Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 3 от 5.I

НАРЕДБА № 8121з-1 ОТ 2 ЯНУАРИ 2018 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА НОВ ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО, КОЕТО Е ИЗОСТАВЕНО, КОНФИСКУВАНО ИЛИ ОТНЕТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПРЕДОСТАВЕНО ЗА НУЖДИТЕ НА БЮДЖЕТНА ОРГАНИЗАЦИЯ, И Р

 

НАРЕДБА № 8121з-1 ОТ 2 ЯНУАРИ 2018 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РЕДА ЗА ПОСТАВЯНЕ НА НОВ ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО, КОЕТО Е ИЗОСТАВЕНО, КОНФИСКУВАНО ИЛИ ОТНЕТО В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПРЕДОСТАВЕНО ЗА НУЖДИТЕ НА БЮДЖЕТНА ОРГАНИЗАЦИЯ, И РЕДА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ИДЕНТИФИКАЦИОНЕН НОМЕР НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.3 от 5 Януари 2018г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Тази наредба определя:

1. реда за поставяне на нов идентификационен номер на пътно превозно средство (ППС), което е изоставено, конфискувано или отнето в полза на държавата и предоставено за нуждите на бюджетна организация и чийто оригинален (автентичен) идентификационен номер не е установен;

2. реда за възстановяване на идентификационен номер на ППС.

Чл. 2. (1) Нов идентификационен номер на ППС се поставя служебно, наричан по-нататък в наредбата "нов (служебен)".

(2) Нов (служебен) идентификационен номер за ППС се поставя след извършена проверка на възможността за възстановяване на оригиналния (автентичния) идентификационен номер и констатирана невъзможност за установяването му.

(3) Новият (служебен) идентификационен номер за ППС се ограничава от двете страни със специфичен символ, различен от арабска цифра или главна латинска буква.

(4) За поставяне на нов (служебен) идентификационен номер на ППС собственикът подава заявление за регистрация по реда на Наредба № І-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (ДВ, бр. 31 от 2000 г.) в съответното структурно звено на "Пътна полиция" при Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) или областната дирекция на Министерството на вътрешните работи (ОДМВР).

Чл. 3. (1) Възстановяването на идентификационен номер представлява повторно поставяне на оригиналния идентификационен номер върху рамата (купето или шасито) на ППС.

(2) Възстановеният идентификационен номер се ограничава от двете страни със специфичен символ, различен от арабска цифра или главна латинска буква.

Раздел II.
Случаи, при които се поставя нов (служебен) идентификационен номер, и случаи, при които се извършва възстановяване на идентификационен номер

Чл. 4. (1) Нов (служебен) идентификационен номер се поставя на пътно превозно средство, което е изоставено, конфискувано или отнето в полза на държавата и предоставено за нуждите на бюджетна организация и чийто оригинален (автентичен) идентификационен номер не е установен.

(2) Новият (служебен) идентификационен номер за ППС се състои от десет знака, първите два от които са означението "BG", а следващите са пореден номер, генериран от Автоматизираната информационна система (АИС) - КАТ "Регистрация на ПС и собствениците им". Минималната височина на знаците на новия (служебен) идентификационен номер на ППС e 7 mm.

Чл. 5. На възстановяване подлежи идентификационен номер на ППС:

1. за което е установено подправяне, заличаване или повреда на идентификационния номер и впоследствие е върнато на собственика по законовия ред;

2. с наличие на корозия или друг дефект в областта на идентификационния номер;

3. на което при извършване на ремонтни дейности идентификационният номер е бил заличен частично или напълно, ако преди извършването им ППС е било предоставено за установяване на автентичния идентификационен номер;

4. чийто идентификационен номер е бил нарушен вследствие на механично или химично третиране при извършено изследване с цел идентификацията му;

5. на което е извършена смяна с ново шаси (купе), произведено от завода - производител на ППС.

Чл. 6. На възстановяване не подлежи идентификационен номер на ППС, чието автентично съдържание не е установено.

Раздел III.
Назначаване и дейности на комисията по поставяне на нов (служебен) идентификационен номер и възстановяване на идентификационен номер

Чл. 7. (1) Със заповед на директора на СДВР или директора на съответната ОДМВР се назначава постоянна комисия за възстановяване на идентификационен номер или поставяне на нов (служебен) идентификационен номер на ППС.

(2) В заповедта по ал. 1 се определят:

1. председател, основни и резервни членове на комисията;

2. периодичност на работните заседания на комисията, но не по-рядко от веднъж седмично.

(3) В състава на комисията се включват:

1. за СДВР - експерт от отдел "Експертно-криминалистическа дейност", полицейски служители от отдел/сектор "Криминална полиция" и отдел "Пътна полиция";

2. за ОДМВР - експерт от базовите научно-технически лаборатории или научно-техническите лаборатории при ОДМВР, полицейски служители от отдел/сектор "Криминална полиция" и сектор "Пътна полиция".

Чл. 8. (1) Комисията по чл. 7:

1. сверява за съответствие идентификационните данни, посочени в документите, с тези, нанесени върху ППС;

2. извършва външно заснемане на ППС и идентификационния номер на рамата със следи от въздействие, както и на възстановения или поставения нов (служебен) идентификационен номер;

3. проверява други технически параметри, имащи значение за идентификацията на ППС;

4. извършва проверки в информационните фондове на МВР за издирвани ППС;

5. определя място за поставяне на възстановения или на новия (служебен) идентификационен номер, което да бъде отразено в заповедта по чл. 10.

(2) Снимките по ал. 1, т. 2 се съхраняват на електронен носител в съответния отдел/сектор "Пътна полиция". Необходимият брой снимки съгласно чл. 13 се прилага към заявлението за регистрация.

Чл. 9. (1) Комисията издава протокол за възстановяване или за поставяне на нов (служебен) идентификационен номер на пътно превозно средство.

(2) При възстановяване в протокола се прави кратко описание на ППС, състоянието на идентификационния номер, извършените от комисията действия и приложените документи. Отразява се установеният оригинален идентификационен номер на превозното средство, който подлежи на възстановяване. Изготвеният протокол се подписва от председателя и членовете на комисията.

(3) При поставяне на нов (служебен) идентификационен номер на ППС в протокола се прави кратко описание на ППС, извършените от комисията действия и приложените документи. Отразява се новият (служебен) идентификационен номер на ППС, генериран от АИС - КАТ "Регистрация на ПС и собствениците им", в заявлението по чл. 2, ал. 4. Изготвеният протокол се подписва от председателя и членовете на комисията.

Чл. 10. На основание протокола по чл. 9, ал. 1 директорът на СДВР/ОДМВР издава заповед за възстановяване или за поставяне на нов (служебен) идентификационен номер. Заповедта се изпраща със съпроводително писмо до изпълнителя по чл. 14, ал. 2, в което се указва съдържанието на идентификационния номер и определените места за поставянето му.

Чл. 11. (1) След поставянето на идентификационен номер ППС се представя пред комисията по чл. 7 за проверка и поставяне на защитни стикери и издаване на удостоверителен талон.

(2) Защитните стикери по ал. 1 са самозалепващи се и представляват оптически защитни елементи, които се саморазрушават при опит за разлепване. Те носят логото на "Пътна полиция" и пореден номер. Стикерите са по три броя с еднакви номера, като два от тях се поставят в купето на автомобила, а третият се залепва върху удостоверителния талон.

(3) Удостоверителният талон по ал. 1 съдържа данни за регистрационния номер на ППС, вида, марката, модела, идентификационния номер, номера на протокола за възстановяване/поставяне на служебен номер и службата, издала документа. В него се отразява информация за мястото (местата) на поставяне на идентификационния номер и защитните стикери, като е предвидено поле за залепване на третия защитен стикер, подпис на длъжностно лице и печат. Формата и видът на удостоверителния талон са съгласно приложението.

Чл. 12. Копия от протокола по чл. 9, ал. 1 и заповедта по чл. 10 се прилагат към заявлението за регистрация на ППС, като в АИС - КАТ, се отразява "нестандартен идентификационен номер".

Чл. 13. (1) При възстановяване на идентификационен номер към заявлението за регистрация се прилагат и три снимки на хартиен носител (една от външното заснемане на ППС, една от заснетия идентификационен номер на ППС преди възстановяването и една след възстановяването), направени при заснемането по чл. 8, ал. 1, т. 2.

(2) При поставяне на нов (служебен) идентификационен номер към заявлението за регистрация се прилагат и две снимки на хартиен носител (една от външното заснемане на ППС и една от заснетия служебен идентификационен номер), направени при заснемането по чл. 8, ал. 1, т. 2.

Раздел IV.
Технология за поставяне на нов (служебен) идентификационен номер и възстановяване на идентификационен номер на пътно превозно средство

Чл. 14. (1) Идентификационният номер на ППС се поставя на явно и достъпно място директно на рамата или на шасито от дясната страна на ППС, а при невъзможност - на друго подходящо място. Възстановеният идентификационен номер на ППС се поставя на място възможно най-близко до мястото на поставяне на оригиналния (автентичния) идентификационен номер на ППС.

(2) С писмено разпореждане на началника на отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР се определя полицейски служител от посочените в заповедта по чл. 7, който възстановява или поставя нов (служебен) идентификационен номер на ППС.

Чл. 15. При възстановяване на идентификационен номер, който е бил обект на интервенция, от двете страни на съществуващия се поставя специфичен символ, различен от арабска цифра или главна латинска буква.

Чл. 16. Идентификационният номер се поставя в пунктовете за регистрация и идентификация към отдел/сектор "Пътна полиция" към СДВР и ОДМВР.

Чл. 17. (1) Идентификационният номер се поставя чрез техническо средство за нанасяне на идентификационен номер.

(2) Поставянето на идентификационния номер се извършва след сверяване на данните, посочени в протокола по чл. 9, ал. 1.

(3) Техническите средства по ал. 1 се съхраняват в каса от полицейски служител от отдел/сектор "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР и се предоставят на определения полицейски служител само при необходимост срещу отразяване в дневник за ползването.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба "специфичен символ" е специално изработен символ на МВР, който се поставя при възстановяване от двете страни на съществуващия идентификационен номер, който е бил обект на интервенция, както и за ограничаване на нов (служебен) или възстановен идентификационен номер.

§ 2. Главна дирекция "Национална полиция" и дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" при Министерството на вътрешните работи осигуряват техническите средства за нанасяне на идентификационен номер.

§ 3. Графическото проектиране на защитните стикери и удостоверителните талони се извършва от дирекция "Български документи за самоличност".

Заключителни разпоредби

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 143, ал. 3 и 4 от Закона за движението по пътищата.


Приложение към чл. 11, ал. 3


Удостоверителен талон за възстановяване на идентификационния номер на пътно превозно средство

Лице





Гръб






Промени настройката на бисквитките