Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 14.III

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-16-1117 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ СДРУЖЕНИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА (ДВ, БР. 82 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-16-1117 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА НА ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ СДРУЖЕНИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ОТ ДЪРЖАВАТА (ДВ, БР. 82 ОТ 2010 Г.)

В сила от 01.01.2018 г.
Издадена от министъра на икономиката

Обн. ДВ. бр.22 от 14 Март 2017г.

§ 1. В чл. 3 т. 1 се изменя така:

"1. са вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, като сдружения за осъществяване на общественополезна дейност;".

§ 2. В чл. 10, ал. 1, т. 1 думите "удостоверение за регистрация на сдружението в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието" се заменят с "документ, удостоверяващ вписването на сдружението като сдружение за осъществяване на общественополезна дейност в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието".

§ 3. В приложение № 2 към чл. 9, ал. 1 "Заявление за участие в процедура за финансиране на сдружения на потребителите" т. 3 се изменя така:

"3. документ, удостоверяващ вписването на сдружението като сдружение за осъществяване на общественополезна дейност в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието;".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. До 31 декември 2020 г. сдруженията на потребителите, които не са пререгистрирани и вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията и които подават заявление за участие в процедура за предоставяне на финансови средства на представителните сдружения на потребителите от държавата, прилагат към заявлението удостоверение за регистрация на сдружението в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието вместо документ, удостоверяващ вписването на сдружението като сдружение за осъществяване на общественополезна дейност в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието.

§ 5. До 31 декември 2020 г. сдруженията на потребителите, които не са пререгистрирани и вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към Агенцията по вписванията и които подават заявление за вписване в списъка на квалифицираните организации в Република България, имащи правен интерес да предявяват искове за преустановяване или за забрана на действия или търговски практики, които са в нарушение на колективните интереси на потребителите, прилагат към заявлението препис от решение за съдебна регистрация и препис от удостоверение за регистрация в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел при Министерството на правосъдието, определени за осъществяване на общественополезна дейност, вместо удостоверение за актуално състояние по регистрация и документ, удостоверяващ вписването на сдружението като сдружение за осъществяване на общественополезна дейност в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието.

§ 6. В Наредба № 1 от 24 октомври 2006 г. за критериите, на които трябва да отговарят квалифицираните организации в Република България, които имат правен интерес да предявяват искове за защита на колективните интереси на потребителите (обн., ДВ, бр. 89 от 2006 г.; изм., бр. 26 от 2015 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 2, ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. са вписани в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието, като сдружения за осъществяване на общественополезна дейност;".

2. В чл. 3, ал. 2:

а) в т. 1 думите "препис от решение за съдебна регистрация или" се заменят със "заверено копие на актуалния учредителен акт";

б) точка 2 се изменя така:

"2. заверено копие на документ, удостоверяващ вписването на сдружението като сдружение за осъществяване на общественополезна дейност в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието;".

3. В чл. 5, ал. 3 думите "заличена от Централния регистър при Министерството на правосъдието" се заменят със "с временно спрян статут в обществена полза" в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието".

§ 7. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2018 г.

Промени настройката на бисквитките