Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 2.IV

НАРЕДБА № Н-16 ОТ 30 ЮНИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

 

НАРЕДБА № Н-16 ОТ 30 ЮНИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

В сила от 15.07.2016 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.54 от 15 Юли 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.97 от 6 Декември 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.27 от 2 Април 2019г., отм. ДВ. бр.62 от 21 Юли 2023г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № Н-11 от 10.07.2023 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения при изпълнение на военната служба на военнослужещите от служба "Военна полиция" - ДВ, бр. 62 от 21 юли 2023 г., в сила от 21.07.2023 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията, размерите и редът за изплащане на допълнителни възнаграждения при изпълнение на военната служба на военнослужещите от служба "Военна полиция" за:

1. специфични условия при изпълнение на военната служба;

2. рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени;

3. постигнати високи резултати в служебната дейност.

Чл. 2. Допълнителните възнаграждения по чл. 1 са с постоянен и непостоянен характер.

Чл. 3. Допълнителните възнаграждения се изплащат въз основа на заповед на директора на служба "Военна полиция", с която се определят правоимащите военнослужещи и размерите на полагащите им се допълнителни възнаграждения, а за директора на служба "Военна полиция" - със заповед на министъра на отбраната.

Чл. 4. (1) В случаите, посочени в тази наредба, не се изплащат допълнителни възнаграждения при:

1. ползване на неплатен отпуск;

2. ползване на отпуск за временна неработоспособност;

3. ползване на платен и неплатен отпуск за гледане на дете по Кодекса на труда;

4. ползване на служебен и творчески отпуск;

5. ползване на отпуск за гледане на болен член от семейството;

6. отклонение от военна служба;

7. отстраняване от длъжност независимо от основанието;

8. курс или специализация в страната и в чужбина с продължителност над 60 календарни дни с изключение на случаите, когато по време на курса или специализацията се изпълняват дейности по тази наредба.

(2) На военнослужещите, взети в специални щатове на министъра на отбраната, се изплащат допълнителни възнаграждения по тази наредба само за дейности, свързани със специфични условия при изпълнение на военната служба, възложени им със заповед на министъра на отбраната или на директора на служба "Военна полиция".

(3) Изплащането на допълнителните възнаграждения се прекратява при отпадане на основанието за получаването им, при прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на военнослужещите.

Чл. 5. (1) Финансовите средства, необходими за изплащане на допълнителните възнаграждения, се планират и осигуряват в рамките на утвърдената годишна бюджетна сметка на служба "Военна полиция".

(2) При недостиг на финансови средства, както и при наложено дисциплинарно наказание директорът на службата има право със своя заповед да намали или да преустанови изплащането на допълнителните възнаграждения по глава втора, раздел ІІ за определен период от време съгласно приложението (поверително).

Глава втора.
ВИДОВЕ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ

Раздел I.
Допълнително възнаграждение за специфични условия при изпълнение на военната служба, свързани със статуса на военнослужещите, изпълняващи държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната (Отм. - ДВ, бр. 27 от 2019 г., в сила от 01.01.2019 г.)

Раздел I.
Допълнително възнаграждение за специфични условия при изпълнение на военната служба, свързани със статуса на военнослужещите, изпълняващи държавна служба с особено предназначение за подготовка и осъществяване на въоръжена защита на страната

Чл. 6. (Отм. - ДВ, бр. 27 от 2019 г., в сила от 01.01.2019 г.)

Раздел II.
Допълнително възнаграждение за специфични условия при изпълнение на военната служба от военнослужещите на служба "Военна полиция"

Чл. 7. (1) На военнослужещите се изплаща допълнително месечно възнаграждение за специфични условия при изпълнение на военната служба, свързани с осъществяването и осигуряването на оперативно-издирвателна, антитерористична, разследваща, информационна, охранителна, контролна дейност, дейности по разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства, противопожарен контрол и за носене дежурства, при условия и по ред, определени в приложението (поверително).

(2) Допълнително възнаграждение по ал. 1 не се изплаща при наличие на основанията по чл. 4 и при участие в международни мисии и операции в случаите, при които се изплаща допълнително възнаграждение за служба в зона на непосредствен риск по чл. 9.

Раздел III.
Допълнително възнаграждение за рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени

Чл. 8. (1) Допълнителни възнаграждения за рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени, ежемесечно се изплащат:

1. на военнослужещите от антитерористичните звена на служба "Военна полиция" - 50 лв.;

2. на военнослужещи от охранителна и контролна дейност или противопожарен контрол - 40 лв.;

3. на военнослужещите, извършващи разследване и разкриване на престъпления, експертно-криминалистическа дейност, разследване на авиационни произшествия и инциденти с военни въздухоплавателни средства, директора на служба "Военна полиция" и директорите на самостоятелно обособените структури на службата и техните заместници - 30 лв.;

4. на военнослужещите, извършващи дейности по осигуряване - 20 лв.

(2) Допълнително възнаграждение по ал. 1 не се изплаща при наличие на основанията по чл. 4 и при участие в международни мисии и операции в случаите, при които се изплаща допълнително възнаграждение за служба в зона на непосредствен риск по чл. 9.

Раздел IV.
Допълнително възнаграждение за изпълнение на военната служба на военнослужещите от служба "Военна полиция" в зона на непосредствен риск

Чл. 9. (В сила от 01.05.2016 г.) (1) На военнослужещите, участващи в операции и мисии извън територията на страната, се изплаща допълнително възнаграждение за изпълнение на военната служба в зона на непосредствен риск в размер 50 на сто от основното месечно възнаграждение.

(2) На военнослужещите, командировани за изпълнение на служебни задачи при българските контингенти, участващи в операции и мисии извън територията на страната, се изплаща допълнително възнаграждение за изпълнение на военната служба в зона на непосредствен риск в размер 50 на сто от основното месечно възнаграждение.

(3) Размерът на допълнителното възнаграждение по ал. 1 и 2 се определя, като месечният му размер по ал. 1 и 2 се раздели на броя на календарните дни в месеца и получената сума се умножи по броя на дните на фактическото пребиваване в зоната на непосредствен риск.

Раздел V.
Допълнително възнаграждение на военнослужещите от служба "Военна полиция" за постигнати високи резултати в служебната дейност

Чл. 10. (1) Допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност от военнослужещите от служба "Военна полиция" се определя в съответствие с вътрешните правила за работната заплата в службата.

(2) Вътрешните правила за работната заплата в служба "Военна полиция" се утвърждават от директора на служба "Военна полиция" и се отнасят за целия личен състав на службата.

(3) Директорът на служба "Военна полиция" създава организация в службата за точно формулиране на задачите и дейностите и определяне срока за изпълнението им, която да позволява на личния състав да изпълнява поставените задачи и да извършва дейностите точно и в срок.

(4) Допълнително възнаграждение по ал. 1 за съответния период не се изплаща при:

1. наложено през съответния период дисциплинарно наказание;

2. неотработени действително най-малко 2/3 от работните дни за съответния период;

3. получена най-ниска оценка за индивидуалния принос в изпълнението на поставените задачи и извършените дейности.

Чл. 11. Допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в служебната дейност в служба "Военна полиция" се изплащат в съответствие с вътрешните правила за работната заплата в службата след издаване на акт/разрешение на министъра на отбраната за изплащане на такива възнаграждения.

Раздел VI.
Допълнително възнаграждение за изпълнение на задачи по участие в охраната на държавната граница по чл. 57, ал. 1, т. 3 ЗОВСРБ

Чл. 12. (1) (Изм. - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 06.12.2016 г.) На военнослужещите, отдадени в заповед за изпълнение на задачи на място по участие в охраната на държавната граница по чл. 57, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, се изплаща допълнително месечно възнаграждение в размер 500 лв.

(2) Допълнителното възнаграждение по ал. 1 се изплаща пропорционално на календарните дни от месеца, в които военнослужещият изпълнява задачи на място по чл. 57, ал. 1, т. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Специфични условия при изпълнение на военната служба" са такива условия, при които се извършват дейности от военнослужещите, обусловени от характера и условията на службата, свързана със:

а) изпълняваните мисии и задачи на въоръжените сили по гарантиране на националната сигурност и отбраната на страната, изпълняваните мисии и задачи по гарантиране на реда и сигурността на въоръжените сили на Република България и изпълнението на задължения, произтичащи от международни договори, по които Република България е страна, и от степента на усложненост на условията при изпълнението им;

б) повишени професионални изисквания към подготовката на военнослужещите за изпълнение на специфични мисии и задачи;

в) специфични критерии за съответствие с изискванията за назначаване, преназначаване и заемане на длъжности в служба "Военна полиция".

2. "Рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени" са рискове, които са свързани със: степен на застрашеност от посегателства от разследвани, издирвани, задържани, съпровождани и охранявани лица, както и от други лица, спрямо които органи на службата са предприели и приложили други законови действия; уязвимост на охраняваните обекти, лица и материални средства; участие в учения, подготовка, занятия и мероприятия, както и тяхната охрана; участие при принудително освобождаване и изземване на имоти и вещи на въоръжените сили при предвидените в закон случаи; участие в съвместни тренировки и операции с други служби за сигурност или обществен ред; постоянна подготовка във връзка със законосъобразната и професионална употреба на оръжие, физическа сила и помощни средства; участие в мероприятия по непосредствената защита на населението при бедствия и аварии на територията на Република България и за откриване, обезвреждане и унищожаване на боеприпаси и взривни вещества, както и военнополицейското им осигуряване.

3. (нова - ДВ, бр. 97 от 2016 г., в сила от 06.12.2016 г.) "Допълнителни възнаграждения с постоянен характер" са тези за специфични условия при изпълнение на военната служба по чл. 6 и 7 и за рискове за живота и здравето, които не могат да бъдат отстранени, ограничени или намалени по чл. 8.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. С тази наредба се отменя Наредба № Н-11 от 2012 г. за условията, размерите и реда за изплащане на допълнителни възнаграждения за специфични условия при изпълнение на военната служба на военнослужещите от служба "Военна полиция" (обн., ДВ, бр. 70 от 2012 г.; изм. и доп., бр. 21 от 2015 г.).

§ 3. Допълнителните възнаграждения по чл. 7 и 8 и вътрешните правила за работната заплата в служба "Военна полиция" се привеждат в съответствие с тази наредба в едномесечен срок от влизането ѝ в сила.

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 214, ал. 4 във връзка с ал. 1, т. 1, 2 и 5 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на директора на служба "Военна полиция".

§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на чл. 9, който влиза в сила от 1 май 2016 г.

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-16 ОТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

(ОБН. - ДВ, БР. 97 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 06.12.2016 Г.)


§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-16 ОТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ПРИ ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВОЕННАТА СЛУЖБА НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

(ОБН. - ДВ, БР. 27 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2019 Г.)


§ 3. Наредбата влиза в сила от 1.01.2019 г.


Приложение към чл. 7, ал. 1


(Изм. - ДВ, бр. 27 от 2019 г., в сила от 01.01.2019 г.)


(поверително)

Промени настройката на бисквитките