Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 29.XII

НАРЕДБА № 8 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "БРОДИРОВАЧ"

 

НАРЕДБА № 8 ОТ 18 ДЕКЕМВРИ 2017 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "БРОДИРОВАЧ"

В сила от 29.12.2017 г.
Издадена от министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.104 от 29 Декември 2017г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя държавният образователен стандарт (ДОС) за придобиването на квалификация по професията 542150 "Бродировач" от област на образование "Производство и преработка" и професионално направление 542 "Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 2. Държавният образователен стандарт за придобиването на квалификация по професията 542150 "Бродировач" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на първа степен на професионална квалификация за специалността 5421501 "Бродерия".

Чл. 3. Въз основа на ДОС по чл. 1 и рамковите програми по чл. 10, ал. 3, т. 1 и 6 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват типови учебни планове за ученици, учебни планове за лица, навършили 16 години, и учебни програми за обучението по специалността по чл. 2.

Раздел II.
Съдържание на държавния образователен стандарт

Чл. 4. (1) Държавният образователен стандарт по чл. 1 определя изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.

(2) Държавният образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията 542150 "Бродировач" включва общата, отрасловата и специфичната професионална подготовка с необходимите професионални компетентности, които гарантират на обучаемия възможността за упражняване на професията след завършване на обучението.

Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 22, ал. 6 във връзка с чл. 22, ал. 2, т. 6 от Закона за предучилищното и училищното образование.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение към чл. 2



Държавен образователен стандарт за придобиване на квалификация по професия "Бродировач"

Професионално направление:

 

542

Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи

 

Наименование на професията:

 

542150

Бродировач

Специалност:

Степен на

професионална

квалификация:

5421501

Бродерия

Първа

Ниво на квалификация според Европейската квалификационна рамка (ЕКР) - 2

Ниво на квалификация според Националната квалификационна рамка (НКР) - 2


1. Изисквания към кандидатите

1.1. Изисквания към кандидатите за входящо минимално образователно и/или квалификационно равнище за придобиване на степен на професионална квалификация съгласно Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО)

За придобиване на първа степен на професионална квалификация по професията "Бродировач" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 ЗПОО (утвърден от министъра на образованието и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г., изм. със Заповед № РД-09-1851 от 27.03.2017 г.) изискванията за входящото минимално образователно равнище към кандидатите са:

• за ученици - завършено основно образование;

• за лица, навършили 16 години - завършен начален етап на основното образование или успешно завършен курс за ограмотяване, организиран от училища в системата на предучилищното и училищното образование по реда на Закона за насърчаване на заетостта или на Закона за предучилищното и училищното образование, или валидирани компетентности за начален етап на основно образование по чл. 167, ал. 1, т. 4 от Закона за предучилищното и училищното образование, а в случаите на продължаващо професионално обучение - и придобита квалификация по част от професия;

• за ученици със специални образователни потребности и за лица, навършили 16 години, с увреждания - завършен VII клас.

Здравословното състояние на кандидата се удостоверява с медицински документ, доказващ, че професията, по която желае да се обучава, не му е противопоказна.

1.2. Валидиране и професионален опит

Придобиването на квалификация по професията "Бродировач" - първа степен или по част от нея чрез валидиране на професионални знания, умения и компетентности, се осъществява съгласно Наредба № 2 от 2014 г. за условията и реда за валидиране на професионални знания, умения и компетентности, издадена от министъра на образованието и науката (ДВ, бр. 96 от 2014 г.).

2. Описание на професията

2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)

Бродировачът в текстилното и шевното производство изпълнява различни видове рутинни трудови дейности. Разпознава основните и спомагателните текстилни материали и конци за бродерия, определя лицева и опака страна на детайлите в зависимост от вида на бродерията, разпознава детайлите на облеклото. В ежедневната си работа той обслужва бродировачните полуавтомати: зарежда ги с детайлите, върху които се изпълнява бродерията, и следи за непрекъснатия процес на бродирането. При скъсване на конец изключва полуавтомата и отстранява неизправността.

При работа в малко предприятие или ателие бродировачът работи на бродировачна шевна машина. Той изпълнява и ръчна бродерия. Разчита зададената от клиента схема на бродерията, подбира необходимите спомагателни материали и конци. Изпълнява машинна или ръчна бродерия върху различни текстилни и нетекстилни детайли според изискванията на клиента.

След изработването на бродерията извършва изглаждане на детайлите съобразно технологичните изисквания.

При необходимост ръчно изшива незавършен елемент от бродерията - дефект, допуснат при машинното бродиране. Извършва ръчно или полумеханизирано почистване на инструментите, машините и съоръженията.

Събира и сортира разделно отпадъчни материали и вторични суровини.

Бродировачът изпълнява всички трудови дейности и задачи, като спазва изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и правилника за вътрешния ред в предприятието.

В своята трудова дейност той използва: бродировачни шевни машини, бродировачни полуавтомати, ютии, ръчни игли, ножици, приспособления за разшиване и прорязване, рамки, гергефи, инструменти и съоръжения за почистване, основни, помощни и спомагателни материали.

Работната среда в текстилните и шевните предприятия се характеризира със завишени нива на шум, запрашеност, химически вещества и други фактори, които изискват при изпълнение на трудовите дейности задължително работно облекло и лични предпазни средства.

Бродировачът носи отговорност за качественото изпълнение на поставените от прекия ръководител задачи, за спазване на трудовата и технологичната дисциплина. Отговорен е за опазване на повереното му имущество - суровини, материали, инструменти, машини, съоръжения и др.

Бродировачът трябва да проявява сръчност и съобразителност при изпълнение на трудовите дейности; да умее да работи в екип и да съдейства за своевременното изпълнение на трудовите задачи.

Работното време в промишленото производство е регламентирано в съответствие с действащото трудово законодателство.

2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение

Придобилият първа степен на професионална квалификация по професия "Бродировач" може да се обучава за придобиване на квалификация по професията "Оператор в производството на облекло" - втора степен на професионална квалификация, специалност "Производство на облекло от текстил" и специалност "Производство на облекло от кожи", по професията "Моделиер-технолог на облекло" - трета степен на професионална квалификация, специалност "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" и специалност "Конструиране, моделиране и технология на облекло от кожи", по професията "Модист" - специалност "Бутикови облекла" - трета степен на професионална квалификация, и специалност "Облекла по поръчка" - трета степен на професионална квалификация, ако отговаря на условията за входящо минимално образователно равнище, регламентирано в Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО) и в Рамковите програми. При обучението единиците резултати от ученето по общата професионална подготовка и по част от отрасловата и от специфичната професионална подготовка се зачитат.

2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011) в Република България, утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика, изм. със Заповед № РД-01-715 от 19.09.2017 г.

Съгласно НКПД - 2011 придобилите първа степен на професионална квалификация по професия "Бродировач" могат да заемат следните длъжности:

◦ 7533-1001 "Бродировач";

◦ 7533-1002 "Изпълнител, ръчна бродерия";

◦ 8152-2026 "Работник, ръчно изшиване на дефекти на тъкането (дообработка на тъкани)", както и на други подобни длъжности, допълнени при актуализиране на НКПД.

3. Единици резултати от ученето (ЕРУ)

3.1. Списък на ЕРУ

ЕРУ по обща професионална подготовка за професията "Бродировач" - първа степен на професионална квалификация

1. ЕРУ Здравословни и безопасни условия на труд

◦ 1.1. РУ (Резултат от учене) Познава и спазва разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

◦ 1.2. РУ Спазва изискванията за превантивна дейност по опазване на околната среда

◦ 1.3. РУ Участва в овладяването на рискови и аварийни ситуации

2. ЕРУ Икономика

◦ 2.1. Познава основите на пазарната икономика

◦ 2.2. Познава основните характеристики на производствената дейност в предприятието

3. ЕРУ Предприемачество

◦ 3.1. Познава основите на предприемачеството

◦ 3.2. Формира предприемаческо поведение

ЕРУ по отраслова професионална подготовка за професиите от професионално направление "Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи"

4. ЕРУ Използване на информационни и комуникационни технологии в професионалната дейност

◦ 4.1. РУ Обработва информация с ИКТ

◦ 4.2. РУ Комуникира с ИКТ

◦ 4.3. РУ Създава цифрово съдържание с ИКТ

5. ЕРУ Подготовка и организация на работата

◦ 5.1. РУ Подготовка на работното място

◦ 5.2. РУ Организация на работното място

6. ЕРУ Обща технология на шевното производство

◦ 6.1. РУ Познава технологичните процеси на видовете производства в отрасъла

◦ 6.2. РУ Разчита условни означения при използване на скици и схеми

ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност 5421501 "Бродерия" - първа степен на професионална квалификация

7. ЕРУ Извършва предварителна подготовка за изпълнение на машинна бродерия

◦ 7.1. РУ Разчита условните обозначения в схемата за бродерия

◦ 7.2. РУ Разпознава детайлите на облеклото, върху които ще се изпълнява бродерията

◦ 7.3. РУ Подготовка на машината за изпълнение на бродерия по зададена схема

8. ЕРУ Обслужва бродировачните полуавтомати

◦ 8.1. РУ Зарежда и включва бродировачния полуавтомат

◦ 8.2. РУ Наблюдава работата на полуавтомата за непрекъснато и качествено изпълнение на бродерията

9. ЕРУ Извършва бродерия на шевна машина за бродерия

◦ 9.1. РУ Извършва подготовка на машината за изработване на бродерията

◦ 9.2. РУ Извършва ръчни операции

9.3. РУ Извършва влаготоплинна обработка

3.2. Описание на ЕРУ


ЕРУ по обща професионална подготовка

ЕРУ 1



Наименование на единицата:

Здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ)

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 1.1:

Познава и спазва разпоредбите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

Знания

• Познава основните нормативни разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд за конкретната трудова дейност

• Знае основните рискове за здравето и безопасността при конкретната трудова дейност

• Знае основните мерки за защита и средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

Умения

• Прилага необходимите мерки за защита

• Използва средствата за сигнализация и маркировка за осигуряване на ЗБУТ

Компетентности

• Изпълнява трудовата дейност при спазване на необходимите мерки за осигуряване на безопасност и здраве при работа

• Проявява отговорност към останалите участници в трудовия процес

• Извършва трудовата дейност, като спазва нормативните разпоредби за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работното място

Резултат от учене 1.2:

Спазва изискванията за превантивна дейност по опазване на околната среда

Знания

• Познава основните разпоредби за опазване на околната среда, отнасящи се до конкретната трудова дейност

• Знае рисковете от замърсяване на околната среда при извършваната трудова дейност (ако е приложимо)

• Познава основните изисквания за разделно събиране на отпадъци

• Познава разпоредбите за съхранение, използване и изхвърляне на опасни продукти

Умения

• Разпознава и съхранява опасни продукти и излезли от употреба детайли, възли, материали, консумативи и др., спазвайки технологията за събиране и рециклиране (ако е приложимо)

Компетентности

• Изпълнява трудовата дейност при спазване на изискванията и правилата за опазване на околната среда

Резултат от учене 1.3:

Участва в овладяването на рискови и аварийни ситуации

Знания

• Знае основните рискови и аварийни ситуации

• Познава основните изисквания за осигуряване на аварийна безопасност

• Изброява основните стъпки за действия при аварии и аварийни ситуации

• Познава видовете травми и методите за оказване на първа помощ

Умения

• Използва терминологията, свързана с аварийните ситуации

• Спазва изискванията за осигуряване на пожарна и аварийна безопасност

• Спазва правилата за действия при аварии и аварийни ситуации

• Оказва първа помощ на пострадали при авария

Компетентности

• Разпознава рисковете, които могат да доведат до възникване на пожар и/или авария

• Участва в овладяването на възникнал пожар и/или авария в съответствие с установените вътрешнофирмени правила за пожарна и аварийна безопасност

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Решаване на казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Владее основни теоретични знания за:

• здравословни и безопасни условия на труд на работното място;

• превантивна дейност за опазване на околната среда;

• овладяване на аварийни ситуации и оказване на първа помощ на пострадали.

За средство 2:

• Избира най-подходящия тип поведение при зададените рискови ситуации

• Вярно и точно определя необходимите действия за оказване на първа помощ


ЕРУ 2



Наименование на единицата:

Икономика

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 2.1:

Познава основите на пазарната икономика

Знания

• Познава общата теория на пазарната икономика

• Запознат е с основните икономически проблеми - оскъдност, ресурси, избор

• Знае ролята на държавата в пазарната икономика

• Познава основните икономически субекти в бизнеса

Умения

• Прилага успешни практики за управление на различни бизнес начинания

Компетентности

• Способен е да идентифицира успешни практически примери за управление на бизнес начинания, като обяснява ролята на всеки икономически субект, ангажиран в бизнеса

Резултат от учене 2.2:

Познава основните характеристики на производствената дейност в предприятие

Знания

 

• Познава основите на пазарното търсене и пазарното предлагане

• Дефинира основни икономически понятия - приходи, разходи, печалба, рентабилност

Умения

• Прилага основни икономически понятия в контекста на дейността на предприятието

Компетентности

• Способен е да анализира основните икономически принципи в контекста на производствената дейност на дадено предприятие

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на икономиката

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус/сценарий


ЕРУ 3



Наименование на единицата:

Предприемачество

Наименование на единицата:

Предприемачество

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 3.1:

Познава основите на предприемачеството

Знания

• Знае същността на предприемачеството

• Познава видовете предприемачески умения

Умения

• Анализира практически примери за успешно управление на дейността на фирмата

Компетентности

• Предлага нови идеи за ефективно изпълнение на трудовите дейности

Резултат от учене 3.2:

Формира предприемаческо поведение

Знания

 

• Познава характеристиките на предприемаческото поведение

• Знае видовете предприемаческо поведение

Умения

• Преценява необходимостта от промени, свързани с подобряване на работата

Компетентности

• Предлага решения за оптимизиране на трудовите дейности

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит/тест

Средство 2:

• Казус по зададен сценарий

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Владее основните теоретични знания в областта на предприемачеството

За средство 2:

• Вярно, точно и мотивирано определя действията за разрешаване на проблема в зададения казус/сценарий


ЕРУ по отраслова професионална подготовка за професиите от професионално направление "Производствени технологии - текстил, облекло, обувки и кожи"

ЕРУ 4



Наименование на единицата:

Използване на информационни и комуникационни технологии в професионалната дейност

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 4.1:

Обработва информация с ИКТ

Знания

• Изброява интернет търсачки

• Знае за съществуването на невярна или подвеждаща информация в интернет

• Познава начините за намиране и запазване на определена цифрова информация (текст, изображения, аудио-, видео-, уебстраници и др.)

• Знае начините за възпроизвеждане на вече записано цифрово съдържание

Умения

• Използва търсачка за намиране на информация

• Записва и съхранява цифрово съдържание (текст, изображения, аудио-, видео-, уебстраници и др.)

• Възпроизвежда вече записано цифрово съдържание

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при обработването на информация

Резултат от учене 4.2:

Комуникира с ИКТ

Знания

• Изброява доставчици на услугата електронна поща

• Изброява софтуер за аудио- и видеоразговори

• Изброява доставчици на услуги за споделяне на файлове

• Познава специфичните софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Умения

• Използва електронна поща

• Използва основни функции на софтуер за аудио- и видеоразговори

• Споделя файлове онлайн

• Работи със софтуерни продукти, свързани с професионалната дейност

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при онлайн комуникация

Резултат от учене 4.3:

Създава цифрово съдържание с ИКТ

Знания

• Познава софтуер за създаване и редакция на просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

Умения

• Създава просто цифрово съдържание в един формат (текст, таблици, изображения)

Компетентности

• Демонстрира основно владеене на ИКТ при създаването на електронно съдържание

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Изпълнение на задача, свързана с намирането на информация в интернет по зададена тема, нейното съхранение и възпроизвеждане

Средство 2:

• Изпълнение на задача, свързана със споделянето на файл в интернет пространството и изпращане на връзка (линк) за сваляне до друг потребител по електронната поща

Условия за провеждане на оценяването:

 

За средства 1 и 2:

• Учебен/компютърен кабинет

• Персонален компютър или лаптоп

• Достъп до интернет

Критерии за оценяване:

• Поставените задачи са изпълнени самостоятелно и в рамките на предварително зададеното за това време

• Демонстрирани са основни знания, умения и компетентности, свързани с употребата на ИКТ


ЕРУ 5



Наименование на единицата:

Подготовка и организация на работата

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 5.1:

Подготовка на работното място

Знания

• Познава правилата за работа в предприятието от текстилното и шевното производство

• Описва технологията на работа

• Познава видовете инструктаж

Умения

• Работи с инструментите и машините, свързани с професионалната му дейност

• Спазва правилата за ЗБУТ

Компетентности

• Работи с инструментите и машините, свързани с професионалната му дейност, като спазва изискванията на ЗБУТ в предприятието от текстилното и шевното производство

Резултат от учене 5.2:

Организация на работното място

Знания

• Познава правилата за рационална организация на работното място

Умения

• Работи по схема, като спазва ЗБУТ

• Открива грешки от технологичен характер

• При техническа неизправност на машината уведомява съответното длъжностно лице

• Поддържа ред и чистота на работното място

Компетентности

• Изпълнява в срок изделието, като спазва изискванията за качество

• Способен е да отстранява грешки от технологичен характер

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Писмен изпит

Средство 2:

• Изпълнение на практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средства 1 и 2:

• Учебен кабинет и учебна работилница или реално работно място

Критерии за оценяване:

За средство 1:

• Дефинира основни понятия, свързани с подготовката и организацията за работа

За средство 2:

• Ефективно организира работното си място при изпълнение на практическата задача


ЕРУ 6



Наименование на единицата:

Обща технология на шевното производство

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 6.1:

Познава технологичните процеси на шевното производство

Знания

• Познава основните видове технологични процеси в шевното производство

• Запознат е с основните видове машини и съоръжения, необходими за изпълнение на отделните производствени операции и процеси

Умения

• Описва характерните особености на технологичните процеси на шевното производство

• Описва характерните особености на основните видове машини и съоръжения за шевното производство

Компетентности

• Способен е да изброи операциите в шевното производство според изискванията на съответния технологичен процес

Резултат от учене 6.2:

Разчита условни означения при използване на скици и схеми

Знания

• Познава условни означения при използване на скици и схеми

Умения

• Различава условни означения при използване на скици и схеми и друга работна документация

Компетентности

• Способен е да разчита условни означения при използване на скици и схеми в рамките на неговите задължения

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• основните видове технологични процеси в текстилното, шевното, обувното и кожено-галантерийното производство;

• основните видове машини и съоръжения, необходими за изпълнение на отделните производствени операции и процеси;

• условните означения при използване на скици, схеми и друга работна документация


ЕРУ по специфична професионална подготовка за специалност "Бродерия" - първа степен на професионална квалификация

ЕРУ 7



Наименование на единицата:

Извършва предварителна подготовка за изпълнение на машинна бродерия

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 7.1:

Разчита условните обозначения в схемата за бродерия

Знания

• Познава и описва условните обозначения на различните видове бродерия в зададената схема за бродерия

• Знае видовете цветове, техните свойства и изразните им възможности

• Знае и описва същността и приложението на стилизацията при изграждане на декоративни композиции

Умения

• Спазва условните обозначения при изпълнение на бродерията

• Работи с посочените по цвят конци

Компетентности

• Разчита условните обозначения в схемата за бродерия, като спазва точно вида на бродерията, цветовите и композиционните изисквания

Резултат от учене 7.2:

Разпознава детайлите на облеклото, върху които ще се изпълнява бродерията

Знания

• Знае пропорциите на човешката фигура

• Разпознава силуетните, конструктивните и декоративните линии в облеклото

• Знае мястото за изпълнение на бродерия върху детайла на облеклото

Умения

• Спазва и прилага параметрите на мястото за изпълнение на бродерията

Компетентности

• Разпознава детайлите на облеклото, върху които ще се изпълнява бродерията, като спазва точно параметрите на мястото за изпълнение на бродерията

Резултат от учене 7.3:

Подготовка на машината за изпълнение на бродерия по зададена схема

Знания

• Познава основните видове бродировачни машини и бродировачни полуавтомати

• Познава правилата за обслужване на бродировачните машини и полуавтомати

• Познава основните видове приспособления (гергефи) и тяхното приложение

• Познава действието и употребата на почистващи средства

• Знае правилата за ръчно или полумеханизирано почистване на бродировачните машини и полуавтомати

Умения

• Прилага правилата за обслужване и поддържане на бродировачните машини и полуавтомати

• Прилага правилата за ръчно или полумеханизирано почистване на бродировачните машини и полуавтомати

Компетентности

• Почиства бродировачните машини и полуавтомати, използвани в промишлено предприятие или ателие, като спазва изискванията за безопасна работа с почистващи средства

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница/производствен участък или ателие

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• условните обозначения при изпълнение на бродерията;

• детайлите от облеклото, върху които се изпълнява бродерията;

• подходящите средства за почистване;

• точните места за почистване на машините.

За средство 2:

• Изпълнява вярно и точно практическа задача по задание, свързана с предварителната подготовка за изпълнение на машинна бродерия



ЕРУ 8



Наименование на единицата:

Обслужва бродировачни полуавтомати

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 8.1:

Зарежда и включва бродировачния полуавтомат

Знания

• Разпознава лицева и опакова страна на основните и спомагателните материали съобразно технологичните инструкции

• Знае технологичните инструкции за зареждане на бродировачния полуавтомат

• Познава начина за зареждане на бродировачния полуавтомат с детайлите, върху които се изпълнява бродерията

• Познава начина за вдяване на бродировачния полуавтомат с шевни конци за машинна бродерия

Умения

• Вдява бродировачния полуавтомат с посочените според модела цветове на шевните конци за машинна бродерия

• Зарежда бродировачния полуавтомат с детайлите, върху които се изпълнява бродерията

• Включва бродировачния полуавтомат в режим на работа

Компетентности

• Зарежда бродировачния полуавтомат с детайли и конци, като спазва стриктно технологичните инструкции

Резултат от учене 8.2:

Наблюдава работата на полуавтомата за непрекъснато и качествено изпълнение на бродерията

Знания

• Знае модела и цветовите комбинации съгласно зададения модел

• Знае своите задължения при неизправност в работата на полуавтомата - скъсване на конец или промяна в модела

Умения

• Следи за изпълнението на бродерията по зададения модел

• Изключва полуавтомата при неизправност - скъсване на конец или промяна в модела

• Отстранява възникналата неизправност в рамките на своите задължения

• Уведомява съответното длъжностно лице за възникнала неизправност, която е извън рамките на задълженията на бродировача

Компетентности

• Обслужва бродировачния полуавтомат при непрекъснато изпълнение на зададената схема на модела, като стриктно спазва правилата за безопасна работа

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

Учебна работилница/производствен участък

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания за:

• техническите и технологичните изисквания за правилно обслужване на бродировачните полуавтомати

За средство 2:

• Изпълнява вярно практическа задача по предварително дефинирано задание, свързано с работата на бродировачните полуавтомати


ЕРУ 9


Наименование на единицата:

Изработва бродерия на шевна машина за бродерия

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Наименование на професията:

Бродировач

Ниво по НКР:

2

Ниво по ЕКР:

2

Резултат от учене 9.1:

Извършва подготовка на машината за изработване на бродерията

Знания

• Познава устройството на универсалната шевна машина за двуконечен затворен бодов ред

• Познава специфичните особености на специалната шевна машина за бродерия

• Знае изискванията за изпълнение на качествен машинен шев при бродиране

Умения

• Сменя машинната игла при промяна на дебелината на материала, върху който се изпълнява бродерията

• Вдява шевната машина с посочените според модела цветове на конците за машинна бродерия

• Регулира стегнатостта на конците

Компетентности

• Регулира стегнатостта на конците според дебелината на материала, върху който се изпълнява бродерията, и технологичните изисквания за качествен машинен шев

• Изработва бродерията, като стриктно спазва зададения модел

Резултат от учене 9.2:

Извършва ръчни операции

Знания

• Знае и описва видовете ръчни бодове

• Знае и описва подходящи спомагателни и помощни материали и конци за ръчно бродиране

Умения

• Изшива ръчно при необходимост незавършен елемент от бродерията - дефект, допускан при машинно бродиране

Компетентности

• Изработва ръчна бродерия, като спазва стриктно техническите изисквания

Резултат от учене 9.3:

Извършва влаготоплинна обработка

Знания

• Познава уредите и съоръженията за влаготоплинна обработка - ютии и преси

• Познава технологичните инструкции при изпълнение на влаготоплинна обработка

• Познава правилата за безопасна работа с уреди и съоръжения за влаготоплинна обработка

Умения

• Глади детайлите с изработена върху тях бродерия

• Спазва правилата за безопасна работа с уреди и съоръжения за влаготоплинна обработка

Компетентности

• Извършва влаготоплинна обработка на детайли с бродерия, като спазва стриктно технологичните изисквания

Средства за оценяване:

Средство 1:

• Тест/писмен изпит

Средство 2:

• Практическа задача

Условия за провеждане на оценяването:

За средство 1:

• Учебен кабинет

За средство 2:

• Учебна работилница/шивашко ателие

Критерии за оценяване:

За средство 1:

Демонстрира основни теоретични знания, свързани с работа със:

• шевна машина за бродерия;

• уредите и съоръженията за влаготоплинна обработка.

За средство 2:

• Изпълнява вярно и точно практическа задача по предварително дефинирано задание, свързана с работата на шевна машина за бродерия и с уредите и съоръженията за влаготоплинна обработка.


4. Изисквания към материалната база

4.1. Учебен кабинет

В учебния кабинет се провежда обучението по теория на професията.

Учебният кабинет включва: работно място на обучаващия (работна маса и стол), работно място на всеки обучаван (работна маса и стол), учебна дъска, шкафове, гладка свободна стена за окачване на нагледни материали, екран за прожектиране, мултимедия, компютър и други дидактически средства за обучение.

Учебни пособия - табла с мостри на текстилни суровини и материали, каталози с различни по вид и произход конци, мостри с различни видове ръчни бодове, схеми за устройството на различните видове машини и съоръжения, видео и учебни филми и др.

4.2. Учебна работилница

В учебната работилница се провежда обучението по практика на професията. Тя трябва да е оборудвана с работни места за всички обучавани.

Основно оборудване и помощни инструменти - машини за бродерия, бродировачен полуавтомат, машини и съоръжения за влаготоплинна обработка, ръчни игли, ножици, приспособления за разшиване и прорязване и др.

Учебни пособия - технологични карти, стандарти, схеми за устройствата на различните видове основно оборудване - машини, съоръжения и онагледяващи табла, демонстрационни макети, реални образци съобразно практическите умения, които трябва да формират обучаваните.

5. Изисквания към обучаващите

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка могат да преподават лица със завършено висше образование по съответната специалност.

По учебен предмет или модул от професионалната подготовка, за който няма съответно професионално направление в Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с Постановление № 125 от 2002 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 64 от 2002 г.), могат да преподават лица без висше образование и без придобита професионална квалификация "учител", ако са придобили професионална квалификация по професия "Бродировач" при условията и по реда на Закона за професионалното образование и обучение.

Препоръчително е на всеки три години обучаващите да преминават курс за актуализиране на професионалните знания, умения и компетентности.

Промени настройката на бисквитките