Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 14.III

ОБЩИ ИГРАЛНИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЛОТАРИЙНИ ИГРИ

 

ОБЩИ ИГРАЛНИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЛОТАРИЙНИ ИГРИ

В сила от 14.03.2017 г.
Издадени от председателя на Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.22 от 14 Март 2017г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тези общи игрални условия и правила се регламентират минималните изисквания, които се спазват при организирането на лотарийни игри по смисъла на чл. 48 от Закона за хазарта (ЗХ). Същите са задължителни за организаторите на лотарийни игри. Правилата, изготвени по реда на чл. 22, ал. 1, т. 4 ЗХ, следва да са съобразени с тях.

Чл. 2. Лотарийните игри са хазартни игри, в които се участва посредством билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци. Печалбата се дължи при откриване или познаване на определена цифра, комбинация от цифри, знак, фигура и други.

Чл. 3. Лотарийните игри се провеждат със залози и печалби само в български левове и в евро.

Чл. 4. Видовете лотарийни игри са:

1. традиционна лотария - лотарийна игра, при която се разиграват всички издадени билети с поредни серийни номера - организира се през определен период от време;

2. томбола - лотарийна игра, която се разиграва само с продадените билети - организира се еднократно или през определен период от време;

3. числова лотарийна игра - лотарийна игра, при която се залага върху цифри, комбинация от цифри, знак, фигура и други - организира се през определен период от време;

4. моментна лотария - лотарийна игра, която се разиграва с талони с поредни серийни номера, върху които са отразени цифри, комбинации от цифри, знаци, фигури и други символи, изписани по вид, ред и последователност под защитно покритие - организира се еднократно.

Чл. 5. Участието в лотарийните игри се осъществява по начин, описан в правилата на игрите, изготвени и приети от организатора и утвърдени от ДКХ на основание чл. 22, ал. 1, т. 4 ЗХ.

Чл. 6. В лотарийни игри може да участва всяко пълнолетно, дееспособно физическо лице. Недееспособните могат да получават билети или талони само по дарение.

Чл. 7. В правилата по чл. 22, ал. 1, т. 4 ЗХ организаторът на лотарийни игри е длъжен да посочи:

1. вида на лотарийната игра;

2. условията и реда за участие в играта;

3. начина за определяне на печелившите участници и изплащането на печалбите;

4. реда и срока за извършване на рекламации.

Раздел II.
Общи игрални условия

Чл. 8. (1) Преди издаване на фишове, билети или други удостоверителни знаци за участие в лотарийните игри организаторът представя пред ДКХ образците за утвърждаване при наземно организиране на игрите.

(2) Централните компютърни системи, включително системите за онлайн подаване на информация за формирането и разпределението на печалбите, трябва да отговарят на Общите задължителни технически изисквания за системите за контрол върху хазартните игри и игралното оборудване, приети от ДКХ на основание чл. 22, ал. 1, т. 7 ЗХ.

Чл. 9. (1) Организаторът на хазартни игри е длъжен в определения срок и по реда, вписан в утвърдените му игрални условия и правила, да изплати печалбата и/или да даде предметната печалба на физическото лице, представило му жетони, отрязъци от фишове, талони или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, които те материализират.

(2) Печалбата на участниците от игрите се разпределя, както следва:

1. за традиционна лотария - най-малко 50 на сто от общата стойност на всички билети се разпределя между участниците под формата на парични и/или предметни печалби;

2. за томбола - при томболата печалбите могат да бъдат само предметни, като стойността им не може да бъде по-малко от 50 на сто от общата стойност на всички билети, фишове, талони или други удостоверителни знаци за участие в томболата;

3. за числова лотарийна игра, с изключение на лото игрите и техните разновидности - най-малко 50 на сто от стойността на постъпленията от игрите се разпределя между участниците под формата на печалби;

4. за моментна лотария - стойността на паричните и предметните печалби не може да бъде по-малко от 50 на сто от общата стойност на талоните.

(3) Изплащането на печалби до 5000 лв. се допуска в брой. Изплащането на печалби над 5000 лв. се извършва задължително по банков път.

(4) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага за организатори на онлайн залагания, за които всички плащания, свързани със залагане и изплащане на печалби, се осъществяват по безкасов път в съответствие с чл. 47б ЗХ.

(5) Организаторът на лотарийни игри е длъжен в определения срок и по реда, вписан в утвърдените му от ДКХ игрални условия и правила, да изплати паричната печалба и/или да даде предметната награда на физическото лице, предоставило му фишове, билети или други удостоверителни знаци за потвърждаване на печалбата, която те материализират.

Раздел III.
Спорове

Чл. 10. (1) Спорове, възникнали при или по повод на провеждане и участие в лотарийните игри, се решават от организатора след възникване на спора.

(2) Когато възникналият спор не се разреши от организатора, се изготвя протокол, в който се вписват:

1. предмет на спора, когато се отнася до провеждане или участие в игра;

2. имена и телефонен номер за връзка на участника в играта и данни на организатора, отговорен за провеждането ѝ;

3. подписи на организатора и участника в играта; не се прилага за организатори на онлайн залагания;

4. дата на съставяне.

(3) В случай че участникът в играта не съдейства или откаже да предостави имена и телефонен номер за връзка или да подпише протокола по ал. 2, същият се подписва от представител на организатора, чиито имена и точен адрес се вписват в протокола.

(4) В 7-дневен срок от изготвянето на протокола организаторът на игрите е длъжен да изпрати копие от него до ДКХ.

(5) В 7-дневен срок от уведомяването участникът, чиито интереси са засегнати при възникналия спор, може да подаде писмено оплакване до ДКХ, като приложи всички относими доказателства.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тези Общи игрални условия и правила за организиране на лотарийни игри са приети на заседание на ДКХ на 24.02.2017 г. с протокол № 000030-2117 на основание чл. 22, ал. 1, т. 4 ЗХ и влизат в сила в деня на обнародването им в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките