Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 29.XII

МЕТОДИКА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 

МЕТОДИКА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЗА 2012 Г.

В сила от 01.01.2012 г.
Приложение № 2А към чл. 2 към ПМС № 366 от 27.12.2011 г.

Обн. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2011г., отм. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2013г.

Отменено основание. Виж § 5 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 353 от 27 декември 2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване - ДВ, бр. 2 от 8 януари 2013 г., в сила от 01.01.2013 г.

Материята е преуредена. Виж Методика за остойностяване на дейностите в болничната медицинска помощ съгласно приложение № 2А от Постановление № 353 от 27 декември 2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване - ДВ, бр. 2 от 8 януари 2013 г., в сила от 01.01.2013 г.


І. Изчисляването на единните реимбурсни цени на отделните клинични пътеки (КП) се извършва чрез:

1. Обобщаване на информацията от лечебните заведения за болнична помощ (ЛЗБП) за фактически извършените разходи от различните видове болници;

2. Изчисляване на нови единни реимбурсни цени;

3. Изчисляване на необходимите средства на национално ниво на базата на новите единни реимбурсни цени и прогнози за броя пациенти по клинични пътеки.

ІІ. Предлаганото определяне на нови реимбурсни цени се базира на единни цени за цялата система. Избрана е нелинейна трансформация, която при голямо относително надценяване/подценяване на клиничната пътека приближава максимално новата цена до действителния разход.

1. Новите реимбурсни цени са еднакви за различните видове лечебни заведения;

2. Новите реимбурсни цени се определят на базата на анализ на съотношенията между досегашните реимбурсни цени и реалните разходи, декларирани пред Националната здравноосигурителна каса (НЗОК);

3. Определят се коефициентите на относително надценяване/подценяване за всяка клинична пътека;

4. Изчислява се като отношение на разликата на средния разход и реимбурсната цена спрямо средния разход;

5. Определят се новите реимбурсни цени;

6. Коефициентите на относително надценяване/подценяване се стандартизират чрез Z-трансформацията;

7. Новата реимбурсна цена се позиционира в интервала между старата цена (действаща през 2010 и 2011 г.) и средните разходи за един хоспитализиран през 2010 г. Позиционирането се извършва с помощта на кумулативната функция на стандартното нормално разпределение.

ІІІ. Определяне коефициентите на относително надценяване/подценяване на отделните клинични пътеки.

Коефициентът на относително надценяване/подценяване на клиничната пътека се определя по формулата:



ІV. Определяне на новите реимбурсни цени.

Новата реимбурсна цена се позиционира в интервала между старата реимбурсна цена (валидна за 2010 и 2011 г.) и средните разходи за един хоспитализиран през 2010 г. По този начин се търси баланс между мнението на експертите, определили реимбурсните цени, и действителните разходи. Колкото по-силно е подценяването/надценяването на КП, толкова новата реимбурсна цена е по-близо до действителните средни разходи.

За целта коефициентите на относително надценяване/подценяване се стандартизират с помощта на Z-трансформацията:



V. Описаният алгоритъм за определяне на нови реимбурсни цени се прилага само за клинични пътеки, за които броят на регистрираните през 2010 г. хоспитализации е по-голям от 0,01 % от общия брой хоспитализации.


Промени настройката на бисквитките