Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 13.X

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ (ДВ, БР. 28 ОТ 2004 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ (ДВ, БР. 28 ОТ 2004 Г.)

Обн. ДВ. бр.79 от 13 Октомври 2015г.

§ 1. В чл. 1 думите "бюджетните и извънбюджетните средства" се заменят с "бюджетните средства, средствата от Европейския съюз или от други международни програми и договори, чуждите средства".

§ 2. В чл. 8а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Министерският съвет може да създава с постановление централни органи за обществени поръчки или да възлага осъществяването на такива функции на орган на изпълнителната власт."

2. В ал. 5 думите "за неговото създаване" се заменят с "по ал. 4".

§ 3. В чл. 16г се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато част от предмета на обществената поръчка е включена в списъка по ал. 1, възложителят е длъжен да я отдели в една или в няколко обособени позиции, които запазва за участие на специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Възложителят прилага ал. 2 и когато възлага поръчка по реда на глава осма "а"."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея в основния текст думите "ал. 1 - 3" се заменят с "ал. 1, 2 и 4", а след думата "обявлението" се поставя запетая и се добавя "съответно в публичната покана".

5. Създава се нова ал. 6:

"(6) В случаите по ал. 5 заявления или оферти могат да подават и други заинтересовани лица извън тези, за които поръчката е запазена."

6. Досегашната ал. 5 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) В случаите по ал. 1 и 2 кандидатът или участникът, който е специализирано предприятие или кооперация на хора с увреждания, посочва в заявлението или в офертата си номера, под който е вписан в регистъра на специализираните предприятия и кооперации на хора с увреждания, поддържан от Агенцията за хората с увреждания, или информация относно регистрация в еквивалентен регистър на държава - членка на Европейския съюз."

7. Създава се нова ал. 8:

"(8) В случаите по ал. 4 кандидатът или участникът, който отговаря на изискванията на програма за създаване на защитени работни места, представя към заявлението или офертата си документ, с който удостоверява това."

8. Досегашната ал. 6 става ал. 9 и се изменя така:

"(9) Заявленията или офертите на лицата по ал. 6 се разглеждат само ако няма:

1. кандидат или участник, за когото поръчката е запазена и който отговаря на критериите за подбор, или

2. участник, за когото поръчката е запазена и чиято оферта отговаря на изискванията на възложителя."

9. Досегашната ал. 7 става ал. 10 и се изменя така:

"(10) Кандидатът или участникът, който е специализирано предприятие или кооперация на хора с увреждания, може да участва в обществена поръчка по ал. 1 или за обособена позиция по ал. 2, при условие че може да изпълни 80 на сто от нейния предмет със собствено производство или ресурс. При невъзможност за самостоятелно изпълнение в този обем той може да ползва подизпълнители или да се позовава на ресурсите на трети лица, при условие че и те са специализирани предприятия или кооперации на хора с увреждания, за което се представя информация по реда на ал. 7."

§ 4. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При осъществяване на държавната политика в областта на обществените поръчки министърът на финансите се подпомага от Агенцията по обществени поръчки, наричана по-нататък "агенцията"."

2. В ал. 2 след думата "лице" се добавя "на бюджетна издръжка".

3. Алинея 3 се отменя.

§ 5. В чл. 122п в ал. 1 и 9 думите "Министерството на икономиката" се заменят с "Министерството на финансите".

Допълнителни разпоредби

§ 6. Навсякъде в закона, с изключение на чл. 13, ал. 3, думите "министърът на икономиката" и "министъра на икономиката" се заменят съответно с "министърът на финансите" и "министъра на финансите".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. Обществените поръчки, открити на основанията по чл. 16г, за които е публикувано решение за откриване или публична покана преди влизането в сила на този закон, се довършват по досегашния ред.

§ 8. В тримесечен срок от влизането в сила на закона Министерският съвет приема промени в съответните нормативни актове, произтичащи от преминаването на Агенцията по обществени поръчки към министъра на финансите.

§ 9. Министърът на финансите и министърът на икономиката уреждат помежду си въпросите, произтичащи от промяната в статута на Агенцията по обществени поръчки като второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на финансите, в тримесечен срок от влизането в сила на закона.

-------------------------

Законът е приет от 43-то Народно събрание на 1 октомври 2015 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките