Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 21.VIII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 14 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОВЕРКИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ" (ДВ, БР. 34 ОТ 2010 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 14 ОТ 2010 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОВЕРКИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ОТ ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ "МЕДИЦИНСКИ ОДИТ" (ДВ, БР. 34 ОТ 2010 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.69 от 21 Август 2018г.

§ 1. В Раздел II "Условия и ред за извършване на проверките" се създава чл. 3а:

"Чл. 3а. (1) Изпълнителният директор на агенцията със заповед определя длъжностните лица от агенцията, които извършват проверките по чл. 1 и съставят актовете за установяване на административни нарушения.

(2) При извършване на проверките служителите се легитимират със служебни карти."

§ 2. В чл. 6 се създава ал. 4:

"(4) В случаите, когато извънредната проверка е започнала по сигнал на граждани или други заинтересовани лица, проверката се извършва в срок до два месеца от постъпването на сигнала. При фактическа и/или правна сложност срокът може да бъде продължен от изпълнителния директор на агенцията, но с не повече от един месец, за което се уведомява подателят на сигнала."

§ 3. В чл. 7 ал. 3 се отменя.

§ 4. В чл. 8 думите "Регионалните центрове по здравеопазване" се заменят с "регионалните здравни инспекции", а думите "съответния Регионален център по здравеопазване" се заменят със "съответната регионална здравна инспекция".

§ 5. В чл. 10 думите "Регионалните центрове по здравеопазване, Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве" се заменят с "регионалните здравни инспекции".

§ 6. В чл. 15 думите "Националния център по здравна информация" се заменят с "Националния център по обществено здраве и анализи".

§ 7. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "5 дни" се заменят с "10 дни от приключване на проверката" и се създава изречение второ: "В случаите по чл. 9, ал. 2 срокът за съставяне на констативния протокол започва да тече от датата на получаване на писменото становище."

2. В ал. 4 думите "съответно - от лицето по чл. 7, ал. 3" се заличават.

3. В ал. 6 думите "съответния Регионален център по здравеопазване" се заменят със "съответната регионална здравна инспекция".

4. Създава се ал. 7:

"(7) След връчване на констативния протокол направените констатации не могат да бъдат преразглеждани, изменяни или отменяни."

§ 8. Член 18 се изменя така:

"Чл. 18. (1) За нуждите на отчетността и контрола лицата, включени в комисията по чл. 7, ал. 1, представят отчет за извършената работа на изпълнителния директор на агенцията в срок до 5 дни от датата на връчване на констативния протокол.

(2) Отчетът не може да съдържа правни квалификации относно наличие на извършено нарушение, както и информация за последващи действия от административнонаказателен характер.

(3) В случаите, когато проверката е започнала по сигнал на граждани или други заинтересовани лица, изпълнителният директор на агенцията ги уведомява за резултатите от проверката в 7-дневен срок от връчване на констативния протокол."

§ 9. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 думата "директорът" се заменя с "изпълнителният директор";

б) в т. 3 думите "Регионалния център по здравеопазване" се заменят с "регионалната здравна инспекция", а накрая се поставя запетая и се добавя "които нарушават правата на пациента и не спазват утвърдените медицински стандарти".

2. В ал. 3 думата "директора" се заменя с "изпълнителния директор".

§ 10. Член 20 се изменя така:

"Чл. 20. При констатиране на признак/признаци на извършено престъпление се прилага чл. 33, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания."

Промени настройката на бисквитките