Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 27.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2016 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА БАНКОВИТЕ СМЕТКИ И СЕЙФОВЕ (ДВ, БР. 81 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 12 ОТ 2016 Г. ЗА РЕГИСТЪРА НА БАНКОВИТЕ СМЕТКИ И СЕЙФОВЕ (ДВ, БР. 81 ОТ 2016 Г.)

В сила от 01.01.2017 г.
Издадена от Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г.

§ 1. В чл. 1 думата "редът" се заменя с думите "функционирането, обхватът, редът и сроковете".

§ 2. В чл. 2 след думите "Регистърът е" се добавя "организирана и поддържана от БНБ".

§ 3. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Информация в регистъра по реда на тази глава подава и БНБ."

§ 4. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "или по електронен път" се поставя запетая и думите "съгласно чл. 56а, ал. 7 ЗКИ" се заменят с "а банките само по електронен път, срещу заплащане на такса по чл. 16".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Министърът на финансите и БНБ договарят по реда на чл. 43, ал. 2, т. 4 от Закона за Българската народна банка електронен обмен на информацията за сметките и сейфовете на бюджетните организации и лицата по чл. 156 от Закона за публичните финанси. В регистъра могат да се включват и специфични за такива сметки идентификатори и кодове, както и друга информация, характеризираща тези сметки и техните титуляри."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 5. В чл. 14, ал. 3 думите "срока, посочен в чл. 7" се заменят със "7-дневен срок".

§ 6. В заглавието на глава четвърта след думата "Контрол" се поставя запетая и се добавя "мерки и санкции".

§ 7. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Ако банка не подава в срока по чл. 7 информация към регистъра или подава информация, която не отговаря на изискванията по тази наредба, БНБ преустановява достъпа ѝ за извършване на справки за банковите сметки и сейфове до подаване на съответната информация.

(3) Българската народна банка може да изисква допълнителни сведения или документи във връзка с осъществявания контрол по ал. 1 и да извършва проверки на място."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 4.

§ 8. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 след думата "справка" се добавя "за информация в регистъра";

б) точка 2 се изменя така:

"2. за извършване на справка за информация в регистъра чрез достъп до регистъра по електронен път във файл XML формат за група лица от 1 до 400 - 0,50 лв., а от 401 до 2000 - 0,25 лв. за всяко лице;"

в) в т. 3 след думата "справка" се добавя "за информация в регистъра", а думите "2,50 лв." се заменят с "2 лв.";

г) в т. 4 след думата "справка" се добавя "за информация в регистъра", а думите "5 лв." се заменят с "10 лв.";

д) в т. 5 след думата "справка" се добавя "за информация в регистъра", а думите "15 лв." се заменят с "20 лв."

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Таксата за извършване на справки за информация в регистъра, издадени на хартиен носител, се заплаща предварително освен в случаите по чл. 56а, ал. 11 ЗКИ.

(3) В случаите по чл. 56а, ал. 11 ЗКИ дължимите такси се заплащат на тримесечие, а за останалите лица по чл. 56а, ал. 3 ЗКИ ежемесечно, след издаване на съответни фактури."

§ 9. Създава се чл. 17:

"Чл. 17. Таксите по чл. 16 се определят съгласно методика, посочена в приложение към тази наредба. Методиката отчита прогнозните разходи за дейността и поддръжката на регистъра, както и прогнозния брой справки за съответната календарна година."

§ 10. Създава се приложение към чл. 17:

"Приложение към чл. 17


Методика за изчисляване размера на таксите за справки в Регистъра на банковите сметки и сейфове


1. С тази методика се уреждат условията и редът за определяне на таксите по чл. 16.

2. Прогнозните разходи за дейността и поддръжката на регистъра се изчисляват ежегодно и включват разходите за персонал, включително осигуровки и социални разходи, разходи за амортизация и абонаментна поддръжка на софтуер и хардуер и административни разходи.

3. Прогнозният брой справки се определя на база реалния брой справки, извършени през предходната година.

4. Размерът на таксата за една справка за информация в регистъра, извършена по електронен път, се определя, като прогнозните разходи по т. 2 се разделят на прогнозния брой справки по т. 3 и полученият размер се закръглява нагоре до първия знак след десетичната запетая.

5. Размерът на таксата за справка за информация в регистъра чрез достъп по електронен път във файл XML формат относно група лица: от 1 до 400 се определя в размер на таксата по т. 4 за всяко едно лице, а от 401 до 2000 се определя в размер 0,50% от таксата по т. 4 за всяко едно лице.

6. Размерът на таксата за извършване на справка за информация в регистъра на едно лице, издадена на хартиен носител в срок до 7 работни дни, се определя на база четирикратния размер на таксата за справка по електронен път, но не по-малко от 2 лв.

7. Размерът на таксата за извършване на справка за информация в регистъра на едно лице, издадена на хартиен носител в срок до 24 часа, се определя на база петкратния размер на таксата по т. 6.

8. Размерът на таксата за извършване на справка за информация в регистъра на едно лице, издадена на хартиен носител в срок до 4 часа, се определя на база двукратния размер на таксата по т. 7.

9. В така определения размер на таксите за справки за информация в регистъра, издадени на хартиен носител, са включени и възможните пощенски разходи за доставката им."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 11. На БНБ, банките и клоновете на чуждестранни банки, извършващи дейност на територията на страната, се осигурява достъп до получаване на информация от регистъра по електронен път считано от 1.02.2017 г.

§ 12. В срок до 31.03.2017 г. органите и институциите по чл. 56а, ал. 3 ЗКИ приемат и прилагат вътрешни правила за ефективен контрол върху оправомощените лица с право на достъп до информацията в регистъра със съдържание съгласно указание на подуправителя, ръководещ управление "Банково".

§ 13. В срок до 1.04.2017 г. банка със седалище в Република България, обявена в несъстоятелност преди влизането в сила на тази наредба, подава към регистъра информация за лицата с вземания по сметки към банката като вложители, включени в одобрения от съда списък на приети вземания по чл. 67, ал. 2 от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), като посочва титуляр на сметката (име, съответно наименование и идентификационен код). При допълване на одобрения от съда списък на вземанията съгласно чл. 71 ЗБН банката подава съответната информация към регистъра в 30-дневен срок от влизане в сила на решенията по чл. 71, ал. 1 ЗБН.

§ 14. Банка със седалище в Република България, обявена в несъстоятелност преди влизането в сила на тази наредба, подава към регистъра информация за лицата, наематели на сейфове, с изключение на сейфове, които към датата на влизане в сила на наредбата са били освободени от наемателите или отворени от синдика по реда на чл. 56 ЗБН.

§ 15. Тази наредба се издава на основание чл. 56а, ал. 8 от Закона за кредитните институции, приета е с Решение № 163 от 16.12.2016 г. на Управителния съвет на Българската народна банка и влиза в сила от 1.01.2017 г.

Промени настройката на бисквитките