Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 16.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-5 ОТ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НОРМИТЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗПЛАТНА ХРАНА И ОБОДРЯВАЩИ НАПИТКИ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-5 ОТ 2015 Г. ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НОРМИТЕ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БЕЗПЛАТНА ХРАНА И ОБОДРЯВАЩИ НАПИТКИ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ И НА КУРСАНТИТЕ ВЪВ ВИСШИТЕ ВОЕННИ УЧИЛИЩА В МИРНО ВРЕМЕ (ДВ, БР. 30 ОТ 2015 Г.)

В сила от 16.10.2018 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.85 от 16 Октомври 2018г.

§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба № Н-5 от 2015 г. за условията, реда и нормите за осигуряване на безплатна храна и ободряващи напитки в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия в мирно време".

§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията, редът и нормите за осигуряване в мирно време на безплатна храна, добавки към нея и ободряващи напитки на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, на курсантите от висшите военни училища, както и на българските граждани, сключили договори за обучение по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България за времето на обучението им.

(2) Наредбата се прилага и за българските военнослужещи, които изпълняват военна служба на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи."

§ 3. В чл. 2, ал. 4 след думите "командирите на видовете въоръжени сили" се добавя "командирът на бригада "Специални сили".

§ 4. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. Член 3 не се прилага при участие на военнослужещи в занятия, учения, тренировки и лагери."

§ 5. В чл. 18 думите "чл. 38" се заменят с "чл. 37".

§ 6. В чл. 23 думите "в дните на парашутни скокове, както и" се заличават.

§ 7. В чл. 24 думите "във вода" се заличават.

§ 8. Създава се чл. 25а:

"Чл. 25а. На лицата, осигуряващи медицинската, психологическата или физическата подготовка, на участващите в лагер-школа в Центъра за специализирана подготовка - Боровец, се осигурява безплатна храна по приложение № 1."

§ 9. Създава се чл. 42а:

"Чл. 42а. (1) На българските граждани, сключили договори за обучение по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, се осигурява безплатна храна за закуска, обяд и вечеря по приложение № 1 за срока на обучението.

(2) При участие в занятия, учения, тренировки и лагери на лицата по ал. 1 се осигуряват и добавка по приложение № 8, както и добавка минерална/трапезна вода по т. 1 от приложение № 13.

(3) Когато участието в занятия, учения, тренировки и лагери е за времето от 22,00 до 6,00 ч., на лицата по ал. 1 се осигурява и добавка за утежнен енергоразход по приложение № 7."

§ 10. Създава се чл. 43а:

"Чл. 43а. На цивилните служители при полагане на нощен труд се осигурява безплатна храна по приложение № 1 за вечеря или закуска, както и ободряващи напитки по приложение № 12."

§ 11. В приложение № 13 "Добавка минерална/трапезна вода" се правят следните изменения:

1. Буква "й" се изменя така:

"й) на летателния състав в дните на изпълнение на полети и на участващите в осигуряването на полети;".

2. В буква "к" думите "във вода" се заличават.

§ 12. В § 1, т. 2 от допълнителната разпоредба се създава ново тире:

" - командирът/началникът на военното формирование или ръководителят на структурата, където се водят на доволствие - за военнослужещите, които изпълняват военна служба на територията на страната в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи."

§ 13. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби след думите "Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България" се добавя "и чл. 59, ал. 3, т. 1, предл. 2 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България".

Заключителни разпоредби

§ 14. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките