Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 110 от 21.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 295 ОТ 19 ДЕКЕМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 179 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 51 ОТ 2011 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 295 ОТ 19 ДЕКЕМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 179 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 51 ОТ 2011 Г.)

Обн. ДВ. бр.110 от 21 Декември 2013г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 10 ал. 1 се отменя.


§ 2. В чл. 11 ал. 4 се отменя.


§ 3. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 5 се изменя така:

"5. свидетелство за съдимост на члена на семейството, издадено към датата на подаване на документите от държавата, чийто гражданин е чужденецът, или от държавата на обичайното му пребиваване - при първоначално подаване на заявлението;".

2. В ал. 5 и 6 след думите "административни мерки" се поставя запетая и се добавя "информация за задграничното представителство, където ще бъде подадено заявление за издаване на виза за дългосрочно пребиваване" и се поставя запетая.


§ 4. В чл. 14, ал. 1, т. 5 след думите "работна заплата" се поставя запетая и се добавя "минималната стипендия".


§ 5. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 се отменя.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Службите за административен контрол на чужденците прилагат към заявлението на чужденеца служебна справка за придобито право на постоянно пребиваване от съпруг/съпруга."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 6. В чл. 29, ал. 1 се създава т. 5:

"5. документи за доходите и издръжката на членовете на семейството по чл. 2, ал. 6, т. 3, 4 и 5 ЗЧРБ."


§ 7. Създават се чл. 29а - 29г:

"Чл. 29а. (1) За получаване право на продължително пребиваване на основание чл. 24, ал. 1, т. 19 ЗЧРБ чужденецът прилага документите по чл. 14, ал. 1 и следните документи, освен в случаите, когато те са налични по партидата на съответното търговско дружество в търговския регистър:

1. ЕИК на търговското дружество;

2. удостоверителен документ от българска лицензирана кредитна институция за постъпването на сума, не по-малка от 600 000 лв., за придобиване право на собственост от чужденеца върху недвижими имоти на територията на страната или за участие в капитала на съответното търговско дружество; при ползването на заемни средства - и удостоверителен документ от кредитна институция за непогасена част от заема не повече от 25 на сто;

3. документ за собственост на недвижимите имоти на територията на страната на чужденеца или на търговското дружество;

4. справка за разходите на търговското дружество за придобиване на недвижими имоти за периода след внасяне на сумата по т. 2 в капитала на търговското дружество, придружена с копия на договори за покупко-продажба (разходооправдателни документи), копие от инвентарната книга или амортизационен план, доказващо заприходяването на дълготрайни материални активи, или друг документ, удостоверяващ стойността и вида на придобитите нови недвижими имоти след влагането на сумата по т. 1.

(2) Службите за административен контрол на чужденците извършват служебно справка в търговския регистър за удостоверяване пълнотата на обстоятелствата за предоставяне право на продължително пребиваване.


Чл. 29б. (1) За получаване право на продължително пребиваване на основание чл. 24, ал. 1, т. 20 ЗЧРБ службите за административен контрол на чужденците прилагат към подадените от чужденеца документи по чл. 14, ал. 1 и удостоверение от Министерството на икономиката и енергетиката, предоставено на дирекция "Миграция" - МВР, по служебен път.

(2) Дирекция "Миграция" - МВР, уведомява Министерството на икономиката и енергетиката за издадените разрешения за продължително пребиваване на основание на удостоверенията по ал. 1.

(3) Чужденците с предоставено право на продължително пребиваване декларират пред Министерството на икономиката и енергетиката всяка промяна в обстоятелствата по чл. 24, ал. 1, т. 20 ЗЧРБ.

(4) Министерството на икономиката и енергетиката уведомява дирекция "Миграция" - МВР, за всяка промяна в обстоятелствата по издаденото удостоверение, водеща до неизпълнение на изискванията за издаване на удостоверението, която е основание за отнемане на предоставеното право на пребиваване, установена при проверка на вписаните обстоятелства и обявените актове в търговския регистър и в други случаи.


Чл. 29в. За получаване право на продължително пребиваване на основание чл. 24, ал. 5 и 6 ЗЧРБ чужденецът прилага документите по чл. 14, ал. 1 и:

1. удостоверение за сключен граждански брак или препис-извлечение от акт за сключен граждански брак, съставени в Република България или в чужбина;

2. при прекратяване на брака със съдебно решение - препис-извлечение или пълен препис от акта за сключен граждански брак, когато бракът е сключен в Република България; копие от съдебното решение - когато бракът е сключен в чужбина;

3. препис-извлечение от акт за смърт, съставен в Република България или в чужбина.


Чл. 29г. За получаване право на продължително пребиваване на основание чл. 24, ал. 7 ЗЧРБ чужденецът прилага документите по чл. 14, ал. 1 и документи относно наличието на извънредни обстоятелства по смисъла на § 1, т. 7 от допълнителните разпоредби на ЗЧРБ."


§ 8. Създават се чл. 32а и 32б:

"Чл. 32а. За получаване право на продължително пребиваване на основание чл. 24з ЗЧРБ чужденецът прилага към заявлението по чл. 14, ал. 1:

1. копие на редовен документ за задгранично пътуване със страниците на снимката и личните данни; за сверяване автентичността на копието се представя и оригиналът на документа;

2. удостоверителен документ от съответния административен орган или орган на съдебната власт за наличието на висящо административно или наказателно производство, образувано по чл. 227, ал. 3 и 5 от Наказателния кодекс;

3. документ за платена държавна такса по чл. 10, ал. 3 от Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.


Чл. 32б. (1) За предоставяне право на продължително пребиваване и издаване на разрешение за продължително пребиваване тип "Единно разрешение за пребиваване и работа" службите за административен контрол на чужденците прилагат към подадените от кандидата документи по чл. 14, ал. 1 копие на писменото решение за упражняване на трудова заетост, издадено от Агенцията по заетостта, което се предоставя на дирекция "Миграция" - МВР, по служебен път.

(2) Агенцията по заетостта уведомява дирекция "Миграция" - МВР, за всяко оттегляне на решението за упражняване на трудова заетост и прави предложения за отнемане или неподновяване на единното разрешение за пребиваване и работа."


§ 9. В чл. 34, ал. 1, т. 1 думите "по чл. 10, ал. 3" се заменят с "по чл. 12, ал. 4".


§ 10. В чл. 38 се създава изречение трето:

"Службите за административен контрол на чужденците прилагат служебна справка от информационните фондове на МВР за законното и непрекъснато пребиваване на чужденеца за срок три години на територията на страната."


§ 11. Създава се чл. 38а:

"Чл. 38а. За предоставяне право на постоянно пребиваване на основание чл. 25, ал. 1, т. 5 ЗЧРБ службите за административен контрол на чужденците прилагат към подадените от кандидата документи по чл. 34, ал. 1 служебна справка от информационните фондове на МВР за законното и непрекъснато пребиваване на чужденеца през последните пет години на територията на страната."


§ 12. В чл. 42, ал. 1, т. 2 на края се поставя запетая и се добавя "доказателства за доходите и издръжката на членовете на семейството по чл. 2, ал. 6, т. 3, 4 и 5 ЗЧРБ".


§ 13. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. (1) За предоставяне право на постоянно пребиваване на основание чл. 25, ал. 1, т. 13 и 16 ЗЧРБ службите за административен контрол на чужденците прилагат към подадените от чужденеца документи по чл. 34, ал. 1 удостоверение от Министерството на икономиката и енергетиката, предоставено на дирекция "Миграция" - МВР, по служебен път.

(2) Дирекция "Миграция" - МВР, уведомява Министерството на икономиката и енергетиката за издадените разрешения за постоянно пребиваване на основание на удостоверенията по ал. 1.

(3) Министерството на икономиката и енергетиката уведомява дирекция "Миграция" - МВР, за всяка промяна в обстоятелствата по издаденото удостоверение, водеща до неизпълнение на изискванията за издаване на удостоверението, която е основание за отнемане на предоставеното право на пребиваване, установена при:

1. проверка на вписаните обстоятелства и обявените актове в търговския регистър;

2. проверка на отчети, предоставени от дружествата в Министерството на икономиката и енергетиката във връзка с изпълнението на договори за предоставяне на насърчителни мерки по реда на Закона за насърчаване на инвестициите;

3. проверка на информацията, предоставена от дружествата в Българската агенция за инвестиции по реда на чл. 19а от Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите, както и в други случаи.

(4) Чужденците с предоставено право на постоянно пребиваване декларират пред Министерството на икономиката и енергетиката незабавно всяка промяна на обстоятелствата по чл. 25, ал. 1, т. 13 и 16 ЗЧРБ и веднъж годишно - за липсата на промяна в обстоятелствата по издаденото удостоверение.

(5) Изпълнението на условието по чл. 25в, ал. 3 ЗЧРБ се удостоверява пред Министерството на икономиката и енергетиката.

(6) Условията и редът за издаване на удостоверенията по ал. 1 и за прилагането на ал. 3 се определят от министъра на икономиката и енергетиката."


§ 14. Създава се чл. 44а:

"Чл. 44а. (1) За получаване право на постоянно пребиваване на основание чл. 25, ал. 1, т. 14 и 15 ЗЧРБ към заявлението по чл. 34, ал. 1 се прилагат:

1. копие на редовен документ за задгранично пътуване, ако детето притежава такъв, със страниците на снимката и личните данни; за сверяване автентичността на копието се представя и оригиналът на документа за задгранично пътуване;

2. становище от дирекция "Социално подпомагане" по настоящия адрес на детето;

3. удостоверение за раждане;

4. копие от съдебното решение и/или заповед за настаняване на детето;

5. документ за платена държавна такса по чл. 12, ал. 4 от Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси.

(2) Заявлението за предоставяне право на постоянно пребиваване на малолетни лица се подава от ръководителя на специализираната институция или социалната услуга от резидентен тип, а за непълнолетните лица - лично и в присъствието на ръководителя на специализираната институция или социална услуга от резидентен тип, който изразява съгласието си чрез полагане на подпис в заявлението."


§ 15. В чл. 47 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "разрешение" се заменя с "решение".

2. В ал. 6 след думата "пребиваване" се добавя "и работа".

3. В ал. 7 думата "разрешението" се заменя с "решението".


§ 16. В чл. 49, ал. 2 думата "разрешение" се заменя с "решение".


§ 17. В чл. 51 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 5 думите "по чл. 10, ал. 3" се заменят с "по чл. 12, ал. 4";

б) създава се т. 6:

"6. копие на решение за предоставена международна закрила от Държавната агенция за бежанците - в случаите по чл. 24г, ал. 4 ЗЧРБ."

2. В ал. 4:

а) думите "чл. 24г, ал. 3 и 4" се заменят с "чл. 24г, ал. 3 и 8";

б) създава се изречение второ: "За предоставяне право на дългосрочно пребиваване на основание на международна закрила се прилага служебна справка от Държавната агенция за бежанците, удостоверяваща датата на подаване на молбата за международна закрила, и служебна справка от дирекция "Български документи за самоличност" - МВР, удостоверяваща датата на издаване на български документ за самоличност."

3. Създават се ал. 6 - 8:

"(6) При предоставяне право на дългосрочно пребиваване на чужденец, пребиваващ в Република България като притежател на разрешение за пребиваване на дългосрочно пребиваващ в ЕС на основание на предоставена международна закрила от друга държава членка, службите за административен контрол на чужденците прилагат към подадените от чужденеца документи по ал. 2 и потвърждение, че статутът на международна закрила не е отнет, предоставено от Държавната агенция за бежанците на дирекция "Миграция" - МВР, по служебен път.

(7) Държавната агенция за бежанците уведомява дирекция "Миграция" - МВР, в случаите на прехвърляне на отговорността за международна закрила от друга държава членка към Република България или от Република България към друга държава членка с цел промяна в отбелязването на разрешението за пребиваване на дългосрочно пребиваващ в ЕС, издадено от компетентните структури на МВР.

(8) Измененото разрешение се издава не по-късно от три месеца от получаване на уведомлението по ал. 7 при условията и по реда на Закона за българските лични документи и Правилника за издаване на българските лични документи."


§ 18. В чл. 58 се създава изречение второ:

"Неплащането на тази такса е основание за прекратяване на процедурата."


§ 19. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава нова ал. 2:

"(2) При наличие на договор за наем към доказателствата за осигурено жилище се представя и оригиналът на договора."

2. Досегашните ал. 2 - 6 стават съответно ал. 3 - 7.


§ 20. В чл. 65, ал. 1, изречение второ на края се поставя запетая и се добавя "които му издават удостоверение за това".


§ 21. Член 66 се изменя така:

"Чл. 66. Дирекция "Консулски отношения" на Министерството на външните работи издава временно удостоверение за напускане на Република България, когато държавата, чийто гражданин е чужденецът, няма дипломатическо или консулско представителство в Република България или те откажат да издадат съответния документ."


§ 22. В чл. 72 се създава ал. 5:

"(5) Лице, което предоставя адрес за пребиваване на чужденец с наложена принудителна административна мярка, попълва декларация по образец съгласно приложение № 7 и представя доказателства за достатъчни средства за издръжка на незаконно пребиваващия в размер, не по-малък от най-ниската социална пенсия за страната. При промяна на декларираните обстоятелства незабавно се уведомява компетентният административен орган, наложил принудителната административна мярка."


§ 23. В чл. 73, ал. 2 думите "приложение № 7" се заменят с "приложение № 8".


§ 24. В чл. 76 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Редът за извършване на ежемесечни служебни проверки по чл. 44, ал. 8 ЗЧРБ се определя със заповед на директора на дирекция "Миграция" - МВР, съгласувано с ръководителите на структури по чл. 44, ал. 1 ЗЧРБ."


§ 25. В § 3 от допълнителните разпоредби думите "по чл. 36, ал. 2 и чл. 42, ал. 2" се заменят с "по чл. 36, ал. 2, чл. 38, 38а и чл. 42, ал. 2".


§ 26. Създава се ново приложение № 7:

"Приложение № 7 към чл. 72, ал. 5



ДЕКЛАРАЦИЯ
по чл. 72, ал. 5 от Правилника за прилагане на Закона за чужденците в Република България
 
Долуподписаният/ата ........................................................................................
........................................................................................
ЕГН/ЛНЧ/ЛН ............................ с .................................
№ ...................................................................................
(посочва се видът на документа, с който се удостоверява самоличността)
издаден/а от .............................. на ...............................
постоянен (настоящ) адрес ...............................................
........................................................................................
 
ДЕКЛАРИРАМ:
1. До изпълнение на наложените принудителни административни мерки съгласно Закона за чужденците в Република България ще осигурявам
жилище и издръжка на чужденеца:.........................
............................................................................................................
Роден: ...........................................
гражданин на ..................................
2. Жилището, което предоставям, се намира на адрес
........................................................................................
........................................................................................
........................................................................................
Уведомен съм, че за декларираните от мен неверни данни нося отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
Дата: ......................  
Гр. .........................  
  Декларатор: ..........................
 

(подпис)"


§ 27. Досегашното приложение № 7 към чл. 73, ал. 2 става приложение № 8 към чл. 73, ал. 2.


Промени настройката на бисквитките