Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 13.XII

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 5 ОТ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ ВЕДОМОСТИ НА ПРЕКРАТЕНИ ОСИГУРИТЕЛИ БЕЗ ПРАВОПРИЕМНИК (ДВ, БР. 57 ОТ 2005 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 5 ОТ 2005 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ И СЪХРАНЯВАНЕ НА РАЗПЛАЩАТЕЛНИТЕ ВЕДОМОСТИ НА ПРЕКРАТЕНИ ОСИГУРИТЕЛИ БЕЗ ПРАВОПРИЕМНИК (ДВ, БР. 57 ОТ 2005 Г.)

Издадена от Националния осигурителен институт

Обн. ДВ. бр.107 от 13 Декември 2013г.

§ 1. Заглавието се изменя така:

"Инструкция № 5 от 30 юни 2005 г. за приемане и съхраняване на разплащателни ведомости и трудовоправни документи на прекратени осигурители без правоприемник."


§ 2. В чл. 1, ал. 1 се създава т. 8:

"8. други документи, освен посочените в т. 1 - 7, въз основа на които може да се установи осигурителен стаж и доход, категория труд на лицата и др."


§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Документите по чл. 1 не се приемат, ако не са прекратени трудовите договори на работниците и служителите, освен в случаите, когато осигурителят има наети лица по трудов договор, ангажирани с дейността по обработка на документацията, която подлежи на предаване в ТП на НОИ."

2. В ал. 5 т. 2 се изменя така:

"2. за едноличните търговци, търговските дружества, юридическите лица с нестопанска цел и кооперациите, обявени в несъстоятелност - съдебно решение за обявяване в несъстоятелност (оригинал или заверено копие) със заверка за дата на влизане в сила."

3. Създава се ал. 9:

"(9) В случаите, когато осигурителят няма наети лица и не води разплащателни ведомости или когато същите липсват, заявлението-декларация може да се подаде чрез пощенски оператор или по електронен път с въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК) за физическите лица с ЕГН/ЛНЧ, идентификационен код на осигурителя (ИКО) за лицата с БУЛСТАТ/ЕИК или чрез използване на квалифициран електронен подпис на подателя."


§ 4. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Иззетите на основание чл. 108, ал. 7 КСО документи на прекратени осигурители без правоприемник се обработват съобразно изискванията на този раздел за сметка на НОИ от определени от ръководителя на ТП на НОИ лица или след провеждане на процедура за избор на външен изпълнител."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Документите, иззети на основание чл. 6, се обработват съобразно изискванията на този раздел за сметка на НОИ от определени от ръководителя на ТП на НОИ лица или след провеждане на процедура за избор на външен изпълнител, като разходите по обработването се възстановяват от осигурителите."


§ 5. В чл. 9 ал. 4 се изменя така:

"(4) В делата, съдържащи заповеди по трудова дейност (трудови договори, заповеди за преназначаване, заповеди за освобождаване и други документи, въз основа на които може да се установи осигурителен стаж и доход или категория труд), документите се подреждат за всяко лице в хронологичен ред."


§ 6. В чл. 15, ал. 2 думите "дирекция "Осигурителен архив и документно-информационна дейност" се заменят с "дирекция "Осигурителен архив".


§ 7. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) Удостоверенията се получават лично, от упълномощено лице, чрез пощенски оператор с наложен платеж, по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.


§ 8. В чл. 32 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение второ, след думата "архивохранилището" се поставя запетая и се добавя "по електронен път чрез услугата "Издаване на удостоверение за трудов/осигурителен стаж и осигурителен доход от осигурителния архив на НОИ" на интернет страницата на НОИ чрез използване на персонален идентификационен код (ПИК) и ЕГН/ЛНЧ или квалифициран електронен подпис на подателя".

2. В ал. 2, изречение второ, след думата "осигурителя" се поставя запетая и се добавя "както и адреса му".


§ 9. Параграф 2а се отменя.


Преходни разпоредби

§ 10. Подаването на заявления-декларации по чл. 5, ал. 9 по електронен път и получаването на удостоверения по чл. 22, ал. 2 и 3 по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис се прилага след 1.04.2014 г.


Промени настройката на бисквитките