Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 21.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2003 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО ОПЕРАТОР НА ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТ КАТО ОПЕРАТОР (ДВ, БР. 66 ОТ 2003 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 2003 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДЕЙНОСТ КАТО ОПЕРАТОР НА ВАУЧЕРИ ЗА ХРАНА И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ДЕЙНОСТ КАТО ОПЕРАТОР (ДВ, БР. 66 ОТ 2003 Г.)

В сила от 01.01.2013 г.
Издадена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.102 от 21 Декември 2012г.

§ 1. В чл. 6, ал. 1 думите "всяка година през август" се заменят с "ежегодно в срок до 30 ноември".


§ 2. В чл. 8, ал. 1, т. 9 след думата "храна" се поставя запетая и думите "с най-малко 5 способа за защита" се заменят с "отговарящ на изискванията на чл. 22, ал. 2".


§ 3. В чл. 10, ал. 1, т. 3 думите "разполага с надеждни способи за защита" се заменят с "отговаря на изискванията на чл. 22, ал. 2 с описание на способите за защита".


§ 4. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 след думите "чл. 209, ал. 2" се добавя "8 и 9";

б) точка 3 се изменя така:

"3. операторът не е осъществявал дейност през предходните две години, от които за годината преди предходната е получил първа индивидуална квота;"

в) точка 4 се изменя така:

"4. операторът е предоставил на работодатели ваучери за храна по получена индивидуална квота за предоставяне на ваучери за храна, които са с номинална стойност, превишаваща тази индивидуална квота, или е предоставил ваучери за храна, без да е получил индивидуална квота."

2. Създава се ал. 6:

"(6) При промяна на обстоятелствата по чл. 209, ал. 2 от Закона за корпоративното подоходно облагане или при промяна на обстоятелства, които се вписват в разрешението, лицата подават декларация в Министерството на финансите в 7-дневен срок от настъпване на промяната."


§ 5. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 се създава изречение второ: "При предоставяне на първа индивидуална квота на оператор за следваща година се прилага редът по ал. 4."

2. В ал. 4 изречение трето се изменя така: "Заедно със заявлението за получаване на следваща индивидуална квота операторът подава и декларация за най-малко 80 на сто от предоставените на работодатели ваучери за храна по последно получената индивидуална квота, както и декларация за разликата до пълния размер на недекларираните предоставени на работодатели ваучери за храна по предходна на последно получената индивидуална квота."

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Заявлението по ал. 3 и 4 и декларациите по ал. 4 се подават в Министерството на финансите по образец съгласно приложения № 3 и 4. Данните от декларациите по ал. 4 се подават и на технически носител.

4. Алинея 9 се изменя така:

"(9) Когато към 31 декември оператор не е изчерпил изцяло получена индивидуална квота, той има право да предоставя на работодатели ваучери за храна по тази квота през следващата година до изчерпването й, но не по-късно от изтичането на срока на валидност на ваучерите по чл. 23, ал. 2. Операторът по изречение първо има право да подаде заявление за получаване на първа индивидуална квота по ал. 3 само когато номиналната стойност на предоставените от него на работодатели ваучери за храна по последно получената индивидуална квота превишава 80 на сто от тази индивидуална квота."

5. Алинея 10 се изменя така:

"(10) За целите на предоставяне на индивидуални квоти по ал. 3 и 4 оператори - свързани лица, се считат за едно лице. В случаите, когато оператор - свързано лице, подаде заявление за получаване на индивидуална квота, в декларациите по ал. 4 се декларират данни и за последно получената индивидуална квота от друг оператор - свързано лице."

6. В ал. 11, т. 2 цифрата "2" се заменя с "3".


§ 6. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) Операторите декларират специалните банкови сметки, наречени "ваучери за храна", в срок до края на работния ден, следващ деня на откриването им, пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите."

2. Сегашните ал. 4 и 5 стават съответно ал. 5 и 6.


§ 7. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 накрая се добавя "както и един месец след изтичане на срока на валидност на ваучерите".

2. В ал. 5 в края на първото изречение се поставя запетая и се добавя "с описание на способите за защита".


§ 8. В чл. 22, ал. 2 се създава т. 10:

"10. дата на издаване на заповедта на получената от оператора индивидуална квота, по която е предоставен ваучерът за храна."


§ 9. Създава се чл. 22а:

"Чл. 22а. Операторите съхраняват осребрените на доставчици ваучери за храна в срок от 5 години, следващи годината на осребряването."


§ 10. В чл. 23 ал. 2 се изменя така:

"(2) Срокът на валидност на ваучера не може да бъде по-дълъг от 12 месеца от датата на издаване на заповедта за получената от оператора индивидуална квота, по която е предоставен ваучерът за храна."


§ 11. В приложение № 1 към чл. 19, ал. 2 се правят следните допълнения:

1. В справка "Справка за предоставените ваучери за храна за периода от ...................... до ....................." под ред "Обща номинална стойност" се добавя ред "Общ брой предоставени ваучери за храна".

2. В справка "Справка за изплатени (осребрени) ваучери за храна за периода от ...................... до ......................" под редовете за детайлна информация се добавят редове "Обща номинална стойност" и "Общ брой изплатени (осребрени) ваучери за храна".


§ 12. В приложение № 3 към чл. 12, ал. 3 и 4 накрая в пояснителното изречение цифрите "2" и "3" се заменят съответно с "3" и "4".


§ 13. В приложение № 4 към чл. 12, ал. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Наименованието се изменя така: "Декларация за предоставените ваучери за храна по получена индивидуална квота уникален номер ……………..от ДД.ММ.ГГГГ".

2. В ред "Обща номинална стойност" след думата "стойност" се добавя "към ДД.ММ.ГГГГ".

3. Накрая на приложението пояснителното изречение се заличава.

4. Накрая на приложението се добавя следното:

"Известна ми е наказателната отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Дата: Декларатор: "


Допълнителни разпоредби

§ 14. Навсякъде в наредбата думата "представените" се заменя с "представителните".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 15. Операторите декларират специалните банкови сметки, наречени "ваучери за храна", в срок до 31 януари 2013 г. пред компетентната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.


§ 16. Тази наредба влиза в сила от 1 януари 2013 г.


Промени настройката на бисквитките