Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 11.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 44 ОТ 2006 Г. ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ЖИВОТНОВЪДНИТЕ ОБЕКТИ (ДВ, БР. 41 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 44 ОТ 2006 Г. ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ЖИВОТНОВЪДНИТЕ ОБЕКТИ (ДВ, БР. 41 ОТ 2006 Г.)

В сила от 11.07.2017 г.
Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.56 от 11 Юли 2017г.

§ 1. В чл. 1, ал. 2, т. 1 букви "е" и "ж" се изменят така:

"е) 50 възрастни птици независимо от вида;

ж) 100 бройлера или подрастващи птици независимо от вида."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "до 10 броя еднокопитни с приплодите им до едногодишната възраст" запетаята се заличава и се добавя "и", а думите "до 350 броя кокошки носачки, до 500 броя бройлери или подрастващи птици от други видове" се заличават.

2. Създава се ал. 3:

"(3) Животновъдните обекти, в които се отглеждат до 350 броя кокошки носачки или друг вид възрастни птици или до 500 броя бройлери или подрастващи птици от други видове, се изграждат по начин, който позволява прибиране на птиците на закрито за определено време при епизоотичен риск, и отговарят само на изискванията по чл. 4, ал. 1, т. 2 - 7 и 9."

§ 3. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. (1) Нови животновъдни обекти за отглеждане на свине в индустриална ферма, във фамилна ферма тип А или тип Б се изграждат на разстояние не по-малко от 500 м от друг животновъден обект за отглеждане на свине.

(2) Нови животновъдни обекти за промишлено отглеждане на птици се изграждат при спазване мерките за биосигурност на разстояние не по-малко от:

1. 1500 метра от друг животновъден обект за отглеждане на птици и от регулацията на населените места - при отглеждане на открито;

2. 200 метра от друг животновъден обект за отглеждане на птици на закрито - при промишлено отглеждане на закрито.

(3) Разстоянията между животновъдните обекти по ал. 1 и 2 се измерват между техните огради.

(4) Разширение на сградите за отглеждане на свине и птици, както и разширение на самите животновъдни обекти, се допуска, ако не се нарушават изискванията за разстояния между обектите по ал. 1 и 2.

(5) Не се допуска увеличаване на капацитета при отглеждане на птици на открито, когато обектът е в регулацията на населените места.

(6) Не се допуска в бялата зона на животновъдния обект да се изграждат предприятия за обезвреждане на отпадъци."

§ 4. Създава се нов чл. 3а:

"Чл. 3а. В животновъдните обекти на един собственик или ползвател се допуска едновременно отглеждане:

1. на животните по чл. 2, ал. 2 и 3;

2. само на ЕПЖ и ДПЖ и еднокопитни животни извън случаите на чл. 2, ал. 2;

3. на селскостопански животни и калифорнийски червеи с изключение на свободно отглеждане на птици и свине от източнобалканската порода."

§ 5. В чл. 4, ал. 1 се правят следните изменения:

1. Точка 6 се изменя така:

"6. имат обособени места и/или съоръжения за съхранение на фураж за изхранване на животните и постеля, като за птиците обособените места и/или съоръженията са покрити и заградени по начин, осигуряващ защита от диви птици и гризачи;".

2. Точка 9 се изменя така:

"9. имат обособено място или контейнер за временно съхранение на трупове от умрели животни, а в люпилните и обектите за отглеждане на птици - климатизирано помещение или съоръжение с контролирана температура до 4 °С; помещението, контейнерът, обособеното място или съоръжението са оградени по начин, непозволяващ достъпа на други животни или хора, не се използват за други цели и редовно се почистват и дезинфекцират."

§ 6. В чл. 5, ал. 1 в текста преди т. 1 думите "(с изключение на обектите за отглеждане на водоплаващи)" се заличават.

§ 7. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1, буква "б" накрая се добавя "като за птиците са и с обезопасени отвори (прозорци, клапи и др. с мрежа с око не по-голямо от 2 см/2 см), гарантиращи защита от други птици и гризачи;".

2. Точка 6 се изменя така:

"6. силози или обособени затворени помещения към всяка сграда за комбиниран фураж, изградени по начин, позволяващ почистване и дезинфекция, и гарантиращи безопасното съхранение на фуража и защита от други птици и гризачи."

§ 8. В чл. 7, т. 6 текстът преди буква "а" се изменя така:

"6. трупосъбирателен пункт, който има изградена канализация или септична яма за отпадните води от измиване и дезинфекция, ограден е по начин, непозволяващ достъп на други животни или хора, и разполага със:".

§ 9. В чл. 8 т. 3 се изменя така:

"3. съоръжения за тор, торови течности и технологични води, достатъчни по обем, съобразени с капацитета на обекта и проектирани по начин, който осигурява обеззаразяването им преди извозването;".

§ 10. Член 14 се изменя така:

"Чл. 14. (1) Животновъдните обекти за отглеждане на птици трябва да имат въведени мерки за биосигурност и в зависимост от вида, предназначението и капацитета си да разполагат със:

1. помещения за отглеждане на кокошки носачки, които да отговарят на изискванията на Наредба № 25 от 2005 г. за минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки (ДВ, бр. 42 от 2006 г.);

2. сгради за отглеждане на подрастващи и родители, които да отговарят на изискванията на приложение № 7; сградите за родители имат отделни помещения към тях за фумигация на яйцата, ако нямат общ склад за разплодни яйца или близка люпилня;

3. помещения за отглеждане на пилета бройлери, които да отговарят на изискванията на Наредба № 26 от 2008 г. за определяне на минималните изисквания за хуманно отношение и защита при отглеждане на бройлери (ДВ, бр. 72 от 2008 г.);

4. помещения за промишлено отглеждане на пуйки, които да имат осигурена температура на въздуха и относителна влажност, съответстващи на биологичните потребности на възрастта и предназначението им, и отговарят на изискванията по приложение № 8;

5. помещения за отглеждане на водоплаващи, които да осигуряват оптимални зоохигиенни условия, съответстващи на биологичните потребности на съответната технологична група, хибрид или порода, и да отговарят на изискванията по приложение № 9; във всяко помещение се отглежда само една технологична група и общият максимален капацитет на животновъдния обект се изчислява по формула до 4 бр. птици на 1 кв. м закрита площ;

6. помещение или място за маркировка и опаковка на яйца съгласно Наредба № 1 от 2008 г. за изискванията за търговия с яйца (ДВ, бр. 7 от 2008 г.).

(2) Капацитетът на сградите и помещенията по ал. 1, т. 1 - 5 позволява прибиране на птиците на закрито за определено време в случай на епизоотична обстановка и през периодите, свързани с прелета на дивите птици, при спазване на изискванията за хуманно отношение.

(3) В сградите и помещенията по ал. 1, т. 1 - 5 се спазва принципът за профилактика "всичко пълно - всичко празно" и се осигуряват съоръжения за хранене и поене, които да:

1. гарантират чистотата на фуражите и водата и свеждат до минимум възможността за контаминация;

2. осигуряват свободен достъп на всяка птица с оглед вида и възрастта;

3. намаляват до минимум агресивната конкуренция при птиците;

4. позволяват лесно почистване и дезинфекция.

(4) Помещенията по ал. 1, т. 5 могат да разполагат с ограден с мрежа двор за разходка, който не позволява движение на птиците извън територията на двора, с око на мрежата не по-голямо от 2 см/2 см, без хранилки и поилки. При ново зареждане дворовете се почистват и дезинфекцират. Отворите за излизане към двора са с възможност за затваряне.

(5) Животновъдните обекти по ал. 1 разполагат с обособено място извън бялата зона, с непропусклива основа и стени за съхранение на торови маси до обеззаразяването им, съобразено с капацитета и технологията на отглеждане, с изключение на случаите при сключен договор за ежедневно/директно извозване за преработка или оползотворяване. В случай на временно съхранение на торовите маси в рамките на животновъдния обект същите се покриват с цел защита от птици. Животновъдните обекти, разположени в нитратно уязвимите зони, спазват изискванията на Наредба № 2 от 2007 г. за опазване на водите от замърсяване с нитрати от земеделски източници.

(6) Параметрите за отглеждане на други видове и категории птици са съобразени с технологичните норми при спазване на изискванията за биосигурност и хуманно отношение към тях."

§ 11. Член 15 се отменя.

§ 12. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "по чл. 4 и 5" се заменят с "по чл. 4, т. 3 - 5, 7 и 9 и чл. 5";

б) в т. 2:

аа) в буква "в" думата "пилетата" се заменя с "птици";

бб) буква "г" се отменя";

вв) в буква "д" думата "пилетата" се заменя с "птици";

в) точка 3 се изменя така:

"3. имат фумигационни камери за яйца при внасянето им;"

г) в т. 4 буква "а" се изменя така:

"а) помещения за измиване на оборотния амбалаж за транспортиране на птиците в случай, че не се използва амбалаж за еднократна употреба;".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Допуска се инкубиране и люпене на яйца за разплод в една люпилня само от един и същ вид птици."

3. Създава се ал. 4:

"(4) Цикълът на производство в люпилните се организира по начин, който не позволява кръстосване на производствените пътища, създаващи условия за контаминация."

§ 13. В чл. 19, т. 9 се създава нова буква "е":

"е) извършената дезинфекция в обекта."

§ 14. Създава се чл. 19б:

"Чл. 19б. (1) Собственикът или ползвателят на люпилня за птици спазва изискванията на чл. 19, т. 2 - 4, т. 6, 8, т. 9, букви "б" и "е" и т. 10 - 14.

(2) Собственикът или ползвателят на люпилня и/или животновъден обект за отглеждане на птици е длъжен да:

1. изготвя технологична схема;

2. изготвя правила за вътрешния ред и хигиена;

3. изготвя програма за почистване и дезинфекция;

4. изготвя правила за употреба на подходящо работно облекло на персонала, а за посетителите - подходящо защитно облекло;

5. поддържа в изправност сгради, съоръжения, оборудване и заграждения;

6. предостави писмено на официалния ветеринарен лекар резултатите от лабораторните изследвания при възникване на заразна болест;

7. извършва микробиологичен качествен контрол чрез вземане на проби за санитарни и патогенни микроорганизми на:

а) люпилните след всяка партида;

б) помещенията за отглеждане на птици преди и след всяка партида;

8. води документация за контрола по т. 7 и за всяка партида в люпилнята и животновъдния обект, която се съхранява в срок три години.

(3) Документацията за партидите яйца в люпилнята съдържа следната информация:

1. произхода на партидите яйца и датата на тяхното пристигане в люпилнята;

2. люпимостта на яйцата;

3. качествата на яйцата и еднодневни птици и забелязани аномалии;

4. резултатите от проведените лабораторни изследвания по време на люпилния процес;

5. извършените ваксинации;

6. технологичния отпад от люпилния процес и неговата реализация;

7. местоназначението на еднодневните птици;

8. извършената дезинфекция на:

а) яйца след пристигането им, преди да се инкубират;

б) инкубаторна зала след всяко освобождаване на инкубатора;

в) люпилна зала, люпилни шкафове и оборудването им след излюпване на всяка партида.

(4) Документацията за партидите птици в животновъдния обект съдържа следната информация:

1. място на зареждане и реализация;

2. произход на партидите, датите на пристигане и реализация на птиците;

3. движение на птиците при зареждане, разселване, преместване и др. - брой, особености, аномалии;

4. извършената ваксинационна, лечебна и профилактична дейност по време на партидата;

5. резултатите от проведените лабораторни изследвания по време на партидата;

6. технологичен отпад (ежедневен и с натрупване за периода смъртност) и удостоверяване на експедицията на умрелите птици за обезвреждане."

§ 15. В допълнителните разпоредби, в § 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се отменя.

2. Точка 10 се изменя така:

"10. "Люпилня за птици" е обект, в който се извършва инкубиране на яйца за разплод от различните видове птици и излюпване на пилета, пуйчета, патета, гъсета и други видове птици."

3. В т. 13 след думата "кокошки" се добавя "бройлери", а думите "отглеждани с търговска или развъдна цел" се заличават.

4. В т. 30 след думите "промишлен характер" се добавя "в свиневъдството".

5. Създава се т. 30а:

"30а. "Животновъден обект с промишлен характер в птицевъдството" е обект, в който се отглеждат над 350 броя кокошки носачки или друг вид възрастни птици или над 500 броя бройлери или подрастващи от други видове."

6. Създават се т. 47, 48, 49 и 50:

"47. "Отглеждане на птици на закрито" е това, при което през цялото време на технологичния процес птиците се отглеждат в сгради/помещения и нямат възможност да излизат извън тях.

48. "Отглеждане на птици на открито" е това, при което през цялото време на технологичния процес птиците се отглеждат в сгради/помещения и имат достъп до дворчета.

49. "Партида птици/яйца за люпене" е група птици/яйца за люпене, които се отглеждат/люпят в зависимост от технологията по едно и също време, място и условия.

50. "Нов животновъден обект" е обект, който за първи път се регистрира като такъв, за отглеждане на даден вид животни по реда на чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност."

§ 16. В преходните и заключителните разпоредби, в § 3а думите "ал. 1, т. 2 и ал. 7" се заменят с "ал. 1 и 2".

§ 17. Досегашното приложение № 7 към чл. 14, ал. 2, т. 2 става приложение № 7 към чл. 14, ал. 1, т. 2.

§ 18. Досегашното приложение № 9 към чл. 15, ал. 1, т. 1 става приложение № 9 към чл. 14, ал. 1, т. 5 и в него т. 3.1 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 19. Животновъдните обекти за отглеждане на птици се привеждат в съответствие с изискванията на тази наредба в шестмесечен срок от влизането ѝ в сила.

§ 20. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките