Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 24.X

НАРЕДБА № 8121з-1226 ОТ 27 СЕПТЕМВРИ 2017 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ, УПРАЖНЯВАНЕТО НА КОНТРОЛ, СЪХРАНЕНИЕТО И УНИЩОЖАВАНЕТО НА ПРЕПИСКИТЕ ПО ПРИЛАГАНЕТО НА ПРЕВАНТИВНИТЕ МЕРКИ ПО ЧЛ. 25, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРОРИЗМА

 

НАРЕДБА № 8121з-1226 ОТ 27 СЕПТЕМВРИ 2017 Г. ЗА ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ, УПРАЖНЯВАНЕТО НА КОНТРОЛ, СЪХРАНЕНИЕТО И УНИЩОЖАВАНЕТО НА ПРЕПИСКИТЕ ПО ПРИЛАГАНЕТО НА ПРЕВАНТИВНИТЕ МЕРКИ ПО ЧЛ. 25, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ТЕРОРИЗМА

Издадена от министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.85 от 24 Октомври 2017г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят редът за осъществяване на взаимодействието между структурите на Министерството на вътрешните работи (МВР) и на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), упражняването на контрола, съхранението и унищожаването на преписките по прилагането на превантивните мерки по чл. 25, ал. 1 от Закона за противодействие на тероризма (ЗПТ).

Раздел II.
Взаимодействие

Чл. 2. Органите на МВР и ДАНС осъществяват взаимодействие при прилагането на превантивни мерки по чл. 25, ал. 1 ЗПТ по отношение на лица, за които са налице данни, от които може да се направи обосновано предположение, че осъществяват дейност, представляваща заплаха от тероризъм.

Чл. 3. Взаимодействието между МВР и ДАНС при прилагането на превантивните мерки по чл. 25, ал. 1 ЗПТ включва съвместни действия и обмен на информация.

Чл. 4. Общото ръководство и контрол на взаимодействието по наредбата се осъществява от главния секретар на МВР и от председателя на ДАНС.

Раздел III.
Упражняване на контрол

Чл. 5. (1) Контролът по прилагане на превантивните мерки по чл. 25, ал. 1 ЗПТ се осъществява от органите на МВР и ДАНС.

(2) За извършване на проверки на изпълнението на приложените превантивни мерки органите, осъществяващи контрола, могат да поискат съдействие от съответната компетентна структура на МВР, както и от други компетентни органи.

Чл. 6. (1) Предложенията по чл. 26, ал. 2 ЗПТ се изготвят по образец (приложение № 1).

(2) Към предложението по ал. 1 се прилага и проект на заповед по чл. 26, ал. 1 ЗПТ по образец (приложение № 2).

Чл. 7. (1) В случай на издаване на заповед за прилагане на превантивни мерки по чл. 25, ал. 1 ЗПТ или за отмяна на приложена мярка от председателя на ДАНС екземпляр от заповедта незабавно се изпраща на главния секретар на МВР.

(2) В случай на издаване на заповед за прилагане на превантивни мерки по чл. 25, ал. 1 ЗПТ или за отмяна на приложена мярка от главния секретар на МВР екземпляр от заповедта незабавно се изпраща на председателя на ДАНС.

(3) При установяване на неизпълнение на приложена превантивна мярка органите на МВР и ДАНС обменят информация незабавно чрез съответните оперативни дежурни центрове, за което се уведомяват главният секретар на МВР и председателят на ДАНС.

Чл. 8. (1) За упражняване на контрола информация от заповедите за прилагане на превантивни мерки се въвежда в Автоматизираната информационна система (АИС) на Министерството на вътрешните работи, включително заповедите, получени по чл. 7, ал. 1, в срок не по-дълъг от 24 часа от получаването в съответната компетентна структура.

(2) Въвеждането в АИС се извършва от служители на структурата, в която е получена заповедта за упражняване на контрол, а заповедите на председателя на ДАНС се въвеждат след предоставянето им от главния секретар на съответната компетентна структура на МВР.

(3) В АИС се съхранява следната информация:

1. установъчни данни на лицето (имена/други имена, ЕГН/ЛНЧ, дата на раждане, адрес, гражданство, пол, прякор);

2. видът на наложената мярка;

3. срокът за прилагане на мярката;

4. номерът на заповедта за прилагане;

5. органът, издал заповедта за прилагане на мярката;

6. номерът на заповедта за отмяна (ако има такава);

7. органът, отменил мярката;

8. допълнителна информация, свързана с контрола на мярката и с органа, осъществяващ контрола на мярката.

Раздел IV.
Съхранение и унищожаване на преписките

Чл. 9. (1) Преписките по прилагане на мерките по чл. 25, ал. 1 ЗПТ включват предложението по чл. 26, ал. 2 ЗПТ, заповедта по чл. 26, ал. 1 ЗПТ и документите във връзка с изпълнението и контрола на приложената мярка.

(2) Срокът за съхранение на преписките по ал. 1 е 20 години ЕК (експертна комисия).

(3) Документите, съдържащи класифицирана информация, послужили като основание за налагане и отмяна на мярка по чл. 25, ал. 1 ЗПТ, както и преписките, представляващи сбор от документи, съдържащи класифицирана информация, се предоставят, обработват, съхраняват и унищожават при условията и по реда на Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) и Правилника за прилагане на Закона за защита на класифицираната информация (ППЗЗКИ).

Чл. 10. Експертизата, обработването, предаването в учрежденския архив или унищожаването на преписките по прилагане на мерките по чл. 25, ал. 1 ЗПТ след изтичане на сроковете по чл. 9, ал. 2 се осъществява от структурата, инициирала създаването им.

Чл. 11. Унищожаването на преписка се извършва в структурната единица, инициирала създаването ѝ, след изтичане на регламентираните срокове за съхранение в номенклатурния списък на сборовете от документи (за документите, съдържащи класифицирана информация съгласно ЗЗКИ и ППЗЗКИ) или в номенклатурата на делата (за явни документи съгласно Закона за Националния архивен фонд) и след писмено становище на Държавна агенция "Архиви".

Чл. 12. Приемането на преписките по прилагане на мерки по чл. 25, ал. 1 ЗПТ в учрежденския архив се извършва по общия ред за архивиране.

Чл. 13. (1) Преписки по прилагане на мерки по чл. 25, ал. 1 ЗПТ в учрежденския архив се използват от служителите съгласно съответните вътрешни правила.

(2) Външни потребители получават достъп до преписки след разрешение от главния секретар на МВР или от председателя на ДАНС.

(3) Всяко изнасяне и връщане на преписки по прилагане на мерките по чл. 25, ал. 1 ЗПТ извън структурите се извършва съобразно действащото законодателство и по реда на съответното ведомство.

(4) При установяване на липси и увреждания след връщането на преписки в архива се съставя протокол и писмено се уведомява главният секретар на МВР или председателят на ДАНС.

Чл. 14. Всички действия, предприети в изпълнение на тази наредба, се осъществяват при спазване разпоредбите на действащото законодателство за достъп, събиране, съхранение, използване и разкриване на сведения, представляващи лични данни, държавна или служебна тайна.

Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Тази наредба се издава на основание чл. 31, ал. 2 от Закона за противодействие на тероризма.


Приложение № 1 към чл. 6, ал. 1


……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

(наименование на ведомство)

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

(наименование на структура/звено)

_________________________________________________________________________

Рег. № ............ Екз. № ……………

................................... 20 ………..г.

                                                                                          ДО

                                                                                           (посочва се председателят

                                                                                           на ДАНС или главният

                                                                                          секретар на МВР)

 

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ОТНОСНО: Издаване на заповед за прилагане на превантивни мерки по чл. 25, ал. 1 от Закона за противодействие на тероризма.

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ/ГЛАВЕН СЕКРЕТАР,

 

На основание чл. 26, ал. 2 във връзка с чл. 24, ал. 1 от Закона за противодействие на тероризма (ЗПТ) с цел да се предотврати участието в тероризъм, както и да се предотврати опасността от извършване на терористичен акт предлагам по отношение на лицето …………………………………………………………………………......……...….

……………………………………………………………………………………..…….…….

………………………………………………………………………………………...……….

……………………………………………………………………………………………....….

(имена/други имена - за чужди граждани имената се изписват и на латиница, ЕГН/ЛНЧ/ЛН, дата на раждане, адрес, гражданство, пол, прякор)

 

да бъдат приложени мерките по чл. 25, ал. 1, т... ЗПТ за срок от …………………....….

Прилагането на мерките е необходимо с цел ……………………………….……..……..

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………………….

Фактите и обстоятелствата, послужили като основание за изготвяне на предложението за налагането на мярката са ………………………………………................................……

………………………………………………………………………….……………….…….

…………………………………………………………………………….……………..…….

…………………………………………………………………………….……………….….

(посочват се пълно и изчерпателно фактите и обстоятелствата за налагането на мярката*)

Предлагам контролът по изпълнението на мярката да се осъществява от ….……….…..

…………………………………………………………………………………………..….….

……………………………………………………………………………………….……..….

……………………………………………………………………………………….……..….

(посочва се органът, който се предлага да контролира изпълнението на мярката)

 

ПРИЛОЖЕНИЕ:      1. Проект на заповед.

                                  2. Други.

_______________

*Фактическите основания за прилагане на конкретна превантивна мярка, в случай че съдържат класифицирана информация, се посочват в отделен документ, изготвен от съответните длъжностни лица по реда на Закона за защита на класифицираната информация.


Приложение № 2 към чл. 6, ал. 2


…………………………………………………………………………………....…………….

(наименование на ведомство)

___________________________________________________________________________

 

ЗАПОВЕД

№ ............./.............. г.

за прилагане на превантивни мерки по чл. 25, ал. 1 от Закона за противодействие на тероризма

 

Подписаният …………………………………………………………………....…………….

…………………………………………………………………………………....…………….

(име, презиме и фамилия)

на длъжност …………………………………………………………………....……………..

……………………………………………………………………………………....…………,

(председател на ДАНС/главен секретар на МВР)

като взех предвид ………………………………………………………………....………….

………………………………………………………………………………………...……….

(посочват се фактическите и правните основания*)

Поради което и на основание чл. 26, ал. 1 от Закона за противодействие на тероризма

 

ЗАПОВЯДВАМ:

 

1. Да се приложат/приложи спрямо ………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………

(имена/други имена - за чужди граждани имената се изписват и на латиница, ЕГН/ЛНЧ/ЛН, дата на раждане, адрес, гражданство, пол, прякор)

мерките/мярката по чл. 25, ал. 1, т. ……………...….…от Закона за противодействие на тероризма -…………………………………………………………………....………………

(посочват се мерките, които се прилагат)

2. Контролът по изпълнението на мерките/мярката по т. 1 да се осъществява от ….…..

……………………………………………………………………………………………...…

(посочва се органът, който ще контролира изпълнението на мярката)

3. Предвид че ………………………………………………………………………….…….

………………………………………………………………………………………….……,

(посочват се мотиви, които да обосноват продължителността на прилагане на мерките)

мерките/мярката по т. 1 да се прилагат/прилага до …………………………………...…..

…………………………………………………………………………………………...……

(посочва се срокът, за който се прилагат мерките, но не повече от 6 месеца)

Заповедта подлежи на незабавно изпълнение.

Заповедта може да се обжалва пред Върховния административен съд. Жалбата се подава чрез органа, който е издал заповедта, в 7-дневен срок от получаването ѝ.

Заповедта да се изпрати на ……………………………………………………..………….

…………………………………………………………………………………….…………,

(посочва се органът, който е определен да контролира изпълнението на мярката)

който незабавно да я връчи на лицето по т. 1.

 

Дата: ............... 20..... г.                                                            Подпис: …………….....……

_____________

*Фактическите основания за прилагане на конкретна превантивна мярка, в случай че съдържат класифицирана информация, се посочват в отделен документ, изготвен от съответните длъжностни лица по реда на Закона за защита на класифицираната информация.


Промени настройката на бисквитките