Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 41 от 1.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-29 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АДАПТАЦИЯ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРИ ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ВОЕН

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-29 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АДАПТАЦИЯ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ПРИ ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ ВОЕННА СЛУЖБА (ДВ, БР. 95 ОТ 2010 Г.)

В сила от 01.06.2012 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.41 от 1 Юни 2012г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1 т. 7 се изменя така:

"7. предлага на министъра на отбраната за утвърждаване списък с териториалното разпределение на структурите на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и военните формирования от Българската армия към съответната структура на Централно военно окръжие с оглед изпълнение на дейностите по чл. 2."


§ 2. В чл. 6:

1. В основния текст думите "Началниците на военните окръжия" се заменят с "Началникът на Централно военно окръжие:".

2. В т. 1 думата "участват" се заменя с "участва".

3. Точка 2 се изменя така:

"2. организира, осигурява и контролира изпълнението на дейностите по чл. 2 в подчинените му структури;".

4. Точка 3 се изменя така:

"3. изготвя годишни планове и отчети за цялостната дейност по адаптацията на военнослужещите в подчинените му структури;".

5. В т. 4 думата "определят" се заменя с "определя" и думите "информират по команден ред" се заменят с "информира".


§ 3. В чл. 12 се създават ал. 4 и 5:

"(4) На регистрираните военнослужещи, заявили желание да се ползват от правата си за участие в дейностите по чл. 2, се предоставя препоръка/профил съгласно приложение № 1а.

(5) Препоръката по ал. 4 се дава по писмено искане на военнослужещия, изразено в Регистрационна карта № 1, като същата:

1. се изготвя от структурите по човешки ресурси/личен състав и се подписва от съответния ръководител на структура, командир (началник) на военно формирование;

2. се издава в два екземпляра в съответствие с последния му атестационен формуляр по чл. 2, ал. 3 на Наредба № Н-28 от 2010 г. за критериите, условията и реда за атестиране на военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (обн., ДВ, бр. 92 от 2010 г.; изм., бр. 90 от 2011 г.); единият екземпляр се връчва на военнослужещия при освобождаване от военна служба, а другият екземпляр се прилага към неговото служебно дело."


§ 4. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. (1) При първото посещение в съответната структура на Централно военно окръжие регистрираният военнослужещ представя копия на:

1. Регистрационна карта № 1;

2. експертно решение, издадено от Централната военномедицинска комисия, в случаите, когато военнослужещият се освобождава поради негодност за военна служба, настъпила при или по повод изпълнение на служебните му задължения;

3. препоръка/профил по чл. 12, ал. 4.

(2) Военнослужещият попълва с помощта на консултанта по адаптация Регистрационна карта № 2 по образец съгласно приложение № 2.

(3) Консултантът по адаптация в съответната структура на Централно военно окръжие извършва регистрация на военнослужещите в поддържаната база данни по чл. 7, т. 2."


§ 5. В чл. 19 думите "във военно окръжие" се заменят с "в структура на Централно военно окръжие".


§ 6. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "във военното окръжие" се заменят с "в съответната структура на Централно военно окръжие".

2. В ал. 3 думата "служебен" се заменя с "платен".


§ 7. В чл. 27 след думите "военното формирование" се допълва "и началника на съответната структура на Централно военно окръжие".


§ 8. В чл. 28, ал. 1, т. 2. думите "копие на" се заличават.


§ 9. В чл. 30 ал. 2 се изменя така:

"(2) Съдействието на търсещите работа и регистрирани в съответната структура на Централно военно окръжие военнослужещи включва:

1. информиране за подходящи свободни работни места, включително в друго населено място в страната или в други държави;

2. информиране и насочване за включване в проекти, програми и мерки за заетост и за обучение, реализирани от други институции и организации;

3. информиране и насочване на пострадалите при или по повод изпълнение на служебните им задължения за включване в програми и проекти, подпомагащи тяхното социално интегриране, в т.ч. и за повишаване пригодността за заетост и осигуряване на заетост;

4. информиране и насочване за участие в трудови и информационни борси, срещи с работодатели и други форми за осигуряване на трудова заетост, организирани в сътрудничество с институции и организации партньори и/или провеждани от други организации."


§ 10. В чл. 31 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думите "се предоставя на" се добавя "Централно военно окръжие" и се поставя запетая.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Централното военно окръжие публикува на страницата си в интернет информация за дейностите по адаптация на военнослужещите."


§ 11. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) По искане на ръководителя на структурата на пряко подчинение на министъра на отбраната и командира (началника) на военното формирование от Българската армия в информационните беседи могат да участват и консултанти по адаптация от съответната структура на Централно военно окръжие."


§ 12. В т. 1 и 2 на чл. 35 след думите "Министерство на отбраната" се поставя запетайка и се добавя "в рамките на определената бюджетна квота на програмата за социална адаптация за бюджетната година".


§ 13. Членове 36 и 37 се заличават.


§ 14. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. Финансовите средства се разпределят за усвояване от програмния ръководител през текущата година на основание на писмени предложения/заявки на началника на Централно военно окръжие съгласувано с директора на дирекция "Управление на човешките ресурси" - МО. Средствата се предоставят от програмния ръководител за изплащане на разходите по чл. 2 от Централно военно окръжие и подчинените му структури чрез писмени предложения до дирекция "Планиране, програмиране и бюджет" - МО, за назначаването им в годишната бюджетна сметка на Централно военно окръжие по съответната програма."


§ 15. В чл. 39 след думите "на един военнослужещ" се поставя запетая и се добавя "които са за сметка на бюджета на Министерството на отбраната".


§ 16. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "финансовата служба, обслужваща съответното военно окръжие" се заменят със "съответните финансови служби, обслужващи Централно военно окръжие и подчинените му структури".

2. В ал. 2 думите "Военните окръжия" се заменят с "Финансовите служби по ал. 1".


§ 17. Създава се допълнителна разпоредба с § 1:

"§ 1. По смисъла на тази наредба "Структура на Централно военно окръжие" е отдел "Столичен" на Централно военно окръжие, военно окръжие и областен военен отдел."


§ 18. Досегашните § 1 и 2 от заключителните разпоредби стават съответно § 2 и 3.


§ 19. В приложение № 1 към чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел II "ИНДИВИДУАЛНА ИНФОРМАЦИОННА БЕСЕДА", т. 2 "ДЕЙНОСТИ НА СИСТЕМАТА ЗА АДАПТАЦИЯ" в т. 6 думите "Военните окръжия (ВО)" се заменят със "структурите на Централно военно окръжие (ЦВО)".

2. В раздел III "Бележка:":

а) думите "Военнослужещият се насочва към ВО, гр. ....................." се заменят с "Военнослужещият се насочва към ................,

(наименование на съответната структура на ЦВО)

гр. ......................................";

б) последният раздел се изменя така:

"


1. Военнослужещият: 2. Координаторът по адаптация:
- Информиран съм за притежаваните На военнослужещия са предоставени:
права и възможностите да се получи - копие на Регистрационната карта № 1
съдействие ДА/НЕ ДА/НЕ
- Желая да получа препоръка, - препоръка, приложение № 1а към
приложение № 1а към чл. 12, ал. 4 чл. 12, ал. 4
ДА/НЕ ДА/НЕ
Подпис: Подпис: Печат
(звание, име, презиме, фамилия) (звание, име, презиме, фамилия, длъжност)
Дата: Дата:

"


§ 20. Създава се приложение № 1а към чл. 12, ал. 4:

"Приложение № 1а към чл. 12, ал. 4



.....................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на военното формирование)
 
Препоръка/профил
 
Издава се на .................................................................................................................................................................................................................................................
(трите имена)
в уверение на това, че като ............................................................................................................................................................................................................................................
.......................................................................................................................................................................................................................................................................
(офицер, офицерски кандидат, сержант, войник/матрос)
успешно е завършил военната си служба на ..................................................................................................................................................................................................................................
.....................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата/месец/година)
При изпълнение на служебните си задължения е демонстрирал профил със следните професионални компетентности и личностни характеристики:
1. Професионални компетентности: 2.Проявление:
   
2. Личностни характеристики: 1. Проявление
   
Притежаваните професионални компетентности и личностни характеристики са изградили ...........................................................................................................................................................................
............................................................................................................................................................................................................................................................................
(име и фамилия)
като специалист с .........................................................................................................................................................................................................................................
(изключителна/много добра/задоволителна)
степен на изпълнение на задълженията си по време на военната служба.
Настоящата препоръка се дава да послужи при кандидатстване за работа.

Ръководител/командир

(началник): ..............................

(подпис и печат)

(дата)
(гр./с.)"
 


§ 21. В приложение № 2 към чл. 13, ал. 1, т. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В заглавието думите "Военно окръжие - гр. ................." се заменят с "(наименование на съответната структура на Централно военно окръжие - гр. .................)".

2. В раздел I "ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ", в "Бележка", в т. 5 думите "във ВО" се заменят с "в структурата на ЦВО".


Допълнителни разпоредби

§ 22. В останалите текстове на наредбата думите "съответното военно окръжие" и "съответните военни окръжия" се заменят съответно със "съответната структура на Централно военно окръжие" и "съответните структури на Централно военно окръжие".


Заключителни разпоредби

§ 23. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките