Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 3.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 ОТ 26 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ГРАНИЧЕН ПАСПОРТЕН, МИТНИЧЕСКИ, ЗДРАВЕН, ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИ И ФИТОСАНИТАРЕН КОНТРОЛ, КАКТО И КОНТРОЛ НА ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА В ПР

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 27 ОТ 26 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ГРАНИЧЕН ПАСПОРТЕН, МИТНИЧЕСКИ, ЗДРАВЕН, ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИ И ФИТОСАНИТАРЕН КОНТРОЛ, КАКТО И КОНТРОЛ НА ТРАНСПОРТНИТЕ СРЕДСТВА В ПРИСТАНИЩАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ОБСЛУЖВАЩИ КОРАБИ ОТ МЕЖДУНАРОДНО ПЛАВАНЕ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 186 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2012 Г.)

Обн. ДВ. бр.12 от 3 Февруари 2017г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 след думата "морския" се добавя "и речния".

2. В ал. 4 думите "подлежаща на контрол тип I" и запетаята пред тях се заличават.

§ 2. В чл. 3 след думите "бр. 22 и 61 от 2010 г." се поставя запетая и се добавя "бр. 64 и 85 от 2015 г. и бр. 45 от 2016 г.".

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "рейд" се добавя "или на котвена стоянка".

2. В ал. 3 след думата "рейд" се добавя "или на котвена стоянка".

3. В ал. 4 думите "по чл. 23 и" се заменят с "по чл. 23 или по чл. 36а и след".

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Всяка служба за граничен контрол регистрира решението си по ал. 4 в Националния център за електронен документооборот на морския транспорт, като за корабите, посещаващи речни пристанища на Република България, се ползва Системата за електронен документооборот на речния транспорт."

§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Входният и изходният граничен контрол на корабите се заявяват пред органите на граничния контрол от капитана на кораба лично или чрез корабния агент, съответно от корабния мениджър, съобразно правилата на чл. 24, съответно на чл. 36б. Заявяването се извършва чрез Националния център за електронен документооборот на морския транспорт, като за корабите, посещаващи речни пристанища на Република България, се ползва Системата за електронен документооборот на речния транспорт."

2. В ал. 2, в основния текст след думата "корабите" се поставя запетая и се добавя "посещаващи морски пристанища на Република България" и се поставя запетая.

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Входният и изходният граничен контрол на корабите, посещаващи речни пристанища на Република България, се заявява:

1. най-малко 24 часа преди пристигане в пристанището;

2. по време на напускане на предишното пристанище, ако времето на прехода е по-малко от 24 часа, но не по-късно от 2 часа преди пристигане;

3. веднага щом е получена информацията, ако пристанището на пристигане не е известно или е променено по време на прехода."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) За момент на пристигане в пристанището се счита:

1. моментът, в който корабът застане на котва на рейд в очакване да влезе в акваторията на морското пристанище, за да пристане на корабно място, а когато такова изчакване не е необходимо - моментът на заставането му на пилотско място;

2. моментът, в който корабът застане на котва на котвена стоянка в очакване да пристане на корабно място, а когато такова изчакване не е необходимо - моментът на приставането му на корабно място."

§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "правилата на чл. 24" се поставя запетая, добавя се "съответно на чл. 36б" и се поставя запетая и след думите "глава трета" се поставя запетая, добавя се "съответно глава "трета "а" и се поставя запетая.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Уведомяването по ал. 1 се извършва чрез:

1. Националния център за електронен документооборот на морския транспорт - за корабите, пристигащи във или напускащи морски пристанища;

2. Системата за електронен документооборот на речния транспорт - за корабите, пристигащи във или напускащи речни пристанища."

§ 6. В чл. 11 след думите "правилата на чл. 24" се поставя запетая, добавя се "съответно на чл. 36б" и се поставя запетая и след думите "глава трета, раздел I" се поставя запетая, добавя се "съответно глава трета "а", раздел I" и се поставя запетая.

§ 7. В чл. 12 накрая се поставя запетая и се добавя "като за корабите, пристигащи във или напускащи речни пристанища, се ползва Системата за електронен документооборот на речния транспорт".

§ 8. Член 14 се изменя така:

"14. Службите за граничен контрол могат да разрешат на кораб, пристигнал в пристанище на Република България и получил разрешение от службите на граничния здравен контрол, да извършва товарно-разтоварни дейности без слизане на екипажа и пътниците от борда на кораба. Разрешението се дава чрез Националния център за електронен документооборот на морския транспорт, като за корабите, пристигащи във или напускащи речни пристанища, се ползва Системата за електронен документооборот на речния транспорт."

§ 9. В чл. 15 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думите "териториалното море" се поставя запетая, добавя се "съответно вътрешните водни пътища" и се поставя запетая.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Алинея 1 не се прилага по отношение на пристигнал в речно пристанище кораб, на борда на който има товар под митнически контрол."

§ 10. В чл. 17, ал. 4 думите "Регламент (ЕИО) № 2913/92 на Съвета от 12 октомври 1992 г. относно създаване на Митнически кодекс на Общността (ОВ, L 302 от 1992 г.) и в Регламент (ЕО) № 562/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2006 г. за създаване на Кодекс на Общността за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) (ОВ, L 105 от 2006 г." се заменят с "Регламент (ЕС) № 952/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 9 октомври 2013 г. за създаване на Митническия кодекс на Съюза (ОВ, L 269 от 2013 г.) и Регламент (ЕС) 2016/399 на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2016 г. относно Кодекс на Съюза за режима на движение на лица през границите (Кодекс на шенгенските граници) (ОВ, L 77 от 2016 г.)".

§ 11. В чл. 20, в основния текст думата "пристанищата" се заменя с "морските пристанища".

§ 12. В чл. 21, ал. 1 след думата "напуска" се добавя "морско".

§ 13. В чл. 22, ал. 1 след думата "напускащ" се добавя "морско".

§ 14. В глава втора, раздел III се създава чл. 22а:

"Чл. 22а. (1) Корабите напускат речните пристанища на Република България, след като за тях са подадени необходимите документи съгласно глава трета "а", раздел II и след получаване на разрешение от органите за граничен контрол.

(2) Всяка от службите, заявила граничен контрол на борда на кораба преди неговото отплаване, информира органите за граничен контрол на Главна дирекция "Гранична полиция" за завършване на граничния контрол чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт.

(3) След завършване на изходния граничен контрол и получаване на разрешение за отплаване от органите на граничния контрол чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт се генерира разрешение за напускане на пристанището (приложение № 1а)."

§ 15. В наименованието на глава трета след думата "напускащи" се добавя "морско".

§ 16. Член 23 се изменя така:

"Чл. 23. За подаване на сведения за кораби по реда на наредбата се използват формулярите FAL от Конвенцията за улесняване на международното морско корабоплаване, съставена в Лондон на 9 април 1965 г., ратифицирана със закон (ДВ, бр. 59 от 1998 г.), в сила за Република България от 21 юни 1999 г. (ДВ, бр. 56 от 1999 г.). За пристигащите във или напускащите българско морско пристанище кораби се подава и изискуемата от службите за граничен контрол допълнителна информация."

§ 17. Създава се глава трета "а" "Формалности за даване на сведения за кораби, пристигащи във или напускащи речните пристанища на Република България" с чл. 36а - 36е:

"Глава трета "а"

ФОРМАЛНОСТИ ЗА ДАВАНЕ НА СВЕДЕНИЯ ЗА КОРАБИ, ПРИСТИГАЩИ ВЪВ ИЛИ НАПУСКАЩИ РЕЧНИТЕ ПРИСТАНИЩА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


Раздел I

Формалности за даване на сведения при пристигане


Чл. 36а. За подаване на сведения за кораби по реда на наредбата се използват формулярите FAL, съответно адаптирани за плаващите по вътрешните водни пътища кораби, съгласно приложения № 11 - 20. За пристигащите във или напускащите българско речно пристанище кораби се подава и изискуемата от службите за граничен контрол допълнителна информация.

Чл. 36б. (1) Документите за извършване на контрол по реда на настоящата глава се подават чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт.

(2) Документите по ал. 1 се подават в електронен формат, съвместим с информационните фондове на органите за граничен контрол.

(3) Документите по ал. 1 се подават от капитана на кораба. Когато за кораба има сключен договор за корабно агентиране с корабен агент, капитанът на кораба подава документите по ал. 1 чрез корабния агент.

(4) Документите по ал. 1 за кораб, пристигащ в речно пристанище на Република България, се подават от корабния мениджър, когато за кораба няма сключен договор за корабно агентиране с корабен агент и корабът не е съоръжен с необходимите технически средства за подаването им в електронен формат.

Чл. 36в. (1) Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" събира, съхранява и предоставя сведенията за кораби, пристигащи във или напускащи речните пристанища на Република България.

(2) Предоставянето на данни за кораби, пристигащи във или напускащи речните пристанища на Република България, на компетентните държавни органи се извършва чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт.

(3) Органите за граничен контрол имат право на достъп до данните за корабите на ниво съобразно своята компетентност за обработка на постъпилата информация и последваща регистрация на взетите решения.

Чл. 36г. (1) За кораб, пристигащ в речно пристанище на Република България, се подава уведомление съгласно приложение № 11, към което се прилагат задължително:

1. списък на екипажа (приложение № 12);

2. списък на пътниците (приложение № 13);

3. товарна декларация за опасни товари (приложение № 14).

(2) Уведомлението по ал. 1 включва следната информация:

1. име на кораба;

2. уникален европейски идентификационен номер на кораба (УЕИН);

3. вид на кораба (самоходен влекач, тласкач, танкер, пасажерски и др.);

4. държава на знамето;

5. корабопритежател;

6. пристанище на натоварване;

7. пристанище на разтоварване;

8. очаквана дата и час на пристигане в пристанището;

9. кратко описание на товара;

10. бруто тегло на товара (в тонове);

11. вид и идентификационен номер на транспортния документ, придружаващ товара;

12. номер на митническия документ, придружаващ товара;

13. вид на заявения граничен контрол (входящ или изходящ);

14. EORI номер на корабния агент;

15. данни за всеки от несамоходните кораби, включени в състава - вид на кораба (секция, шлеп и др.), име и УЕИН на кораба, кратко описание на товара, бруто тегло на товара (в тонове), пристанище на натоварване, пристанище на разтоварване, подлежи ли на входящ граничен контрол или преминава транзитно и какво е местоположението му по време на граничния контрол;

16. имената на лицето, подало уведомлението.

(3) Уведомлението по ал. 1 се подава чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт:

1. най-малко 24 часа преди пристигане в пристанището;

2. по време на напускане на предишното пристанище, ако времето на прехода е по-малко от 24 часа, но не по-късно от 2 часа преди пристигане;

3. веднага щом е получена информацията, ако пристанището на пристигане не е известно или е променено по време на прехода.

(4) Уведомлението по ал. 1 се предоставя на органите за граничен контрол и на институциите по компетентност чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт.

Чл. 36д. (1) В момента на пристигане на кораба в речно пристанище на Република България за него се подават в електронен формат допълнително следните документи:

1. обща декларация (приложение № 15) - документът се генерира от Системата за електронен документооборот на речния транспорт;

2. декларация за товара, коносамент, манифест или друг товарен документ;

3. декларация за корабните провизии (приложение № 16);

4. декларация за вещите на екипажа (приложение № 17);

5. декларация за липса на борда на пътници без билет, на оръжия, на наркотични вещества и други предмети, забранени или с ограничение за притежание, както и живи животни, включително птици (приложение № 18);

6. информация относно вида и обема на отпадъците - резултат от корабоплавателна дейност, и на остатъците от корабни товари на борда на кораба (приложение № 19).

(2) Информацията по ал. 1 се предоставя на органите за граничен контрол и на институциите по компетентност чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт.

(3) Информацията по ал. 1, т. 6 не се подава за риболовни кораби и за кораби за спорт и развлечение с право да превозват до 12 души включително.


Раздел II

Формалности за даване на сведения при напускане


Чл. 36е. (1) За кораб, напускащ речно пристанище на Република България, чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт се подава следната информация:

1. уведомление съгласно приложение № 11;

2. списък на екипажа (приложение № 12);

3. списък на пътниците (приложение № 13);

4. товарна декларация за опасни товари (приложение № 14);

5. обща декларация (приложение № 15) - документът се генерира от Системата за електронен документооборот;

6. декларация за товара, коносамент, манифест или друг товарен документ, съдържащ информация за товара;

7. декларация за корабните провизии (приложение № 16);

8. декларация за вещите на екипажа (приложение № 17);

9. декларация за липса на борда на пътници без билет, на оръжия, на наркотични вещества и други предмети, забранени или с ограничение за притежание, както и живи животни, вкл. птици (приложение № 18);

10. декларация за отпадъците - резултат от корабоплавателна дейност, предадени в пристанището (приложение № 20).

(2) Информацията по ал. 1 се предоставя по компетентност на органите за граничен контрол и на други институции чрез Системата за електронен документооборот на речния транспорт."

§ 18. Създава се глава четвърта "а" "Система за електронен документооборот на речния транспорт" с чл. 41а - 41в:

"Глава четвърта "а"

СИСТЕМА ЗА ЕЛЕКТРОНЕН ДОКУМЕНТООБОРОТ НА РЕЧНИЯ ТРАНСПОРТ


Чл. 41а. (1) Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" изпълнява функциите на компетентен орган за получаване на сведенията по глава трета "а".

(2) Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" изгражда, поддържа и администрира Системата за електронен документооборот на речния транспорт.

(3) Системата за електронен документооборот на речния транспорт е оперативно съвместима със Системата за електронно докладване на Българската речна информационна система.

Чл. 41б. Основните функции на Системата за електронен документооборот на речния транспорт са:

1. да приема, събира и съхранява в електронен формат документи и сведения за кораби, пристигащи във или напускащи речните пристанища на Република България;

2. да осигури електронно предаване на приетите данни до службите за граничен контрол съобразно нивото на тяхната компетентност;

3. да регистрира външни потребители за достъп до електронната система;

4. да предостави индивидуален защитен електронен достъп на регистрираните външни потребители (оператори, агенти) за откриване на процедури и предоставяне на сведения по наредбата, както и достъп до резолюциите на службите за граничен контрол и информацията за хода на изпълнение по откритите от тях процедури;

5. да подготвя и да представя статистическа информация при поискване от компетентните институции.

Чл. 41в. (1) Достъпът до сведенията, събирани и съхранявани в Системата за електронен документооборот на речния транспорт, се контролира с цел защита на търговската и друга поверителна информация, както и по отношение на личните данни съгласно Директива 95/46/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 24 октомври 1995 г. за защита на физическите лица при обработването на лични данни и за свободното движение на тези данни (ОВ, L 281 от 1995 г.), изменена с Регламент (ЕО) № 1882/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 29 септември 2003 г. (ОВ, L 284 от 2003 г.), и съгласно Регламент (ЕО) № 45/2001 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2000 г. относно защитата на лицата по отношение на обработката на лични данни от институции и органи на Общността и за свободното движение на такива данни (ОВ, L 8 от 2001 г.).

(2) Обменът на данни в електронен формат, свързан с формалностите за даване на сведения, се осъществява в криптиран вид по защитени канали.

(3) Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" предоставя индивидуални права на достъп до сведенията за кораби, пристигащи във или напускащи речните пристанища на Република България, на компетентните национални органи и на лицата, участващи в търговията и транспорта, съобразно тяхната компетентност.

(4) Сведенията, предоставяни за кораби, пристигащи във или напускащи речните пристанища на Република България, не са обществена информация."

§ 19. В чл. 42 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думите "пристигащ в" се добавя "морско".

2. В ал. 2 след думите "пристигащ в" се добавя "морско" и след думите "по чл. 33, ал. 1" се поставя запетая и се добавя "както и на капитан на кораб, пристигащ в речно пристанище, който подаде непълна информация по чл. 36г, ал. 1 или чл. 36д, ал. 1".

3. В ал. 3 след думите "пристигащ в" се добавя "морско" и след думите "по чл. 33, ал. 1" се поставя запетая и се добавя "както и на капитан на кораб, пристигащ в речно пристанище, който подаде невярна информация по чл. 36г, ал. 1 или чл. 36д, ал. 1".

4. Създава се ал. 4:

"(4) Санкцията по ал. 1 се налага на капитан на кораб, пристигащ в речно пристанище, който не изпълни задължението си по чл. 36б, ал. 3 да подаде информацията по чл. 36г, ал. 1 или по чл. 36д, ал. 1 в установения срок."

§ 20. В чл. 43 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думите "пристигащ в" се добавя "морско".

2. В ал. 2 след думите "пристигащ в" се добавя "морско" и след думите "по чл. 33, ал. 1" се поставя запетая и се добавя "както и на корабен мениджър на кораб, пристигащ в речно пристанище, който подаде непълна информация по чл. 36г, ал. 1 или чл. 36д, ал. 1".

3. Създава се ал. 3:

"(3) Санкцията по ал. 1 се налага на корабен мениджър на кораб, пристигащ в речно пристанище, който не изпълни задължението си по чл. 36б, ал. 3 да подаде информацията по чл. 36г, ал. 1 или по чл. 36д, ал. 1 в установения срок."

§ 21. В чл. 44 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след думата "напускащ" се добавя "морско".

2. В ал. 2 след думата "напускащ" се добавя "морско" и след думите "или чл. 36, ал. 1" се добавя "както и на капитан на кораб, напускащ речно пристанище, който подаде невярна информация по чл. 36е, ал. 1" и се поставя запетая.

3. Създава се ал. 3:

"(3) Санкцията по ал. 1 се налага на капитан на кораб, напускащ речно пристанище, който подаде непълна информация по чл. 36е, ал. 1."

§ 22. В чл. 45, ал. 1 след думата "дирекции" се добавя "на Изпълнителна агенция".

§ 23. Създава се приложение № 1а към чл. 22а, ал. 3:

"Приложение № 1а към чл. 22а, ал. 3



"


§ 24. Приложение № 6 към чл. 32, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 6 към чл. 32, ал. 1







§ 25. Създава се приложениe № 11 към чл. 36г, ал. 1 и чл. 36e, ал. 1, т. 1:

"Приложение № 11 към чл. 36г, ал. 1 и чл. 36е, ал. 1, т. 1



"

§ 26. Създава се приложениe № 12 към чл. 36г, ал. 1, т. 1 и чл. 36e, ал. 1, т. 2:

"Приложение № 12 към чл. 36г, ал. 1, т. 1 и чл. 36е, ал. 1, т. 2



"

§ 27. Създава се приложениe № 13 към чл. 36г, ал. 1, т. 2 и чл. 36e, ал. 1, т. 3:

"Приложение № 13 към чл. 36г, ал. 1, т. 2 и чл. 36е, ал. 1, т. 3



"


§ 28. Създава се приложениe № 14 към чл. 36г, ал. 1, т. 3 и чл. 36е, ал. 1, т. 4:

"Приложение № 14 към чл. 36г, ал. 1, т. 3 и чл. 36е, ал. 1, т. 4



"


§ 29. Създава се приложениe № 15 към чл. 36д, ал. 1, т. 1 и чл. 36е, ал. 1, т. 5:

"Приложение № 15 към чл. 36д, ал. 1, т. 1 и чл. 36е, ал. 1, т. 5



"

§ 30. Създава се приложениe № 16 към чл. 36д, ал. 1, т. 3 и чл. 36e, ал. 1, т. 7:

"Приложениe № 16 към чл. 36д, ал. 1, т. 3 и чл. 36e, ал. 1, т. 7




"


§ 31. Създава се приложениe № 17 към чл. 36д, ал. 1, т. 4 и чл. 36е, ал. 1, т. 8:

"Приложениe № 17 към чл. 36д, ал. 1, т. 4 и чл. 36е, ал. 1, т. 8




"


§ 32. Създава се приложениe № 18 към чл. 36д, ал. 1, т. 5 и чл. 36е, ал. 1, т. 9:

"Приложениe № 18 към чл. 36д, ал. 1, т. 5 и чл. 36е, ал. 1, т. 9




"


§ 33. Създава се приложениe № 19 към чл. 36д, ал. 1, т. 6:

"Приложениe № 19 към чл. 36д, ал. 1, т. 6




§ 34. Създава се приложениe № 20 към чл. 36е, ал. 1, т. 10:

"Приложениe № 20 към чл. 36е, ал. 1, т. 10




Допълнителни разпоредби

§ 35. Наредбата въвежда изискванията на Директива (EC) 2015/2087 на Комисията от 18 ноември 2015 г. за изменение на Приложение II към Директива 2000/59/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно пристанищните приемни съоръжения за отпадъци от експлоатацията на корабите и на остатъци от товари (ОВ, L 302 от 2015 г.).

Промени настройката на бисквитките