Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 38 от 10.V

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 18 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ И ПОЛИФИЗИОГРАФСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СЛУЖБА "ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ" (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 49 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 30.06.2022 Г.)

 

НАРЕДБА № Н-3 ОТ 18 ЯНУАРИ 2017 Г. ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ И ПОЛИФИЗИОГРАФСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СЛУЖБА "ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ" (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 49 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 30.06.2022 Г.)

В сила от 03.02.2017 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.12 от 3 Февруари 2017г., изм. ДВ. бр.38 от 10 Май 2019г., изм. ДВ. бр.49 от 30 Юни 2022г., отм. ДВ. бр.6 от 20 Януари 2023г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Наредба № 1 от 9 януари 2023 г. за психологическо осигуряване в Служба "Военно разузнаване" - ДВ, бр. 6 от 20 януари 2023 г., в сила от 20.01.2023 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за:

1. (изм. - ДВ, бр. 49 от 2022 г., в сила от 30.06.2022 г.) психологическото осигуряване в Служба "Военно разузнаване" (службата), което обхваща извършването на:

а) психологически изследвания;

б) психологическа консултативна дейност;

2. полифизиографски изследвания за нуждите на службата.

Чл. 2. Дейностите по чл. 1 се извършват от специализиран орган на службата.

Глава втора.
ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ

Раздел I.
Психологически изследвания

Чл. 3. Психологическите изследвания са елемент от професионалната психодиагностика, насочена към:

1. дефиниране на общите и професионално значимите качества, противопоказания за постъпване на работа и дългосрочна професионална реализация;

2. установяване наличието на тези качества и противопоказания у кандидатите за работа и служителите - военнослужещи и цивилни служители.

Чл. 4. Психологическите изследвания са първични и вторични и се извършват при:

1. първичен (начален) психологически подбор на кандидатите за постъпване на работа в структурите на службата;

2. вторичен (последващ) психологически подбор за установяване на психологическата съвместимост на служителите с изискванията на конкретно направление на дейност и промени в психичното състояние.

Чл. 5. (1) Първичните психологически изследвания имат за цел установяване на психологическата съвместимост на кандидатите за постъпване на работа в структурите на службата.

(2) Вторичните психологически изследвания се извършват за определяне на психологическата съвместимост на служителите с изискванията на длъжността, която заемат, или при промяна в тяхното направление на дейност.

Чл. 6. Психологическата съвместимост се определя съобразно изискванията за съответните направления на дейност чрез изследване и установяване на:

1. мотивация за постъпване или преназначаване на работа в съответното направление на дейност, професионални интереси и ценностни ориентации;

2. делови качества, особености на характера и индивидуален стил на поведение;

3. самооценка и ниво на претенции;

4. емоционална стабилност, стресоустойчивост и механизми на психична защита;

5. комуникативни умения и социална компетентност;

6. интелектуално развитие и познавателна активност;

7. затруднения в психичното и социалното функциониране.

Чл. 7. На психологически подбор за установяване на психологическата съвместимост подлежат:

1. кандидатите за постъпване на работа в структурите на службата;

2. служителите - военнослужещи и цивилни служители, в службата.

Чл. 8. Процедурата на психологическото изследване за целите на психологическия подбор се състои от две части:

1. писмено тестово изследване, състоящо се от батерия от психологически тестове, посочени в приложение № 1 (поверително);

2. полуструктурирано интервю.

Чл. 9. Редът и условията за извършване на психологически изследвания в службата се определят съгласно приложение № 2 (поверително).

Раздел II.
Психологическа консултативна дейност

Чл. 10. При необходимост органът по чл. 2 извършва психологическа консултативна дейност.

Чл. 11. (1) Психологическата консултативна дейност включва индивидуално и групово консултиране.

(2) Индивидуалното консултиране има за цел подпомагане на служители при:

1. нарушено психично благополучие и влошено психично функциониране;

2. емоционален дискомфорт;

3. кризисни състояния (остър и хроничен стрес);

4. разстроени социални отношения;

5. проблеми на професионалната адаптация и кариера и др.

(3) Груповото консултиране има за цел подпомагане на екипи от служители при:

1. решаване на конфликти (между членовете на екипа или между обособени групи в колектива);

2. влошени и неефективни взаимоотношения в колектива;

3. неефективна координация между отделни звена в колектива;

4. трудности при вземане на групови решения;

5. трудности при изграждане на екипи и екипни взаимодействия и др.

Чл. 12. (1) Индивидуалното психологическо консултиране има доброволен характер и се осъществява под формата на консултативни сесии. Продължителността и честотата на сесиите се договаря между консултирания служител и психолозите. Графикът на посещенията се съгласува с органа по човешките ресурси при запазване анонимността на служителя.

(2) Органът по чл. 2 извършва индивидуални психологически консултации на служители, участвали в мироопазващи мисии, които са с психични изменения, констатирани от специализираното психологично звено на Военномедицинската академия.

Чл. 13. Груповото психологическо консултиране има доброволен характер и се осъществява под формата на интерактивна диагностика и групово-динамичен тренинг, редът и условията на които се договарят между заявителя (екипа) и психолозите, съгласувано с органа по човешките ресурси.

Чл. 14. При необходимост органът по чл. 2 извършва консултации на служители или структури на службата с цел подпомагане изпълнението на определени задачи, изискващи психологическа компетентност.

Чл. 15. Информацията, получена в процеса на психологическото консултиране, е конфиденциална и не може да бъде разгласявана пред трети лица освен с изричното съгласие на консултираното лице.

Глава трета.
ПОЛИФИЗИОГРАФСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Раздел I.
Общи положения

Чл. 16. Полифизиографските изследвания имат за цел установяване истинността или неистинността на отговорите на изследваните лица във връзка с изследвани теми.

Чл. 17. (1) Полифизиографът е инструмент за измерване на промени на някои от физиологичните параметри на изследваното лице, докато му се задават и отговаря на серия от въпроси.

(2) Промените във физиологичната реактивност на изследваното лице се записват на полиграми. След приключване на изследването полиграмите се оценяват и се прави заключение относно истинността на отговорите на лицето по изследваните теми.

Чл. 18. Полифизиографското изследване включва следните етапи:

1. анализ на предоставената предварителна информация за конкретния случай;

2. предтестово интервю, избор на тестови формат и формулиране на въпроси, свързани с изследваните теми;

3. инструментална част, която включва провеждане на тест с полифизиограф и запис на реакциите на изследваното лице на полиграми;

4. оценка на полиграмите;

5. следтестово интервю - провежда се в случаи на индикация за лъжа на полифизиографското изследване, когато се налага да се обсъдят проблемните теми, както и да се направят допълнителни тестове.

Чл. 19. Полифизиографските изследвания в службата могат да се извършват:

1. при подбора на кандидати за постъпване на работа в структурите на службата;

2. за проверка на лоялността на служители и сътрудници към службата;

3. в случаите, посочени в приложение № 3 (поверително).

Раздел II.
Провеждане на полифизиографски изследвания

Чл. 20. Редът и условията за провеждане на полифизиографски изследвания в службата, правата и задълженията на изследваните лица и на служителите, провеждащи полифизиографски изследвания, се определят съгласно приложение № 3 (поверително).

Чл. 21. Всяко лице може да бъде изследвано с полифизиограф единствено след подписване на декларация за информирано съгласие от негова страна по образец съгласно приложение № 4.

Чл. 22. За всяко изследвано лице се изработва документ с крайните резултати от полифизиографското изследване съгласно приложение № 5.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Психологическа съвместимост" е съответствие между индивидуално-психологическите параметри и цялостната система от обективни изисквания към поведението на човека, които предявяват към него професията, работната среда и организацията като цяло, необходимо за успешното изпълнение на съответната професионална дейност, готовност за адаптиране и ефективно справяне с работата.

2. "Професионална адаптация" е процес на взаимодействие между личност и професионална среда на познавателно, емоционално и практическо (поведенческо) равнище; вграждане на личността в професионалната среда; приспособяване към спецификите на дейността, отношенията, традициите и ценностните ориентации на тази среда; изява на социалния статус и ролевата функция на личността в процеса на даден вид дейност и при условията на дадена форма на организация на труда.

3. "Дезадаптация" е нарушена способност или пълна неспособност за приспособяване към условията на социалната среда и/или към определена форма на трудова заетост.

4. "Полиграма" е извършен в рамките на полифизиографско изследване запис във формата на графика на реакциите на изследваното лице.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 46, ал. 2 и чл. 49, ал. 3 от Закона за военното разузнаване и отменя Наредба № Н-14 от 2011 г. за психологически подбор и психологическите аспекти за оценка на личния състав на служба "Военна информация" (ДВ, бр. 40 от 2011 г.).

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-3 ОТ 2017 Г. ЗА ПСИХОЛОГИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ И ПОЛИФИЗИОГРАФСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В СЛУЖБА "ВОЕННА ИНФОРМАЦИЯ"

Заключителни разпоредби
КЪМ

(ОБН. - ДВ, БР. 38 ОТ 2019 Г., В СИЛА ОТ 10.05.2019 Г.)


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-23 ОТ 21.10.2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РАЗМЕРИТЕ И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННО РАЗУЗНАВАНЕ"

(ОБН. - ДВ, БР. 49 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 30.06.2022 Г.)


§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 8, т. 1


(Изм. - ДВ, бр. 49 от 2022 г., в сила от 30.06.2022 г.)


(Поверително)


Приложение № 2 към чл. 9


(Изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., в сила от 10.05.2019 г., изм. - ДВ, бр. 49 от 2022 г., в сила от 30.06.2022 г.)


(Поверително)


Приложение № 3 към чл. 19, т. 3


(Изм. - ДВ, бр. 38 от 2019 г., в сила от 10.05.2019 г.)


(Поверително)


Приложение № 4 към чл. 21


Д Е К Л А Р А Ц И Я

 

Долуподписаният _________________________________________________________,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН ____________________________

Декларирам, че съм информиран за естеството и целта на настоящото полифизиографско изследване и давам доброволното си съгласие да бъда подложен на съответните процедури. По време на работата добросъвестно ще се придържам към даваните ми инструкции.

Уведомен съм, че при необходимост полифизиографското изследване ще бъде записвано с аудио-визуална техника, като направените записи ще бъдат само и единствено използвани за целите на моето изследване.

Декларирам, че съм се явявал на полифизиографско изследване през _____________ г.

 в _______________________________________________________________________.

 

_____________                                                                        Подпис: _________________

     София



Приложение № 5 към чл. 22


РЕЗУЛТАТИ

от полифизиографското изследване

на

№ _______________________________________________________________________

Предмет на изследването:

Дата:

Форма на теста:

Зададени релевантни въпроси:

 

Описание на случая:

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

 

Провел изследването:                                                                                       (         )

(длъжност, подпис,

фамилия, дата)


Промени настройката на бисквитките