Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 56 от 6.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2012 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРОГРАМИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С АГОНИСТИ И АГОНИСТИ-АНТАГОНИСТИ НА ЛИЦА, ЗАВИСИМИ КЪМ ОПИОИДИ (ДВ, БР. 49 ОТ 2012 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2012 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПРОГРАМИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ С АГОНИСТИ И АГОНИСТИ-АНТАГОНИСТИ НА ЛИЦА, ЗАВИСИМИ КЪМ ОПИОИДИ (ДВ, БР. 49 ОТ 2012 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.56 от 6 Юли 2018г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 думите "в Министерството на здравеопазването" се заличават, а след думата "заявление" се добавя "до министъра на здравеопазването";

б) в т. 3 думите "или граждански договори на персонала, както и времева ангажираност" се заменят с "договори на персонала и трудов договор или договор за възлагане на управлението за ръководителя на програмата, както и работен график на терапевтичния екип по дни и часове";

в) точка 5 се отменя;

г) в т. 6 и 7 в началото се добавя "копия на";

д) в т. 8 в началото се добавя "копие на", а думите "водещи експерти, представители на професионалните организации" се заменят с "експерти, представители на психиатричната професионална и научна общност с опит";

е) създават се т. 9 - 12:

"9. документ, удостоверяващ осигуряването на заместник в случаите на отсъствие на ръководителя на програмата;

10. копие на договора за охрана с физическо или юридическо лице, притежаващо разрешение за осъществяване на частна охранителна дейност;

11. документ за платена държавна такса за даване на съгласие за осъществяване/продължаване на дейността на програма за лечение на лица, зависими от наркотични вещества, в размер, определен в тарифата по чл. 9, ал. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите;

12. документ за платена държавна такса за издаване/подновяване/промяна на разрешение по чл. 3, ал. 3 в размер, определен в тарифата по чл. 9, ал. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите."

2. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) Министерството на здравеопазването установява служебно обстоятелствата относно съдимостта на ръководителя на програмата, когато е български гражданин. За лицата, които не са български граждани, със заявлението се представя свидетелство за съдимост или аналогичен документ.

(5) Заявлението по ал. 1 се подава чрез регионалната здравна инспекция."

§ 2. Членове 5 и 6 се изменят така:

"Чл. 5. (1) В 15-дневен срок от постъпване на заявлението по чл. 4, ал. 1 регионалната здравна инспекция извършва проверка на място в лечебното заведение, кандидатстващо за разрешение, относно осигуряването на условия за спазване на изискванията на тази наредба по отношение на съхраняването, документацията и отчетността на лекарствените продукти, съдържащи опиеви агонисти и агонисти-антагонисти, които ще се използват в програмата, както и относно съответствието на помещенията, в които ще се осъществява програмата, с изискванията на Наредба № 24 от 2004 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Психиатрия" (ДВ, бр. 78 от 2004 г.). Проверката се извършва от инспекторите по наркотичните вещества в съответната регионална здравна инспекция.

(2) В едноседмичен срок от изтичането на срока по ал. 1 регионалната здравна инспекция изпраща в Министерството на здравеопазването документите по чл. 4 и протокол за извършената проверка със заключение относно съответствието на лечебното заведение с изискванията по ал. 1, а при установени несъответствия дава предписания на заявителя.

(3) Несъответствията се отстраняват в 15-дневен срок, който се посочва в предписанието на регионалната здравна инспекция.

(4) До отстраняване на несъответствията срокът по чл. 7, ал. 1 спира да тече.

(5) Ако заявителят не отстрани констатираните несъответствия в срока по ал. 3, регионалната здравна инспекция уведомява в 3-дневен срок министъра на здравеопазването и изпраща документите по чл. 4. В този случай министърът на здравеопазването прекратява със заповед производството по издаване на разрешение.

Чл. 6. (1) Регионалната здравна инспекция изпраща на НЦН копие на документите по чл. 4 в 5-дневен срок от постъпването им за даване на становище относно тяхната пълнота и съответствието на проекта на програма с Наредба № 24 от 2004 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Психиатрия".

(2) В 30-дневен срок от получаване на документите по ал. 1 НЦН изпраща в Министерството на здравеопазването становището по ал. 1, в което изразява съгласие/несъгласие за осъществяване на програмата за лечение на лица, зависими от наркотични вещества.

(3) При непълноти в подадените документи по чл. 4 или несъответствие на проекта на програма с Наредба № 24 от 2004 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Психиатрия" НЦН уведомява писмено заявителя и дава указания за отстраняването им.

(4) Непълнотите и несъответствията се отстраняват в 15-дневен срок, който се посочва в указанията на НЦН.

(5) До отстраняване на непълнотите и несъответствията по ал. 3 срокът по чл. 7, ал. 1 спира да тече.

(6) Ако заявителят не отстрани констатираните непълноти и несъответствия в срока по ал. 4, НЦН издава несъгласие и уведомява в 3-дневен срок министъра на здравеопазването. В този случай министърът на здравеопазването прекратява със заповед производството по издаване на разрешение."

§ 3. В чл. 9, ал. 1 след думите "издаденото разрешение" се добавя "в 10-дневен срок от настъпването ѝ".

§ 4. (В сила от 11.01.2019 г.) В чл. 11, ал. 2 накрая се добавя "и да участват в терапевтичния екип на не повече от две програми, включително тази, на която са ръководители."

§ 5. (В сила от 11.01.2019 г.) Създава се чл. 11а:

"Чл. 11а. Лекарите, включени в терапевтичния екип на програма по чл. 1, ал. 1, могат да работят в не повече от две програми."

§ 6. В чл. 13 ал. 4 се отменя.

§ 7. В чл. 14, ал. 5 думата "съгласуват" се заменя с "представят за съгласуване", а в края се добавя "в срок до 10-о число на месеца, предхождащ периода, за който се изготвя заявката".

§ 8. В чл. 17, ал. 3 след думата "издава" се добавя "финансов".

§ 9. Наименованието на раздел V се изменя така:

"Отчетност на лекарствени продукти, съдържащи опиеви агонисти и агонисти-антагонисти, които се използват в програмите за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими към опиоиди".

§ 10. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 след думата "определят" се добавя "със заповед".

2. В ал. 5 т. 1 се изменя така:

"1. създава уникален идентификационен код за всеки пациент, като вписва трите му имена и дата, месец и година на раждане по начин, определен със заповед на директора на НЦН; вписва се и номер на досието на пациента от програмата;".

3. Алинея 6 се отменя.

§ 11. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. (1) Министерството на здравеопазването води публичен регистър за издадените разрешения за осъществяване на програми по чл. 1, ал. 1.

(2) Регистърът по ал. 1 съдържа:

1. номер и срок на валидност на разрешението;

2. наименование, седалище и адрес на управление на лицето, получило разрешението;

3. адрес на програмата по чл. 1, ал. 1.

(3) Вписванията в регистъра по ал. 1 се извършват в срок до 10 дни след датата на издаване или изменение на разрешението за осъществяване на програми по чл. 1, ал. 1.

(4) В регистъра по ал. 1 се обособява отделен раздел, който съдържа информация за подадените заявления за издаване на разрешение. Разделът съдържа следните графи:

1. пореден номер;

2. данни за лицето, подало заявление за издаване на разрешение - наименование, седалище и адрес на управление;

3. брой и вид на приложените към заявлението документи;

4. движение на преписката, образувана по заявлението.

(5) Данните по ал. 4 се вписват в регистъра по ал. 1 по реда на подаване на заявленията.

(6) Регистърът по ал. 1 представлява база данни, която се води на електронен носител.

(7) Регистърът по ал. 1 е публичен и достъпът до него се осъществява чрез официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването.

(8) Министърът на здравеопазването определя със заповед служители (титуляр и заместник), които да извършват вписванията в регистъра по ал. 1."

§ 12. Създава се чл. 21а:

"Чл. 21а. Ръководителят на програма по чл. 1, ал. 1 утвърждава ежемесечно работен график на терапевтичния екип на програмата по дни и часове по образец съгласно приложение № 8. Работният график се изготвя до края на месеца, предхождащ месеца, за който се изготвя."

§ 13. Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1



ЧРЕЗ

ДИРЕКТОРА

НА РЕГИОНАЛНА

ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ

 .................................................

ДО

МИНИСТЪРА НА

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

 

З А Я В Л Е Н И Е

за издаване на разрешение за осъществяване на програма за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими към опиоиди

 

от .........................................................................................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН ......................................................................, л.к. № .................................................................,

издадена на ......................................................... от ........................................................................,

представляващ ..................................................................................................................................,

……………………………………………………………………………………………...………..

(наименование на лечебното заведение)

ЕИК ...................................................................................................................................................,

седалище и адрес на управление: гр./с. .........................................................................................,

……………………………………………………………………………………………...………..

ул./бул. № .........................................................................................................................................,

телефон за контакт ..........................................................................................................................,

притежаващо разрешение за осъществяване на лечебна дейност/удостоверение за регистрация на лечебното заведение .............................................................................................

 

Моля на основание чл. 87, ал. 1 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите да бъде издадено разрешение за осъществяване на програма за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими към опиоиди, на

……………………………………………………………………………………….……….……..

(посочва се лечебното заведение)

Ръководител на програмата е: ......................................................................................................,

(име, презиме, фамилия)

ЕГН ......................................................................., л.к. № .............................................................,

издадена на ....................................................... от .........................................................................

Брой на лицата, включени в програмата .........................

В програмата ще се използват следните лекарствени продукти, съдържащи опиеви агонисти и агонисти-антагонисти:

1. ......................................................................................................................................................

2. .....................................................................................................................................................

3. .....................................................................................................................................................

Лечебното заведение осъществява своята дейност на адрес:

гр./с. ..........................................................., пощенски код ........................................................,

ул./бул. № .......................................................................................................................................

 

Прилагам следните документи:

1. проект на програма за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими към опиоиди;

2. план, индикатори и процедури за оценка на ефективността на програмата, изготвен по образец;

3. списък на персонала, изпълняващ програмата, копия от документи, доказващи квалификацията му, копия от трудови договори на персонала и трудов договор или договор за възлагане на управлението за ръководителя на програмата, както и работен график на терапевтичния екип по дни и часове;

4. инструкция за извършване на дейностите с лекарствени продукти, съдържащи опиеви агонисти и агонисти-антагонисти, и начин на отчитането им;

5. копия на документи за завършено образование и за придобита специалност на ръководителя на програмата;

6. копия на документи, удостоверяващи изискуемия стаж на ръководителя на програмата;

7. копие на сертификат, издаден на ръководителя на програмата за преминат курс за обучение на ръководители на програми за лечение с опиеви агонисти и агонисти-антагонисти;

8. документ, удостоверяващ осигуряването на заместник в случаите на отсъствие на ръководителя на програмата;

9. копие от договора за охрана с физическо или юридическо лице, притежаващо разрешение за осъществяване на частна охранителна дейност;

10. документ за платена държавна такса за даване на съгласие за осъществяване/продължаване на дейността на програма за лечение на лица, зависими от наркотични вещества, в размер, определен в тарифата по чл. 9, ал. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите;

11. документ за платена държавна такса за издаване/подновяване/промяна на разрешение по чл. 3, ал. 3 в размер, определен в тарифата по чл. 9, ал. 3 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите;

12. декларация по чл. 4, ал. 2;

13. свидетелство за съдимост или аналогичен документ на ръководителя на програмата, когато същият не е български гражданин.

"

§ 14. В приложение № 2а към чл. 4, ал. 2 се правят следните изменения:

1. Наименованието на приложението се изменя така:

"Приложение № 2а към чл. 4, ал. 3".

2. Думите "чл. 5, ал. 1 и 3" се заменят с "чл. 5, ал. 1 и чл. 6, ал. 1".

§ 15. Създава се приложение № 8 към чл. 21а:

"Приложение № 8 към чл. 21а


УТВЪРДИЛ: ..............................

(ръководител на програмата)

Работен график

на терапевтичния екип за месец .............................. 20 ... г.

 

Име и фамилия

Дата от месеца

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Забележка. В колона "Дата от месеца" по дни се посочва броят на планираните работни часове за всеки от членовете на терапевтичния екип.



"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 16. Започналите и недовършени до влизане в сила на тази наредба производства за издаване/подновяване на разрешения за осъществяване на програми за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими към опиоиди, се довършват по досегашния ред.

§ 17. Разпоредбите на § 4 и 5 влизат в сила шест месеца от влизането в сила на наредбата.

Промени настройката на бисквитките