Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 3.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 30 ОТ 2006 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕТО НА ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ОПЕРАТИВНИ ОГРАНИЧЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ШУМА В ГРАЖДАНСКИТЕ ЛЕТИЩА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 95

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 30 ОТ 2006 Г. ЗА УСТАНОВЯВАНЕТО НА ПРАВИЛА И ПРОЦЕДУРИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ОПЕРАТИВНИ ОГРАНИЧЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ШУМА В ГРАЖДАНСКИТЕ ЛЕТИЩА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 95 ОТ 2006 Г.)

Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.55 от 3 Юли 2018г.

§ 1. В заглавието на наредбата думата "оперативни" се заменя с "експлоатационни".

§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се ал. 1:

"(1) Тази наредба се отнася за летищата за обществено ползване под 50 000 движения на граждански въздухоплавателни средства за една календарна година."

2. Досегашният текст става ал. 2 и в него се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 1 се изменя така:

"1. експлоатационни ограничения за намаляване вредното въздействие на шума;"

б) точка 6 се отменя.

3. Създава се ал. 3:

"(3) За летища за обществено ползване с над 50 000 движения на граждански въздухоплавателни средства за една календарна година се прилага Регламент (ЕС) № 598/2014 от 16 април 2014 г. за определяне на правила и процедури за въвеждането на свързани с шума експлоатационни ограничения на летищата в Съюза в рамките на балансирания подход и за отмяна на Директива 2002/30/ЕО (ОВ, L 173, 12/06/2014, стр. 65 - 78)."

§ 3. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 думите "основните летища" се заменят с "летищата за обществено ползване".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Компетентен орган по Регламент (ЕС) № 598/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. за определяне на правила и процедури за въвеждането на свързани с шума експлоатационни ограничения на летищата в Съюза в рамките на балансирания подход и за отмяна на Директива 2002/30/ЕО е Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация"."

3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "посочени в приложението" се заличават.

2. В ал. 2 думите "и оценката съдържа информацията, посочена в приложението" се заличават.

§ 5. Раздел V с чл. 6 се отменя.

§ 6. Раздел VІ с чл. 7 се отменя.

§ 7. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се отменя.

2. Точка 4 се изменя така:

"4. "Експлоатационни ограничения" означава свързано с шума действие, с което се ограничава достъпът или се намалява експлоатационният капацитет на летище, включително експлоатационни ограничения, целящи извеждането от експлоатация на слабо съобразените въздухоплавателни средства на конкретни летища, както и експлоатационните ограничения с частичен характер, които се прилагат например през дадени часове от денонощието или само за определени писти на летището."

3. Точка 6 се изменя така:

"6. "Балансиран подход" е процесът, разработен от Международната организация за гражданско въздухоплаване, при който наборът от налични мерки - намаляване на шума от въздухоплавателни средства при източника, планиране и управление на използването на територията, работни процедури и експлоатационни ограничения за намаляване на шума, се вземат предвид по последователен начин с оглед справяне с проблема с шума по най-ефективен от гледна точка на разходите начин, като се съобразяват условията на всяко летище."

4. Създава се точка 7:

"7. "Свързано с шума действие" означава всяка мярка, която оказва въздействие върху шумовата обстановка около летищата, за която се прилагат принципите на балансирания подход, включително други неоперативни действия, които могат да засегнат редица хора, изложени на въздействието на шума от въздухоплавателни средства."

§ 8. Параграф 3 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 16а, т. 17 във връзка с § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за гражданското въздухоплаване."

§ 9. Навсякъде в наредбата думата "оперативни" се заменя с "експлоатационни", а думата "оперативните" се заменя с "експлоатационните".

§ 10. Приложението към чл. 4, ал. 1 се отменя.

Промени настройката на бисквитките