Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 4.XII

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ" (ДВ, БР. 21 ОТ 2009 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА РАБОТА И ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ" (ДВ, БР. 21 ОТ 2009 Г.)

В сила от 04.12.2012 г.
Издаден от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.95 от 4 Декември 2012г.

§ 1. Членове 40 - 42 се изменят така:

"Чл. 40. (1) Паричната сума, определена със заповед на директора на фонда, се отпуска на лечебното заведение, избрано от заявителя, въз основа на сключен договор между фонда и лечебното заведение.

(2) Дейностите по чл. 25, ал. 1 и 2 се заплащат чрез банков превод в левове по посочена банкова сметка от лечебното заведение в размер на максималната одобрена със заповедта по чл. 39, ал. 1 сума и се извършват след започване на хормонална стимулация на пациентката, за което лечебното заведение представя във фонда:

1. заявление, съдържащо информация, че е започнала хормонална стимулация, по образец съгласно приложение № 7;

2. проформафактура;

3. декларация от заявителката, че лечебното заведение й е предоставило информация за всички дейности, лекарствени продукти и цени преди извършване на дейностите по асистирана репродукция.

(3) Фондът изплаща сумите по ал. 2 по реда на постъпване на фактурите съобразно месечния лимит за разход на фонда, но не по-късно от 25 дни от представяне на документите по ал. 2.

(4) При констатиране на непълноти и неточности в представената документация срокът по ал. 3 спира да тече до тяхното отстраняване, за което фондът уведомява лечебното заведение и определя срок за отстраняването им.

(5) Заплащането се извършва след разглеждане на документите по ал. 2 от служители на фонда с медицинско и икономическо образование.

Чл. 41. (1) В срок до 10 дни от приключване на всяка процедура по асистирана репродукция лечебното заведение, на което тя е заплатена, представя във фонда следните документи:

1. подробна епикриза;

2. протокол съгласно приложение № 8, подписан от заявителката и лечебното заведение, в който са описани всички извършени дейности и приложени лекарствени продукти, техният вид, количество и цени;

3. фактура, съдържаща пълно описание и стойност на извършените дейности и използваните лекарствени продукти, включително партидния/серийния номер на лекарствените продукти;

4. данъчно-кредитно известие за стойността на разликата между сумата по чл. 40, ал. 2 и стойността на съответната процедура по асистирана репродукция;

5. медицинска документация за извършените дейности по чл. 25, ал. 1.

(2) В срок до три дни от постъпване на документите по ал. 1 директорът на фонда ги предоставя на лицата по чл. 33, придружени със становище по финансовите въпроси на главния счетоводител на фонда или друго лице с икономическо образование от администрацията на фонда.

(3) Ако лицето по ал. 2 констатира непълноти или неточности от финансов характер, директорът на фонда връща документите.

(4) В срок до 7 дни от предоставяне на документите общественият съвет ги разглежда и взема решение, което съдържа:

1. предложение до директора на фонда за одобряване на изплатените суми, за отстраняване на непълноти и неточности или за възстановяване на определени суми;

2. мотиви за предложението по т. 1.

(5) Решенията по ал. 4 се вземат с мнозинство повече от 1/2 от присъстващите.

(6) За всяко заседание се изготвя протокол, който съдържа: номерата на заявленията на разгледаните документи, решението по ал. 4 и резултатите от гласуването; протоколът се подписва от всички присъствали членове на обществения съвет.

(7) Не могат да участват в заседание на обществения съвет негови членове, които работят или са членове на органите за управление и контрол на лечебното заведение, чиято документация се разглежда.

Чл. 42. (1) Директорът на фонда уведомява лечебните заведения за решенията по чл. 41, ал. 4.

(2) Ако решенията по чл. 41, ал. 4 са свързани с възстановяване на определени суми, те се възстановяват от лечебното заведение в срок до 10 дни от уведомяването по банковата сметка на фонда."


§ 2. В приложение № 7 към чл. 40, ал. 2, т. 1, буква "а" думите "буква "а" и "40 % от" се заличават.


§ 3. В приложение № 8 към чл. 40, ал. 2, т. 2, буква "б" думите "буква "б" се заличават, а думите "чл. 40, ал. 2, т. 2" се заменят с "чл. 41, ал. 1, т. 2".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. (1) Лечебните заведения, които до влизане в сила на този правилник са подали документи по досегашния чл. 40, ал. 2, т. 1 и съответната процедура по асистирана репродукция няма да приключи до края на 2012 г., подават следните документи не по-късно от края на 2012 г.:

1. проформафактура за сумата, представляваща разликата между сумата по досегашния чл. 40, ал. 2, т. 1 и максималната сума, одобрена със заповедта по чл. 39, ал. 1;

2. декларация от лечебното заведение, че съответната процедура продължава към момента на подаване на документите и няма да приключи до края на 2012 г.

(2) Фондът изплаща сумите по ал. 1, т. 1 по реда на постъпване на фактурите съобразно месечния лимит за разход на фонда, но не по-късно от 25 дни от представяне на документите по ал. 1.

(3) При констатиране на непълноти и неточности в представената документация срокът по ал. 2 спира да тече до тяхното отстраняване, за което фондът уведомява лечебното заведение и определя срок за отстраняването им.

(4) Заплащането по ал. 2 се извършва след разглеждане на документите от служители на фонда с медицинско и икономическо образование.


§ 5. В случаите по § 4 се прилагат чл. 41 и 42 от този правилник.


§ 6. Лечебните заведения, които до влизане в сила на този правилник са подали документи по досегашния чл. 40, ал. 2, т. 1 и процедурата по асистирана репродукция ще приключи до края на 2012 г., се финансират за съответните процедури по досегашния ред.


§ 7. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките