Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 13 от 14.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-00-0005 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ В КОПИЯ, РЕПЛИКИ И ПРЕДМЕТИ С ТЪРГОВСКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ (ОБН., ДВ, БР. 46 ОТ 2010 Г.; ИЗМ., БР. 58 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-00-0005 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ В КОПИЯ, РЕПЛИКИ И ПРЕДМЕТИ С ТЪРГОВСКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ (ОБН., ДВ, БР. 46 ОТ 2010 Г.; ИЗМ., БР. 58 ОТ 2010 Г.)

Издадена от Министерството на културата

Обн. ДВ. бр.13 от 14 Февруари 2012г.

§ 1. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за:

1. възпроизвеждане на културна ценност в копие, реплика и предмет с търговско предназначение;

2. създаването, разпространението и използването на изображение на културна ценност или на елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение с търговска цел, включително използването на изображението или на части от него при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за реклама.

(2) Наредбата не се прилага за:

1. произведения на изкуството, изобразяващи културна ценност или елементи от нея;

2. панорамни изображения на единични и групови недвижими културни ценности в дребен мащаб спрямо реалните им размери;

3. макети на движими и недвижими културни ценности в случаите, когато са изработени с представителна или образователна цел."


§ 2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. (1) Дейностите по чл. 1 се извършват при условия, гарантиращи физическото запазване и защитата от посегателства върху културната ценност.

(2) В случаите, когато действията по изработването на копия, реплика или предмет с търговско предназначение или създаване изображение по смисъла на чл. 1, т. 2 налагат непосредствен контакт или въздействие върху културната ценност, те се извършват от лицата, вписани в публичния регистър по чл. 165 от Закона за културното наследство (ЗКН)."


§ 3. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) Създаването, разпространението и използването на изображения на културни ценности за лични нужди, с представителна, за образователна и научна цел е свободно.

(2) Създаване, разпространение и използване на изображения на културни ценности за лични нужди се извършва в случаи, когато изображението е предназначено за лично ползване, личен архив и др., без намерение за разпространение под каквато и да е форма с цел печалба.

(3) Създаване, разпространение и използване на изображения на културни ценности с представителна цел се извършва от и за държавни и общински институции, музеи, сдружения с идеална цел и частни културни организации за популяризиране на културното наследство. Използването на изображението в тези случаи изключва излъчване на реклама и продуктово позициониране.

(4) Създаване, разпространение и използване на изображения на културни ценности с образователна и научна цел се извършва за осъществяването на образователния и научноизследователския процес (събиране, обработка и представяне на резултатите) чрез създаване на учебници и учебни помагала и пособия - печатни и в дигитален вид, научни трудове и публикации и презентации в печатен и дигитален вид."


§ 4. В чл. 4 се създават ал. 7 и 8:

"(7) Копията от благороден метал се придружават задължително от идентификационен сертификат, съдържащ технологично описание и състав на материала, от който е изработено.

(8) Копията, изработени в музеите, се вписват в книга по образец съгласно приложение № 2."


§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 1, буква б) пред думата "реплика" се добавя "копие или";

б) в т. 3 думите "удостоверение за регистрация на недвижима културна ценност" се заменят с "удостоверение за деклариран обект или със статут на недвижима културна ценност".

2. В ал. 3, т. 4 думите "удостоверение за деклариране или регистрация на недвижима културна ценност" се заменят с "удостоверение за деклариран обект или със статут на недвижима културна ценност".


§ 6. В чл. 7 ал. 3 и 4 се изменят така:

"(3) Когато заявлението и приложените към него документи не отговарят на изискванията, заявителят се уведомява писмено да отстрани недостатъците в 14-дневен срок от съобщението с предупреждение за това, че при неотстраняването им в указания срок производството ще бъде прекратено.

(4) В случай че в срока по ал. 3 заявителят не отстрани недостатъците, производството по разглеждане на заявлението се прекратява."


§ 7. В чл. 8, т. 1 и 3 думите "Закона за културното наследство" се заменят с абревиатурата "ЗКН".


§ 8. В чл. 10 думите "чл. 8 и 9" се заменят с "чл. 7, ал. 7 и чл. 9".


§ 9. В чл. 11, т. 4 думите "номер на удостоверение за регистрация на недвижима културна ценност" се заменят с "номер на удостоверение за деклариран обект или със статут на недвижима културна ценност", а след думата "копия" се добавя "или репликите".


§ 10. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се ал. 2:

"(2) Договорът задължително съдържа:

1. цел и предназначение на копието или репликата за институцията, за която се изработва;

2. брой на копията или репликите;

3. размер на репликата;

4. права и отговорности на страните;

5. техника на изпълнение на копието или репликата;

6. размер на възнаграждението."

2. Алинея 2 става ал. 3.


§ 11. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "културна ценност" се добавя "се предават с протокол и".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Повторното използване на материалите по ал. 1 се допуска за изработване на копия и реплики и става със съгласието на собственика на културната ценност, съответно на директора на музея, в чиито фондове тя е инвентирана, след сключване на възмезден договор при спазване на изискванията на чл. 5."

3. Алинеи 3 се изменя така:

"(3) След изработване на копие калъпите, матриците и шаблоните се предоставят на собственика на културната ценност, съответно се завеждат в основния фонд на музея. След изработването на 3 броя копия калъпите, матриците и шаблоните се унищожават."

4. Създава се ал. 6:

"(6) Дигитални изображения и други средства, използвани при изработването на копие, се завеждат в научния архив на музея или се съхраняват от собственика на културната ценност."


§ 12. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. Договорът по чл. 16 следва да има необходимото минимално съдържание, посочено в чл. 13, ал. 2."


§ 13. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. Размерът на възнаграждението за възпроизвеждане на културни ценности в копия или реплики не може да бъде по-нисък от 0,1 % от застрахователната стойност на културната ценност."


§ 14. Член 19 се отменя.


§ 15. Раздел V става глава трета и се изменя така:

"Глава трета

УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАНЕ НА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ В ПРЕДМЕТ С ТЪРГОВСКО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И ЗА СЪЗДАВАНЕ, РАЗПРОСТРАНЕНИЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА ИЗОБРАЖЕНИЕ НА КУЛТУРНА ЦЕННОСТ ИЛИ НА ЕЛЕМЕНТИ ОТ НЕЯ ВЪВ ФОТОГРАФСКО, КОМПЮТЪРНО, ВИДЕО- И ДРУГО ИЗОБРАЖЕНИЕ С ТЪРГОВСКА ЦЕЛ

Чл. 20. (1) Предметът с търговско предназначение възпроизвежда културната ценност, като се отличава от нея по размер не по-малко от една десета и детайли, които могат да съдържат и нови елементи.

(2) При условията на ал. 1 могат да бъдат създавани предмети с търговско предназначение, възпроизвеждащи отделни елементи на културната ценност.

(3) Създаването на предмет с търговско предназначение се извършва при условията на сключен договор със собственика на културната ценност или с директора на съответния музей, в чиито фондове е инвентирана културната ценност.

Чл. 21. (1) Фотографско, компютърно, видео- и друго изображение на културна ценност или на елементи от нея може да бъде създадено, разпространявано и използвано с търговска цел, включително при производство на стоки, етикети и дизайнерски решения или за реклама.

(2) За създаване, разпространяване и използване на изображението по ал. 1 се сключва договор със собственика на културната ценност или с директора на съответния музей, в чиито фондове е инвентирана културната ценност.

Чл. 22. (1) Договорът по чл. 20, ал. 3 и чл. 21, ал. 2 задължително съдържа:

1. основанието, предназначението и целите за възпроизвеждане на културна ценност в предмет с търговско предназначение или за създаване на изображение;

2. дейностите по създаване на изображението или възпроизвеждане на културната ценност в предмет с търговско предназначение, разпространението и използването на изображението;

3. условия за възпроизвеждане на предмета или за създаване на изображението;

4. начин на разпространение и използване;

5. размер на договореното възнаграждение, в случай че такова се договаря;

6. брой на произведените предмети с търговско предназначение, съответно на създадените изображения за срока на действие на договора;

7. поемане на отговорност, че възпроизвеждането ще бъде извършено в съответствие с целите на ЗКН и с добрите нрави;

8. описание на използваната технология.

(2) Размерът на възнаграждението по т. 4 се определя по взаимно споразумение.

(3) Когато културната ценност е собственост на държавна, общинска институция или на музей, средствата, предвидени в договора, се изразходват за опазване на културни ценности.

Чл. 23. Правото за създаване, разпространение и използване на изображение на културна ценност или на елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение с търговска цел не може да се прехвърля или преотстъпва на трето лице."


§ 16. В § 1 се създават нови т. 7 и 8:

"7. "Произведение на изкуството" е понятието, определено с § 4, т. 18 от допълнителната разпоредба на ЗКН.

8. "Макет" е умален обемно-пространствен модел на сграда, съоръжение или движима вещ."


§ 17. В § 3 след думите "чл. 178" се добавя "и чл. 179".


§ 18. Приложението към чл. 6, ал. 2 става приложение № 1 и се изменя така:

"Приложение № 1



З А Я В Л Е Н И Е
от .................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на заявителя)
.................................................................................................................................................................................................................................
(със седалище и адрес)
представляван от ...............................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена и длъжност на лицето, което представлява заявителя)
Моля да ми бъде издадено разрешение за изработване на ... броя копия/реплики на .......................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................................................
(наименованието на културната ценност)
Мотиви и цели за изработване на копие/реплика:
.................................................................................................................................................................................................................................
Копието/репликата ще бъдат изработени от:
.................................................................................................................................................................................................................................
(име/наименование, адрес за кореспонденция, лица, които представляват проектанта и/или изпълнителя, и други данни съгласно съдебната, съответно търговската или друга регистрация)
ПРИЛОЖЕНИЯ:
1. Историческа справка за културната ценност.
2. Заверени копия на документи за проектанта и/или изпълнителя, както следва:
а) удостоверение за актуално вписване в търговския регистър;
б) документи, доказващи правото за извършване на определена дейност, когато такива се изискват съгласно закон или друг нормативен акт;
в) копие от картата за идентификация за вписване в регистър БУЛСТАТ.
3. Писмено съгласие с музея, когато движимата културна ценност не е вписана във фонда на заявителя, или писмено становище от заявителя, когато е музей, в чийто основен и научно-спомагателен фонд е вписан предметът.
4. Писмено съгласие с лицето, упражняващо правото на собственост върху недвижимата културна ценност.
5. Удостоверение за идентификация или паспорт - за движими културни ценности национално богатство.
6. Удостоверение за вписване на недвижими културни ценности в регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство.
7. Становище на Националния институт за недвижимо културно наследство при възпроизвеждане на недвижима културна ценност в копие или реплика.
8. Специализирано заснемане на недвижимата културна ценност, подробна фотодокументация и проект за изработване на нейно копие или реплика.
9. Описание на технологичния процес на изработването и техника на изпълнението.
   
Дата: ........................... Подпис: ...........................
  печат

"


§ 19. Създава се приложение № 2 към чл. 4, ал. 8:

"Приложение № 2 към чл. 4, ал. 8



КНИГА
за музейните копия
Инвентарен Наименование Разрешение Изпълнител Приложена Дата на Копие
по на движимата дата (трите имена техника приемане на размери брой притежа-
ред   културна     и адрес)   изпълнението     ние
    ценност                
                     
                     
                     
                     
В Книгата за музейните копия се записват изработените копия на движими културни ценности от основния и обменния фонд на съответния музей по реда на тяхната изработка.

"


Промени настройката на бисквитките