Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 31.X

НАРЕДБА № 8121з-792 ОТ 29 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗПЛАТНА ХРАНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СПЕЦИФИЧЕН ХАРАКТЕР НА ТРУДА, И НА ОБОДРЯ

 

НАРЕДБА № 8121з-792 ОТ 29 ОКТОМВРИ 2014 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗПЛАТНА ХРАНА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СПЕЦИФИЧЕН ХАРАКТЕР НА ТРУДА, И НА ОБОДРЯВАЩИ НАПИТКИ ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ, ПОЛАГАЩИ ТРУД ПРЕЗ НОЩТА ОТ 22,00 ДО 06,00 Ч.

В сила от 01.11.2014 г.
Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.90 от 31 Октомври 2014г., отм. ДВ. бр.62 от 14 Август 2015г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителни разпоредби на Наредба № 8121з-904 от 30 юли 2015 г. за определяне на условията и реда за предоставяне на безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи за извършване на дейности, свързани със специфичния характер на труда на служителите, и на ободряващи напитки на служителите, полагащи труд през нощта от 22,00 до 06,00 часа - ДВ, бр. 62 от 14 август 2015 г., в сила от 14.08.2015 г.


Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за осигуряване на безплатна храна за държавните служители на Министерството на вътрешните работи (МВР), извършващи дейности, свързани със специфичен характер на труда, и на ободряващи напитки за служителите на МВР, полагащи труд през нощта от 22,00 до 06,00 ч.

(2) На лицата, работещи по трудово правоотношение в МВР, безплатна храна се осигурява съгласно Кодекса на труда и подзаконовите актове по прилагането му.


Чл. 2. За извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, се осигурява безплатна храна на държавните служители на МВР, които работят:

1. в среда на йонизиращи лъчения;

2. под въздействие на експозиция над установените норми на канцерогени, мутагени, органични разтворители и биологични агенти, химически агенти, шум, вибрации, тежки метали;

3. в състава на екипажите на кораби;

4. при изпитване на взривни материали и боеприпаси - само за пряко заетите;

5. в контакт с биологични агенти, създаващи опасност от възникване на инфекции; клинични лаборатории, научно-технически лаборатории и лаборатории по микробиология, както и с трупен материал;

6. в затворени помещения с висока температура извън допустимите норми съгласно БДС 14776/87 г. и излъчвана от специфични източници на топлина (кухненски блокове, перални и сушилни, парокотелни помещения и работещите във "Водолечение" към филиалите на Медицинския институт - МВР (МИ - МВР);

7. при средноденонощни температури под +10 °С и над +30 °С по данни от Научния институт по метеорология и хидрология към БАН;

8. в специални (затворени) помещения с клас на чистота А, В и С;

9. в производството по електролизно поцинковане и галванотехника;

10. под вода.


Чл. 3. На държавните служители на МИ - МВР, които участват в операционни екипи, се осигурява безплатна храна в натура, в готов вид за консумиране.


Чл. 4. Безплатна храна се осигурява на държавните служители в МВР само за дните, през които са извършвали дейностите по чл. 2 с продължителност не по-малка от половината от установеното работно време за деня по чл. 187, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), с изключение на дейностите по чл. 2, т. 1 и 10.


Чл. 5. (1) Държавните служители, извършващи дейности, свързани със специфичен характер на труда, с право на безплатна храна, се определят поименно със заповед на ръководителите на структурите по чл. 37 ЗМВР, както и на директорите на регионални дирекции "Гранична полиция" (РДГП) и регионални дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН).

(2) В заповедта по ал. 1 се определя и видът на безплатната храна.

(3) Заповедите се издават след писмено предложение на съответния пряк ръководител, предварителни консултации с представителите на синдикалните организации, ако има такива, и комитетите/групите по условия на труд и след писмено съгласуване със звено "Ведомствена служба по трудова медицина" към дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" - МВР, въз основа на представени протоколи от измервания на фактори на работната среда и протоколи от заседания на комитетите/групите по условия на труд по ал. 3.

(4) Предварителните консултации с представителите на синдикалните организации и комитетите/групите по условия на труд се документират в протокол/и.


Чл. 6. Безплатната храна включва всички храни по смисъла на Закона за храните с изключение на пиво, вина и високоалкохолни напитки.


Чл. 7. Безплатна храна за държавните служители на МВР, извършващи дейности, свързани със специфичен характер на труда, се осигурява чрез предоставянето на храни в натура с изключение на служителите по чл. 3.


Чл. 8. Ръководителите на структури по чл. 37 ЗМВР, чиито служители имат право да получават безплатна храна в натура, организират доставката й съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки.


Чл. 9. (1) Държавните служители, извършващи дейности, свързани със специфичен характер на труда, получават безплатна храна само на едно от основанията по чл. 2.

(2) В случай че служители на МВР получават безплатна храна на друго основание, те нямат право на безплатна храна за дейности, свързани със специфичен характер на труда.


Чл. 10. Храна в натура се получава:

1. в обектите за търговия на дребно с храни (бюфетите), разкрити в структурите на МВР, срещу купони;

2. чрез доставки от външни организации.


Чл. 11. (1) По време на полагане на нощен труд от 22,00 до 06,00 ч. на служителите на МВР да се осигурят ободряващи напитки - чай, кафе, какао, енергийни и съдържащи кофеин напитки, и други.

(2) Ръководителите на структури по чл. 37 ЗМВР, директорите на РДГП и директорите на РДПБЗН определят поименно със заповед служителите на МВР, имащи право на ободряващи напитки, по писмено предложение на съответния пряк ръководител.

(3) Ръководителите на структури по чл. 37 ЗМВР със заповед създават организация за осигуряване на ободряващи напитки.

(4) Доставката на ободряващи напитки се извършва съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки и подзаконовите актове по прилагането му.


Чл. 12. Ободряващите напитки не могат да се компенсират с пари.


Чл. 13. Разходите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки са за сметка на бюджета на МВР.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 181, ал. 3 във връзка с ал. 5 от Закона за Министерството на вътрешните работи.


§ 2. Тази наредба отменя Наредба № Iз-1681 от 2012 г. за определяне на условията и реда за осигуряване на безплатна храна за служителите на МВР, работещи при специфични условия и рискове за живота и здравето, и на ободряващи напитки за служителите на МВР, които работят на смени (ДВ, бр. 67 от 2012 г.).


§ 3. До приключването на процедурите за възлагане на обществените поръчки за доставка на безплатна храна по чл. 8 на държавните служители на МВР по чл. 2 от тази наредба се осигурява левовата равностойност на полагащата им се безплатна храна.


§ 4. Наредбата влиза в сила от 1 ноември 2014 г.


Промени настройката на бисквитките