Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 4.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 42 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.95 от 4 Декември 2012г., изм. ДВ. бр.70 от 11 Септември 2015г.

§ 1. В чл. 11, ал 1 числото "20 000" се заменя с "18 000".


§ 2. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) Учебният център е оборудван с устройство, осигуряващо електрическото захранване на системата за видеонаблюдение по ал. 4 и на техническите устройства за провеждане на изпитите за цялото времетраене на изпита."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) Огледът за съответствие на учебния център с изискванията по ал. 1 - 4 се извършва от двама служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в присъствието на представител на учебния център и на експерт с подходяща професионална квалификация, който проверява съответствието на учебния център с изискванията към системата за видеонаблюдение по ал. 4."

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и се изменя така:

"(8) За направения оглед по ал. 7 се съставя протокол за одобряване на учебен кабинет за провеждане на теоретични изпити (приложение № 3б) в два екземпляра - един за учебния център и един за Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".

5. Досегашната ал. 8 става ал. 9 и се изменя така:

"(9) Лицата, притежаващи разрешение за обучение на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, чиито учебни кабинети са одобрени за провеждане на теоретични изпити, осигуряват постоянно видеонаблюдение при провеждане на изпитите в реално време, включително чрез отдалечен достъп."


§ 3. В чл. 13 ал. 2 се изменя така:

"(2) Практическият изпит за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство от категориите "В", "С", "D", "Ттм", "В1", "С1" и "D1" се провежда на пътищата в населено място, което е областен административен център на областта, за която е валидно разрешението за обучение на лицето, представило кандидатите за изпит. Практически изпити може да се провеждат и в градове с население над 30 000 жители, които се намират на разстояние над 30 км от областния център на областта, в която се намира градът, както и в градове с население над 18 000 жители, които се намират на разстояние над 80 км от областния център на областта, в която се намира градът. Кандидатите се представят за изпит от лица, притежаващи разрешение за обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, валидно за територията на съответната област."


§ 4. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 числото "20 000" се заменя с "18 000".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Практическият изпит за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство от категориите "В", "С", "D", "Ттм", "В1", "С1" и "D1" се провежда на пътищата в населено място, което е областен административен център на областта, за която е валидно разрешението за обучение на лицето, представило кандидатите за изпит. Практически изпити може да се провеждат и в градове с население над 30 000 жители, които се намират на разстояние над 30 км от областния център на областта, в която се намира градът, както и в градове с население над 18 000 жители, които се намират на разстояние над 80 км от областния център на областта, в която се намира градът. Кандидатите се представят за изпит от лица, притежаващи разрешение за обучение за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, валидно за територията на съответната област."


§ 5. В чл. 15, ал. 1, т. 2 обозначението "А1" се заменя с "А2".


§ 6. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. В ал. 2:

а) точка 2 се отменя;

б) в т. 4 думите "чл. 162, ал. 5" се заменят с "чл. 162, ал. 4".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицата по ал. 2, т. 1 и 3 се допускат до изпит, ако от последното им явяване на теоретичен или практически изпит или от издаването на свидетелството им за завършено теоретично и/или практическо обучение, или от издаването на удостоверението им за допускане до теоретичен изпит или удостоверението им за допускане до практически изпит са изминали не повече от шест месеца."


§ 7. В чл. 17, ал. 1 думите "съответната възраст за издаване на свидетелство за управление" се заменят с "минималната възраст за управление на моторно превозно средство от съответната категория".


§ 8. В чл. 18 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 2 думите "свидетелство/диплома за завършено образование" се заменят със "свидетелство/диплома за завършена степен на образование или удостоверение за завършен гимназиален етап".

2. В ал. 7 думите "чл. 162, ал. 5" се заменят с "чл. 162, ал. 4".

3. В ал. 8 думата "Лицата" се заменя с "Кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство от категориите "Ттм", "С", "D", "C1" и "D1" и лицата".


§ 9. В чл. 20, ал. 1 думите "чл. 162" се заменят с "чл. 162, ал. 5".


§ 10. В чл. 35, ал. 4 след думата "включена" се добавя "и функционира".


§ 11. В чл. 36, ал. 1 се създава т. 6:

"6. уведомява кандидатите, че изпитът се провежда под постоянно видеонаблюдение."


§ 12 (В сила от 01.03.2013 г.). В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Теоретичните изпити се провеждат чрез решаване на тест на хартиен или на електронен носител (електронен тест), като резултатите от тях се отчитат по електронен начин. Тестовете за различните категории обхващат само темите за съответната категория. Тестът на всеки кандидат е индивидуален и обозначен с уникален номер."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Електронните устройства за решаване на електронни тестове осигуряват запазване на решените тестове и прилагане към тях на три снимки в произволно избрани моменти от изпита на кандидата. Записите се съхраняват 2 години."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 13. В чл. 41 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Тестовете за провеждане на теоретичните изпити на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория "С", когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категория "С1" и от категории "С1", "D", "D1", "С+Е" и "D+Е", съдържат 15 въпроса, като:

1. максималният брой точки от правилните отговори на всички изпитни въпроси в тестовете за категория "С", когато кандидатите притежават правоспособност за управление на МПС от категория "С1", е 31; теоретичният изпит се счита за успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 27 точки от правилни отговори на изпитните въпроси;

2. максималният брой точки от правилните отговори на всички изпитни въпроси в тестовете за категория "С1" е 35; теоретичният изпит се счита за успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 30 точки от правилни отговори на изпитните въпроси;

3. максималният брой точки от правилните отговори на всички изпитни въпроси в тестовете за категории "D" и "D1" е 32; теоретичният изпит се счита за успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 28 точки от правилни отговори на изпитните въпроси;

4. максималният брой точки от правилните отговори на всички изпитни въпроси в тестовете за категории "С+Е" и "D+Е" е 29; теоретичният изпит се счита за успешно положен, когато кандидатът има не по-малко от 26 точки от правилни отговори на изпитните въпроси."

2. Алинея 3 се отменя.


§ 14. В чл. 53а се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "носител" се добавя "и съответните софтуерни средства, необходими за неговото последващо възпроизвеждане".

2. В ал. 2 след думата "изпити" се добавя "и реда за прегледа им".


§ 15. Член 56 се изменя така:

"Чл. 56. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" анулира резултата от изпита на кандидат за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство, за когото се установи, че:

1. за допускане до изпит е представил неистински документ или документ с невярно съдържание;

2. е лишен по съдебен или административен ред от правото да управлява моторно превозно средство и се е явил на изпит в срока на наказанието или административната мярка;

3. не е отговарял на изискванията за допускане до изпит;

4. е решил изпитен тест, който не е индивидуализиран и обозначен съгласно изискванията по чл. 38, ал. 2;

5. е решил тест, който е индивидуализиран и обозначен съгласно изискванията по чл. 38, ал. 2, но предоставен за решаване от друг кандидат;

6. не е решил самостоятелно изпитния си тест."


§ 16 (В сила от 01.03.2013 г.). В приложение № 1 към чл. 16, ал. 1 в таблицата "Списък на кандидатите за изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС" след последната колона се създават колона "Кандидати, които ще решават тест на хартиен носител" и колона "Кандидати, които ще решават електронен тест".


§ 17. В приложение № 2 към чл. 18, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "ГОСПОДИН ДИРЕКТОР" се заменят с "Госпожо началник/Господин началник".

2. В т. 3 думите "свидетелство/диплома за завършено образование" се заменят със "свидетелство/диплома за завършена степен на образование или удостоверение за завършен гимназиален етап".

3. В т. 8 в скобите преди думата "лицата" се добавя "кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство от категориите "Ттм", "С", "D", "C1" и "D1".


§ 18. Приложение № 3б към чл. 12, ал. 3 се изменя така:

"Приложение № 3б към чл. 12, ал. 8:



ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ
"АВТОМОБИЛНА АДМИНИСТРАЦИЯ"
ПРОТОКОЛ №......................./..........................
За одобряване на учебен кабинет за провеждане на теоретични изпити
 
Днес.............................................................................................................................................................................................................
.........................................................................................................................................и
...................................................................................................................................................................................................................
служители в Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - гр. ........................, в присъствието на ................................................. - представител на учебния център и ................ ...................................... - експерт, по искане на ..................................................................... - представляващ .................................., ЕИК/БУЛСТАТ ......................................., адрес: ...........................................................,
тел.: ............................., направиха оглед за установяване на съответствието на учебния кабинет с изискванията по чл. 12, ал. 1 - 4, намиращ се на адрес........................................................................................................................................
 
При огледа се установи следното:
Учебният кабинет е с площ .................. кв. м
и е оборудван със:
работни места за ............ броя изпитвани;
работно място за лицето, определено да проведе изпита;
система за видеонаблюдение съгласно изискванията на чл. 12, ал. 4;
оборудване на закриване на изображенията на таблата и другите материали във връзка с обучението.
Заключение на комисията:
Учебният кабинет отговаря на изискванията за провеждане на теоретични изпити.
Учебният кабинет не отговаря на изискванията за провеждане на теоретични изпити.
Забележки ....................................................................................................................................................................................................
Възражения ....................................................................................................................................................................................................
Подписи:
........................................................... - служител в Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - гр. ............................;
........................................................... - служител в Областен отдел "Контролна дейност - ДАИ" - гр. ............................;
........................................................... - представител на учебния център;
........................................................... - експерт, проверил съответствието на системата за видеонаблюдение с изискванията по чл. 12, ал. 4.
 
Дата ..............................

"


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 19. (1) Теоретичен изпит чрез решаване на електронен тест полагат:

1. от 1 март 2013 г. до 31 декември 2013 г. - не по-малко от 25 % от кандидатите, включени във всеки от списъците по чл. 16, ал. 1, формиращи една група за изпит на съответната дата;

2. от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2014 г. - не по-малко от 50 % от кандидатите, включени във всеки от списъците по чл. 16, ал. 1;

3. от 1 януари 2015 г. до 31 декември 2015 г. - не по-малко от 75 % от кандидатите, включени във всеки от списъците по чл. 16, ал. 1;

4. (изм. - ДВ, бр. 70 от 2015 г.) от 1 октомври 2015 г. - всички кандидати, включени в списъците по чл. 16, ал. 1.

(2) Когато в периода по ал. 1, т. 1 в списък по чл. 16, ал. 1 са включени 4 или по-малко кандидати, поне единият от тях полага изпита с електронен тест.

(3) Когато в периодите по ал. 1, т. 2 и 3 в списък по чл. 16, ал. 1 е включен само един кандидат, той полага изпита с електронен тест.

(4) В периода по ал. 1, т. 1 и 2 всички кандидати, включени в списъците по чл. 16, ал. 1, подадени след като в съответната група броят на кандидатите, които ще решават електронен тест, е достигнал 50 % от броя на местата в учебния кабинет, в който ще се проведе изпитът, решават тест на хартиен носител.


§ 20. Параграфи 12 и 16 влизат в сила от 1 март 2013 г.


Промени настройката на бисквитките