Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 29.XII

ПРАВИЛА ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА КАНДИДАТИТЕ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕХНИЯ СТАТУС (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 98 ОТ 2017 Г.)

 

ПРАВИЛА ЗА ОБУЧЕНИЕТО НА КАНДИДАТИТЕ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТЕХНИЯ СТАТУС (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 98 ОТ 2017 Г.)

В сила от 01.01.2012 г.
Издадени от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.98 от 8 Декември 2017г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) С тези правила се урежда статусът на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи по време на обучението им в Националния институт на правосъдието, наричан за краткост "института".


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Националният институт осъществява задължителното първоначално обучение на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, включени в окончателния списък на одобрените кандидати по длъжности, приет от съответната колегия на Висшия съдебен съвет по чл. 186, ал. 7 от Закона за съдебната власт.


Чл. 3. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, които преминават курс на задължително първоначално обучение в института съгласно чл. 258 и 258а от Закона за съдебната власт, се наричат за краткост "курсисти".


Чл. 4. (1) Курсът на задължително първоначално обучение в института е с продължителност девет месеца и започва през месец септември на съответната година.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Курсът на задължителното първоначално обучение може да започне и по-късно, ако към месец септември на съответната година конкурсната процедура за младши съдии, младши прокурори или младши следователи не е приключила.


Чл. 5. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Началната дата на курса на задължителното първоначално обучение на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи за всяка учебна година се определя от директора на института и се обявява най-малко две седмици преди началото на курса на интернет страницата на института.


Раздел II.
Права и задължения на курсистите

Чл. 6. Курсистите имат право да:

1. получават професионално обучение с практическа насоченост съобразно учебните програми на института;

2. получават стипендия от института за периода на обучението съобразно разпоредбите на чл. 258, ал. 1 от Закона за съдебната власт;

3. бъдат здравно и обществено осигурени и застраховани срещу злополука съобразно разпоредбите на чл. 258а, ал. 5 от Закона за съдебната власт;

4. изразяват свободно мнение относно качеството на учебния процес и да правят предложения за неговото усъвършенстване по установен от директора на института ред;

5. ползват библиотеката на института.


Чл. 7. Курсистите са длъжни да:

1. присъстват на всички учебни занятия;

2. се подготвят задълбочено за учебните занятия, да предават в определените срокове своите добре подготвени писмени работи, както и да изпълняват всички други задачи, възложени им от преподавателите и свързани с учебния процес;

3. имат поведение, съответстващо на нормите на Кодекса за етично поведение на българските магистрати;

4. спазват установените правила за поведение и вътрешен ред в института;

5. се отнасят с уважение към преподавателите, администрацията на института и останалите обучавани в института;

6. пазят имуществото на института.


Чл. 8. (1) Всеки курсист е длъжен да възстанови вредите, които е причинил на имуществото на института:

1. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) по небрежност - в пълния им размер, но не повече от едномесечната сума по чл. 258, ал. 1 от Закона за съдебната власт;

2. умишлено - в пълен размер.

(2) Вредите по ал. 1 се възстановяват:

1. по т. 1 - въз основа на писмена заповед на директора на института в едномесечен срок от установяването им, но не по-късно от 1 година от тяхното причиняване, която се връчва на курсиста; ако той не възстанови вредите в тримесечен срок от получаването на заповедта, институтът може да предяви иск пред съда по общия исков ред;

2. по т. 2 - доброволно от курсиста или по общия исков ред.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Всеки курсист е длъжен да възстанови на института получените суми по чл. 258, ал. 1 от Закона за съдебната власт в случай на:

1. отказ от обучението без уважителна причина;

2. повторно неуспешно представяне на изпитите по чл. 258, ал. 2 от Закона за съдебната власт;

3. отказ от заемане на длъжността, на която е назначен след приключване на обучението в института, без уважителна причина;

4. изключване от курса на обучение.

(2) В случаите на ал. 1 курсистът е длъжен да възстанови сумите на института в 3-месечен срок. Ако не го направи доброволно, институтът може да предяви иск пред съда по общия исков ред.


Раздел III.
Права и задължения на Националния институт на правосъдието

Чл. 10. Националният институт на правосъдието има право да:

1. осъществява контрол за спазване на установените правила за поведение и вътрешен ред в института от курсистите;

2. осъществява текущ контрол за усвояването на учебния материал от курсистите;

3. започва производство по чл. 15 - 20 срещу провинилия се курсист за налагане на дисциплинарно наказание;

4. упражнява правата за осъществяване на имуществената отговорност на курсиста по чл. 8 и 9;

5. иска от съответния курсист заплащане на стойността на вредите, които са причинени виновно на имущество на института.


Чл. 11. Националният институт на правосъдието е длъжен да:

1. осигурява нормално протичане на обучението на курсистите и неговото провеждане на високо професионално равнище с практическа насоченост съобразно утвърдените учебни програми;

2. осъвременява и подобрява учебните програми в съответствие с промените в законодателството, стратегическите документи, отнасящи се до съдебната система или НИП, изискванията на европейското право, практиката на Съда на Европейския съюз и на Европейския съд по правата на човека и препоръките на преподавателите и курсистите в института;

3. (изм. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) изплаща ежемесечно и в определения размер сумите по чл. 258, ал. 1 от Закона за съдебната власт на курсистите;

4. осигури на курсистите необходимите условия за провеждане на обучението чрез предоставяне на подходяща материална база и учебни материали;

5. организира провеждането на срещи на курсистите с ръководството на института по въпроси, свързани с обучението и неговото осъществяване, най-малко един път на 3 месеца.


Раздел IV.
Вътрешен ред

Чл. 12. (1) Националният институт на правосъдието създава за всеки курсист лично дело, в което се съхраняват всички данни, свързани с обучителния процес и поведението на курсиста по време на задължителното първоначално обучение.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Личното дело на курсист, назначен за младши съдия, младши прокурор или младши следовател, се включва в кадровото му дело по чл. 30а от Закона за съдебната власт.


Чл. 13. Постоянните и временните преподаватели отбелязват отсъствията на курсистите в нарочен присъствен формуляр.


Чл. 14. (1) Отсъствия от учебните занятия се допускат:

1. при временна неработоспособност по смисъла на чл. 162 от Кодекса на труда, отпуск поради бременност, раждане, осиновяване и отглеждане на дете по чл. 163 - 164а от Кодекса на труда и на основанията по чл. 157, ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 КТ;

2. по лични причини след предварително разрешение от директора на Националния институт на правосъдието.

(2) В случаите на т. 1 от ал. 1 курсистът уведомява директора на института и представя болничен лист, а за отсъствие по лични причини - курсистът подава мотивирана писмена молба до директора.


Чл. 15. (1) Директорът на Националния институт на правосъдието се уведомява за всеки случай, в който е налице нарушение на тези правила от страна на курсист.

(2) В случаите по ал. 1 директорът на института може:

1. да проведе разговор с курсиста и да го предупреди за последиците от поведението му;

2. да изслуша курсиста и да поиска писмените му обяснения;

3. (доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) да уведоми съответната колегия на Висшия съдебен съвет за направеното нарушение.


Раздел V.
Закъснение при започване и прекъсване на обучението

Чл. 16. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Кандидат за младши съдия, младши прокурор или младши следовател, който по уважителни причини е възпрепятстван да започне задължително първоначално обучение на обявената начална дата по чл. 5 или да го продължи, е длъжен незабавно писмено да уведоми за това директора на института.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Директорът на института, според характера на уважителните причини по ал. 1 и времето, през което се очаква да действат, решава дали курсистът да продължи обучението по индивидуален план и консултации с преподавателите, или предлага на управителния съвет на института обучението му да бъде осъществено със следващ випуск кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, за което уведомява кандидата.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Когато при условията на ал. 2 кандидатът ще продължи обучението си със следващ випуск кандидати за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, директорът на института уведомява за това и съответната колегия на Висшия съдебен съвет.


Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) В случаите на по-късно започване на задължителното първоначално обучение сумата по чл. 258, ал. 1 от Закона за съдебната власт се изплаща само за периода, в който лицето реално се е обучавало.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) Когато прекъсването на обучението е поради временна неработоспособност, отпуск за бременност, раждане и отглеждане на малко дете или на дете от 2- до 8-годишна възраст, кандидатът за младши съдия, младши прокурор или младши следовател получава съответното обезщетение по Кодекса за социално осигуряване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 98 от 2017 г.) По смисъла на тези правила уважителни причини са: отпуск за временна неработоспособност, отпуск поради бременност, раждане и отглеждане на малко дете, отпуск за гледане на дете от 2- до 8-годишна възраст, както и други важни причини, независещи от волята на кандидата за младши съдия, младши прокурор или младши следовател, които го възпрепятстват да започне своевременно или да продължи докрай обучението си по чл. 249, ал. 1, т. 1 от Закона за съдебната власт.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тези правила се приемат на основание чл. 258б от Закона за съдебната власт и са приети с решение на Висшия съдебен съвет по протокол № 43 от 22.12.2011 г.


§ 3. Тези правила влизат в сила от 1 януари 2012 г.


Промени настройката на бисквитките