Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 72 от 31.VIII

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА СПОГОДБАТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЗА МЕЖДУНАРОДНИ АВТОМОБИЛНИ ПРЕВОЗИ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ, ПОДПИСАНА НА 16 ОКТОМВРИ 2004 Г. (Утвърдено с Решение № 358 о

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА СПОГОДБАТА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И СЪВЕТА НА МИНИСТРИТЕ НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ЗА МЕЖДУНАРОДНИ АВТОМОБИЛНИ ПРЕВОЗИ НА ПЪТНИЦИ И ТОВАРИ, ПОДПИСАНА НА 16 ОКТОМВРИ 2004 Г.

(Утвърдено с Решение № 358 от 25 май 2018 г. на Министерския съвет. В сила от 4 август 2018 г.)

Издадено от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.72 от 31 Август 2018г.

Правителството на Република България и Съветът на министрите на Босна и Херцеговина се съгласиха на следните изменения на Спогодбата между правителството на Република България и Съвета на министрите на Босна и Херцеговина за международни автомобилни превози на пътници и товари:

Член 1

Член 1, точка 1 се изменя, както следва:

"1. Тази Спогодба се прилага за автомобилни превози на пътници и товари между Договарящите страни до/от и транзит през техните територии и за автомобилни превози за/от трети страни, извършвани от превозвачи, установени на територията на една от Договарящите се страни посредством превозни средства, както са определени в Член 2 на настоящата Спогодба."

Член 2

Член 2, точка 1 се изменя, както следва:

"1. "Превозвач" означава лице (включително юридическо лице), което е установено на територията на една от Договарящите страни и е законно допуснато в държавата на установяване и което извършва превоз на пътници или товари срещу заплащане или за собствена сметка при спазване на изискванията на националното законодателство за достъпа до професията и до пазара."

Член 2, точка 3 се изменя, както следва:

"3. "Регистрация" означава административно разрешение за превозното средство да участва в пътното движение, включващо идентификация на превозното средство и издаването на регистрационен номер."

Член 3

Член 10 "Данъчни разпоредби" се изменя, както следва:

"1. Горивото, съдържащо се в нормалните резервоари на превозното средство, монтирани от производителя, предназначено за движението и експлоатацията на превозното средство, както и смазочните материали са освободени от всички вносни мита на територията на страната домакин.

2. Превозите, обхванати в тази Спогодба, са обект на заплащане на данъците и таксите за използването на пътната мрежа, тунелите и мостовете."

Член 4

Член 15 "Сътрудничество и Смесена комисия" се изменя, както следва:

"1. Компетентните органи на Договарящите се страни ще предприемат нужните стъпки по имплементирането и прилагането на настоящата Спогодба и ще обменят полезна информация помежду си. Компетентните органи взаимно ще се поддържат информирани за промени в националните им законодателства, рефлектиращи върху настоящата Спогодба.

Компетентните органи ще си предоставят взаимна помощ по прилагането на настоящата Спогодба.

2. Ще бъде формирана Смесена комисия, включваща представители на всяка Договаряща се страна, във връзка с причините, изложени в ал. 1.

Смесената комисия е отговорна за прилагането на членове 2, 3, 4, 5, 8, 9, 12 и 13, както и като цяло за разглеждането на въпроси, отнасящи се до взаимоотношенията между Договарящите се страни в областта на автомобилния транспорт."

Член 5

Настоящото Споразумение влиза в сила 30 дни след датата на получаване на втората нотификация по дипломатически път, с което Договарящите се страни взаимно се уведомяват, че изискванията на техните вътрешнодържавни процедури, необходими за влизането в сила на Спогодбата, са изпълнени.

Съставено в гр. Сараево на 27.10.2017 г. в два екземпляра на английски език.

Промени настройката на бисквитките