нов - ДВ, бр. 73 от 2016 г., в сила от 16.09.2016 г.) (1) Дирекция "Комуникационни и информационни системи" осигурява:

1. подходящо помещение за разполагане на техническите ресурси за осъществяването на автоматизирания достъп, предоставени от ДАНС;

2. защитена комуникационна свързаност до мрежата за предаване на данни на МВР;

3. софтуерно приложение, чрез което да се осъществява автоматизираният достъп до информационните фондове на МВР;

4. достъп, по заявка на ръководителя на Националното звено, до помещенията с предоставените от ДАНС технически ресурси.

(2) Софтуерното приложение по ал. 1, т. 3 се инсталира на предоставеното от ДАНС оборудване и се поддържа и администрира от ДКИС.

(3) Софтуерното приложение по ал. 1, т. 3 извършва запис на събития за осъществения достъп до информационните фондове.

(4) Записите на събития по ал. 3 се съхраняват за срок не по-малък от 24 месеца и се предоставят на Националното звено по искане на неговия ръководител. Искането се подава по реда на чл. 7, ал. 3.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Информационни фондове" са автоматизирани информационни фондове на МВР, изграждани по реда на ЗМВР и определени като фондове за общо ползване с подзаконов акт на министъра на вътрешните работи.

2. "Потребител на ДАНС" е служител на ДАНС с право на достъп до информационен фонд на МВР.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. В двумесечен срок след влизане на инструкцията в сила ДАНС се задължава да актуализира информацията за текущо дефинираните си потребители с достъп до информационни фондове на МВР.


§ 3. Администрирането на работните места в териториалните структури на ДАНС се осъществява от ДКИС до започване на администрирането им от системни администратори на ДАНС, като началото на администрирането от ДАНС се удостоверява с двустранно подписан протокол от директорите на ДКИС и СДСДАНС.


§ 4. Инструкцията се издава на основание чл. 31, ал. 3 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".


§ 5. Инструкцията влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 3261 ОТ 2011 Г. ЗА ДОСТЪПА НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" ДО ИНФОРМАЦИОННИ ФОНДОВЕ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 73 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 16.09.2016 Г.)


§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките