Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 19 от 2.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕКСПОРТНИЯ КОНТРОЛ НА ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И НА ИЗДЕЛИЯ И ТЕХНОЛОГИИ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 205 НА МИНИСТЕРСКИЯ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 28 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2018 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕКСПОРТНИЯ КОНТРОЛ НА ПРОДУКТИ, СВЪРЗАНИ С ОТБРАНАТА, И НА ИЗДЕЛИЯ И ТЕХНОЛОГИИ С ДВОЙНА УПОТРЕБА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 205 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 57 ОТ 2011 Г.)

Обн. ДВ. бр.19 от 2 Март 2018г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2, ал. 2 се изменя така:

"(2) Лиценз за транспортиране на продукти, свързани с отбраната, се издава от междуведомствения съвет на лицата по чл. 5, т. 1 от закона за срока, определен в чл. 13, ал. 3 от закона."

§ 2. В чл. 3, ал. 1, т. 2 думите "т. 2, 3, 5 - 12" се заменят с "т. 5 - 12".

§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст става ал. 1 и в нея в т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "предоставена при съответния внос или трансфер".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) 3аявителят представя документите по ал. 1, т. 1, 2 или 3 само в случай че продуктите, свързани с отбраната, са получени след внос или трансфер преди десет или по-малко години считано от датата на съответния внос или трансфер.

(3) В случаите по ал. 2 с решение на междуведомствената комисия може да бъде поискана допълнителна информация."

§ 4. В чл. 17, т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "предоставени при съответния внос или трансфер".

§ 5. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "от закона, на лицата" се заменят с "от закона, за лицата".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Лицата по ал. 1 не подават заявление за използване на национално генерално разрешение за трансфер на продукти, свързани с отбраната, и не заплащат такса."

§ 6. В чл. 19 се създава ал. 5:

"(5) За продължаване срока на издадено удостоверение за износ не по-късно от 10 дни преди изтичането на срока на валидност на удостоверението заявителят представя в Министерството на икономиката писмено искане за продължаване на срока, съдържащо информация за неизпълнената част от сделката, и декларация, че не е настъпило изменение в условията, при които удостоверението е било издадено."

§ 7. В чл. 20 се създава ал. 3:

"(3) За продължаване срока на издадено удостоверение за внос не по-късно от 10 дни преди изтичането на срока на валидност на удостоверението заявителят представя в Министерството на икономиката писмено искане за продължаване на срока, съдържащо информация за неизпълнената част от сделката, и декларация, че не е настъпило изменение в условията, при които удостоверението е било издадено."

§ 8. В чл. 21 се създава ал. 3:

"(3) За продължаване срока на издадено удостоверение за трансфер не по-късно от 10 дни преди изтичането на срока на валидност на удостоверението заявителят представя в Министерството на икономиката писмено искане за продължаване на срока, съдържащо информация за неизпълнената част от сделката, и декларация, че не е настъпило изменение в условията, при които удостоверението е било издадено."

§ 9. В чл. 22 се създава ал. 3:

"(3) За продължаване срока на издадено удостоверение за трансфер не по-късно от 10 дни преди изтичането на срока на валидност на удостоверението заявителят представя в Министерството на икономиката писмено искане за продължаване на срока, съдържащо информация за неизпълнената част от сделката, и декларация, че не е настъпило изменение в условията, при които удостоверението е било издадено."

§ 10. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 5 се изменя така:

"5. копия на документи, удостоверяващи правото на участниците в сделката да извършват съответните дейности;".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) В случай че съгласно националното законодателство на съответната държава на участник в сделката не се издава документът по ал. 2, т. 5, заявителят представя в междуведомствената комисия писмена декларация от съответния участник в потвърждение на това обстоятелство."

3. Създава се ал. 4:

"(4) За продължаване срока на издадено удостоверение за трансфер не по-късно от 10 дни преди изтичането на срока на валидност на удостоверението заявителят представя в Министерството на икономиката писмено искане за продължаване на срока, съдържащо информация за неизпълнената част от сделката, и декларация, че не е настъпило изменение в условията, при които удостоверението е било издадено."

§ 11. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "получаване на" се добавя "индивидуално или глобално".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Лицата, притежаващи удостоверение за регистрация за износ и трансфер на изделия и технологии с двойна употреба, имат право да използват генерално разрешение за трансфер, като не подават заявление и не заплащат такса."

Промени настройката на бисквитките