Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 15.IX

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-929 ОТ 2014 Г. ЗА ПАТРУЛНО-ПОСТОВА ДЕЙНОСТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2014 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-929 ОТ 2014 Г. ЗА ПАТРУЛНО-ПОСТОВА ДЕЙНОСТ (ДВ, БР. 102 ОТ 2014 Г.)

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.75 от 15 Септември 2017г.

§ 1. В чл. 2, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. охрана на обекти по чл. 92, ал. 1 и 2 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР), обекти на Министерството на вътрешните работи (МВР) и дипломатически представителства, включително и със сигнално-охранителна техника;".

2. Точка 6 се изменя така:

"6. охрана на специални товари, опасни товари, ценни пратки и товари на територията на страната, възложена със закон или в изпълнение на сключен договор;".

3. Създава се т. 10:

"10. реагиране при получаване на задействие на сигнално-охранителни и известителни системи (СОИС) при охрана на обекти."

§ 2. В чл. 5 думите "във и извън МВР" се заменят с "на МВР и други ведомства".

§ 3. В чл. 7 ал. 2 се изменя така:

"(2) Когато нарядът е в състав от двама и повече служители, се определя старши на наряда. За старши на наряда се определя служителят, заемащ по-висока длъжност, или този с по-голям професионален опит, в случай че служителите заемат равни длъжности."

§ 4. В чл. 18 ал. 1 се изменя така:

"(1) Конвой е наряд за принудително отвеждане на лица по ред, определен с инструкция, издадена на основание чл. 76, ал. 4 ЗМВР."

§ 5. Създава се чл. 25а:

"Чл. 25а. Анализът и планът за изпълнение на ППД се изготвя самостоятелно за щатно обособени групи, сектори и отдели, изпълняващи ППД, а там, където няма щатно обособени звена, се включва като отделен раздел в анализа/плана на охранителната дейност."

§ 6. В чл. 26, ал. 3, т. 1 след думата "водоизточници" се добавя "обекти, охранявани със СОИС", а думите "и особено важни" се заличават.

§ 7. В чл. 27 се правят следните допълнения и изменения:

1. Създава се нова т. 5:

"5. реда за реагиране при получен сигнал от обект, охраняван със СОИС;".

2. Досегашните т. 5 - 8 стават съответно т. 6 - 9.

§ 8. Създава се чл. 27а:

"Чл. 27а. (1) В РУ при ОДМВР, където ежедневно за изпълнение на охранителната дейност в разстановката на силите и средствата, обслужващи територията на РУ, се включват съвместни наряди, включващи служители от ППД, и контрол на пътното движение (КПД), решението на длъжностните лица по чл. 26, ал. 1 се оформя в обща писмена заповед за организацията на ППД и КПД.

(2) Заповедта по ал. 1 се изготвя по реда на чл. 27, като в т. 1, 2, 7 и 8 се добави регламентация по отношение на КПД.

(3) Редът за изпълнение на дейността на нарядите по ал. 1 се отразява в ежедневните разпореждания на началниците на РУ."

§ 9. В чл. 29, ал. 3 т. 2 се изменя така:

"2. особености на обслужваната територия (стратегически обекти, обекти, охранявани със СОИС и със служители на МВР, държавни учреждения и ведомства, дипломатически представителства, банки и финансови институции, учебни заведения и места с интензивно присъствие на деца, медицински заведения и други обекти с важно обществено значение);".

§ 10. В чл. 31, ал. 1, т. 2 думите "и състава" се заличават.

§ 11. Създава се чл. 35а:

"Чл. 35а. При изпълнение на дейността, регламентирана в чл. 27а, от съвместни наряди отчетните форми, разпоредени в чл. 35, ал. 1, се изготвят от служителя от звеното ППД, като дейността по пътен контрол се въвежда в АИС "Пътна полиция" чрез работна станция за отдалечен достъп (РСОД)."

§ 12. В чл. 36, ал. 2 т. 4 се изменя така:

"4. контрол чрез система за глобално позициониране (GPS);".

§ 13. Създава се чл. 39а:

"Чл. 39а. В РУ, където ежедневно се изпълнява дейността от съвместни наряди и няма предвидени/заети длъжности по чл. 39, лицата по чл. 26, ал. 1 чрез писмената заповед по чл. 27а поименно определят полицейски органи, в длъжностните характеристики на които са предвидени правомощия по линия на охранителната дейност, които да осъществяват проверка на непосредственото изпълнение на ППД и КПД."

§ 14. Създава се чл. 40а:

"Чл. 40а. (1) Проверките на непосредственото изпълнение на ППД от нарядите могат да бъдат и негласни, при които се води наблюдение за действията на проверявания наряд.

(2) Негласни проверки се извършват след разпореждане от съответните длъжностни лица по чл. 26, ал. 1 и 2.

(3) При необходимост проверяващият прекратява наблюдението и предприема действия съгласно чл. 42.

(4) За резултатите от извършената проверка по ал. 1 се докладва писмено на длъжностни лица, разпоредили извършването ѝ."

§ 15. В чл. 49 се създава ал. 5:

"(5) При изпълнение на конкретни задачи полицейските органи, осъществяващи ППД, могат да изпълняват функционалните си задължения в цивилно облекло след издадена писмена заповед от длъжностните лица по чл. 26, ал. 1 и 2."

§ 16. В чл. 50 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 т. 1 се изменя така:

"1. карта (схема) на обслужваната територия, обозначена с определените участъци, маршрути и постове;".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Полицейските органи от нарядите, изпълняващи ППД в отдалечени райони/обекти, се инструктират периодично най-малко два пъти в месеца, за което се изготвя протокол. При застъпване в наряд служителите докладват в ОДЦ/ОДЧ, които от своя страна при необходимост им дават допълнителни указания. В информационната карта на наряда се вписва, че инструктажът е периодичен, часът, в който е осъществен контактът, и данните на служителя от ОДЦ/ОДЧ."

§ 17. Член 51 се изменя така:

"Чл. 51. (1) Ежедневен инструктаж и отвод на нарядите се извършва от началниците на сектор, началник на група, полицейски инспектор или командир на отделение от съответното звено за изпълнение на ППД по предварително утвърден график или съгласно графика по чл. 30, ал. 1.

(2) Звената, в които няма предвидени/заети длъжности по ал. 1 или с наличните не може да се осигури присъствие за всяка смяна за провеждане на инструктаж и отвод на наряда, лицата по чл. 26, ал. 1 и 2 или оправомощени от тях длъжностни лица с писмена заповед възлагат провеждането на инструктаж и отвод на дежурните в ОДЦ/ОДЧ или на други полицейски органи, в длъжностните характеристики на които са предвидени правомощия по линия на охранителната дейност."

§ 18. В чл. 52, т. 2 думата "съгласно" се заменя със "съобразено с".

§ 19. Член 53 се изменя така:

"Чл. 53. (1) В рамките на инструктажа инструктиращият:

1. информира полицейските органи за по-характерните правонарушения през денонощието, в т.ч. издирваните лица и МПС, както и други данни, имащи отношение към състоянието на оперативната обстановка;

2. запознава полицейските органи с разпореждането за разстановката на силите и средствата за денонощието и поименното им разпределение по видове наряди;

3. информира за наличието и местонахождението на други наряди в обслужваната територия за съответната смяна;

4. възлага конкретни задачи на нарядите, като при необходимост указва и часови графици за изпълнение на ППД/КПД на установъчните пунктове/точки на контрол, разпоредени в указанията за изпълнение на ППД/КПД;

5. определя старшите на нарядите;

6. предоставя разпоредените документи за изпълнение на служебната дейност.

(2) На придадените в помощ сили се провежда инструктаж в структурата, в която са придадени, като им се разпореждат конкретни задачи за изпълнение, часови график за установъчните пунктове и маршрутът на движение, след което инструктиращият проверява правилното им изписване, като удостоверява проведен инструктаж по реда на чл. 54."

§ 20. В чл. 57, ал. 1 след думите "за придвижване" се добавя "в рамките на определените маршрути,".

§ 21. Член 58 се изменя така:

"Чл. 58. Когато в състава на наряда са включени служебни кучета, същите се водят от водачи на служебни кучета и се използват съгласно Правила за организацията на работа на органите на МВР със служебни кучета, утвърдени със заповед на министъра на вътрешните работи."

§ 22. В § 1, т. 2 от допълнителната разпоредба думата "карта" се заменя с "информационно-аналитична справка".

Промени настройката на бисквитките